Smrt nikada ne dolazi na vreme

Нити је Шопенхаурова "воља" воља у уобичајеном баналном значењу те речи. Заправо Бергсонова интуиција и Шопенхаурова воља јесу једно исто, односе се на једну те исту метафизичку суштину коју налазимо унутар себе. И да, она није лишена свести, лишена је сазнајне свести, али не и Свести са
Bergsonova “intuicija” i Sopenhaurova “volja” nisu isto.
Proizvoljno tumacis stvari.
U citatu Sopenhauera on kada spominje “svest” pn misli na nesto drugo, ne kako mi podrazumevamo svest, tako da
A. Sopenhauer misli da nakon smrti nema svesti ni s malom niti s velikim S, nema misljenja niti ega ili nazovi kako hoces- samo nekakva egzistencija- bez identiteta, misli- vec nekakvo postojanje u okviru “volje”

Poslednja izmena:
Bergsonova “intuicija” i Sopenhaurova “volja” nisu isto.
Proizvoljno tumacis stvari.
U citatu Sopenhauera on kada spominje “svest” pn misli na nesto drugo, ne kako mi podrazumevamo svest, tako da
A. Sopenhauer misli da nakon smrti nema svesti ni s malom niti s velikim S, nema misljenja niti ega ili nazovi kako hoces- samo nekakva egzistencija- bez identiteta, misli- vec nekakvo postojanje u okviru “volje”
Aha i sada ja trebam na ovo da odgovorim: A ne, dok je govorio on je zapravo mislio ovo a ne to sto ti kazes da je mislio. i tako dalje,bla, bla
Filozofija nije "tumacenje filozofa". Sam Sopenhauer je na to ukazivao.
"Несамостални философ извештава нас о томе, шта je овај рекао, шта je онај мислио и шта je онда неки други на то приметио ит.д. То он упоређује, оцењује, критизира и тежи на тај начин да дође до истине ; при чему сасвим личи на критичног писца историје. Тако ће он н.п.р. испитивати, да ли je Лајбниц када, за извесно време, био спинозист, и.т.д." Paregra i paralipomena 2
Ja njegove , Bergsonove i ostale citate ne iznosim ovde da bi ti analizirao sta su oni zapravo mislili dok su pisali iste. Sta su mislili to su i zapisali, ne trebas im ti kao tumac.

Kao sto rekoh posle smrti verovatno nestaje saznajne svesti, jer ona je vezana za mozak. Ali ostaje ona sira svest koju je mozak zaklanjao, i zovi ti sada nju kako hoces, svest, bunar ili sesirdzija. Bitno je da je to sto ostaje nase pravo JA, koga mozemo naslutiti vec za zivota, i da je takav nacin postojanja nama mnogo
primereniji i bliži od onog neizrecivo ništavnog, vremenitog, individualnog bića obuzetog bedom i mukom. Pri tome nam može pasti na pamet da bi smrt mogla da nas vrati u prvi način postojanja.
Sopenahauer

Ja njegove , Bergsonove i ostale citate ne iznosim ovde da bi ti analizirao sta su oni zapravo mislili dok su pisali iste.
Filozofija nije tumacenje filozofa, jelte bogati?

A onda ubacujes termine koje Sopenhauer nikada nije koristio i stvari koje on nikada nije rekao. “Sira svest” “Pravo ja”.
Sopenhauer je vrlo jasan da individua nestaje posle smrti. Nema nikakve svesti, samo “volja”
Zavrsena prica.

Poslednja izmena:
Kod takvog pacijenta mozak i svest više nemaju nikakvu svrhu, (definitivno je utvrđeno testom), pacijent nije svestan sebe, niti će biti, (trajno), ali mu telo obavlja osnovni metabolizam
Dobar post, hteo bih da dodam na ovo neka svoja razmisljanja ili bolje receno spekulacije, za koje nisam siguran da li su tacne (verovatno nisu)-
Neke istocnjacke religije i neki s psihodelicnim iskustvima govore o “smrti ega” (ego death)
medjutim mislim da su oni u zabludi- tj kad bi “ubio ego”- osoba vise ne bi imala memoriju, tj bila bi kao mesecar- be sposobnosti da stvori ikakvu koherentnu memoriju tj sve sto se desava bi bilo zaboravljeno u istom trentutku, tako da mozda neki od tih ljudi mozda imaju nekakvo iskustvo- sto ih onda definitivno cini zivima.

