Quantcast

Snoviđenje, 22

Susan Sto Helit

Iskusan
Poruka
5.529
to bi bilo to, zasad
neka bi mi šaputali u uho
da vam prepričam legende
iz zemalja zaboravljenih


Aed je bio drevan, i to mu se i poznalo. Narod ne stari, ali kad pređe određenu granicu, onda postaje poput starog, žilavog drveća koje se još uvek s proleća okiti cvećem i mladošću, ali kad se pažljivije zagledate, shvatite da verovatno ima i svih hiljadu godina.

Izuzetno je retko viđala Aeda, ali u tome nije bila usamljena. Bilo je već odavno kako je Aed pravio bankete na svom Dvoru, i praktično je sve poslove u vezi krune prepustio Eoganu. Njegova poslednja miljenica bila je neobično stvorenje, biće Sumraka kao i Eogan, a njih je u Narodu po pravilu bilo jako malo. Kosa joj je padala bukvalno do kolena, i plavila se crnilom. Imala je skroz naopako lice, koje je svejedno bilo lepo na neki primitivni, animalan način: veoma izražene jagodice, vrlo široko postavljene oči takoreći bez beonjača a ljubičaste poput najređih ruža u dvorskim vrtovima. Kad bi se nasmijala, što je retko činila, postajalo je sasvim jasno da ima istaknute, oštre očnjake, slično mladoj vučici.

Uvek je nosila jako malo odeće na sebi, i ta je odeća bila skroz providna. Dok ju je gledala, Katlin je imala utisak da na sebi i nema ništa osim širokih, teških zlatnih grivni oko vrata, mišica i zglobova bosih nogu. U kosu joj je bilo upleteno hiljade sitnih zlatnih zvezda.

Stojeći pored nje, Feidlimid se malo nagne i šapne joj:

-Kažu da kralj više nijednoj miljenici nije dao da nosi njegov znak, posle prinčeve majke.

Katlin pretraži sećanje, i zaista se nije mogla setiti da je na ijednoj Aedovoj mestresi ikada zapazila simbol gloga.

-Nadam se da mi nećete uzeti za zlo, miledi, ali samo jedna ovakva stvar mogla je naterati kralja da napusti svoje private odaje ovih dana. Venčanje prestolonaslednika? Sa smrtnikom?

Katlin ljubazno reče:

-Sigurna sam da razumete da mi je kralj bio zadnji na pameti dok se sve dešavalo, ili ja njemu, pored zavere protiv trona.

Feidlimid zaćuti.

Dvorana je bila sva u zlatu: stubovi koji su podupirali tavanicu bili su celom visinom obloženi zlatnim listićima; tavanicu su krasile skupocenosti urađene od čistog zlata i mramor je poda bio prošaran zlatnim žilama. Sam je Aedov tron bio pozlaćen. Katlin nije mogla zamisliti Eogana na njemu. On je mrzeo preterivanje. Pretpostavljala je da će prestona dvorana jednog dana izgledati potpuno drugačije.

-Je li tu moj sin, princ?

Iznenadila ju je jačina kraljevog glasa. Uopšte nije zvučao kao starac. Njegova miljenica prisno se, laktom, oslanjala o uzglavlje trona, kao da obeležava teritoriju. Katlin to dođe upravo nepristojno.

Aed je bio star, i bio je vrlo vezan za svoju metresu, ali to nije bilo dolično ponašanje.

Onda se upitala koliko je već dugo ovde kad primećuje čak i takve stvari. Međutim, one su joj prosto bole oko, nije o njima svesno mislila.

Videla je Eogana kako prilazi, ćutke, i spušta se na jedno koleno pred kraljem.

U Aedovim plavim očima bilo je nečega što nije sasvim razumela; izmešane naklonosti, straha, odustajanja i gađenja. Posmatrao je Eogana kome je duga kosa sasvim skrila pognuto lice, i pomalo je izgledalo kao da i ne želi da mu ga vidi.

-Rečeno mi je da si uzeo ženu i suprugu, nešto što se nije videlo za dugo desetina godina.

Eogan reče:

-Jesam, oče.

-To je smrtna žena, nije li?

Pre nego je Eogan ikako odreagovao, Aed pogleda po dvorani.

