Sneg, poledica i ledena kiša: Kako voziti u takvim uslovima i šta ako ostanete zavejani na putu

acabg

Elita
Poruka
20.530
Savetuje se poseban oprez u vožnji zbog snega na pojedinim putnim pravcima, naročito u brdsko-planinskom području, ali i zbog poledice s obzirom da je, uz mraz, u nekim delovima Srbije najavljena i ledena kiša

1879310743656596593b733788716821_v4_big.jpg


U takvim vremenskim uslovima, uvek je najsigurnije garažirati vozilo i ne kretati na put, ali ukoliko to ipak činite, važno je znati kako se ponašati tokom vožnje, ukoliko vas zadesi poledica na putu ili ako vas negde susretne snežna vejavica, zaveje i zaglavi, piše Blic.

Na poledici najvažniji ljudski faktor​


Ledenu kišu RHMZ je najavio za danas. A kada ledena kiša pokrije kolovoz i stvori led, kako objašnjavaju saobraćajni stručnjaci, nastaju uslovi kada su od slabe pomoći i zimske gume, a ni pogon na sva četiri točka, uprkos uvreženom mišljenju, nije od pomoći, ukoliko ne znate pravilno da vozite u ovakvim uslovima.

Naime, kada se na putu nalazi led, postoji izuzetno malo ili najčešće ne postoji nikakvo trenje i otpor koji bi pneumatike usmeravao tamo gde želite. Pošto su, dakle, tehnički uslovi nešto na šta se ne možete osloniti, jedini način da vožnja u uslovima ledene kiše bude iole bezbedna jeste – ljudski faktor.

"Prvi i osnovni savet kada je led na kolovozu jeste da, jednostavno, ne vozite. Ako ste već na putu, osnovni saveti su da vozite sporo i budite oprezni, poštujući svu signalizaciju uz pravljenje velikog odstojanja od vozila koje se nalazi ispred vas", kratko kažu saobraćajci.

Kako kočiti na zaleđenom putu​


Foto: elmar gubisch/Shutterstock


Foto: elmar gubisch/Shutterstock​

Ako ste ipak na zaleđenom putu, korišćenje kočnica predstavlja najveći izazov. Jasmina Bončić, instruktorka vožnje iz Auto-škole “Desetka plus”, objasnila je ranije da je uslov za bezbedno kočenje procena razdaljine koja je za to potrebna.

"Nema tu preteranog kočenja, već se koči motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice. Koči se postepeno kako bi se izbegla blokada točkova. Ako točkovi blokiraju, vozilo proklizava i gubi se kontrola. Tada treba otpustiti kočnicu, zatim postepeno zakočiti, a istovremeno kočiti motorom preći u manji stepen prenosa, odnosno prebaciti menjač u nižu brzinu", rekla je za RTS Bončićeva.

Kako je objasnila, "na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, nežnim spuštanjem i podizanjem stopala s kočnice".

"Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu. A uzbrdo se ide blagim gasom. I kad se doda određena količina gasa, to je vrlo mala količina gasa, ide se kontinuirano uzbrdo. Što više dodajemo gas, veća je mogućnost da će automobil proklizati. Sa druge strane, ako nema gasa, automobil će stati, tako da se količina gasa na uzbrdici daje po osećaju", kazala je ona.

Skretanje na poledici​


Ništa manje izazovno od kočenja, jeste i skretanje na poledici. Pre nego što se uđe u krivinu, kako savetuju saobraćajni stručnjaci, treba usporiti kako bi se očuvala stabilnost vozila.

"Potrebno je okretati volan lagano, ali ako se oseti da je prednji deo vozila neupravljiv odmah treba skloniti nogu sa papučice gasa, usporiti i blago kočiti ako je potrebno. Ako se zadnji deo vozila zanese, tada se lagano dodaje gas da bi se auto vratio na pravac. U krivinama preporučljivo je voziti sporo ujednačenom brzinom da bi se izbeglo zanošenje vozila", kažu oni.

