Snovi...

Mada ovaj san ne spada potpuno u one koji se početnom postavkom očekuju ipak donekle dodiruje temu.
Kao dečak od sedam godina a po završetku prvog razreda osnovne škole, najveći deo letnjeg raspusta proveo sam na poljoprivrednom dobru gde je moj otac radio. Dobar deo tog vremena provodio sam oko mašina gde sam imao slobodan pristup budući da sam bio mezimac traktorista. Voleli su da vide kako sam tako mali a uspešan sa traktorima pa su me često vodili sa sobom. Kada bih se umorio od znatiželjnog trčkaranja mogao sam i da odspavam u jednoj od prostorija u kojoj su bila dva kreveta.
Tako sam jednoga dana na jednom od kreveta usnio san. U snu sam se našao u školskoj učionici sa djacima. Igrali smo se, skakali okolo i peli po klupama. Ona na kojoj sam stajao polomila se i skljokala na pod udarivši me po stopalu leve noge. Udarac i bol u stopalu su me probudili.
Probudivši se čekalo me iznenadjenje. Udarac u nogu i bol su bili stvarni jer je baš u tom trenutku sa plafona otpalo veće parče maltera i udarilo me i to baš na onom mestu gde me pogodila polomljena klupa iz sna.
Koliko sam tada razmišljao o tom snu ne sećam se ali godinama kasnije kada su moji snovi postali živahniji i kada su počeli zaokupljati moju pažnju često sam se vraćao na taj san. Nikakvo objašnjenje koje su nudile knjige iz psihologije i psihijatrije za mene nije bilo zadovoljavajuće. I nijedno materijalističko objašnjenje snova i života uopšte ne može biti zadovoljavajuće za svakog onog koji želi najvišu istinu života.
(Iz poglavlja "Uloga i razumevanje snova.")

Poslednja izmena:
Louis,da li postoji šansa da si san "odsanjao" u deliću sekunde između "udara" maltera i buđenja? Mozak radi neuporedivo brže tokom sna nego u budnom stanju pa tako za par sekundi možeš odsanjati čitav "roman". A poznato je da spoljni uticaji (npr.jak zvuk) mogu da "uplivaju" u san,san menja tok astronomskom brzinom i "ugradjuje" te spoljne nadražaje u svoj sadržaj. Ali,ako je udarac bio jako bolan a buđenje trenutno,nakon toga,onda ova teorija "ne pije vodu".

Louis,da li postoji šansa da si san "odsanjao" u deliću sekunde između "udara" maltera i buđenja? Mozak radi neuporedivo brže tokom sna nego u budnom stanju pa tako za par sekundi možeš odsanjati čitav "roman". A poznato je da spoljni uticaji (npr.jak zvuk) mogu da "uplivaju" u san,san menja tok astronomskom brzinom i "ugradjuje" te spoljne nadražaje u svoj sadržaj. Ali,ako je udarac bio jako bolan a buđenje trenutno,nakon toga,onda ova teorija "ne pije vodu".

Postoji mali problem kod početnih istraživanja na području snova i duhovne strane života. Tu u našim istraživanjima najpre dominiraju oni koji su priznati i poznati intelektualci koji se odvaže da budu sveznalci. Takvi nagadjaju, retko kada ili skoro nikada ispravno.
Mozak ne može raditi brže u toku sna nego što radi na javi pogotovu što u stanju sna ceoorganizam radi usporenije pa i sam mozak.
To što u veoma kratkom vremenu našeg spavanja mnogo toga može da se dogodi je što tok vremena na unutarnjim svetovima je mnogo brži nego u fizičkom svetu i svre se dogadja po drugačijem vremenskom toku.
Sa druge strane, ispričao sam ovaj san da bi ovu temu malo pomogao u njenom razvitku iiskrene tragače podstakao u daljem istraživanju. Inače, sledbenici ECKANKAR-a a i ja medju njima, putuju svesno ne samo Astralnim svetom već i svim ostalim svetovima iznad ovog. Naravno svako u sladu ili u dometu sa svojim duhovnim napredovanjem.
San kojeg sam ispričao a koji se dogodio u mom detinjstvu bio je meni dat u odgovarajučimokolnostima samo da bi me podstakao na razmišljanje i duhovno budjenje.
Svako mora svojim koracima istraživati i sastavljati svoj mozaik nezavisno šta ovde kažem. Jednostavno sve teorije ortooksnih psihologa, psihijatara i drugih intelektualca su u dalekom zaostatku za istinom.
Onaj ko makar jednom svesno putuje višim svetovima taj više ne obraća pažnju na pretpostavke i nagadjanja naučnika.
Ne, stvarno pretpostavka koju si iznela nema mesta u ovom slučaju.

