Smisao života je užitak, zadovoljstvo ili patnja i odricanje?

4thman

Poznat
Poruka
8.244
pa da...suština i jeste u tome

uživanje ili patnja ?

čiji je život više vredan ?
To je pogrešno pitanje.

Svaki je vredan.
Bićeš starac/starica i tad ćeš mnogo manje da uživaš nego kad si bio mlada osoba. A preživljavaš i u prvom i u poznom dobu, dok uživaš na momente, i kao mlad i kao star.

Definiši uživanje/patnju?

Svi imamo životne ringišpile. Mora tako.
Nekom je patnja što nema jahtu a nekom što nema roditelje. Nekom je uživanje što je zdrav a nekom što je stalno na nekom opijatu...

topping

Zainteresovan član
Poruka
338
Gledajući na sveobuhvatno i religijski i filozofski i subjektivno i objektivno :

Život je zbir slasti i uživanja ili mučenje, pa kako god ?

Da li će neko biti uzvišeniji nakon svoje smrti ako se odrekne za života materijalnog bogatstva ?

Ko će to ceniti i zbog čega ?
idemo redom:
1. tacno, zbir svega, ali kome kako, nekom vise slasti nekom vise mucenja
2. netreba da se odrekne nicega, pitanje je kako je stekao to bogatstvo, cak i ako je nasledje onda kako su preci to stekli, osecata sta hoci da kazem valjda
3. ko ceni, ovlascen od stvoritelja valjda, a zasto, zbog iskustva, svako dobro ili lose iskustvo jos neko prozivljava snama

brutaLzz

Domaćin
Banovan
Poruka
3.406
idemo redom:
1. tacno, zbir svega, ali kome kako, nekom vise slasti nekom vise mucenja
2. netreba da se odrekne nicega, pitanje je kako je stekao to bogatstvo, cak i ako je nasledje onda kako su preci to stekli, osecata sta hoci da kazem valjda
3. ko ceni, ovlascen od stvoritelja valjda, a zasto, zbog iskustva, svako dobro ili lose iskustvo jos neko prozivljava snama

izvini, ali ovo je malo konfuzno rečeno...nejasno

georgejune

Starosedelac
Poruka
191.795
Oni sto seru o ludilo laserima ocigledno nisu imali pa nemali,mislim ok nek stave glavu u torbu probaju da prokrijumcare 5 kila koke mozda im se posreci,eee al vidis za to nemaju mudasca pa bi zavrsili u mardelju gde bi ih guzili isto takvi sto su mislili za zive to the max zivot,ja koji radim od 17 a pre toga beda ,pa izdrzavanje majke, mogu slobodno da kazem da mi nista ne vredi sav novac koji imam i koji sam usput trosio,dal je prelom noge ili smrt majke ili uopsteno skromnost i vaspitanje meni novac nije doneo srecu,a tek posle tih zivotnih okolnosti mi ne znaci,mozda se nekima nisu desile te zivotne tragedije da uspore malo i shvate sustinu zivota,pa koliko god da imas ako nemas zdravlje nemas nista,nemas jedinog srodnika vise a imas pare ,ako neka uzivajte

limunada

Buduća legenda
Poruka
26.511
Ne znam sta je smisao zivota,ali mislim i duboko sam uvjerena da covjeku ovaj zivot nije dat da uziva, nego da se pati.To sto neko nekad i uziva je samo poklon, treba da bude zahvalan sto ima srece.A i to je moguce samo privremeno.
Osnovna odlika je patnja.
E,sad,zasto je to tako,ne znam...valjda sto smo prognani iz raja.I pravog raja vise nema ovde na zemlji i ne moze ga biti.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.990
Ne znam sta je smisao zivota,ali mislim i duboko sam uvjerena da covjeku ovaj zivot nije dat da uziva, nego da se pati.To sto neko nekad i uziva je samo poklon, treba da bude zahvalan sto ima srece.A i to je moguce samo privremeno.
Osnovna odlika je patnja.
E,sad,zasto je to tako,ne znam...valjda sto smo prognani iz raja.I pravog raja vise nema ovde na zemlji i ne moze ga biti.
Patnja prociscuje. Kada bi svima sve bilo potaman, onda ne bi bilo napretka... patnja tera na akciju.
Bez akcije, ne bi bilo nicega, potpuno nistavilo...