Zašto je važno kretati iz "druge brzine"​


Konačno, ako vam automobil u ovakvim uslovima stane, potrebno je znati na koji način ga ponovo najbezbednije moguće staviti u pogon.

"Da bi se sprečilo proklizavanje treba krenuti lagano i postepeno ubrzavati. Ako točkovi proklizaju, ili se auto zaglavi u snegu, treba krenuti iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja deluje na točkove i povećava pogonska snaga. Ako auto ima automatski menjač, treba uključite winter režim", savetuju saobraćajni stručnjaci.

Kako da vozite ako na putu ima snega​


Posle leda, da se vratimo snegu, jer je on ipak najčešće prisutan u zimskim uslovima vožnje.

Dakle, šta je neophodno da učinite pre polaska na destinaciju gde je vrlo izvesno da vas očekuje sneg na putu, pod pretpostavkom da vam je vozilo već opremljeno onim što Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje kao “obaveznu zimsku opremu”, a to su zimske gume, lanci ili “čarape za gume” i konačno, ako ste za volanom teretnog vozila, lopata.

Najpre čišćenje vozila​


Foto: nulinukas/Shutterstock


Foto: nulinukas/Shutterstock​

Za početak, dobro očistite automobil i to ne samo stakla, već i krov. Tokom vožnje taj sneg sa krova može da sklizne što dovodi do smanjena vidljivosti, a to može da se desi baš u nekom ključnom momentu.

Sneg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grejača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil, pošto se brave na niskim temperaturama zalede.

Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-delova.

Šta ako vas sneg zaveje i ostane zaglavljeni​Očišćenog vozila i opremljeni zimskom opremom, kao što pokazuju i ovozimski slučajevi, moguće je da ostanete zavejani i zaglavljeni u snegu. Na pitanje šta tada činiti i kako se izvući, Jasmina Bončić iz auto-škole je rekla da je najbolje rešenje pozvati šlep službu, “jer većim manevrisanjem automobil sve dublje tone”.

"Prvo treba očistiti sneg koji je zatrpao naše vozilo, zatim se ugreje automobil i onda polako imamo to lagano pokretanje vozila. Ne smemo brzo da pustimo kvačilo, ne smemo naglo da dodajemo gas jer što ga više dodajemo, sve se više ukopavamo. Ako dođe do zaglavljivanja, ja bih preporučila da je najbezbednije da pozovete šlep službu koja se bavi tim poslom i izvuče automobil", rekla je Bončićeva.

A šta ako šlep službe ili vatrogasaca-spasilaca nema nekoliko stati​


Pored poziva šlep službi, naravno, podrazumeva se i poziv vatrogascima-spasiocima koji su već ovih dana imali nekoliko intervencija spašavanja vozača i putnika zaglavljenih u snegu.

Dok se čeka na njihov dolazak, “za svaki slučaj”, trebalo bi pre polaska na rizičan put u zimskim uslovima da imate i “dodatnu” opremu koja vam omogućava da preživite dok se pomoć duže čeka.

Na spisku su, pored kompleta prve pomoći i strugača leda koji se podrazumevaju, i baterijska lampa, ćebe, sveća, perorez, pištaljka i šibice ili upaljač. Naravno, preporučljivo je da u automobile imati i vodu za piće i visokoenergetsku, dugotrajnu hranu, kao što su kikiriki, čokolada, suvo ili koštunjavo voće.

Poželjno je da sa sobom imate i automobilski punjač za mobilni telefon.

Kako zagrejati kabinu automobila​


Jedan od najstarijih saveta za situaciju kada ste zavejani u snegu jeste da u vozilu uvek imate sveću, koja može da vam pomogne da održite temperaturu u kabini, ako ne možete da pokrenete motor. Naravno, sveća pre može da pomogne u održavanju temperature, nego u grejanju hladne kabine, pa ukoliko vam je pre zaustavljanja radilo grejanje, sveću upalite što pre.

