Smeta mu Srbija, ali ne i turska škola

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Političari iz RS predlažu Harisu Silajdžiću da u apelaciju za ocenu ustavnosti naziva škole „Srbija" na Palama uvrsti i Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu, Tursko-bosanski koledž i Persijsko-bosanski koledž sa internatom
Srpski političari predlažu Harisu Silajdžiću da u apelaciju za ocenu ustavnosti naziva škole „Srbija" na Palama uvrsti i desetine spornih naziva obrazovanih ustanova, ulica, škola i drugih institucija u Federaciju BiH, kao što su Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu ili Tursko-bosanski koledž, Persijsko-bosanski koledž sa internatom!

Sagovornici Pressa RS podsećaju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića da u Federaciji BiH ima veliki broj vrlo problematičnih naziva i da, ako mu je baš stalo do konstitutivnosti naroda o kojoj stalno priča, u svoju apelaciju Ustavnom sudu uvrsti i takve slučajeve. Sledeći svoju logiku, tvrde oni, Silajdžić treba da se zapita da li Turska ili Persija (Iran) možda zvuči uvredljivo za pripadnike svih drugih konstitutivnih naroda u FBiH i da li bi se Ustavni sud BiH trebalo da pozabavi i ovim problemom ili je bošnjačkim zvaničnicima trn u oku baš sve što ima srpski prizvuk.Murselović: Nije problem samo škola!

Član Glavnog odbora Stranke za BiH Muharem Murselović tvrdi da se ne može povlačiti paralela između škole „Srbija" i turskog ili persijskog koledža u Sarajevu.

- U pitanju su koledži koje su osnovale te zemlje i tu postoji mogućnost izbora. U školu na Palama su prinuđena da idu sva deca koja su na tom području, a nisam siguran da je Srbija uložila neke velike pare. Zato mi sve liči na politiku. Nije samo problem ime „Srbija", problemi su i preslikani nastavni planovi i programi iz Srbije u školama u RS, knjige na ekavici i slično. Reč je o veoma osetljivom pitanju - kaže Murselović.


Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić kaže da ga živo interesuje obrazloženje tužbe koju Silajdžić namerava da podnese Ustavnom sudu BiH.

Smešna inicijativa

- Silajdžić je kompletan idiot! To se mora reći nakon ovakvog poteza. Zaista mi nije jasno šta će on navesti u toj apelaciji jer u nazivu „Srbija" nema ništa sporno! Očigledno je da kad čuje ime „Srbija", Haris dobija ospice. Pošto u mom selu ima jedna prilično propala škola, nudim mu da je obnovi svojim parama i neće biti problema da je nazovemo „Dr Haris Silajdžić" - kaže Kalabić za Press RS.

Osim što bi mogao da pokrene proceduru ocene ustavnosti pojedinih obrazovnih ustanova u FBiH, Kalabić kaže da bi Silajdžić, u istoj apelaciji, trebalo to isto da uradi i za hotel „Bosna" u Banjaluci.

- Kad se već brine kako će se druga dva naroda osećati zbog imena „Srbija" na Palama, neka se onda, kao član Predsedništva BiH koji radi za sve građane BiH, malo zabrine i za Srbe u Banjaluci i zapita da li ih vređa ime najpoznatijeg hotela u tom gradu. Sreća pa je ova škola na Palama malo manja, pa se zove samo „Srbija". Pitam se kako bi Silajdžić reagovao kada bi škola bila proširena za još desetak odeljenja, što bi možda uticalo i na određenu promenu imena - ističe Kalabić.