@oziman

Bergsonov vitalizam i Šopenhauerova metafizika su sada više istorijski ili konceptualni alati, nego empirijski relevantni argumenti za postojanje svesti van tela.
Empirija se zasniva na opazanju , znaci slici (predstavi) necega sto nije slika a jeste sustastvo tj. stvar po sebi iliti stvar izvan subjekta opazanja.
Ako zelis da se bavis slikama tj.predstavama kao "relevantnim argumentima" onda idi na druge forume na primer forume nauke .

Empirija se zasniva na opazanju , znaci slici (predstavi) necega sto nije slika a jeste sustastvo tj. stvar po sebi iliti stvar izvan subjekta opazanja.
Ako zelis da se bavis slikama tj.predstavama kao "relevantnim argumentima" onda idi na druge forume na primer forume nauke .
Enpirija se zasniva na opazanju i iskustvima- tj ne samo na ono sto vidimo- vec i ono sto mozemo da proverimo merenjem, eksperimentima ili drugim metodama.
Tako da kolega nije nigde pogresio.

Enpirija se zasniva na opazanju i iskustvima- tj ne samo na ono sto vidimo- vec i ono sto mozemo da proverimo merenje, eksperimentima ili drugim metodama.
Tako da kolega nije nigde pogresio.
A merimo cime ? Znaci bukvalno jednom predstavom kao sto je metar, sat ili barometar merimo drugu predstavu (takozvanu objektivnu stvarnost) a onda si ti na osnovu prve predstave zakljucio da takozvana objektivna stvarnost nije predstava.
Da koristimo se i iskustvom tj secanjima i zapisima predstava.

Filozofija nije tumacenje filozofa, jelte bogati?

A onda ubacujes termine koje Sopenhauer nikada nije koristio i stvari koje on nikada nije rekao. “Sira svest” “Pravo ja”.
Sopenhauer je vrlo jasan da individua nestaje posle smrti. Nema nikakve svesti, samo “volja”
Zavrsena prica.
"Kada u smrti izgubimo intelekt, onda prelazimo u prastanje u kome nema saznanja, ali koje zbog toga nikako nije lišeno svesti: naprotiv, to je više stanje u kome je ukinuta suprotnost između subjekta i objekta, jer se u njemu saznajuće i saznato stapaju u jedinstvenu celinu.
Tu i tamo, u stanju smo da u svojoj najdubljoj unutrašnjosti naslutimo da nam je ovaj sasvim drukčiji način postojanja primereniji i bliži od onog neizrecivo ništavnog, vremenitog, individualnog bića obuzetog bedom i mukom. Pri tome nam može pasti na pamet da bi smrt mogla da nas vrati u prvi način postojanja."
Артур Шопенхауер

Hoces jos jednom:
"prelazimo u prastanje u kome nema saznanja, ali koje zbog toga nikako nije lišeno svesti: naprotiv, to je više stanje ....."

Ali da Sopenhauer nije umeo da izrazi to sto misli, pa mu je eto potreban tumac, koji ce da protumaci i kaze sta je on zapravo mislio kada je pisao.
Pa tako, kada on kaze da posle smrti to prastanje u koje se vracamo nije liseno svesti, on zapravo misli da jeste liseno.
Ili kada kaze da je to stanje vise, primerenije i bolje od ovog individalnog u kome smo on zapravo misli da je to nize i losije stanje od ovog.
Jel tako? Jesam li sada ispravno protumacio?

Ali da Sopenhauer nije umeo da izrazi to sto misli, pa mu je eto potreban tumac, koji ce da protumaci i kaze sta je on zapravo mislio kada je pisao.

