Šmit "nametnuo" izmjene Izbornog zakona BiH

1712688783092.png

Bjelica-Prutina: Nismo od Vlade Srpske dobili nikakav zahtjev u CIK - Nema ostavke!


Član Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) iz Republike Srpske Vanja Bjelica-Prutina oglasila se saopštenjem nakon što je Vlada Srpske usvojila zaključak u kojem poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke.


1712688794266.png


08.04.2024

Bjelica-Prutina navela je u saopštenju da CIK BiH do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su, kaže, informisani putem medija.

"Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove CIK BiH, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije“, navela je ona.


Zbog navedenog Bjelica-Prutina ukazuje da su prava i obaveze člana CIK-a BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva "ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta.“

"S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana CIK BiH. Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska“, zaključila je Bjelica- Prtina u saopštenju, prenosi ATV.

Oglasili su se i iz Centralne izborne komisije /CIК/ BiH navodeći da su "sve izborne komisije, kao i birački odbori dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone BiH, te vjerno i savjesno obavljati dodijeljene dužnosti".

Iz CIК-a su naveli da "od svih članova izborne administracije očekuju zakonito i profesionalno postupanje, koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, radi zakonite pripreme, organizacije i sprovođenja lokalnih izbora 2024. godine".

U saopštenju je istaknuto da "Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u sprovođenju ovlaštenja CIК-a niti mogućnost ove institucije da ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju".

Vlada Republike Srpske saopštila je u subotu, 6. aprila, da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

(BN)
 
Среда, 10.04.2024. у 14:08

Ако Шмит интервенише, Српска ће прогласити независност (видео)​


677z381_Capture-6616814c3cc14.JPG

принтскрин
Председник Републике Српске Милорад Додик информисао је у Паризу француске сенаторе да Кристијан Шмит покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Српска, уколико он буде интервенисао у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

„Ми ћемо то учинити. Важно је да смо данас разговарали са људима који желе то да чују, што баш и није уобичајено. Захвалан сам овој групи сенатора, који су из различитих политичких партија, јер су желели да чују о ситуацији и имали су одређено мишљење о томе. Они ће ускоро доћи у БиХ и тамо ће разговарати са другим факторима. Ми смо изнели своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане са интервенционизмом и да се странци повуку“, изјавио је Додик за РТРС након састанка са сенаторима.

Он је истакао да је сенаторе информисао о стању у Српској и БиХ, али и на Балкану, додајући да је уверен да ће посетом Сенату остварити жељени ефекат.

„Моја основна ствар је била - будите објективни, ми нисмо дошли овде да тражимо навијање по било ком основу“, казао је Додик.

Он је навео да је изнео познате ставове Републике Српске, а то је да је нелегални Шмит, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес и довео га до потпуног застоја и да намерава да кроз закон о имовини још више усложи ситуацију.

„Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци“, рекао је Додик.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...venise-Srpska-ce-proglasiti-nezavisnost-video
 

1712920507074.png
AMERIČKA AMBASADA OTVORENO UPOZORILA DODIKA: "Milorade, griješiš ako misliš da ćemo...!"


Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto, dodali su u današnjem saopćenju.


1679176779-1663236554-americka-ambasada-bih-240700.jpeg


Prije 11 min

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u entitetu Republika Srpska bi se oduzela osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH", saopćeno je danas iz Američke ambasade u BiH.

Navode da bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima.

"Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", dodali su u današnjem saopćenju.

Za kraj su uputili upozorenje Miloradu Dodiku.

“Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji”, zaključili su iz Ambasade.
 

1713054678644.png

SCHMIDTOVE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA DAJU UČINAK: CIK iz biračkog spiska izbrisao 17 ratnih zločinaca - Ne mogu birati niti biti birani


Svi osuđenici za ratne zločine gube pravo da biraju i da budu birani shodno članu 1.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

photo_1664973388085_1_1_3_1.jpg


Prije 6h

Mnogi mediji prenijeli su vijest da je Centralna izborna komisija BiH na sjednici u utorak donijela odluku kojom se iz Centralnog biračkog spiska brišu Sakib Mahmuljin te Zijad Padalović, obojica osuđeni za krivično djelo ratnog zločina protiv raznih zarobljenika, piše portal Raport.ba.

