Smrtna kazna

Još malo pa će i Brejvik na slobodu.
Neće.... iako Norveška ima maksimalnu kaznu od 21 godine, imaju pravo da je produžavaju dokle god ga smatraju opasnim za društvo. S obzirom da on nije pokazao nikakvo kajanje za ono što je uradio, ostaće u zatvoru dok ne umre. Jes' da je zatvor bolji od većine naših hotela, ali taj više neće videti slobodu.

Neće.... iako Norveška ima maksimalnu kaznu od 21 godine, imaju pravo da je produžavaju dokle god ga smatraju opasnim za društvo. S obzirom da on nije pokazao nikakvo kajanje za ono što je uradio, ostaće u zatvoru dok ne umre. Jes' da je zatvor bolji od većine naših hotela, ali taj više neće videti slobodu.
Nikakva to nije kazna za zločin koji je počinio. Štaviše, to je najobičnije ruganje žrtvama. Kao i ova potencijalna maksimalna kazna za Blažića.

Poslednja izmena:
Nikakva to nije kazna za zločin koji je počinio. Štaviše, to je najobičnije ruganje žrtvama. Kao i ova potencijalna maksimalna kazna za Blažića.
Norveška ima korektivnu kaznenu politiku, koja postoji samo u par zemalja. Rezultat je taj da se kod njih mnogo manje osuđenika vrati na robiju nego u državama koje imaju punitivnu kaznenu politiku (osvetničku, najblaže rečeno). To jeste dokazano bolji sistem kažnjavanja - dakle nije cilj državi da strpa nekoga da truli u zatvoru, već da proba da ga "popravi".

Naravno, da bi društvo uopšte prihvatilo ideju korektivne kaznene politike, mora da bude na veoma visokom nivou razvoja.

Ne znam da li je ovo pravi podforum za ovu temu , ako nije premestite :)
Ja mislim da ne postoji izgovor za smrtnu kaznu u civilizovanim zemljama , jer rizik da se potencijalno ( ili sigurno kad tad ) ubije neko nevin pobija bilo koji argument sa druge strane , sta vi mislite ?
smrt je često izlaz, mnogi to i biraju,
biti doživotno lišen slobode i raditi ono što ti ne prija, to niko neće izabrati

još ako je reinkarnacija tačna npr. ubiju zločinca, i eto ti ga ponovo restartovao se u nekom drugom obliku negde i to za našeg života, free as a bird.. tako da ipak ova druga varijanta je sigurnija..

Norveška ima korektivnu kaznenu politiku, koja postoji samo u par zemalja. Rezultat je taj da se kod njih mnogo manje osuđenika vrati na robiju nego u državama koje imaju punitivnu kaznenu politiku (osvetničku, najblaže rečeno). To jeste dokazano bolji sistem kažnjavanja - dakle nije cilj državi da strpa nekoga da truli u zatvoru, već da proba da ga "popravi".

Naravno, da bi društvo uopšte prihvatilo ideju korektivne kaznene politike, mora da bude na veoma visokom nivou razvoja.
mislim da je srb tu najkorektivnija.. iako nije razvijena.. znam za dva lika na slobodi, jedan izašao posle 8 drugi posle 9 godina robije, prvi ubio lika ključem za točak jer ga je uvredio, drugi ubio lika iz sekjuritija nožem na pragu kluba jer ga ovaj nije pustio unutra i tako mu povredio čašt/autoritet šta li.. tako da su obojica na slobodi, popravljeni, žive, rade, za sad nisu nikoga skratili za glavu, nadamo se da neće..

mislim da je srb tu najkorektivnija.. iako nije razvijena.. znam za dva lika na slobodi, jedan izašao posle 8 drugi posle 9 godina robije, prvi ubio lika ključem za točak jer ga je uvredio, drugi ubio lika iz sekjuritija nožem na pragu kluba jer ga ovaj nije pustio unutra i tako mu povredio čašt/autoritet šta li.. tako da su obojica na slobodi, popravljeni, žive, rade, za sad nisu nikoga skratili za glavu, nadamo se da neće..
Ja znam lika iz kraja koji je ubio svog rodjaka nozem u srce , oboje bili pijani posle zurke i posvadjali se , lezao samo 6 godina , Srbija je vrlo blaga sto se tice ubistava , jer drugi lik iz kraja je lezao tri godine i 5 meseci za 500g vutre , smesno.

"Popravljanje" masovnog ubice? To više liči na nagrađivanje. Za teške zločine nema popravljanja.

Jok, nego ćemo da pustimo masovnog ubicu posle dvadeset godina. Idi vodi ga kući, najbolje.
Ne , nego dozivotna robija.
Masovni ubica nije vredan rizika da se jednog dana nevin covek ubije jer je lazno optuzen ili zbog podmetnutih dokaza , kao sto sam vec napisao , u Americi se trenutno sumnja da 4% zatvorenika koji cekaju smrtnu kaznu nisu krivi , a nase pravosudje je katastrofa , brojka bi bila 20%.

"Popravljanje" masovnog ubice? To više liči na nagrađivanje. Za teške zločine nema popravljanja.
Uglavnom nema, zato je u Brejvikovom slučaju evidentno da nema resocializacije. Ali je resocijalizacija moguća kod nekih drugih krivičnih dela, o čemu svedoči da svega 18% učinalaca ponovi izvršenje krivičnog dela u Norveškoj, naspram 60% u Srbiji.

Ukidanje smrtne kazne je anticivilizacijski čin, jer oni koji su to izmislili kriju ubijanje ljudi da ne bi "uznemirili javnost".
Isto je i sa ubijanjima u kolonijama, "civilizovani narod" ne želi da zna šta u njihovo ime radi država, pa ne žele ni da znaju da se ubijaju i krivci.
Ukidanje smrtne kazne može da se uvede kada "civilizacija zapada" prekine da ubija ljude po svetu, pa i u svojim državama, do tada je to sakrivanje istine.

Back