U potpunosti poštujem Šopenhauera i jasno je šta je mislio. Međutim, u ovoj diskusiji nismo na nivou „šta je rekao filozof“, nego na nivou: šta možemo reći o smrti na osnovu različitih pristupa.
To što se neko snažno poistovetio sa Šopenhauerovim tekstovima ne znači da je njegovo mišljenje jedini mogući zaključak. Svaka filozofska tvrdnja ostaje otvorena za razumno preispitivanje.

Poslednja izmena:
То што су Шопенхаеур или Бергсон рекли ово или оно, не значи ништа. Значи оно што су рекли и што се може лично проверити у непосредном или посредном искуству, и самим тим постати знање, лично знање, а не знање типа "то је истина јер је овај или онај ауторитет тако рекао.
Па тако, када кажем да изван сазнајуће свести не постоји објективна стварност, не кажем то зато што је Шопенхауер тако говорио, већ зато што непосредно увиђам да објекат захтева субјекат и да ако нема субјекта нема ни објекта.
Или ако кажем да после смрти имамо егзистенцију, не кажем то јер је овај или онај тако тврдио, већ што ту егзистенцију увиђам у себи, она је квалитативно мноштво значи нешто што није сазнање, нити се сазнањем може докучити, али је итекако свест.

То што су Шопенхаеур или Бергсон рекли ово или оно, не значи ништа. Значи оно што су рекли и што се може лично проверити у непосредном или посредном искуству, и самим тим постати знање, лично знање, а не знање типа "то је истина јер је овај или онај ауторитет тако рекао.
Па тако, када кажем да изван сазнајуће свести не постоји објективна стварност, не кажем то зато што је Шопенхауер тако говорио, већ зато што непосредно увиђам да објекат захтева субјекат и да ако нема субјекта нема ни објекта.
Или ако кажем да после смрти имамо егзистенцију, не кажем то јер је овај или онај тако тврдио, већ што ту егзистенцију увиђам у себи, она је квалитативно мноштво значи нешто што није сазнање, нити се сазнањем може докучити, али је итекако свест.
Šopenhauer govori da su subjekt i objekat neraskidivo povezani u našoj saznajnoj svesti, ali sam zaključak da to znači postojanje svesti nakon smrti nije eksplicitno iz njegovih tekstova.
To je posebna metafizička interpretacija, a ne direktan zaključak iz njegovog učenja.

Individualna svest i svet kao predstava prestaju u smrti.
Ono što ostaje, volja, nije to isto što je subjektivno iskustvo sa sadržajem i identitetom kao što je tvoja ili moja svest dok živimo. To što Šopenhauer tvrdi o postojanju volje posle smrti, nema nikakvog praktičnog efekta na tvoje ili moje lično postojanje, jer to nije uopšte ista stvar kao naša subjektivna svest i iskustvo. Naše ličnosti i svest nestaju, a ono što ostaje je samo apstraktna metafizička sila.

о што су Шопенхаеур или Бергсон рекли ово или оно
Problem kod tvojih tumacenja jeste definicija- npr jasno je koje je znacenje Intuicije i kako je svi mi razumemo- Bergsonova "inuticija" je nesto sasvim drugo i to se uvek mora naglasiti, inace zbunjujes citaoce ovog podforuma, a i ucesnike. Kod Sopenhauera i njegovog pojma "svesti" sve je jos komplikovanije jer ni danas ne postoji neka ujedinjena definicija svesti, uglavnom se svi najcesce koriste Tomas Nagel-a, koji kaze (karikiram) da je svest defiisiana subjektivnim iskustvom tj subjekt ima neki svoj osecaj ja, tako da se sismis oseca kao sismis, covek kao covek- tj svi imaju neki dozivljaj, iskustvo sopstva.
Medjutim ova definicija je, po mom misljenju dobra sa stanovista psihologije, neki drugi naucnici koriste neke druge definicije- no i one imaju svoja ogranicenja- npr neki posmatraju svest kao proces- no u tom slucaju i kompjuteri imaju svest (s cime se neki naucinici slazu), neki drugi pak tvrde da je za svest potrebno bilo kakvo iskustvo- npr biljke mogu da procesuiraju neke informacije reaguju na toplinu itd..- ovde je problem sto onda i termostat ima neku vrstu svesti jer i on reaguje i ima neku vrstu ponasanja kad se promeni pritisak i temperatura- zaboravio sam ime, ali ima naucnik koji tvrdi da svest tj najnizi oblik svesti pocinje od termostata.
Uglavnom, cesto mesamo babe i zabe zbog neusaglasenih definicija i mislim da nije dobro koristiti definicije, termine, izraze zdravo za gotovo- bilo da se radi o Sopenhaueru ili nekom drugom. A svest je naravno potrebna za razumevanje same smrti.

