Quantcast

Snoviđenje, 23

Susan Sto Helit

Iskusan
Poruka
5.356
Do pre mesec dana, obratila bi se Feidlimidu. Ali nije dala poslednji zaostatak svoje lažne slobode ni za šta. Otišla je kod Eogana, ne tražeći audijenciju, zatekavši ga u onoj njegovoj odaji s pobacanim knjigama. Rekla je, bez uvoda:

-Jeste li im videli lica, lorde?

On je sedeo u jedinoj naslonjači u prostoriji, velikoj, uzglavlja u obliku raširenih listova tise, ali boje zrelog vina. Ta je naslonjača više nalikovala tronu od one koju je koristio u svojoj dvorani za primanja. Kad je ućutala, odbacio je knjigu koju je držao, i neke se desetine geografskih i zvezdanih mapa rasuše iz nje, koliko je uspela da primeti. U isto je vreme primetila i još nešto: da sad mape uspeva sagledati malo bolje. Nisu joj više bežale od očiju.

Eogan reče:

-Dođi ovamo, Katlin.

Prišla mu je, i on je povuče na doručje fotelje. Rekao je:

-Ne možeš li mi nikada dati i pola dana mira od posla?

-Predugo se zamajavate, ako opraštate što to kažem.

-A ti me očigledno smatraš razmaženom budalom kao što je i Elisedd činio.

-Šta vam to znači?

-Ne, Katlin, nisam samo video lica. Dao sam imena Lachlanu svakoga ko me je pogledao drugačije nego je trebao, i to je sad dalje njegova briga.

-Ali kako ste to mogli primetiti? Bili ste okrenuti od celog kraljevog Dvora, i gledali u njega.

-Imam oči na leđima. U redu?

Katlin zausti, ali je on zaustavi:

-Nema svrhe da mi postavljaš pitanja kako znam stvari koje znam, jer ti ne bih umeo objasniti.

-U redu.

On se nasmije.

-Stvarno ćeš se zadovoljiti tim odgovorom?

-Mislim da sam se davno prestala čuditi u ovoj zemlji, gospodaru. Koliko znate o kraljevoj miljenici?

-Dovoljno da se nađe među imenima.

Katlin raširi oči.

-Ali ne možete…

-Privoditi kraljevu miljenicu? Znaš li koliko ih je u životu imao?

-Da, ali nikada nijednu…

-Moj se otac nikada nije vezivao mnogo ni za jednu svoju miljenicu, osim moje majke. Sve su ostale bile beznačajne, pa tako i ova, ma šta tvoj smrtni mozak mislio.

Katlin mu u prvi mah ništa ne odgovori, na čudan i način koji uopšte nije znala sebi objasniti; pogođena. Onda je oprezno pitala:

-Zato što mu je ona jedina rodila decu?

Eogan nije voleo da priča o toj temi.

-Ne, Kato.

Zaista, nikako joj drukčije nije obrazložio svoj odgovor. Malo se ohrabrivši, jer nije delovao iziritiran, nastavila je:

-Zar zaista ne znate gde je ona sada?

-Svakako da znam.

Katlin poraženo pomisli ima li uopšte išta što to stvorenje ne zna.

-Eliseddove su zadnje reči bile čudne, i…

-Katlin.

Uzeo je njeno lice u ruke i prignuo ga svome. Pogledao ju je pravo u oči.

-Nemoj da brineš o tome. Još nije vreme.

-Oh, vreme!..

Ona se otrže od njegovih ruku, skoči na noge i ušeta odajom. Šlep ju je nervirao, pa ga je nesrpljivo prikupila u naručje da može normalno hodati.

-Ovde mi svi stalno govore o vremenu!.. Ali ja sam smrtna, i nemam vremena kao Narod.

-Ali imaš ga. Vreme ovde teče drukčije za smrtnike nego li u tvojim zemljama. Tvoj je jedini problem što se još nisi na to svikla. Nisam ti dao dozvolu da ustaneš. Vrati se ovamo.

