Šmit "nametnuo" izmjene Izbornog zakona BiH

1712579244440.png

EVO ŠTA SU PORUČILI: Članovi CIK-a BiH iz RS odbili poslušati Dodikov ultimatum


Dodala je i da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH.

photo_1665134495046_1.jpg


Prije 11 min

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su članovi informisani putem medija, saopćila je Vanja Bjelica - Prutina, članica CIK BiH.

“Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg eniteta”, poručila je Vanja Bjelica – Prutina.


Dodala je i da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH.

“Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska”, zaključila je Bjelica – Prutina.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je nedavno usvojila zaključak kojim se od članova Centralne izborne komisije BiH, koji su iz RS-a, traži da podnesu ostavke. Ovaj zahtjev je upućen nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojim se, između ostalog, uvode skeneri i videonadzor u izborni proces, mijenja način imenovanja predsjednika biračkih odbora, uslovi za imenovanje članova CIK-a uvodi zabrana i kandidovanja ratnih zločinaca.
 
Доћи ћу на Санктпетербуршки економски форум, јер је ово мјесто гдје можете да се упознате са свјетским достигнућима. За мене је то што ме редовно позивају на њега једна од малих привилегија. Надам се да ћу се на маргинама форума састати са Лавровом и другим важним руским личностима - изјавио је Додик за руску телевизију Русија 24, додајући да Република Српска очекује да ће на овом форуму ојачати и сарадњу са руским компанијама, преносе РИА Новости.

Ове године, Економски форум у Санкт Петербургу биће одржан од 5. до 8. јуна.

Када је ријеч о безбједносном форуму крајем овог мјесеца, Додик је рекао да ће активно учествовати на овом форуму.

У питању је 12. Међународни сусрет високих представника задужених за питања безбједности, који ће, такође, бити одржан у Санкт Петербургу и то од 23. до 25. априла.

Извор: РТ Балкан
 
тих "цеташа" мора да има бар три милиона и то под тешким оружјем, кад су толико страшни
Produžena su ruka nekih kojih imaju teško oružje i veliku želju da ga upotrebe.

Na taj način odluka protiv koje je 80% stanovništva jedne države prolazi kao da ih je 100% za.

Nema potrebe ni da se neko izjašnjava.
 

1712581971828.png

Вучић: Будућност је у сарадњи и разумијевању са Бошњацима, не у сукобимаАлександар Вучић (Фото: Tanjug, MARKO ĐOKOVIĆ) -


08/04/2024

Он је то рекао новинарима у Паризу, на питање шта мисли о томе што су представници Бошњака у БиХ најавили Бошњачки сабор у априлу.

- Када су Србија и Српска најавиле Васкршњи сабор, петог и шестог маја и окупљање у Београду и Србији, они су рекли да је то нешто што не смије да се дозволи. Веома негативно су реаговали Бећировић и Конаковић и сви други. Сад су за 12. април покушали да закажу скуп свих Бошњака, а ја желим да кажем да ја поздрављам тај скуп. Био бих срећан када би се тај скуп одржао. Немам ништа против тога. Нека разговарају о чему год хоће. Нека ми дођу са тим шта је то што мисле да је Србија потребно још да изгради за Бошњаке. Који још пут, коју још болницу, дом здравља - рекао је Вучић.

Истакао је да је спреман и да помогне у организацији таквог скупа у Новом Пазару, на територији Србије или у Београду гдје има велики број Бошњака.

- Нека се окупе сви Бошњаци, нека разговарају, ја не видим у томе ништа лоше. Напротив, добро је да чују колико држава Србија помаже и Бошњацима у Србији, шта све чинимо за крајеве у којима они живе и немам никакав страх, никакву врсту бојазни. Можда је њихова политика мала политика фрустрације и комплекса у којима се плаше окупљања свих других. Желим им успјешан скуп и све што могу да помогнем и све што ми можемо да помогнемо као земља - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима увијек смо спремни да им помогнемо, па чак и директно да им организујемо то.

- Нећемо ми да будемо присутни, али све што се организације тиче, трошкова организације, све смо спремни да подмиримо, платимо, али и да видимо шта је то што у будућности можемо да помогнемо - рекао је Вучић.
 
Православци и муслимани Босне треба да живе у слози и љубави унутар грађанске државе, а не да у своје проблеме увлаче суседне државе (нпр. Србију)
Па као што могу Босанци православни и муслимани да живе у слози и љубави од Беча до Стокхолма, тако могу и у њиховој земљи Босни.
 

Вучић: Будућност је у сарадњи и разумијевању са Бошњацима, не у сукобима

Шта ли на то кажу Милан Кнежевић-Пипун и Ненад Стевандић-Веприна?
Они воле Чипуљића кано очи у глави.
 
Produžena su ruka nekih kojih imaju teško oružje i veliku želju da ga upotrebe.