Poslednja izmena:
Problem kod tvojih tumacenja jeste definicija- npr jasno je koje je znacenje Intuicije i kako je svi mi razumemo

U logici i filozofiji definicije su osnovni okvir za validnu argumentaciju i bez jasnog značenja pojmova ne postoji kriterijum za raspravu i lako dolazi do logičkih grešaka.
Ti govoriš o jednom, sagovornik sve prevede na drugo. Ako mu odgovoriš, on digne diskusiju na transcendentalni nivo.
Ako tu odgovoriš, on ode još jedan nivo iznad.
To je beskonačno pomeranje terena.

Poslednja izmena:
Šopenhauer govori da su subjekt i objekat neraskidivo povezani u našoj saznajnoj svesti, ali sam zaključak da to znači postojanje svesti nakon smrti nije eksplicitno iz njegovih tekstova.
To je posebna metafizička interpretacija, a ne direktan zaključak iz njegovog učenja.

Individualna svest i svet kao predstava prestaju u smrti.
Ono što ostaje, volja, nije to isto što je subjektivno iskustvo sa sadržajem i identitetom kao što je tvoja ili moja svest dok živimo. To što Šopenhauer tvrdi o postojanju volje posle smrti, nema nikakvog praktičnog efekta na tvoje ili moje lično postojanje, jer to nije uopšte ista stvar kao naša subjektivna svest i iskustvo. Naše ličnosti i svest nestaju, a ono što ostaje je samo apstraktna metafizička sila.
Али поента је да јесте исто, јер и док смо живи имамо искуство тога што остаје, вољу, или интуицију трајања свеједно. И то чини суштину ЈА, сада у животу.
Ја нисам ова слика са рукама и ногама коју зовете "тело". Ја сам цела моја представа. Она је моја свест, и не само то што опажам ту у садашњем тренутку, већ сва моја сећања и све оно што јесам јесте ту, виртуелно садржано у квалитативном мноштву једне интуиције коју зовем ЈА.
Све то је ту, додуше замагљено интелектом и његовим формама, али као што рекох оне не заклањају потпуно. Око "обруба" наслућује се "магловита реса" како је то говорио Бергсон. Због тога је уопште и могућа филозофија интуиције.

Али поента је да јесте исто, јер и док смо живи имамо искуство тога што остаје, вољу, или интуицију трајања свеједно. И то чини суштину ЈА, сада у животу.
Sadasnje “JA” je pre svega vezano za memoriju- bez memorije ne postoji sposobnost da se kreira ikakvo koherentno “ja” tj bez memorije nas “ego” ne moze da postoji.

Efekat gubitka svesti i nemogucnosti stvaranja memorija je isti.
Ako izgubimo svest- u tom trenutku ne postoji “ja” sve dok iznenada ne otvorimo oci.
Kod nemogucnosti stvaranja memorija je isti efektat- npr kod ogromne konzumacije alkohola se desava isto.

S druge strane da li bez memorije i “ja” mozemo imati svest?
To je pitanje definicije svesti- i odgovor zavisi od same definicije.

Sadasnje “JA” je pre svega vezano za memoriju- bez memorije ne postoji sposobnost da se kreira ikakvo koherentno “ja” tj bez memorije nas “ego” ne moze da postoji.

Efekat gubitka svesti i nemogucnosti stvaranja memorija je isti.
Ako izgubimo svest- u tom trenutku ne postoji “ja” sve dok iznenada ne otvorimo oci.
Kod nemogucnosti stvaranja memorija je isti efektat- npr kod ogromne konzumacije alkohola se desava isto.

