“Шминкање Циганки” је нова срамота на домаћим мрежама

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
10.343
“Шминкање Циганки” је нова срамота на домаћим мрежама
ЛИФЕСТYЛЕ Аутор:Божица Луковић06. Нов. 202011:50 > 13:2616 Коментара
Подели
Фото: Инстаграм/сминкање_циганки_анита
Срби се на интернету шале са свим и свачим, међутим некада то оде предалеко, па више није смешно, већ је ружно и понижавајуће. Тако се ових дана појавила Инстаграм страница "Шминкање Циганки" која исмева шминку Ромкиња уз крање деградирајуће коментаре.

Можда би било океј да је ова страница усмерена исмевању свих жена које се нису најпрецизније нашминкале, али већ из назива јасно је да је намера исмевање шминке коју носе Ромкиње.

У покушају да буде духовита, особа иза странице качи слике Ромкиња са интернета, а уз фотографије качи описе који и сами подругљиво имитирају говор Ромкиња.

Ево неких примера – обратите пажњу на описе фотографија.
Screenshot_9-3-725x533.jpg


Screenshot_5-4-1024x757.jpg

Фото: Инстаграм/сминкање_циганки_анита
Каква год естетика и шминка ових жена била, то није разлог да се на овај начин исмевају само зато што су Ромкиње и то у тренутку кад већина Рома у Србији и даље живи у ужасним условима, а на сваком кораку прате их предрасуде и дискриминација коју овакви поступци само погоршавају.


Бројна истраживања показују да се Роми и Ромкиње у Србији налазе у знатно неповољнијем положају у односу на већинско становништво у готово свим областима друштвеног живота, као и да су изложени дубоко укорењеној социјалној искључености.

Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2019. годину указује на чињеницу да само 9% ромске деце иде у вртиће, 84% деце уписује основну школу, а завршава је само 67%, у поређењу са 96% неромске популације. Стопа незапослености Рома и Ромкиња је изразито висока у односу на стопу у општој популацији (16%) и износи 36% (45% за Ромкиње). Велики број ромских домаћинстава још увек нема приступ електричној енергији (32% подстандардних ромских насеља није прикључено на мрежу електричне енергије) и води за пиће (у 38% подстандардних ромских насеља стамбени објекти нису прикључени на водоводну мрежу). Све препоручене вакцине примило је само 12,7% ромске деце, у поређењу са 70,5% неромске деце у земљи, наводи се на сајту Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије.

Постојање страница попут ових свакако не доприноси настојањима нас као друштва да се побољша положај ове рањиве заједнице – тако да би требало да размислите да ли вам је ово заиста смешно и због чега је тако лако подсмевати се “лоше нашминканим Ромкињама”.

***

https://nova.rs/zena/lifestyle/smin...entexchange.me&utm_term=ug.contentexchange.me
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.