Smisao zivota???

А што мора да има смисао? Нормалан човек о томе никада не резмишља, већ живи.
Ja bih onda rekao da ne postoje normalni. Svako je bar nekad o tome razmisljao. I u zavisnosti od toga koliko se prepao, nastavio je ili nije nastavio da razmislja.
Ma није ваљда? Само питање је инфантилна небулоза, тема која заправо не инспирише него убија жељу за животом.
Зашто? Зато јер потенцира тупљење у празно уместо конкретне акције тј самоостварења.
Ja bih rekao da tupljenje na ovu temu nije nista pametnije/gluplje bolje/losije nego tupljenje na bilo koju drugu temu. Onaj koga tupljenje sprecava da napravi akciju svejedno ne bi nista uradio tupio ne tupio.
То, што неко не размишља о смислу живота, не значи да није духован и да нема више циљеве. Једноставно се не замлаћује питањима на које одговора нема.
Kao sto mozes primetiti nije tacno da nema odgovora. Samo je problem sto se ne mozemo dogovoriti koji je odgovor univerzalna istina.

A sad da napisem i licno misljenje.
Sazeto u jednu recenicu: Ziveti tako da ne osecas potrebu da razmisljas o smislu zivota.
Mislim da se ljudi previse oslanjaju na osecaj da samostalno i svesno upravljaju svojim zivotom. Dovoljno je da se hemija u mozgu malo poremeti pa da ne znas sta te je snaslo. Da ne pricamo u ostalim mehanizmima koji nas odrzavaju u zivotu a nad kojima nemamo apsolutno nikakav svestan uticaj.
O smislu zivota razmisljam kad se osecam lose, kad sam nesrecan. Nikad kad sam srecan i ispunjen. Ako u zivotu ne mozes da odredis sta te cini srecnim izgubio si smisao. Ako ti osecas da ti je zivot samo patnja, najverovatnije ti zivotom upravljaju neki od mehanizama kojih nisi ni svestan i treba da potrazis strucnu pomoc.
Mislim da bi svako kome mozak normalno fukcionise trebao da bude u stanju da utvrdi sta ga u zivotu cini srecnim. I da na osnovu toga dela.

Knjiga propovednikova je jedino sto valja u starom zavetu, gde Solomon lamentira nad prolaznoscu zivota i konstatuje njegovu besmislenost.
Da, samo si propustio vaznu stvar.
Solomon istice da je sve tastina i trcanje za vetrom sto i jeste u zivotu
ali Knjigu zavrsava bitnim mislima:
Knjiga propovednika 12
13 Zaključak svega što si čuo jeste ovo: Boj se istinitog Boga i drži se njegovih zapovesti.
Jer to je sva dužnost čoveku.

14 Jer će istiniti Bog doneti sud o svakom delu i o svemu što je skriveno,
i reći će da li je ono dobro ili zlo

Da, samo si propustio vaznu stvar.
Solomon istice da je sve tastina i trcanje za vetrom sto i jeste u zivotu
ali Knjigu zavrsava bitnim mislima:
Knjiga propovednika 12
13 Zaključak svega što si čuo jeste ovo: Boj se istinitog Boga i drži se njegovih zapovesti.
Jer to je sva dužnost čoveku.

14 Jer će istiniti Bog doneti sud o svakom delu i o svemu što je skriveno,
i reći će da li je ono dobro ili zlo

Znam za ovaj zakljucak, ali on uopste nije u saglasnosti sa onim sto je prethodno napisano, bar iz moje vizure gledano. Deluje mi da su jevrejski svestenici tek naknadno dodali ovu sentencu kako knjiga propovednikova ne bi zvucala previse defetisticki i pesimisticno.

Znam za ovaj zakljucak, ali on uopste nije u saglasnosti sa onim sto je prethodno napisano, bar iz moje vizure gledano. Deluje mi da su jevrejski svestenici tek naknadno dodali ovu sentencu kako knjiga propovednikova ne bi zvucala previse defetisticki i pesimisticno.
Pa nije Solomon je sam shvatio da jedino sluzenjem Bogu zivot ima smisao.

