Snimanje?

[Z@@R]:
a kako prikljucite radio ili liniju na computer????????sta je potrebno?

Moras imati odgovarajuce kablove...

Po nekom nepisanom pravilu to su kablovi koji imaju tzv. dzek banane na oba kraja, i jedan kraj vezes na svoj uredjaj (radio, linija) ondje gdje je predvidjeno za slusalice u tom uredjaju a drugi vezujes u mikrofonski ulaz na tvojoj zvucnoj kartici u kompjuteru.. Tako fizicki spajas dva uredjaja, (radio, liniju) sa kompjuterom.. Sad da bi skinuo materijal sa uredjaja na kompjuter i koji program koristiti to je vec pitanje zelja i izbora.. A o tome mozes da pogleda mnogo tema koje su vec napisane..

Od do sada najvise preporucenih programa izdvajaju se: Adobe Audition 2.1 (nekadasnji CoolEdit Pro i Sound Forge kompanije Sony)..

Oba ova programa nisu besplatna.. Od besplatnih programa ti ne bih mogao reci sta je najbolje jer ih nisam koristio.. Najvise sam koristio program CoolEdit jer sam nekad imao licenciran na poslu..

Nadam se da sam pomogao..

Srecno.....
 
@ [Z@@R]
Mala dopuna (možda realnija situacija kod tebe).
Ako iz linije imaš izlaz u obliku dva RCA (kompozitna) priključka (ženski, levi i desni kanal), a na kompu, tj. ploči integrisan zvuk (znači priključci Line Out, Line In, Mic In), onda ti treba jedan kabl koji na jednom kraju ima dva RCA muška, na drugom malu bananu (džek), koja naravno ide u Line In. Taj kabl ima da se nađe na svakoj bolje opremljenoj pijaci :)
Drugo, pošto to nisi do sad radio, obavezno prvo probaj sa malim, besplatnim Audicity-jem (GZ ti je dao link). Lako se koristi a vrlo je kvalitetan. Za početak, na snimljenom zvuku sa Audicity-jem obavezno uradi redukciju šuma (ako je u pitanju kaseta ili ploča).
 
Treba ti samo jedan kabl koji košta oko 150-200 dinara koji na jednom kraju ima onaj običan stereo priključak, kao za vokmen, a na drugom dva muška priključka, kao za zvučnike, dakle kao što reče prethodnik.
 
Po meni ovde ima par sitnih greskica.Dakle sto se tice kablova potreban je jedan sa dva cinca na jednom kraju i stereo bananicom na drugom kraju.Bananica ide na line out na muzickoj a cincevi na line in na liniji.Ovako se muzika pusta na kompu a slusa na liniji.
Da bi se muzika sa linije snimala ili slusala preko kompa(odnosno zvucnika direktno prikljucenih na muzicku)potreban je kabal sa stereo bananicom na oba kraja.Jedna ide na line in na muzickojkoji je plave boje(ne na mikrofonski ulaz),a druga na izlaz za slusalice na liniji.
Sto se tice softvera za snimanje preporucujem All Sound Recorder.Dosta je dobar,mali i vrlo jednostavan.
 
Moja mini linija je iz 90-ih. Na njoj imam 2 činča za izlaz (zvučnici) i 2 činča za ulaz (za neki periferni uređaj, recimo CD). Sve sa kompa slušam preko linije. U svakom slučaju,. ako imaš izlaz za slušalice, a to sigurno imaš, onda ti treba 1 kabl sa 2 bananice.
 
Ja koristim činč kabl već duže vreme!
Da ti ne bih objasnjavao, evo ti zip fajl sa slikama pa ti vidi... Ovo drugo ne znam kako se zove (bananica, ili kako već), ali imaš sve (činč i to) na pijaci samo malo pogledaj...

1. Činč kabl
2. To što ne znam kako se zove :-)
3. Sve to zajedno ulazi u Line In u computeru odnosno druga strana u mestu za slušalice u radiju (muzička linija, kasetofon, ili iz čega već prebacuješ...).

Znači jedini uslov ti je da taj player (nazovimo ga tako) ima izlaz za slušalice...


Sve bi te ovo povezivanje koštalo oko 250 dinara, ako ne računaš program koji ćeš pretpostavljamo morati da kupiš... :-)
 

Prilozi

  • Kabl za povezivanje racunara sa muzickom linijom.zip
    24,8 KB · Pregleda: 26
Kod mene je povezano baš ovako kako sam napisao i tu nema nikakve greške.
Znaci, jedan kabl. Na jednom kraju grana se na dva činča, i to ide u stub (out, levi i desni). Na drugom kraju mala stereo bananica (džek) i to ide u komp, u Line In. Time se dobija potpuni stereo zvuk. Ovaj dodatak na slikama koje je poslao nidzesi koristiti naravno samo ako ne postoji činč izlaz iz stuba (linije, kasetofona...).
 
posto sam uspeo da prebacim muziku ......da li postoji nacin da ja isecem pesmu iz toga posto ja snimam celu stranu kasete(npr Astranu-B posebno)inace koristim adobe audition
 
Za to imas razne programe! Ja licno koristim Sound Forge verziju 4.5 koja ne podrzava mp3 format (koristim je jer imam stariji kompjuter a novu verziju ne mogu da nabavim tj. nece hteti mozda bas dobro da radi), ali imas novije verzije (mislim da je 7.0 zadnja) pa potrazi (mislim da nemas na internetu jer taj program nije besplatan) ali imas da narucis besplatno sa jednog sajta na disku program Audacity koji je veoma slican gore pomenutom. Ja sam narucio diskove i dobio 10 kopija tog audacityja besplatno... ne znam tacno sajt, ali odi na www.besplatne-stvarni.net (mozda nema crtica, proveri), pa tamo imas sajt koji je napisan u odeljku CD (pise link poslao nidzesi)! Mozda isti program moze da se skine i sa interneta ali za to vec pitaj www.google.com !

Pozdrav`!
 
Nero Wave Editor! Ako imaš rezač, imaš i ovaj program u Nerovom paketu. On ti bilo koji zapis prebaci u privremenu memoriju i možeš da ga vidiš u obliku neke vrste oscilograma. Njega možeš da zumiraš, radiš na određenom delu pesme, menjaš ekvilajzere, sečeš delove, uvodiš Fade In i Fade Out i razna druga čuda. Na kraju možeš da biraš kako da ga sačuva, kao MP3, WMA,...
 

Back
Top