Mahmuljinu je Sud BiH izrekao kaznu od osam godina zatvora, a on iako nije pristupio izdržavanju kazne i za njim je raspisana međunarodna i centralna potjernica nema više pravo da bude u Centralnom biračkom spisku, odnosno izgubio je pravo da bira i da bude biran.

Isto se odnosi i na Zijada Padalovića koji zatvorsku kaznu u trajanju sedam i po godina izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Obavijest iz Državnog zatvora za 15 zločinaca


Međutim, uobičajeno je da CIKBiH svaki put kada dobije obavijest od neke pravosudne institucije ili zatvorske ustanove da je neka osoba osuđena za ratne zločine ili da je na izdržavanju kazne donosi odluke o brisanju tih osoba iz Centralnog biračkog spiska, jer tako nalaže Izborni zakon BiH.

CIK je osim ovosedmičnih odluka za Mahmuljina i Padalovića donio još čak 15 odluka o brisanju iz evidencije tog spiska i oduzimanju prava da biraju i budu birani na izborima i to za presuđene ratne zločince Juru Kordića, Bobana Inđića, Duška Suvaru, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Novaka Polugu, Obrada Polugu, Radovana Veljovića, Ljiljana Mitrovića, Mehmeda Aleševića, Milu Bujevića, Gojka Stevanovića, Vukašina Draškovića, Momčila Tešića i Srećka Aćimovića.

Za sve ove ratne zločince stigla je obavijest iz Državnog zatvora u Vojkovićima da su na izdržavanju kazne.

Zločinci ne mogu birati ni biti birani


Riječ je o zločincima koji su tokom agresije na BiH počinili neke od najmonstruoznijih zločina poput Obrada i Novaka Poluge i Petka Inđića, koji su učestvovali u otmici 20 bošnjačkih civila iz voza u Štrpcima 1993. koje su strijeljali u Višegradu ili su učestvovali u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici poput Srećka Aćimovića osuđenog na sedam godina zatvora.

Svi osuđenici za ratne zločine gube pravo da biraju i da budu birani shodno članu 1.7 Izbornog zakona u kojem stoji:

"Nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju je izrekao Sud Bosne i Hercegovine, sud Republike Srpske ili sud Federacije Bosne i Hercegovine i sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ili koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred Sudom Bosne i Hercegovine, sudom Republike Srpske ili sudom Federacije Bosne i Hercegovine i sudom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosije prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, ne može biti upisano u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Bosne i Hercegovine."
Inače, po okončanju izdržavanja kazne zločinci ponovo stiču pravo glasa i njihova imena se vraćaju u birački spisak.

Poznato je da su donedavno ratni zločinci u BiH nakon izdržane kazne za ratne zločine mogli biti kandidati na izborima, ali je nedavnim izmjenama
Izbornog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH ta mogućnost, nasreću za ubuduće ukinuta.
 

1713104014255.png

JELENA TRIVIĆ ODLUČILA: "Narodni front odbacuje izborni zakon koji gura Dodik"


Dodala je da poslanici Fronta nisu podržali ovaj zakon ni u nacrtu.

1713103998390.png


Prije 21h

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, istaknula je danas za Fenu kako je više puta naglasila da njezina stranka neće podržati Izborni zakon koji gura predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodala je da poslanici Fronta nisu podržali ovaj zakon ni u nacrtu.

“Uopšte nije izvjesno da li će taj Dodikov Izborni zakon biti primijenjen, ali mi po njemu sigurno nećemo izaći na izbore.”, poručila je Trivić.

Trivić ističe da su stranke na vlasti na nivou BiH imale godine da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ali to nisu učinile.