Patologija

Nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da Silajdžićeva inicijativa nema veze sa samim imenom škole, već sa patološkim odnosom prema jednoj državi i celom jednom narodu.

fakti

n Premijer RS i Predsednik Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić na Palama otvorili OŠ „Srbija"

n Izgradnja škole rezultat je zajedničkog projekta Vlade RS i Vlade Srbije

n Haris Silajdžić najavio da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti proceduru ocene ustavnosti naziva „Srbija"- Ako bismo se vodili Silajdžićevom logikom, onda bi trebalo promeniti najmanje jednu trećinu naziva sarajevskih ulica jer svaka od njih može da vređa Srbe ili Hrvate! Naravno da suština svega nije briga za konstitutivnost, a to je bošnjački član Predsedništva BiH do sada bezbroj puta i dokazao! Ne znam šta mu onda nije jasno kada onda kandidati za ambasadora BiH u Beogradu ne dobiju saglasnost vlasti Srbije - ističe Novaković.

Ističući da Silajdžićeva inicijativa nema nikakve veze sa pravnim procedurama, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirko Okolić je mišljenja da iza svega stoje predizborna kampanja i borba za liderstvo unutar bošnjačkog korpusa.

- Gradovi u FBiH su preplavljeni raznim napisima na arapskom jeziku za koje mnogima treba prevodilac! To nikad nije bilo u BiH, ali mi te stvari ne smetaju, pa ne vidim zašto bi Silajdžiću smetao naziv „Srbija" jer je ta zemlja naš komšija, garant Dejtona, a do pre dvadesetak godina bila je sastavni deo zajedničke države, dakle, deo svih nas - ocenio je Okolić za naš list.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=79665&sectionId=51

Još jedan test za bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti BiH ili ko još sluša zaostale muslimanske političare?
Još jedan poen za nezavisnu Republiku Srpsku.
 
U zadnjih par dana se bas digla velika prasina oko skole "SRBIJA" na Palama i nikako mi nije jasno zasto to toliko smeta pojedinim "Sarajevskim" politicarima?! Ja sam rodjena u Sarajevu i isla sam u skolu koju se zvala "Vuk Karadzic" a sada se zove Alija Nametak i to nikome ne smeta niti treba da smeta,a smeta im sto se na Palama(koje su i prije rata kao i sad imale vecinsko srpsko stanovnistvo) izgradila skola "Srbija" I nama nikome ne smeta sto se u "multietnickom" Sarajevu 90% ulica ne moze ni izgovoriti...
Ja sada zivim na Palama i jako sam ponosna sto Pale imaju skolu "Srbija" i nadam se iskreno da ce biti jos takvih i slicnih projekata izmedju Republike Srpske i Srbije,na koje ce stanovnici Pala i stanovnici citave RS biti ponosni....
 
A Osnovna škola "Republika Hrvatska"?
Da ne spomenem i nešto radikalnije...

bice srbija i tako ce se zvati zauvjek, prva paralela je maloumna, kosovo je srbija, a ostatak paralele u ovom postu rigidno idiotski. za otvarati skole u drugim zemljama treba i politicka volja. mi smo je imali kao sto su i teheranci imali za turski ili persijski koledz. ako neko naselje u srbiji ima politicku volju i dozvolu od ministarstva prosvjete da se skola zove bosna ili hrvatska tako ce i biti.
 
bosanska posla ,dok im drzava finansijski kolabira oni se raspravljaju o imenima skola , ulica i trgova

Па,није ни овде боље.За годину дана ће број незапослених да буде дуплиран,а још увек се прича о ЕУ.Влада општи европски кретенизам и неспособност.
 
Neka se svako pita kako bi Srbin reagovao kada bi se u Zemunu napravila Osnovna škola "Kosovo" ili na Terazijama Osnovna škola "Hrvatska"...:think:

A Osnovna škola "Republika Hrvatska"?
Da ne spomenem i nešto radikalnije...

Nemaš odgovor. Nisam ni očekivao ništa drugo.
Dvoličnost na svakom koraku...:confused:
O čemu ti pričaš?Pale su na teritoriji RS i tamo žive Srbi.Šta traže arapske kuke i kvake u federaciji kad ih muslimanski seljaci ne umeju da pročitaju?...da ne pominjem što vređaju svaki zdrav um i ljudsku inteligenciju.:cool:
 

Back
Top