S druge strane da li bez memorije i “ja” mozemo imati svest?
To je pitanje definicije svesti- i odgovor zavisi od same definicije.
JA i njegova secenja postoje stalno, pitanje je samo koliko ih je intelekt tj mozak zaklonio. Da li potpuno, kao u nesvesti, ili delimicno kao kada opazamo ili se secamo neke scene. Samo po sebi JA sadrzi virtuelno sva secanja zajedno stopljenih i upravo to i cini njegovu sustinu. I da, secanja nisu smestena u mozgu.
"Ali ako sećanje nije bilo smešteno u mozgu, gde se onda ono čuva? Pravo govoreći, ja nisam siguran da pitanje ,,gde” ima još nekog smisla kad je reč o nečemu što nije telo. Klišei se čuvaju u kutiji, fonografske ploče u ormariću sa pregradama: ali zašto bi za sećanja, koja nisu vidljive i opipljive stvari, bio potreban neki prostor koji bi ih sadržavao, i kako bi ga sećanja mogla imati? No, ja ću, ako vam je stalo do toga, prihvatiti ideju o sadržiocu u kome su smeštena sećanja, ali uzimajući je u jednome metaforičkom smislu, i reći ću sasvim iskreno da se sećanja nalaze u duhu. Ja ne pravim hipotezu, niti prizivam neko misteriozno biće, već se držim posmatranja, jer zaista nema ničeg što je neposrednije dato, ničeg očevidnije realnog od svesti, a duh čovečiji jeste sama svest.
Bergson

A evo i ovog njegovog cuvenog primera sa recju "razgovor". Iako je malo duze za citati nemojte samo preci preko ovih reci. Ovo znanje razotrkiva sopstveno JA kao kvalitativno mnostvo. Sto je bukvalno prosvetljenje ili bar satori, nesto sto iz osnove menja pogled na sopstveni zivot.
Dakle, svest na prvom mestu znači pamćenje. U ovom trenutku ja razgovaram sa vama, izgovaram reč „razgovor”. Jasno je da moja svest predstavlja sebi ovu reč odjednom: inače ona u njoj ne bi mogla videti jednu jedinu reč, ona joj ne bi pridala nikakav smisao. Pa ipak dok izgovaram poslednji slog reči, prva dva su već izgovorena; ona su prošlost u odnosu na poslednji slog koji bi, prema tome, trebalo da se zove sadašnjost. Ali ovaj poslednji slog „vor” ja nisam izgovorio trenutno; vreme za koje sam ga izgovarao, ma kako bilo kratko, može se podeliti, i svi ovi delovi jesu prošlost u odnosu na poslednji deo, koji bi definitivno bio sadašnjost, kad se i on ne bi mogao deliti: ma šta radili, vi nećete moći da povučete graničnu liniju između prošlosti i sadašnjosti, pa prema tome ni između pamćenja i svesti. Nazivati mozak čuvarem prošlosti, zamisliti u mozgu određeni predeo gde bi prošlost ostala, pošto je jednom već prošla, znači napraviti psihološku grešku, znači pripisati naučnu vrednost jednoj sasvim praktičnoj distinkciji, jer ne postoji neki određeni trenutak u kome sadašnjost postaje prošlost, pa prema tome ni trenutak u kome percepcija postaje sećanje. Tačnije govoreći, kad ja izgovaram reč „razgovor”, u mom su duhu ne samo početak, sredina i kraj reči, već i reči koje su prethodile, pa i sve ono što sam ja od rečenice izgovorio, inače bih se ja morao izgubiti u svome govoru. Sad, kad bi interpunkcija moga razgovora bila drukčija, onda bi i moja rečenica mogla početi ranije: ona bi, na primer, obuhvatila celu prethodnu rečenicu, i moje „sada” proširilo bi se još više na prošlost. Izvedimo, dakle, ovo razmišljanje do kraja: pretpostavimo, stvar ovoga puta zaista nemoguća, da moj govor traje već mnogo godina, još od prvoga buđenja moje svesti, da se on nastavlja u jednoj jedinoj rečenici, i da je moja svest dovoljno odvojena od budućnosti, dovoljno nezainteresovana za akciju, te da bi se u celosti mogla upotrebiti za obuhvatanje ukupnog smisla rečenice: ja tada ne bih tražio objašnjenja za celokupno održanje čitave ove prošlosti, kao što to ne činim za produženo trajanje dva prva sloga u reči „razgovor” dok izgovaram poslednji njen slog. Dakle, ja čvrsto verujem da je cela naša psihološka egzistencija nešto slično ovoj jedinoj rečenici koja je započela od prvog buđenja naše svesti, rečenici po kojoj su zasejane zapete, ali koja nigde nije prekinuta. I ja, prema tome, verujem da je i cela naša prošlost tu, ispod praga svesti, hoću reći prisutna u svesti tako da svest, da bi je otkrila, ne mora da izađe iz sebe same, niti sebi da doda nešto strano; svest, da bi jasno opazila sve što u sebi obuhvata ili, bolje reći, sve što je ona sama, treba samo da otkloni jednu smetnju, da podigne jedan veo. Uostalom, srećna smetnja! Beskrajno dragocen veo! Naš mozak čini uslugu time, što održava našu pažnju usmerenu na život; a život, život gleda unapred; on se osvrće unazad, samo ukoliko mu prošlost može pomoći da objasni i pripremi budućnost. Živeti, za duh u prvom redu znači usredsrediti se na radnju koju treba izvesti. Živeti, dakle, znači uneti se u stvari posredstvom mehanizma koji će izvući iz svesti sve što se može iskoristiti za radnju, sve što se može pokretima izraziti, a najveći deo ostalog pomračiti. To je uloga mozga u pamćenju: on ne služi tome da sačuva prošlost, već pre svega da je prikrije, pa zatim da pusti da se iz nje pojavi ono što je praktički korisno. A takva je uloga mozga u odnosu prema duhu uopšte. Izvlačeći iz duha ono što se može ispoljiti u pokretu, stavljajući duh u ovaj motorički okvir, on ga najčešće navodi da ograniči svoje polje svesti, ali i da učini svoju radnju uspešnom. To znači reći da duh prevazilazi mozak u svakom pogledu i da moždani aktivitet odgovara samo najnižoj strani mentalnog aktiviteta."
Анри Бергсон, цитат узет са једног његовог предавања а објављен је у делу "Mind - Energy"