-Hoću da je vidim. Hoću da vidim svoju snahu.

Katlin suspreže dah i zakorači prema tronu, dok se pred njom otvarao špalir dvorana koji se duboko klanjaju. Ogi je išla iza nje, pridržavajući vršcima prstiju njen predugi, sjajnozeleni šlep sav u čipki i smaragdima.

Bio je to čudan osećaj, sigurno čudniji nego ijedan koji joj se dogodio u toj zemlji, a o kakvom u svom svetu nije umevala ni sanjati. Da joj je iko ikada pričao, smejala bi se na sav glas. Međutim, ništa nije bilo smešno dok je prilazila tronu, stepenik niže od Eogana i spuštala se na kolena. Sagnula je glavu, nisko:

-Gospodaru.

Aed reče.

-Sećam te se. Oh, da, uvek bih se ponovo setio tih očiju. Priđi, kćeri.

Osećajući kako joj se obrazi žare, Katlin se podigla na noge i uspela stepeništem sve do Aeda. On joj pokaza da se ponovo spusti, a onda joj uze lice u svoje ruke. Imao je prste duge kao i Eogan.

Oči su mu bile prečisto, porculanski modre; i kosa duga i zlatnoplava. Put mu je bila kao umočena u med i upravo sjajna, kao da ga stalno obasjava sunce. Gledajući ga iz te blizine, Katlin je uspevala uhvatiti poneku crtu koju je s Eoganom delio, ali nije ih bilo mnogo. Više su izgledali kao dalji rođaci, nego otac i sin.

Smešio joj se.

-Neće ti baš biti lako, bude li se tvoja utroba pokazala jaka kao u svih smrtnika, jer ćeš mojem sinu morati roditi mnogo dece. A kako si smrtna, tu ćeš decu voleti na drugačiji način nego je voli Narod, i ako ih ne uputiš pravo, i budu li se tukla oko starešinstva, živo će ti srce u grudima krvariti. Ali, to je sudbina koja ti je došla u deo, ono kad si, kako su mi pričali, upala u prinčevu zamku u jednom voćnjaku noću, u smrtnim zemljama. Takva je sva smrtnička sudba ovde. I ja te žalim, Katlin, smrtna ženo i kćeri, ali ti ne umem pomoći. Niti to želim. Mojem ćeš sinu biti odana i vaša će deca biti lepša nego se čak i na Dvoru Dana videlo za stotine godina. S tobom, moja je loza sigurna, i to je sve što me zanima, zapravo. Znam da ti zvučim surovo, ali svi smo mi surovi, kćeri. Ne jer želimo – takva nam je krv. Nemoj nam uzimati za zlo, i seti se da sam ti to rekao svaki put kad se desi da te princ povredi. Jer, on to hoće.

Lako joj je i jedva osetno pomilovao obraz, i nasmešio se još jače, i Katlin tek tog trena njegova i Eoganova srodnost posta očigledna.

-Rekao bih ti da možeš da ideš, ali ti nisi samo supruga princa, već i njegov savetnik, i tiču te se pitanja Dvora. Ostani ovde, onda.

Katlin se pokloni ničice, i onda bešumno, onako kako ju je Ogi naučila sad već davnih dana, sklizne u stranu. Dižući se na noge ponovo, uhvatila je pogled miljenice. Bio je ljubičast i bezizrazan, ali ona se svejedno oseti ružno. Okrenula je glavu.

-U ovoj zemlji je skoro bio jedan koji je hteo uzurpirati tron, kako čujem.

Aedov glas je bio jak.

-Moja loza traje već skoro hiljadu godina. Neka se ne nadaju oni koji veruju da će se stvari promeniti jer je prinčeva majka bila stvorenje Noći. Njena je priča odavno završena, kao što svi znate.

Pogledao je u Eogana.

-Sine moj i prestolonasledniče, ustani.

Eogan se podiže, i zabacivši glavom, smače onu predugu kosu s lica. Katlin sasvim jasno vide kako se od tog njegovog pokreta Aed stresao, i kako pokušava gledati kroz njega, ne u njegovo lice.