Postoji mali problem kod početnih istraživanja na području snova i duhovne strane života. Tu u našim istraživanjima najpre dominiraju oni koji su priznati i poznati intelektualci koji se odvaže da budu sveznalci. Takvi nagadjaju, retko kada ili skoro nikada ispravno.
Mozak ne može raditi brže u toku sna nego što radi na javi pogotovu što u stanju sna ceoorganizam radi usporenije pa i sam mozak.
To što u veoma kratkom vremenu našeg spavanja mnogo toga može da se dogodi je što tok vremena na unutarnjim svetovima je mnogo brži nego u fizičkom svetu i svre se dogadja po drugačijem vremenskom toku.
Sa druge strane, ispričao sam ovaj san da bi ovu temu malo pomogao u njenom razvitku iiskrene tragače podstakao u daljem istraživanju. Inače, sledbenici ECKANKAR-a a i ja medju njima, putuju svesno ne samo Astralnim svetom već i svim ostalim svetovima iznad ovog. Naravno svako u sladu ili u dometu sa svojim duhovnim napredovanjem.
San kojeg sam ispričao a koji se dogodio u mom detinjstvu bio je meni dat u odgovarajučimokolnostima samo da bi me podstakao na razmišljanje i duhovno budjenje.
Svako mora svojim koracima istraživati i sastavljati svoj mozaik nezavisno šta ovde kažem. Jednostavno sve teorije ortooksnih psihologa, psihijatara i drugih intelektualca su u dalekom zaostatku za istinom.
Onaj ko makar jednom svesno putuje višim svetovima taj više ne obraća pažnju na pretpostavke i nagadjanja naučnika.
Ne, stvarno pretpostavka koju si iznela nema mesta u ovom slučaju.

O.K. Neke stvari koje si izneo su novina za mene,pre svega u vezi vremenskog toka.Nikad nisam SVESNO astralno putovala,nemam takvo iskustvo, možda otud pogrešno tumačenje. Kad čovek nešto lično doživi to je za njega apsolutna istina. Dotle, mora se "hvatati" za neke već postojeće teorije,makar delimično.

Jes da je tema bila milion puta,ali....ybg. :neutral:

- - -

U zadnje vreme imam veoma cudne snove.......ostvaruju se. :eek:

ne bas bukvalno,ko u snu tako i na javi,vec malo drugacije.....
u snovima su stvari vezani za realnost.
svi lepi snovi su mi se ostvarili,kao i ruzni....nocne more. :\

kao sto rekoh,nije se sve izdesavalo kao u snu,ali na istoj osnovi....
mogao sam veoma jasno da vidim i veoma lako da protumacim sta ce mi se desiti.... i sve mi se to desilo. :eek:

e sad.....hteo bih da mi neko objasni ovu "pojavu",posto....nije da mi nije bas jasna i ne desava mi se prvi put,ali.... :neutral: :\

da li je to nesto misteriozno ili je to ipak samo u mojoj psihi......ili mozda nesto sasvim trece.... ???

Crazy-Wolf,
Kada snovi ne bi imali svoju svrhu u životu čoveka onda oni nebi ni postojali. Možda je neprimereno što ću ti predložiti ali će ipak biti mnogo plodonosnije da pročitaš nešto gde se govori o dubljem smislu života.
Ne treba ignorisati ono najvažnije a to je cilj naših života.
pozdrav.