"Pre svega, jako je važno da se naši sugrađani raspitaju o stanju putnih pravaca i vremenskoj prognozi, kako bi znali šta ih može očekivati na putu. To je ono oko čega mogu da se pripreme informisanjem. S druge strane, dobro je da imaju zimsku opremu koja je sada i zakonom obavezna. Trebalo bi da imaju neko ćebe u slučaju da se jednostavno zaveju. Jako je važno da imaju dovoljno goriva. Jedna sveća može zagrejati toliko vazduha da se putnici ne smrznu, sasvim je dovoljno", kaže Aleksandar Krstić, šef odseka u Upravi za Vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije za Blic.

Pozovite pomoć, ne napuštajte vozilo i nikada nemojte zaspati​


Ostale savete na temu “kako preživeti u zavejanom automobile”, daju u strukovnom Udruženju internacionalne policijske organizacije.

• Ukoliko vam radi mobilni telefon, odmah pozovite pomoć i pošaljite vašu lokaciju. Ukoliko je više osoba u vozilu koristite jedan telefon, ostale isključite, trebaće vam jer se baterije na niskim temperaturama dosta brzo prazne. Kada se jedan isprazni onda uključite sledeći.

• Držite vozilo upaljeno 10-15 minuta na svakih sat vremena. Tako će vam gorivo potrajati a nećete se smrznuti. Ukoliko sneg konstantno pada, povremeno izađite iz vozila i sklonite sneg oko auspuha da vam se izduvni gasovi ne bi grupisali oko automobila i ulazili u njega.

• Nikada ne napuštajte vozilo ukoliko niste u blizini nekog drugog skloništa. Spasioci će uvek pre naći automobil na ucrtanom putu nego vas zalutale negde u šumi. Sneg za nekoliko minuta može prekriti vaše tragove, vejavica vam može pokvariti orijentaciju u prostoru, možete pasti i izgubiti svest, možete zalutati i izgubiti energiju usled pada telesne temperature.

• Ne smete zaspati je ključni savet, naročito ako ste sami u vozilu. Pevajte, pričajte sami sa sobom, čitajte nešto. Ukoliko zaspite velika je verovatnoća da se nećete probuditi.

Srećan put!

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=11&nav_id=2441068
 
Kočenje motorom tj motorno kočenje je apsolutna nepoznanica za 90% vozača pa su automatski sneg i poledica nesavladivi za većinu.
Апсолутни си експерт за аутомобиле и саобраћај! Па те молим да ми објасниш на основу чега тврдиш да: ,,Kočenje motorom tj motorno kočenje je apsolutna nepoznanica za 90% vozača''. Ко је и када вршио ова истраживања па дошао до овог процента?
 
ja se jednom izvrnuo poprecno po putu, bila poledica nizbrdo, cuti...
to se zove `udaranje banane` vozacima iz oba smera.. :cool: :P
По мом познавању физике, у таквом случају помаже ако се има задња вуча, па може да се кочи мотором.
Ако је неко пробао нека каже... Нисам имао ауто са задњом вучом а тешко ћу у скорије време набавити један такав.
 
По мом познавању физике, у таквом случају помаже ако се има задња вуча, па може да се кочи мотором.
Ако је неко пробао нека каже... Нисам имао ауто са задњом вучом а тешко ћу у скорије време набавити један такав.
To se bilo desilo pri brzini kola od oko 20/25 km/h! LD ;) Tolika poledica je bila. :confused: Mogu da se slozim s tobom u nacelu, ali u takvim uslovima
sumnjam da bi cak i zadnji pogon bio od pomoci, nazalost. Ali, ok, naisli ljudi, pomogose da ispravim kola, i onda sam bukvalno mileo do dole.
 
По мом познавању физике, у таквом случају помаже ако се има задња вуча, па може да се кочи мотором.
Ако је неко пробао нека каже... Нисам имао ауто са задњом вучом а тешко ћу у скорије време набавити један такав.
Slaba ti fizika vozio moj drugar one stare bembare. Priča on meni jednom ide beogradskom nizbrdo i klizavo sneg, kaže ubacim ja u niži prenos menjač da kožim motorom, kaaad jedan točak uhvati drugi ne, kad me baci na trotoar u sekundi.