-Ovo će biti tvoj test. Uspeš li, ja ću se povući i kruna će biti tvoja. Ovu stvar moraš izgoniti do kraja i rešiti je zauvek. Neću ostavljati zemlju nikome ko je ne drži čvrsto u rukama. Ali, znam da ti to ne moram govoriti. Moje su uši stare, ali još nisu gluve. Ti veoma dobro paziš da se tvoje pravo ne dovede u pitanje.

Eogan ništa ne reče. Aed uzdahne.

-Ali, ti i jesi odgajan za prestolonaslednika. Ništa manje od tebe i ne očekujem. Imaš moj blagoslov za svoj brak, i za svu decu koja će ti tvoja smrtna supruga ikada roditi. I neka bi bogovi dali da, nakon tebe, jedan od njih ponese krunu, po pravu i običaju, i ako bi mu se krv dobro pokazala.

Oćutao je tren.

-Znam da mi ne veruješ kad ja to kažem, ali tvoja se krv dobro pokazala. Ti si ipak moj sin. I zato to govorim pred celim Dvorom: ti si moj sin, princ, i jedini naslednik krune. Sad idi i uradi šta treba.

Bez ikakve ceremonije, Eogan se samo ovlaš nakloni posle tih reči, okrete se na peti i pođe napolje. Katlin vide kako se Lachlan stapa u senku, a onda i kako ga prati.

Aed se činio iscrpljen. Rekao je:

-Gde su minstreli? Donesite vina.

Njegova mu miljenica sklizne u krilo, obmatajući se uz njega rukama i bedrima, poput zmije.
 

Wuka

Domaćin
Poruka
3.722
Ово је више но одлично!

Стварно сам одушевљена како твојом маштом тако и описом ликова и земље у којој су.
Сваки лик има свој прецизно формиран карактер иако их ниси претерано обликовала, објашњавала и правдала...
те ми је и то плус више, кроз сваку нову сцену ти у ствари то радиш врло суптилно и танано као хаљине којима су прекрвене...
тако да ми читачи донесемо нашом маштом тај њихов профил и то ми је нестварно добро!
Ако си радила намерно Одлично ако ниси, то је тек феноменално!!!

Читам ову твоју причу две ноћи и сад већ с нестрпљењем очекујем неочекивано
Пишеш лакоћом проповедача и само настави без устезања...
:bravo:
 

Susan Sto Helit

Iskusan
Poruka
5.529
Ово је више но одлично!

Стварно сам одушевљена како твојом маштом тако и описом ликова и земље у којој су.
Сваки лик има свој прецизно формиран карактер иако их ниси претерано обликовала, објашњавала и правдала...
те ми је и то плус више, кроз сваку нову сцену ти у ствари то радиш врло суптилно и танано као хаљине којима су прекрвене...
тако да ми читачи донесемо нашом маштом тај њихов профил и то ми је нестварно добро!
Ако си радила намерно Одлично ако ниси, то је тек феноменално!!!

Читам ову твоју причу две ноћи и сад већ с нестрпљењем очекујем неочекивано
Пишеш лакоћом проповедача и само настави без устезања...
:bravo:
Hvala ti najlepše :heart:
 

Wuka

Domaćin
Poruka
3.722
нема шансоне, твоја и њена прича нису исто :rtfm:
мсм твоја има душу а њена ми је некако фриволна, препуна сујете....
(ко воле филм нек извине)
и штазнам и није ми некако легнула баш...
док је твоја нежна...а и сама реч Сновиђење одише топлином!
 

Susan Sto Helit

Iskusan
Poruka
5.529
ja sam pročitala prvu knjigu (mea culpa) i sećam se samo da mi je bila nepismena, ne gramatički, već što su joj se likovi ponašali i pričali nelogično i, što bi Američani rekli, cringe
u jednoj se rečenici on smrtno ljuti, u drugoj joj izjavljuje ljubav - mislim, može to, ali se ne piše kako je ona pisala
 

Wuka

Domaćin
Poruka
3.722
књигу јесам купила али пошто сам прво филм гледала поклонила сам...
волим мрачне књиге и филмове али то ми је некако вазда била боза
а док сам читала Сновиђење до бр 22, све време сам мислила како би филм био спектакуларан
са тим бојама, детаљима које си предивно приказала а о сјајном тену ух ни слово нећу да турим!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.