Na taj način odluka protiv koje je 80% stanovništva jedne države prolazi kao da ih je 100% za.

Nema potrebe ni da se neko izjašnjava.
Каже да цетињска општина има 14.5 хиљада људи.
Мора да су то змајеви огњени вуци кад их се голорука нејач толико боји.
 
Шта ли на то кажу Милан Кнежевић-Пипун и Ненад Стевандић-Веприна?
Они воле Чипуљића кано очи у глави.
"Ma to ti je polit`ka bolan ne razumiješ ti to ... Neče ti Vučič sad iz Pariza ništa drugo rijeć, štosočekivo` bolan, a vidiječeš jarane na saboru što će bit`"
 
"Ma to ti je polit`ka bolan ne razumiješ ti to ... Neče ti Vučič sad iz Pariza ništa drugo rijeć, štosočekivo` bolan, a vidiječeš jarane na saboru što će bit`"
Шта дочекасмо? Да се највећи промотер Босне, Бошњаштва спрда са босанским језиком.
 
Каже да цетињска општина има 14.5 хиљада људи.
Мора да су то змајеви огњени вуци кад их се голорука нејач толико боји.
Termin Cetaš se u ovoj diskusiji više odnosi na ljude koji će zbog malo boljeg grafikona govoriti i raditi šta god im neko kaže.
Preduslov je da je taj neko jači, naravno.
Tako ćeš imati NATO komuniste, naprasne govornike jezika od koga su i sami stariji, ali i teološki načitane ljude kojima sama slika rušenja crkvi na Kosovu i Metohiji pruža zadovoljstvo stotina učlanjenja u NATO pakt.

E sad, bilo bi ružno pretpostaviti da cijela cetinjska opština nema nijednog čovjeka, već da su sve sami Cetaši.

A strah kao strah, nije baš tako jednosmjeran kao što se čini.
Sigurno se sjećaš, moralan čovjek nema samo strah od toga da će biti žrtva, već i da će biti dželat.
Zato se i trudi da da doprinos da ne dođe do situacija gdje su u cijelom društvu strah i krv glavna moneta.
 

1712636630460.png

JAKA PORUKA DODIKU: Dok je Bećirović u komandi NATO-a u Briselu, EUFOR raspoređuje borbena vozila u BiH (VIDEO)


Bećirović pozvao da NATO otvori veći broj vojnih baza u BiH


voz_samac.jpg

Voz sa borbenim vozilima EUFOR-a u Bosanskom Šamcu (Foto: Printscreen)

Prije 10h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da podržava proaktivno djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH.
Naglasio je da je punopravno članstvo u NATO-u jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH.

Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina sada "pred vratima" NATO-a i da tu šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive.

Dodao je da se BiH pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO zvanično potvrdio da je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP).


becirovic_stoltenberg.jpg

Denis Bećirović i Jens Stoltenberg

Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uslovi da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u, te da je dostignut visok stepen interoperabilnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora.

- Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima - poručio je Bećirović.

Precizirao je da je Stoltenbergu predložio da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje MAP-a definiše viši i konkretniji nivo integrisanosti i povezanosti NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i konkretnije sigurnosne garancije.

Stoltenberg izrazio duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

Dodao je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Althea radi osiguranja sigurnog okruženja, te je pohvalio BiH za nedavno ostvareni napredak na putu ka članstvu u EU.

Stoltenberg je istakao da NATO podržava reformu odbrane BiH i cijeni doprinos koji BiH daje zajedničkoj sigurnosti.

- Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje oružanih snaga kako bi još bliže sarađivale s NATO-om, uključujući certificiranje bataljona lake pješadije OSBiH po NATO standardima - rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO ostaje čvrsto posvećen Bosni i Hercegovini s kojom želi nastaviti politički dijalog radi jačanja saradnje u cilju zajedničke sigurnosti.

Istovremeno, u Bosanskom Šamcu snimljen je trenutak kada je veliki voz sa mnoštvom borbenih vozila EUFOR-a, opreme i logistike ušao u Bosnu i Hercegovinu. Očito da u sjedištu NATO-a su procijenili da bi sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini mogla biti ugrožena, nakon što su Rusi napredovali na ratištu u Ukrajini, zbog čega bi Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina mogli biti sljedeća meta Vladimira Putina i njegovih satelita.

Sve otvorenije prijetnje Dodikovog režima secesionizmom entiteta RS i pripijanjem Srbiji i sve agresivnijom politikom Vučićevog režima prema BiH, Kosovu i Crnoj Gori, bile su dovoljan signal da se rasporede dodatne vojne trupe u Bosni i Hercegovini.

Video pogledajte ispod:

 

1712637412461.png

Makron cijeni Vučićev odnos prema Bosni i Hervegovini


Predsjednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije je rekao da cijeni Vučić odnos prema BiH.