Posle je tovario džakove peska.

Dlugomir bi mogao na tu temu mislim da je vozio paprikarku svojevremeno.

Ja sam vozio ford caprija i nisam imao neko spec iskustvo sem što je zadnji deo vrludao po snegu kao lud na ravnom pa oduzmeš gas i on se umiri. Zadnja vuča je teška budalaština za sneg i klizavo. Kada je sneg i led ne voziš par dana. Kada očiste glavne ulice onda samo tuda voziš i ne zalaziš u uličice.

Vozio sam i omegu mv6 davno kada je bila nova i m3 ali su to već automobili sa sistemima protiv proklizavanja. Po snegu i klizavom jedva idu ali idu.
 
I motorno kočenje trocilindrašima je isto dosta obesmišljeno jer zbog male kubikaže to ima jako slab efekat. Samo dreči motor i slabo usporava nizbrdo. Na ravnome još bože pomozi nekako. Mislim da se kod trocilindraša mnogo brže menjaju pločice i diskovi, barem duplo kraće traju.

Evo ja se kanim na mom autu da menjam originalne prva ugradnja pločice na 80.000 km

I još nešto zanimljivo, pločice i disk na vozačevoj strani su više potrošeni od suvozačeve strane. Prosto neverovatno valjda zbog veće težine sa vozačem.

Inače na tehničkom je sve besprekorno i uvek pohvale kočnice što mi je i najbitnije kada je auto u pitanju.
 
I motorno kočenje trocilindrašima je isto dosta obesmišljeno jer zbog male kubikaže to ima jako slab efekat. Samo dreči motor i slabo usporava nizbrdo. Na ravnome još bože pomozi nekako. Mislim da se kod trocilindraša mnogo brže menjaju pločice i diskovi, barem duplo kraće traju.

Evo ja se kanim na mom autu da menjam originalne prva ugradnja pločice na 80.000 km

I još nešto zanimljivo, pločice i disk na vozačevoj strani su više potrošeni od suvozačeve strane. Prosto neverovatno valjda zbog veće težine sa vozačem.

Inače na tehničkom je sve besprekorno i uvek pohvale kočnice što mi je i najbitnije kada je auto u pitanju.
Невероватно запажање!!!
Диск плочице се више хабају на возачевој страни!? Просто да не верујеш али је овај корисник то открио. Свака част!
 
Ja sam vozio ford caprija i nisam imao neko spec iskustvo sem što je zadnji deo vrludao po snegu kao lud
Vidis ja sam imao Capri i on je imao neki diferencijal gde sam davao pun gas na snegu a on je isao ravno. Mozda neka oprema iliti sta ja znam ali moj Capri nije zabacivao.
Za motorno kocenje si u pravu jer to je jedan od nacina kocenja na klizavom ali za to je potrebna i duzina puta da bi se moglo odraditi tako da za dobro kocenje su neophodne prave zimske gume sa odlicnom dubinom sare.
 
Verovatno je bio šperovan diferencijal jer kod običnog kada jedan točak prokliza onda drugi nema nikakav pogon pa se usled toga na snegu i ledu ponaša sumanuto. U bulevaru sam znao da se okrenem i preprečim a onaj caprijev nos se vidi na kilometar 🤣🤣🤣

Sve u svemu nedaj bože nikome po klizavom ali sam zato izvodio ona namerna proklizavanja gde se zanosim kada skrećem u ulicu :)
 
I motorno kočenje trocilindrašima je isto dosta obesmišljeno jer zbog male kubikaže to ima jako slab efekat. Samo dreči motor i slabo usporava nizbrdo. Na ravnome još bože pomozi nekako. Mislim da se kod trocilindraša mnogo brže menjaju pločice i diskovi, barem duplo kraće traju.

