Snimci Stubova stvaranja koje je napravio svemirski teleskop Džejms Veb

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.879
Habl-VS-Dzejms-Vebz.jpg


Jedan od najiščekivanijih snimaka svemirskog teleskopa Džejms Veb je konačno napravljen i objavljen od strane NASA-e. A na njemu je vidljiv pejzaž unutar magline Orao u kom dominiraju mlade zvezde nasatale unutar gustih oblaka gasa i prašine. Iako je prvi put ova scena snimljena uz pomoć teleskopa Habl davne 1995. godine, infracrvene kamere sa Veba su pružile sasvim novi pogled na popularne stubove.

Razlog zašto ovi snimci nisu nastali ranije je taj što su astronomi čekali da se najosetljiviji svemirski teleskop Džejm Veb što bolje pozicionira kako bi napravili snimke veličanstvenih oblaka blešteće prašine i gasa koji zauzimaju ogromno prostranstvo. Ipak, oni sugerišu da lepota nije jedini motiv zbog kog su željno napravili snimke, već procesi koji se odvijaju unutar svemirske strukture.

Poznato je da se unutar ovih oblaka odvija proces stvaranja zvezda od okolnog gasa i prašine, a u isto vreme dolazi do erozije tog gasa i prašine uticajem svetlosti obližnjih novostvorenih zvezda - zbog čega su astronomi ovakve strukture nazvali "zvezdana porodilišta", koja im prilikom proučavnja svemira služe da bolje shvate nastanak i evoluciju Univerzuma.

Procene su da je levi stub na slici dugačak oko 4 svetlosne godine, dok su izbočine na vrhovima stubova veći od celog Sunčevog sistema. Njihova vidljivost je moguća zbog senki isparavajućih gasnih globula, koje štite gas iza sebe od intenzivnog UV zračenja. Ipak, najbolji način da se usnime ovi oblaci su infracrvene kamere koje mogu da se "probiju" kroz čestice prišine i uhvate najsitnije detalje - poput novoformiranih zvezda sa difrakcijskim šiljcima izvan prašnjavih stubova, ili talasastih linija sa njihovih ivica koje podsećaju na lavu, a predstavljaju rezultat sudara novoformiranih zvezda sa okolnim materijalom.

https://nationalgeographic.rs/nauka...skop-Dzejms-Veb-snimio-Stubove-stvaranja.html
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.