Snobizam ili malogradjanština?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
23.932
da li imaju veze ne znam, ali mi nekako liče.
Ideju za to su slike iz svakodnevnog života ili tzv pošasti savremenog načina življenja.
Na profilu top riba,a u stvarnosti, ne bih se ni okrenuo za njom. Kakav profil, takav i život.. ne baš da je to uobičajeno ali nije da ih nema.
Što je čovjek manji, utoliko više priča, naravno o sebi. Što je siromaštvo veće, odjeća je ekskluzivnija, blještavija..
Danas svadbe od milion eura? Ima se, može se, naravno.. ali čemu? Ako ti se bacaju stotine hiljadarki na muzičare, cvjeće za gaženje, hrane za bacanje.. možeš to i humanije iskoristiti, nego.. i da ga ženiš za princezu tj princa, nije to garant neke sreće.

Dječiji rodjendani sjajniji i raskošni a ovamo jad i bijeda.. pa šta, može i na kredit malo.
A tek mobilni.. na stolovima i rukama, pravo čudo tehnologije ali i skupoče. Doduše, što je mobilni telefon pametniji, vlasnik mu je veći idiot. Nepisana formula.. većina njih zna selfi za instagram, fejsbuk, Tik-Tok, poslati poruku.. a ostalo, ma haj, šta će mi to, to mi ne treba.

Živimo u materijalističkom svijetu. Jako je važno da "znamo" koliko ko ima i šta ima. Ali istina je nešto drugo, materijalistička akumulacija ne pokazuje da je neko dobar, ili vrijeedan, ona pokazuje koliko je osoba gladna ljubavi i poštovanja koje na drugi način nije mogla da stekne. I to je tako.. ako bolje pogledamo živimo odlično. Uredno jedemo, održavamo higijenu, imamo udobne krevete, odjeća nam je pristojna.. ali ne, treba nam još. Kuća je mala, kola spora, lletovanje nije na modernoj destinaciji.
Ne shvatamo da je život sasvim, sasvim ok. Šta će nam sve to.. sreća je da smo živi, zdraavi, da se volimo, družimo, iskreno šalimo, osmjehujemo..
Ima li veće sreće od toga?

Poslednja izmena:
Ideju za to su slike iz svakodnevnog života ili tzv pošasti savremenog načina življenja.
Na profilu top riba,a u stvarnosti, ne bih se ni okrenuo za njom. Kakav profil, takav i život.. ne baš da je to uobičajeno ali nije da ih nema.
Što je čovjek manji, utoliko više priča, naravno o sebi. Što je siromaštvo veće, odjeća je ekskluzivnija, blještavija..
Danas svadbe od milion eura? Ima se, može se, naravno.. ali čemu? Ako ti se bacaju stotine hiljadarki na muzičare, cvjeće za gaženje, hrane za bacanje.. možeš to i humanije iskoristiti, nego.. i da ga ženiš za princezu tj princa, nije to garant neke sreće.

Dječiji rodjendani sjajniji i raskošni a ovamo jad i bijeda.. pa šta, može i na kredit malo.
A tek mobilni.. na stolovima i rukama, pravo čudo tehnologije ali i skupoče. Doduše, što je mobilni telefon pametniji, vlasnik mu je veći idiot. Nepisana formula.. većina njih zna selfi za instagram, fejsbuk, Tik-Tok, poslati poruku.. a ostalo, ma haj, šta će mi to, to mi ne treba.

Živimo u materijalističkom svijetu. Jako je važno da "znamo" koliko ko ima i šta ima. Ali istina je nešto drugo, materijalistička akumulacija ne pokazuje da je neko dobar, ili vrijeedan, ona pokazuje koliko je osoba gladna ljubavi i poštovanja koje na drugi način nije mogla da stekne. I to je tako.. ako bolje pogledamo živimo odlično. Uredno jedemo, održavamo higijenu, imamo udobne krevete, odjeća nam je pristojna.. ali ne, treba nam još. Kuća je mala, kola spora, lletovanje nije na modernoj destinaciji.
Ne shvatamo da je život sasvim, sasvim ok. Šta će nam sve to.. sreća je da smo živi, zdraavi, da se volimo, družimo, iskreno šalimo, osmjehujemo..
A ne ne...
Malogradjanśtina je tesno povezana sa nevaspitanjem ili manjkom adaptiranosti bez želje da se napreduje na bolje.

Snobizam već može biti i statusni simbol, mahom se živi od stare slave. Śto bi rekao Vinston Čerčil: "Śtednja je lepa stvar pogotovo ako su to uradili vaši roditelji"

A PhD sa Filozofskog fakulteta za razliku od tih neukih klinaca programira na tom pametnom telefonu? 99% ljudi na pametnom telefonu zna da radi samo ono sto mu pokazu drugi ili eventualno da se vrti u 5-6 aplikacija.

Dakle, mozemo da mislimo o svakom drugom da je geachina, primitivcina, neznalica, prazilukas... a sve zbog toga sto taj neko ima vise od nas, zato sto se bolje snasao u zivotu, zato sto ume da stvori novac, zato sto dobro radi mnogo placeniji posao od naseg a u kom smo mi, naravno, vrhuuunski strucnjaci ali na zalost niti nas razumeju, niti je to tako placeno itd. Jednostavno, taj "odbrambeni" mehanizam kod nekih ljudi radi a kod nekih ne i verovatno su oni kod kojih ne radi mnogo srecniji od onih koji u nasem narodu imaju definiciju - zavidan covek. Jednostavno, ne primetis da neko na stolu drzi telefon od 1000+ eura ako te takva sprava ne interesuje..