Solomon je dugo vremena bio veran Bogu, posle je ziveo bezbozno...
imao hiljade zena ziveo u uzivanju,
ali je ipak zakljucio kako je zakljucio.

Od njega ucimo da bez Boga nema prave svrhe zivota
sto je i sam isprobao i shvatio

Pa nije Solomon je sam shvatio da jedino sluzenjem Bogu zivot ima smisao.

Solomon je dugo vremena bio veran Bogu, posle je ziveo bezbozno...
imao hiljade zena ziveo u uzivanju,
ali je ipak zakljucio kako je zakljucio.

Od njega ucimo da bez Boga nema prave svrhe zivota
sto je i sam isprobao i shvatio

Znaci onaj ko uziva u zivotu zivi bezbozno? Znaci Bog zeli da ne uzivamo u zivotu, nego da pokoravanjem i mucenjem udovoljavamo njegovoj sujeti? Jer kako kaze Jehova "ja sam bog tvoj i ljubomoran sam". Dodao bih jos i sujetan.

Znaci onaj ko uziva u zivotu zivi bezbozno? Znaci Bog zeli da ne uzivamo u zivotu, nego da pokoravanjem i mucenjem udovoljavamo njegovoj sujeti? Jer kako kaze Jehova "ja sam bog tvoj i ljubomoran sam". Dodao bih jos i sujetan.
Ne znaci, Ali je Solomon uzivao u bezboznosti :)
Imao je hiljadu zena.
Bog nam daje da uzivamo u okvirima zakona Bozjeg.
Bog ne moze biti sujetan on je Apsolut.
Ljubav.
Nije on covek da bude sujetan.

Jevrejski Bog je projekcija jevrejskog naroda onog vremena. Jevrejski narod starog veka je nomadski, stradalnicki i normalno je da je i njihov Bog plemenski, osvetnicki, krvolocan, onaj koji ih stiti od "neznabozaca" itd. A mislim da imas stih gde kaze da je ljubomoran, potrazi negde.

Jevrejski Bog je projekcija jevrejskog naroda onog vremena. Jevrejski narod starog veka je nomadski, stradalnicki i normalno je da je i njihov Bog plemenski, osvetnicki, krvolocan, onaj koji ih stiti od "neznabozaca" itd. A mislim da imas stih gde kaze da je ljubomoran, potrazi negde.
Jeste biblija kazeda je Bog JHVH ljubomoran Bog.
ali je prvenstveno LJUBAV
i pravedan.
a SMISAO JE U TOJ JUBAVI.

Ja ne znam kako ne shvatate. Bog jeste ljubomoran, ali vi ustvari ne znate pravu definiciju ljubomore.
I bog se jeste pokajao kad je poslao potop na zemlju ali to nije isto ko kad se covek pokaje, to je neka nova definicija kajanja.
I lepo je u bibliji napisano kakve su bozije osobine. Kakve veze ima sta govore njegova dela.
Jbga bilo tako vreme. Malo se ubijalo, kamenovalo, istrebljivalo, sta sad ima veze. :)

Ja ne znam kako ne shvatate. Bog jeste ljubomoran, ali vi ustvari ne znate pravu definiciju ljubomore.
I bog se jeste pokajao kad je poslao potop na zemlju ali to nije isto ko kad se covek pokaje, to je neka nova definicija kajanja.
I lepo je u bibliji napisano kakve su bozije osobine. Kakve veze ima sta govore njegova dela.
Jbga bilo tako vreme. Malo se ubijalo, kamenovalo, istrebljivalo, sta sad ima veze. :)

I Bog se samousavrsava i sazreva kroz vreme. U starom zavetu mozda jeste bio mlad i prek, ali se u novom zavetu promenio kad je dobio sina i postao porodican covek, ovaj Bog..

Back