JA i njegova secenja postoje stalno, pitanje je samo koliko ih je intelekt tj mozak zaklonio. Da li potpuno, kao u nesvesti, ili delimicno kao kada opazamo ili se secamo neke scene. Samo po sebi JA sadrzi virtuelno sva secanja zajedno stopljenih i upravo to i cini njegovu sustinu. I da, secanja nisu smestena u mozgu
S moje tacke gledista (moguce je da gresim) jeste da bez memorije koje je neophodna da bi postojalo “Ja” iliti ego ili nazovi kako hoces ne bi postojalo nekakvo koherentno iskustvo, ne bi postajao posmatrac- vec samo lokalizovani refleksi ili mozda neka ogranicena lokalna svest- tj npr noga ili neki organizmi bi funkcionisali, mozda bi postojala neka lokalizovana svest- no bez memorije bi to sve ne bu bilo registrovano- bio bi kao u dubokom snu,
jer tehnicki gledano- mozemo reci da u mozgu postoji niz lokalizovanih svesti- i upravo kroz memoriju je stvoreno “Ja” koje je neka vrsta kako bi filizof Dan Denett rekao- “user interface” odnosno kao ekran na laptopu- sve se desava upozadini, u cipovima- no na ekranu je to sve objedinjeno u neku koherentnu celinu,
ili drugim recima “Ja” je kao vlada neka drzave koja drzi stvari ma okupu- nacija bez zajednicke vlade bi se pretvorila u grupe razdvojenijh zajednica bez nekakvog zajednickog, kolektivnog jedinstvenog identiteta i osecaja.