“Nisu to uradile, pokušali su da nas zavuku u april, pa da onda kažu “eto nema vremena da se donosi novi Izborni zakon BiH, idemo po starom”. Praktično su SNSD i HDZ primarno dali u ruke (visokom predstavniku Christianu) Schmidtu Izborni zakon BiH da nameće izmjene jer oni to nisu uradili kroz redovnu parlamentarnu proceduru. Mi želimo fer i poštene izbore, a to da ih Dodik organizuje i sprovodi, a da budu fer i pošteni je kao vjerovati u Djeda Mraza. Svakako to ne možemo prihvatiti.”, rekla je Trivić.

Najavila je i posebnu sjednicu Narodne skupštine RS za narednu sedmicu, na kojoj će se odlučiti o posebnom Izbornom zakonu RS. Prema ovom zakonu, lokalni izbori ove godine trebali bi se održati izvan nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.
 
Хахахаха, па генијално 😀

И даље те боли чињеница да је ЕУ боља опција од Владикавказа
Kako može da me boli ta činjenica, ako je prilično jasno da od svoje 18. godine glasam za stranku kojoj je jedan od ciljeva učlanjenje u EU?
Ok, ta stranka ne misli da su Srbi (a ni Rusi) niža rasa ili bića iz Gospodara prstenova, ali valjda se to ne kosi (previše) sa ovim prvim ciljem.

Ali, spram sveca i grafikon, tj. svako se ravna prema kriterijumima koji su mu bitni.

Voliš istoriju, a ovo čak i nije neka alternativna istorija pa da ti nije poznato, ali kada su ljudi na ovim prostorima prelazili u islam, to je bila bolja opcija.
Neki su ipak odbili da to urade, valjda uviđajući da bolja opcija za drugu osobu nije nužno i bolja opcija za njih, ravnajući svoje djelovanje u skladu sa principima na osnovu kojih žive.
 
Voliš istoriju, a ovo čak i nije neka alternativna istorija pa da ti nije poznato, ali kada su ljudi na ovim prostorima prelazili u islam, to je bila bolja opcija.
Neki su ipak odbili da to urade, valjda uviđajući da bolja opcija za drugu osobu nije nužno i bolja opcija za njih, ravnajući svoje djelovanje u skladu sa principima na osnovu kojih žive.
Ти ладно турчење поредиш са опредељењем за ЕУ?
 
Нема муке, мени је за спрдњу то недоклано перма-нејачење , а чији је најбољи спроводник Вечерње Новости
Nejač, klanje, kmečanje, standardni VN refleks kada dođe do isticanja primjera koji su za poštovanje, a jeste za poštovanje kada čovjek stane iza sopstvenih principa i ne posustane ni zbog srebra ni zbog olova.

Naravno, to nije lak posao, da jeste, bili bismo okruženi herojskim pričama, kad ono...tu i tamo.

E sad, to što neko nema snage da baš nikad ne posustane, molim lepo, statistički je i očekivano, ali i tu ima razlike, jer neko u tišini uživa u benefitima svojih prodatih principa, dok neko hoće cijelo društvo da umaže svojim blatom, i svoj put predstavi uzvišenim, vrijednim divljenja i pamćenja.
 
Pa ne, jer bi to značilo da sam glasao za turčenje.
Nego ti spominješ ekonomski bolju opciju kao osnovni životni postulat, pa čisto da napomenem da, makar kod mene, to nije sve.

A očigledno nisam jedini.
Ето, ја сам Цинцар што јури материјално у ЕУ чланству?
Што си ти за ЕУ, због Мастришких критерија?
 
Nejač, klanje, kmečanje, standardni VN refleks kada dođe do isticanja primjera koji su za poštovanje, a jeste za poštovanje kada čovjek stane iza sopstvenih principa i ne posustane ni zbog srebra ni zbog olova.

Naravno, to nije lak posao, da jeste, bili bismo okruženi herojskim pričama, kad ono...tu i tamo.

E sad, to što neko nema snage da baš nikad ne posustane, molim lepo, statistički je i očekivano, ali i tu ima razlike, jer neko u tišini uživa u benefitima svojih prodatih principa, dok neko hoće cijelo društvo da umaže svojim blatom, i svoj put predstavi uzvišenim, vrijednim divljenja i pamćenja.
Немој сад те тешке теме кад је Барселона добила црвени
 

Back
Top