- - -

mogao sam veoma jasno da vidim i veoma lako da protumacim sta ce mi se desiti.... i sve mi se to desilo. :eek:

e sad.....hteo bih da mi neko objasni ovu "pojavu",posto....nije da mi nije bas jasna i ne desava mi se prvi put,ali.... :neutral: :\

da li je to nesto misteriozno ili je to ipak samo u mojoj psihi......ili mozda nesto sasvim trece.... ???

To nije u tvojoj psihi.
Poznato je da postoje ljudi koji, obicno tokom spavanja ili nevjerovatnog stanja opustenosti, mogu da kanaliziraju odredjene stvari.
Tako je isto moguce i sanjati nesto sto ce nam se desiti.
Naravno, mi cesto svoje snove ne razumijemo, cesto ih namjerno zaboravljamo, posebno one lose ali ne bismo trebali.
Snovi nisu stvoreni da ih ignorisemo, vec da ih naucimo razumjeti.
Ako budem imala vremena ovih dana, mozda to i pojasnim na malo kvalitetniji nacin, jer znam, postoje skeptici koji ce uvijek reci da su oni u stvari rezultat proslosti, a ne predznak buducnosti.
Ali, zaboravljaju jednu vaznu cinjenicu: buducnosti nema bez proslosti.

- - -

pa daj neke primere pa da vidimo

i ja sanjam da hodam jednom ulicom ili da prelazim most, ili da mi neko ostane duzan ili da nekoga vidim ili ... a i u realnosti to radim jer sanjam te stvari iz svoje okoline, i cesto se desava da se ostvari bas istog dana jer su te stvari svakodnevnica
a sanjam i npr. da sam supermen ili da sam vojni pilot ili da radim neke lepe stvari sa nekim neverovatno lepim devojkama(omiljeni snovi) ili da sam bogat kao seik ili da vozim f1, al nista:p :(

Crazy-Wolf,
Kada snovi ne bi imali svoju svrhu u životu čoveka onda oni nebi ni postojali. Možda je neprimereno što ću ti predložiti ali će ipak biti mnogo plodonosnije da pročitaš nešto gde se govori o dubljem smislu života.
Ne treba ignorisati ono najvažnije a to je cilj naših života.
pozdrav.

Hmmm.....nisam te bas najbolje razumeo ovde. :confused:
kontam ja da snovi imaju svrhu i sve to,ali.....gde tu upada dublji smisao zivota?

nazalost,nemam vremena da citam te stvari...sad ce kraj skolske godine pa mora popravljam ocene. :neutral: pa bih te zamolio da mi malo objasnis. :)

pozdrav.

To nije u tvojoj psihi.
Poznato je da postoje ljudi koji, obicno tokom spavanja ili nevjerovatnog stanja opustenosti, mogu da kanaliziraju odredjene stvari.
Tako je isto moguce i sanjati nesto sto ce nam se desiti.
Naravno, mi cesto svoje snove ne razumijemo, cesto ih namjerno zaboravljamo, posebno one lose ali ne bismo trebali.
Snovi nisu stvoreni da ih ignorisemo, vec da ih naucimo razumjeti.
Ako budem imala vremena ovih dana, mozda to i pojasnim na malo kvalitetniji nacin, jer znam, postoje skeptici koji ce uvijek reci da su oni u stvari rezultat proslosti, a ne predznak buducnosti.
Ali, zaboravljaju jednu vaznu cinjenicu: buducnosti nema bez proslosti.