Evo ja se kanim na mom autu da menjam originalne prva ugradnja pločice na 80.000 km

I još nešto zanimljivo, pločice i disk na vozačevoj strani su više potrošeni od suvozačeve strane. Prosto neverovatno valjda zbog veće težine sa vozačem.

Inače na tehničkom je sve besprekorno i uvek pohvale kočnice što mi je i najbitnije kada je auto u pitanju.
Моторна инерција је већа код возила са великом запремином. Ја знам да када кочим мотором са бензинцем од 1.2 да ауто пре стане, него дизелаш од 1.6 литара.
 
To se bilo desilo pri brzini kola od oko 20/25 km/h! LD ;) Tolika poledica je bila. :confused: Mogu da se slozim s tobom u nacelu, ali u takvim uslovima
sumnjam da bi cak i zadnji pogon bio od pomoci, nazalost. Ali, ok, naisli ljudi, pomogose da ispravim kola, i onda sam bukvalno mileo do dole.
Са старим аутом сам једном кренуо да проклизавам тако што сам на равном делу кочио по киши... беху колотрази попуњени водом. Решење? Променио задње амортизере.
 
Slaba ti fizika vozio moj drugar one stare bembare. Priča on meni jednom ide beogradskom nizbrdo i klizavo sneg, kaže ubacim ja u niži prenos menjač da kožim motorom, kaaad jedan točak uhvati drugi ne, kad me baci na trotoar u sekundi.

Posle je tovario džakove peska.

Dlugomir bi mogao na tu temu mislim da je vozio paprikarku svojevremeno.

Ja sam vozio ford caprija i nisam imao neko spec iskustvo sem što je zadnji deo vrludao po snegu kao lud na ravnom pa oduzmeš gas i on se umiri. Zadnja vuča je teška budalaština za sneg i klizavo. Kada je sneg i led ne voziš par dana. Kada očiste glavne ulice onda samo tuda voziš i ne zalaziš u uličice.

Vozio sam i omegu mv6 davno kada je bila nova i m3 ali su to već automobili sa sistemima protiv proklizavanja. Po snegu i klizavom jedva idu ali idu.
Старе бембаре нису добар пример... За серију 3 су били потребни џакови назад у свакој прилици.

Него, којом си то брзином ишао када си у секунди био на тротоару? :think:
 
Старе бембаре нису добар пример... За серију 3 су били потребни џакови назад у свакој прилици.

Него, којом си то брзином ишао када си у секунди био на тротоару? :think:
Nisam ja nego drugar, išao je sporo niz brogradsku po vejavici. Davno beše
 
Neki moji komentari na recimo po meni sporne dijelove.

Perorez, WTF, šta je to🤔🤔

Paljenje svijeće u automobilu je po meni besmisleno, što ona dade topline, to je ništa, to je toplina valjda do 20 cm daljine. To je otvoreni plamen i postoji rizik požara, zaspeš svijeća padne na sic i eto nećeš se smrznuti nego izgoriti🤪🤪

Gašenje i paljenje automobila, pod pretpostavkom da niste na rezervi ili blizu nemojte uopće gasiti vozilo. Ko zna oče li po zimi uopće upaliti ponovo?!? Može baterija crknut, smrznut se gorivo, snijeg/ vlaga može prodrijeti do kabela i šta ja znam..
 
Mene je jednom iznenadila mećava i to u proljeće, točnije krajem Marta. Ja vozim auto s 4 godine starim ljetnim gumama, bez ABS- a, a kamoli ičega drugog, pogon prednji. Idem uzbrdo tako laganim gasom ali vidim ja ne ide dalje, stade u sporijoj traci i upali 4 žmigavca. Tako staja jedno pola ure do 40 minuta u vidim ja kombiji i terenci napravili stazu u snigu, i kažem ja sam sebi idem pokušat. Tako samo njihovom stazom non stop u drugoj s laganim kočenjem s tako nepripremljenim automobilom probi se🙂
 

Back
Top