Poslednja izmena:
A ne ne...
Malogradjanśtina je tesno povezana sa nevaspitanjem ili manjkom adaptiranosti bez želje da se napreduje na bolje.

Snobizam već može biti i statusni simbol, mahom se živi od stare slave. Śto bi rekao Vinston Čerčil: "Śtednja je lepa stvar pogotovo ako su to uradili vaši roditelji"

Slažem se. z:)

Ali, nisi odgovorio na pitanje:

Malogradjanin je izraz koji je koristen za vreme francuske revolucije i kasnije je bio marksisticki termin- "petite bourgeoisie"- malo-burzoazija; uglavnom je oznacavala ljude ogranicenih pogleda na svet, nespremnih na promenu, ogranicenih sposobnosti- tj onih koji mogu da deluju samo u okvirima svoje struke.

Snob- je bio izraz za ljude koji nisu bili plemickog porekla, ali ih kopiraju i trude se da se ponasaju se kao oni, s visinom gledaju na druge, uvek su vrhunski obuceni, ponasaju se po bontonu i izigravaju visine itd...

Mislim da ovo o cemu vi pisete je posebna kategorija, koju amerikanci nazivaju "keeping up with Jonses", ne znam jel ima izraz na srpskom
ali ja bih je nazvao mimikrijom.
Kopiraju jedni druge.
Uglavnom, naslov nema mnogo veze s temom.

Poslednja izmena:

To se samo najvise gleda u Srbiji tjst na Balkanu. U normalnim zemljama je novac kao vazduh. Neophodan za zivot ali niko ne prica toliko i gleda kao ovde. Drugo kompleksi nize vrednosti. A te "top ribe" sa insta pola da ih vidis uzivo ne bi prepoznao(uverio se vise puta) bez tone sminke u obicnoj odeci.

Snob- je bio izraz za ljude koji nisu bili plemickog porekla, ali ih kopiraju i trude se da se ponasaju se kao oni, s visinom gledaju na druge, uvek su vrhunski obuceni, ponasaju se po bontonu i izigravaju visine itd...

Mislim da ovo o cemu vi pisete je posebna kategorija, koju amerikanci nazivaju "keeping up with Jonses", ne znam jel ima izraz na srpskom
Kopiraju jedni druge.
Znači kopiraju, nisu ono što u suštini i jesu.
Samim tim ne znači da će biti bolji, iskreniji, pošteniji.. dakle, lijep sam, sposoban, poprilično imućan, ali eto.. nisam još samo plemić. z:mrgreen:
Čisti snobizam, ili već kako?

Znači kopiraju, nisu ono što u suštini i jesu.
Samim tim ne znači da će biti bolji, iskreniji, pošteniji.. dakle, lijep sam, sposoban, poprilično imućan, ali eto.. nisam još samo plemić. z:mrgreen:
Čisti snobizam, ili već kako?
Radi se o totalnoj razlicitoj kategoriji ljudi, medjutim neka sustina je ista- tj kopiranje kojem su ogromna vecina ljudi skloni, snobovi bi recimo bili mnogi koji su (ili se guraju) u "celebrity" kategoriju, oni se uglavnom guraju u neke "vise slojeve" drustva, u Srbiji svi uglavnom hrle u Bg pa se guraju po "elitnim" mestima- nisu plemici tj nisu rodjeni "plemici" ili neka elita ili pak vrhunski intelektualci ili na sta vec pretenduju, ali nisu to- ali poenta je da ipak lice na njih, tj tesko ih je raspoznati.
Dok vi pricate o kategoriji koja ima nekih poveznica, medjutim radi se o obicnim ljudima koji kupe "fore" iz medija, oponasaju razne poznate licnosti, modu i sl, i gledaju sta rade komsije i pokusavaju se drzati u korak ili ponekad ih nadmasiti (zato ameri kazu "keeping up with Jonses").
Medjutim to je zapravo uobicajena stvar, ako si citao klasike i ista prica je bila pre vise stotina godina- s tom razlikom sto sada je svet globalno selo, pa se stvari mnogo brzo sire, a druga je da ljudi u proseku imaju vise sredstava nego pre, pre 200 goidna u Srbiji si imao jako mali sloj koji se mogao takmiciti s nekom elitom, dok si sada ljudi mogu vise toga priustiti, i vecina mogu imati mobilni telefon isti kao i neko iz "dzet seta" i raznih drugih statusnih simbola.
Kao zakljucak bih rekao da na te stvari ne treba obracati paznju jer je to na neki nacin prirodna pojava, vecina ljudi kopira neke ideale, neki pojam necega,
npr kad sam ja bio klinac vecina momaka je bila u fazonu kao Nikola iz "Mi nismo andjeli", jer je to bilo kul dok se kasnije promenilo s modom.

Kopiraju jedni druge.

Imamo pojavu* ali ne i termin, nije u nasoj kulturi da smisljamo svoje termine, kao i sve pomodarske kulture usvajamo termine koje su neki drugi smislili

*pojava - jos od doba intenzivnog odlaska gastosa jos negde 60tih, bilo je da 'se u svom selu sazida veca kuca od komsije' (namera: izazvati zavist kod su-seljana.

Back