Smetnje na monitoru HP 2009v i prelepljivanje uzemljenja izolir trakom

Prcoje

Početnik
Poruka
22
U stanu imam ocigledno problem sa uzemljenjem i kada mi je monitor ukljucen u utikac sa uzemljenjem bele horizontalne linije se pojave i trepte. Kada prelepim uzemljenje na utikacu od monitora izolir trakom i tako ukljucim nema nikakvih smetnji. Pitanje je da li skodi monitoru kad bi ga tako ukljucio bez uzemljenja u struju jer probavao sam na 10-15 minuta i sve je bilo ok, nikakve smetnje i nista? Da li te smetnje skode monitoru ili bi mu vise naskodilo kad bi ga ukljucio tako bez uzemljenja? :think:
 
ocigledno je bolje bez njega,imas isti problem kao i ja,napon u uzemljenju,ako imas unimer(voltmetar) izmeri ga ,izmedju nule i uzemljenja, 0 i G.
kod mene se to manifestovalo onim linijama na ekranu kao kod starih crt monitora kada vidis osvezavanje ,samo sto je ovo tft i to ne sme da se vidi,a par puta mi se desilo da sam vadio vga kabl iz graficke dok je sve ukljuceno i da sam imao varnicenje na kontaktu,preko uzemljenja je probijalo i na kuciste,graficku ma svuda. iskren da budem problem nisam resio,u medjuvremenu je crkao i voltmetar tako da nisam skoro ni merio kakvo je stanje,ali sada ne primecujem linije,dal je do vremenskih uslova,vlaznosti zemlje,pa uzemljenje sada radi posao nisam pametan,samo sto meni ovo dolazi od trafoa,i komsija do mene koji je elektrotehnicar ima isti problem,i iznenadio se kada je video.

postoji opcija nulovanja,tj. da se uzmljenje izvrsi preko nule,mada meni ni to nije pomoglo,gde si ti,kuca,zgrada,lokacija?
 
Au ovaj moj jos uvek fala bogu ne menja boje... :D Nemam te instrumente i to, zivim u stanu (6 sprat) i ima uzemljenje kad sam uzvadio steker ima 3 zice iza a zeleno-zuta (uzemljenje) je normalno spojena. Ima gromobrani na zgradi i ne bojim se udara groma jer to kad udari udarilo je ne moze tu uzemljenje mnogo da pomogne. Samo eto ne znam da li skodi monitoru da bude ukljucen tako u struju bez uzemljenja, jel moze nesto da mu se desi?
Btw primetio sam jos jednu cudnu stvar jer monitor mi je prikljucen na HP laptop preko VGA kabela i kada laptop iskljucim iz struje nestanu smetnje na monitoru a kada su i laptop i monitor ukljuceni u struju onda ima smetnji. :dash:

Kako god, znaci najvaznije mi je da dobijem odgovor na to da li monitoru skodi da bude ukljucen u struju bez uzemljenja i ako skodi sta to moze da mu se desi i zbog cega?
 
Btw primetio sam jos jednu cudnu stvar jer monitor mi je prikljucen na HP laptop preko VGA kabela i kada laptop iskljucim iz struje nestanu smetnje na monitoru a kada su i laptop i monitor ukljuceni u struju onda ima smetnji. :dash:

Kako god, znaci najvaznije mi je da dobijem odgovor na to da li monitoru skodi da bude ukljucen u struju bez uzemljenja i ako skodi sta to moze da mu se desi i zbog cega?

Očigledno u laptopu smetnje iz mreže ne filtrira dovoljno.Ili taj filter slabo rešen ili je laptop dosta star.Naravno to su pretpostavke.

Uzemljenje odvodi statistički elektricitet. Ukoliko monitor nema otvorene metalne površine,ne bi trebalo da bude problem da ga koristiš bez uzemljenja. Inače ni jedan televizor ne koristi uzemljenje.A monitor je neka vrsta televizora. Dok računar mora obavezno da bude prikačen na uzemljenje ili može poprilično da trese a i da računar strada. Ako nema uzemljenje mora da se utičnica nuluje.
 
meni je i kuciste elektriziralo kad bih se uhvatio za radijator,jer je on uzemljen. ti si se zabrinuo za monitor a nisi svestan da ti je zbog ovoga sve u opasnosti,tv,dvd,laptop,pc....cak i masina za ves i zamrzivac,mada oni to mogu da trpe a fina elektronika tesko.moze da otkaze uskoro a i ne mora

moj nazovi krs komp sa krs napajanjem je ovo podnosio nekako,osim linija na ekranu,a kada sam doneo bolji komp sa boljim napajanjem da instaliram os,kodenzatori na maticnoj su bukvalno pistali koliko im je smetalo to uzemljenje
znam da sam otkacio i uzemljenje u produznom ali ni to nije pomoglo,ne znam zasto,vise se ni ne secam sta sam sve isprobavao,jedino sto nisam je da zabijem novu traku u zemlju i preko nje se uzemljim
 

Back
Top