Pogledavši ga, videla je da, zavaljen, posmatra njene noge koje je bez razmišljanja otkrila.Bilo je ljudi u toj zemlji koji su davno zaboravili kako izgleda biti čovek. Ni sami nisu znali šta za sebe misle, ali išli su okolo odevajući se krpama koje im je Narod davao od svoje odeće, zaogrnuti lišćem i granjem ili čak i napola goli. Ostavljali su utisak bića na pola puta, jednih koji su još uvek smrtni ali koje je Narod zatrovao tako da tome nikada neće naći leka. Niti to čak i žele. Nije bilo nijednog smrtnika na tako visokom položaju kao što je njen, i nju nikad nisu oblačili u krpe niti joj davali samo najprostiju hranu; ali čak se i ona zatrovala. Bilo je to nemoguće izbeći. O dojiljama i primaljama se najbolje brinulo, jer su se one starale o deci, ali opet ih niko nije kitio dragim kamenjem kao Katlin. Međutim, čak su i te žene posle određenog vremena gubile jasnu svest ko su bile pre nego su došle, i kakva behu pravila sveta koji su napustile. Dešavalo se da brzo zaborave svoju rođenu decu, ako su ih imale, da počnu da vole muziku i ples mada su to nekada mrzele i da si redovno uzimaju ljubavnike čak i ako su za sobom ostavile muževe. Spočetka, Katlin ih je posmatrala užasnuta, a onda je shvatila da ni ona nije ispala ništa bolja ili pametnija, i njeno je otvoreno gađenje još davno prestalo. Možda joj je tome najviše pomogao razgovor s Aife u onom praznom hodniku kojeg se sad izbegavala sećati. Do tad, nije razumela da joj je preostalo ikakvog još sopstvenog razuma ili načina razmišljanja, i verovala je da je pakt koji je sklopila sili da bespogovorno sluša Eogana. Nakon te noći, upitala se mnoge stvari. Paktovi se nisu mogli kršiti, naravno. Kad joj je Eogan rekao: “odsad pa nadalje, a dokle god traješ, ja ću biti tvoj lord i gospodar, smrtna ženo, i samo ćeš meni odana biti"; to je bilo nepromenjivo. Čak ni sad nije mogla promeniti način svog obraćanja njemu, ili direktno odbiti ma šta joj naložio da uradi. Međutim, stvar i nije bila u tome.Radilo se o činjenici da joj je strujanje života ove zemlje promenio samu ćelijsku sktrukturu, i da ništa drugačije ne bi učinila čak ni da joj se, odjednom, dozvoli da bira. Možda to i nije bio otrov, nije znala. Možda je cela ta zemlja otrovna, i to je bilo moguće. Ali, ona je jela njihovu hranu, sklapala s njima dogovore i radila čak i stvari koje je, uz malo veštine, možda i mogla izbeći – i sad je bilo prekasno.

Ili nikad i nije bilo važno?Posmatrala je Eogana i razmišljala bi li to uradila da su stvari drugačije, i da li je to uopšte pravo pitanje. Možda bi drukčiji odgovor dala da je još uvek u smrtnim zemljama, živi po smrtnim pavilima, i Eogan smrtnik takođe. Ali to nije bilo tako. Pitala se postoje li uopšte žene koje bi drugačije odgovorile, a da su na njenom mestu. Kad se stvari gledaju iz jedine persprektive koja vam je znana, onda se i vide na samo jedan način. Međutim, šta kad se perspektiva promeni?Ona nije pristala da se veže za Eogana brakom zato što ju je prisilio. Bilo je načina da to izbegne, naravno. Možda ju je prevario kad su radili dogovor oko povratka nazad u smrtne zemlje, ali i onda je čak znala da će je nečim preveslati. Narod je, prosto, tako radio. Skoro nikad niste s njim sklapali poštene paktove. Feidlimid je pristao na dogovor s njom jer je hteo njenu saradnju u veću koje je trebalo ubrzo postati kraljevo, što bi značilo doživotno; a to je nosilo ogromne povlastice. Aife je s njom bila ljubazna i slala joj poklone kojima ju nikad nije vezivala, zato što je, pravilno, procenila da je ona žena koja će se veoma visoko dići kod njenog brata. Svi su, osim nje, to videli. Sad su joj Feidlimidove reči bile mnogo jasnije – da Narod vidi stvari koje su njoj, smrtniku, pod nosom. Eogan je trebao uzeti krunu a nju je odavno izdvojio, i Feidlimid i Aife su mogli videti da je izdvaja više od običnog prevrtanja po senu tokom jedne noći pod punim mesecom.

Svi žele biti u milosti najmoćenije žene Dvora.

Kod te pomisli, umalo se na sav glas nasmijala.

Nije bila sigurna da će ikada uzmoći da ima takvu predstavu o sebi, ali ko bi to više znao. Čak i da Eogan sutra uzme pet metresa, ne može se ponovo ženiti. Ne može se od nje razvenčati čak ni da ga izda – mogao ju je oterati s Dvora, naprimer, ali čak i tad bi ostao vezan brakom za nju zauvek.Zvučalo je lepo, ali nije bilo. Kralj je bio u pravu, Eogan će je sigurno mnogo puta povrediti, a ona neće moći ništa da učini da to spreči. Odjednom je znala samo jedno: to da ne želi da Eogan ma kad ponovo ima metrese i da ne žali zbog tog što se za njega vezala toliko čvrstom sponom da je Narod namerno izbegava.

Bacila je pogled po knjigama naokolo. Setila se Feidlimidovih knjiga. Setila se velikih mudraca koje je Narod imao.

Bilo je desetine načina da sazna šta njen brak, u stvari, znači; zašto ga Narod toliko izbegava i šta se tim saznanjem može napraviti. Ali, prva stvar prva.

Duboko se naklonila, rekavši:

-Oprostite, lorde, ali vaša je želja bila da se moram opismeniti.

Onda je izašla iz prostorije.


Nije bila skroz u stanju suspreći mali osmeh.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.