1712637363241.png


08.04.2024 | 21:54

"Veoma cijenim privrženost Srbije jedinstvu Bosne i Hercegovine", kazao je Makron, dodajući da je za EU važno da BiH ostane jedinstvena zemlja.

Vučić je i ovom prilikom ponovio da je Srbija uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će to nastaviti da čini i da Francuska na to može uvijek da računa.

(BN)
 

1712637523625.png

Istekao rok koji je vlast Republike Srpske dala Šmitu


Istekao je rok od 7 dana koji je Narodna skupština kroz zaključke dala kolonijalnoj upravi da poništi odluke Kristijana Šmita. Sada je na potezu Parlamentarna skupština BiH kao i Službeni glasnik koji ne bi smio više da objavljuju Šmitove odluke.

1712637507802.png


08.04.2024 | 20:01

Uprkos svim uslovljavanjima i prijetnjama, Službeni glasnik BiH objavio je odluku Kristijana Šmita o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kao i naknadnu ispravku te odluke. Ovakav potez Šmita pokušao se spriječiti u Parlamentu Srpske kroz zaključke na 11 posebnoj sjednici uz jedan od uslova,da se zabrani organima BiH primjena Šmitovih odluka. Sada će tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da, između ostalog, proglasi ništavnim sve Šmitove odluke. Međutim, u Parlament BiH nikakav zahtjev nije stigao.

„Ništa nije zakazano čak se spominje da će nova sjednica PS BiH biti negdje krajem mjeseca ili početkom narednog što još jednom pokazuje neku vrstu ignoratskog odnosa prema zaključcima Parlamenta Srpske. Sada je ključno pitanje prema poslancima SNSD, je li vi planirate i šta po tom pitanju mislite uraditi i zašto nam se ne dostavlja materijal koji je najavljen od strane vladajuće koalicije, red je da to oni predlože ako imaju namjeru“, smatra Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

SNSD očigledno nema namjeru ni da ispoštuje zaključke Narodne skupštine, a ni da ide do kraja što se tiče izbornog zakona Republike Srpske, smatra Vukota Govedarica.

„Ovo meni više djeluje kao pucanje iz neke Dodikove ne prazne puške nego praćke. To su Sizifovi zaključci koji su u potpunosti uzaludni s jedne strane, a s druge strane oni su veoma opasni jer sve te probleme koje Dodik lično nosi na svojim leđima mogu veoma lako da se preliju na cijeli narod, odnosno na Republiku Srpsku“, kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS RS.

Parlament Srpske je kroz zaključke tražio i da se razvlasti CIK. Ako se ni to ne desi, Narodna skupština traži od izabranih predstavnika na nivou BiH da prestanu odlučivati i da se ne vraćaju na taj proces.

Postavlja se pitanje šta se pokušava konstatnim ucjenama i uslovljavanjima?

„Mislim da je bilo ostavljeno dosta manevarskog prostora domaćim političkim snagama da usvoje izmjene izbornog zakona a jasno je bilo od početka da oni nemaju tu namjeru jer na ovaj način kako je to posložio Kristijan Šmit gubi se kontrola nad izbornim procesom, a onaj koji nema kontrolu nad izbornim procesom u BiH ispostavilo se da iz iskustva svih ovih godina da je on gubitnik izbora“,kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Zanimljivo je da se SNSD uporno protivi Šmitovim odlukama, a upravo je njihov ministar finansija BiH Srđan Amidžić postupio po Zakonu o finansiranju državnih institucija koje je nametnuo Kristijan Šmit i Centralnoj izbornoj komisiji doznačio više od 7 milina KM, koliko su tražili za provođenje izbora.


(BN)
 
Додик је за РТРС рекао да је Република Српска неутрална и да неће приступити ниједном војном савезу.

Он је навео да ће сенаторе информисати и о одлукама лажног високог представника Кристијана Шмита које су угрозиле пут БиХ ка ЕУ.

- Срамна је улога Шмита и оних који га подржавају - Британаца, Американаца и Нијемаца. Они су зауставили тај пут, а то се може ријешити тако што ће се повући те одлуке - истакао је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да ће Република Српска, уколико не буду повучене одлуке Шмита, донијети свој изборни закон и провести изборе.

- Волио бих да француски партнери разумију наш однос према томе - рекао је Додик.

Додик је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за бригу о Републици Српској и јасно изречен став да Српску не може нико укинути.

- Ми желимо мир, стабиност и да се уважава српски национални интерес, као што се уважавају други интереси. Косово не може да се отме Србима и не може да се урушава Република Српска - поручио је Додик.

Он је истакао да се покушаји урушавања Српске огледају кроз настојања да јој се отме имовина.

Током тродневне посјете Паризу, предсједник ће разговарати и са представницима српске дијаспоре у Француској, али и са бројним представницима јавног, политичког, културног и економског живота Француске.
 

Back
Top