Ja mislim da jeste. :neutral:
objasnio sam to malo u nekom od predhodnih postova....

sve sto mi se desi u snovima je konkretno vezano za mene i moj zivot....i kada se konacno probudim iz te traume(posto su snovi uglavnom lose prirode),pocnem da mislim o nekim stvarima i da predvidjam sta ce mi se desiti.... i onda se to i desi...
e sada,moje misljenje je da mi se to desava jer sam posle snova poceo da mislim o tome i zamisljam neke stvari i da mi se ostvarilo bas zbog tog.... moje zelje,reakcije,kako god... mada nisam bas siguran. :neutral: posto,kao sto rekoh,uglavnom sanjam lose snove,i kada mi se nesto lose desi,lakse to podnosim.... jer sam nekako znao da ce se to desiti. :confused::neutral:

zato mi nije jasno i zato se dvoumim....da li je to u mojoj psihi ili ima tu neceg viseg. :think:

ako nadjes vremena,pls objasni mi. ;)

pa daj neke primere pa da vidimo

i ja sanjam da hodam jednom ulicom ili da prelazim most, ili da mi neko ostane duzan ili da nekoga vidim ili ... a i u realnosti to radim jer sanjam te stvari iz svoje okoline, i cesto se desava da se ostvari bas istog dana jer su te stvari svakodnevnica
a sanjam i npr. da sam supermen ili da sam vojni pilot ili da radim neke lepe stvari sa nekim neverovatno lepim devojkama(omiljeni snovi) ili da sam bogat kao seik ili da vozim f1, al nista:p :(

hehehe.... nisam mislio na deja vu ili na svakodnevne radnje,vec na tajno znacenje snova....koje btw uopste :dontunderstand:... :confused:

jeste,jeste.....sanjam ja da sam deo elitne spasilacke jedinice koja je poslata da spasi naucnike od dinosaurusa,na izmeku apokalipse sveta......ili da se ja i neki drugari borimo sa king kongom na brodu jack sparow-a usred mora pored nekog ostrva......ili najbolje,kad sam otiso sa simsponovima na fudbalsku utakmicu pa se ceo stadion pretvorio u zombije i morao sam da bezim. :DDD xDDDD

znaci,ne pricam o tim snovima. :);):lol::lol::lol:
fala bogu imam dovoljno pameti pa ne izvlacim tajno znacenje iz toga!!! :hahaha:

...

primeri su veoma....delikatne prirode. :neutral::(

dacu ti na primer....
znaci npr :
- sedim s drugarom negde,i dodje neki tip i upuca drugara....i par dana kasnije,drugaru se desi nesto mnogo lose...
- sanjam da sam dobio sedmicu na lotou i tog dana nadjem sto dindzi na ulici...
- i tako dalje...

snovi nemaju bukvalno isto znacenje i ne desavaju se iste stvari kao i u snu,jer bi to onda bio deja vu i ne bi imalo nikakvog znaci....sem mozda da sam to vec jednom doziveo,ili predvideo buducnost.... i ne bi sad ovde tupio ku*ac time......

znaci,jedino znacenje koji snovi imaju,jesu to da su vezani za buducnost,i da ce mi se desiti ili dobre ili lose stvari,zavisno od toga sta sam doziveo u snu....a i na javi pre sna. :confused::confused::confused:

:)

pre neku noc sam sanjao jednu extra ribu ,al kad sam se probudio nista....
a sto se tice nicnih mora nisam imao ni jednu bar zadnjih godinu dana bukvalno

hah......sanjam ja i to,ali....heh....vecina tog spada u fantastiku. :(
:lol:

e ti mora da si bas neki srecnik kad nemas nocne more...

...

podseti me. :eek:

bas mi se danas desilo!!!!

sanjao sam da mi neko iskasapio desnu nogu kod kolena,al nije shikljala krv na sve strane...... noga se samo zacrvenela na jednoj tacki i pocela da vibrira.... odma posle tog se probudim i osetim jak-sevajucenastavni bol zgrcenog misica na nozi..............jooooooooj kolko to boli. :(:(:( evo jos osecam,nesmem da stegnem mnogo nogu,inace opet ima da se zgrci. :(:sad2:

Al ste se raspisali oko jedne jednostavne stvari.Neki ljudi jednostavno imaju mogucnost prekognicijskih ili prorockih snova,nije to u tvojoj psihi vec jednostavno trenutno imas tu mogucnost.Uzivaj dok mozes i to je to.Nema tu nikakve misterije

Back