Лилит:
Верујем да су многи од вас читали ово класично савршенство приповедачке уметности. Занима ме како видите Ероса у овом делу?
P.S. Прича се може прочитати за свега неколико сати (вероватно и мање), а естетски доживљај који пружа мери се вечношћу :wink:
U "Smrti u Veneciji" Man se poigrava simbolikom. Uloga Erosa može da se analizira na različite načine, a ja ću probati da demonstriram jedan. Izvinjavam se unapred ako nešto kažem netačno, davno sam čitao tekst pa me možda sećanje vara.
Posmatrajte kako se ponašanje starca menja u vremenu:
1. nesigurnost/izgubljenost na početku,
2. mir po odlasku u Veneciju,
3. uznemirenost kada se pojavi dečak,
4. period euforije,
5. pojava bolesti u gradu koja ne pogađa direktno (tada) starca, ali postavlja tamnu pozadinu iza njegove priče,
6. simultani odlazak dečaka i smrt starca.
A sada, izbacite dečaka iz priče i pogledajte jedno moguće tumačenje onoga što ostane:
1. nesigurnost/izgubljenost na početku,
2. mir po odlasku u Veneciju,
3. uznemirenost,
4. staračka euforija, čest simptom bliske smrti ili bolesti,
5. pojava bolesti u gradu koja daje slici tamnu pozadinu - ponovo najava smrti, ovog puta direktnija; starčev polet i volja lagano nestaju
6. smrt starca, bez pompe i naglih pokreta; starac umire u potpunoj smirenosti.
Sada odbacite i bolest u gradu, i dobićete ogoljeni antički scenario: nesigurnost-mir-uznemirenost-euforija-pad/iscrpljenost-smrt.
Na kraju, vratite Erosa i bolest u gradu u priču i videćete objašnjenje koje sam imao na umu: dečak je samo medijator između starca i smrti; njegova uloga i uloga bolesti je da u ključnim trenucima pokrenu promene u starčevim osećanjima. A promene kod starca su sasvim prirodne, dakle Eros i bolest ne dovode ni do kakvih neobičnih promena, već daju brzinu procesu koji bi se na ovaj ili onaj način i bez njih dogodio.