Drugim recima- nakon smrti i prestankom funkcije mozga i bez memorije- ne vidim kako ikakav identitet moze da nastavi da egzistira, no to ne iskljucuje mogucnost da nekakva egzistencija nastavlja da postoji.

npr biljke nemaju mozak, no procesuiraju odredjene informacije, prilagodjavaju se- da li imaju svest? Tesko pitanje.
probas da vegetiras ili se reinkarniras u travu, pa proveris, da li ti ostaje svest kada te pokosim - ja samo ne razumem kako covek ne vidi da je na stranputici? setis se onoga koji je zagovatao da ce da se reinkarnira u virus, pakosnik. Ti si blizu njegevog poimanja...

probas da vegetiras ili se reinkarniras u travu, pa proveris, da li ti ostaje svest kada te pokosim - ja samo ne razumem kako covek ne vidi da je na stranputici? setis se onoga koji je zagovatao da ce da se reinkarnira u virus, pakosnik. Ti si blizu njegevog poimanja...
Sta je tacno argument ovde?
pa zar vam nisam rekao vec da se ne bavite svecu, jer se ni ja ne bavim sa njom?
1. Ako te neka tema ne zanima, mozes je slibodno zaobici.
2. Ivo je pdf Filozofija, a ne Religija i duhovnost- tako da bi bilo lepo da nas postedis moralisanja.
bujna masta cini svasta - dokazi?
Mozes li malo popraviti nacin komunikacija?
Previse prozivki, ponasas se kao si ti mesija i ovlasten da osudjujes druge,
svi mi nekad imamo los dan, pa sam ti vise puta propustio- no cini se da ti postaje navika- sto ja nemam nameru da tolerisem.

Sta je tacno argument ovde?
argument koji sam imao na pameti, je da ti biras travu koja nestaje pre coveka,a ne na primer drvo koje ga nadzivljuje, a to znaci da zivo mora da umre da bi se otkrilo da li nesto nadzivljuje posle smrti, i sta je to, pa ste se uhvatili za svest

ja sam verovatno dosadio sa tvrdnjom da nije svest, ali ni vas argument nije validan da mora da se umre da bi se dokazalo da svest ne umire, jer ona se svakako gasi sa zivotom

jel auto moras da ugasis, da bi dokazao da je radio? ili da ga recikliras? ili da izvadis sa polovnog neki deo, i kazes, ovaj deo ce ga nadziveti, "svest", ostatak ide pod presu?
A svest je naravno potrebna za razumevanje same smrti.
onda zasto na njoj inistiras? gasi se zivot,. gasi se svest

Poslednja izmena:
A svest je naravno potrebna za razumevanje same smrti.
smrt je samo momenat u vremenu koji NIJE potrebno razumeti, ako ko hoce vecni zivot [ovo sam zaboravio pre spavanjca, pre nego se strovalih u krevet, kao u grob sto se silazi]
To je beskonačno pomeranje terena.
ja vam se obojici izvinjavam ako sam davio navalentno jer bih da se se vratite na religiozne pojmove, da vidimo imaju li kakvu mudrost, umesto pomeranja na transcedentalne, metafizicke itd, ako se slozimo da nam je logika zajednicki imenitelj
U logici i filozofiji definicije su osnovni okvir za validnu argumentaciju i bez jasnog značenja pojmova ne postoji kriterijum za raspravu i lako dolazi do logičkih grešaka.
jasno

Poslednja izmena:
je da ti biras travu koja nestaje pre coveka,a ne na primer drvo koje ga nadzivljuje, a to znaci da zivo mora da umre da bi se otkrilo da li nesto nadzivljuje posle smrti
Nisam birao travu pre coveka, pitanje je bilo vezano za svest i da li trava ima neku oblik svesti, npr Aristotel je imao teoriju gde biljke imaju neki oblik svesti (mada je on koristio drugi termin)
jer bih da se se vratite na religiozne
Ni ja ni celadon nismo teisti, a sasvim sam siguran da ne zelis da izvrsimo vivisekciju hriscanstva, takodje ima vise tema i vise podforuma gde svako moze naci neki zanimljivost.
Diskusije tipa napad-odbrana, gde se dokazuju licne eticke vrline pripadnosti i pricrzemosti nekoj ideologiji mene licno smaraju, da li neko veruje u zlatno tele, Budu ili Hrista nije nesto sto me interesuje, zapravo me boli uvo.

Back