Quantcast

SNOUDEN OTKRIVA ZASTRAŠUJUĆE DETALJE

Neš Bridžiz

Poznat
Poruka
7.267
Gledali su vam supruge, decu, a kad bi se pojavila gola žena, viknuo bi - bonus! Ni ne znate šta sve mobilni radi dok je EKRAN UGAŠEN! (VIDEO)Krije se u Moskvi otkako je pobegao iz SAD-a. Poslednjih dana dao je, posle dužeg vremena, nekoliko intervjua najvećim svetskim medijima jer mu je upravo iz štampe izašla knjiga.

Ispričao je kako danas živi u glavnom ruskom gradu, gde je došao pre šest godina, boji li se još da će ga pronaći i ubiti američke tajne službe ili je počeo da živi normalnim životom, doduše na tajnoj adresi.

Edvard Džozef Snouden je uzdrmao svet 2013. godine. Nakon što je radio za DELL, angažovali su ga kao honorarca u CIA, a onda je dobio uvid u strogo čuvane dokumente Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).


Radio je na prisluškivanju i praćenju građana preko kompjuterskih ekrana i telefona. Imao je pristup svim mejlovima, SMS-porukama, četovima... i shvatio da se najgrublje krši privatnost ljudi, što ga je silno razočaralo. Odlučio je da neće biti deo tog sistema.


Pokušao je prvo na to da upozori šefove, ali nisu na njega obraćali pažnju. A onda je pokupio na hiljade dokumenata i dokaza kako tajne službe nadziru obične građane i zatim dao otkaz u NSA u ogranku na Havajima.

Seo je u avion i 20. maja 2013. doputovao u Hongkong. Desetak dana kasnije novinarima Glenu Grinvaldu, Lori Poitras i Juenu Mekaskilu otkrio je prvi put klasifikovane dokumente koje je doneo sa sobom i koji su bili dokaz o nadzoru koji nad građanima obavljaju američke i britanske špijunske agencije.

Priče i dokumenti uskoro su objavljeni u Gardijanu i Vašington postu.Sledila su otkrića u Špigelu i Njujork tajmsu, pa je na 30. Snoudenov rođendan, 21. juna 2013, američko Ministarstvo pravosuđa podiglo protiv njega optužnicu za špijunažu i krađu vladine imovine. SAD su mu ukinule pasoš i počeo je lov.


https://www.kurir.rs/planeta/3328085/snouden-otkriva-zastrasujuce-detalje-gledali-su-vam-supruge-decu-a-kad-bi-se-pojavila-gola-zena-viknuo-bi-bonus-ni-ne-znate-sta-sve-mobilni-radi-dok-je-ekran-ugasen-video
 
Top