Smer političke neutralnosti i eventualne nezavisnosti Srbije

Urwald

Aktivan član
Poruka
1.243
Tema je autorska.

U osnovi sam neko ko se zalaže za (delimičnu) političku neutralnost, vođenje transparentne i produktivne državne politike, održavanje dobrih odnosa sa subjektima sa kojima to ima smisla, nezavisnost u donošenju odluka koje se tiču državno-narodnog interesa i sličnih gluposti.

Kako mi se čini Srbija iako tvrdi da je politički neutralna donosi čitav niz odluka/radnji koje mogu okarakterisati kao sve samo ne neutralne/nepristrasne, konkretno više mi vuče na to da se državni vrh ponaša kao neki lobista koji zarad ličnog interesa ili kada ga opajpuče iz ušiju počinje da peva tuđu pesmu.
Od nezavisnosti u donošenju pozitivnih odluka u cilju poboljšanja stanja u državi nema ni N, nestručna lica na ključnim funkcijama koja rade za lični/tuđi interes decenijama sprečavaju da se kod nas standard značajno poboljša. Kako mi se čini idemo u nekom smeru stanja koje je sada u USA podela na ekstremno bogate i na ekstremno siromašne.

Da li ideja o političkoj neutralnosti ili možda bolje rečeno nepristrasnosti ima neku prođu kod nas?
Šta se mora iz korena promeniti da bi naša država moga da donosi odluke bez uplitanja drugih sila?

Šta se mora iz korena promeniti da bi naša država moga da donosi odluke bez uplitanja drugih sila?

Pre svega, država mora da ima kvalitetne lidere koji će je voditi pravim putem. A to nije jednostavno, zahteva ozbiljno umeće i ozbiljan rad. Ali, kad lideri vide da manipulacijom građana mogu da hvataju krivine, odnosno da im obećavaju maglu a da ovi sve to gutaju, onda tako i rade. Što bi se cimali ako ne moraju. U prevodu, pored nezainteresovanog naroda, ni vlast neće biti mnogo bolja. Svoje vreme će iskoristiti za lično bogaćenje a šta se dešava sa državom, nije mnogo bitno. To se i dešava sa Srbijom. Vučić je izabrao koruptivnu vlast, pa je onda sebi (i svojoj ekipi) napravio mnogo putera na glavi što u domaćim okvirima rešava represijom a u međunarodnim ne može nikako, pa je stoga i predmet ucene. I onda stranci to koriste. Taman kad je završeno pitanje kosova, bam, eto novog pritiska, otprilike: uvedi Rio Tinto ili leti glava (metaforički). I sad je on u dosta nezgodnoj situaciji. Ako ne radi kako mu se kaže, zapad očas posla može da stane na stranu opozicije i ekspresno gubi vlast, a onda mogu da se pojave i neki predmeti iz fioke pa završi u ćorci. A da pobegne, sve je teže i teže, sad su zahladneli odnosi sa Rusijom, nema se više ni gde bežati. Tako da mu je situacija prilično nezgodna, sve to mnogo potseća na Miloševića, jednostavno takav model vladavine te tera da upadaš sve više i više u živo blato. Ali tako je sam izabrao. Generalno mislim da Srbija sa njim nema neku perspektivu, jer se on sad bavi time da sačuva svoju glavu a Srbija gde se zadesi, zadesila se.

Tako nekako i ja vidim septičku jamu u koju je Vučko utonuo, međutim što se njega i njegove ekipe tiče ne kapiram baš najbolje kako neko od naših domaćih (budućih) političara tu situaciju ne iskoristi da dotičnom stavi/stegne omču oko vrata (metaforički) i zbaci ga sa vlasti?

Slaba opozicija. Građani su nezadovoljni ali nema ko da preuzme štafetu. Oni su se ujedinili u decembu, napravili su odlične rezultate ali se onda umešao Hil i zavrnuo ruke Lazoviću i Grboviću da rasture koaliciju. To jelte nije mogao sa Đilasom i Jovanovićem, nego otišao kod klinaca debila i prijateljski ih "savetovao" da još nije njihovo vreme, da moraju malo da se strpe. I onda su oni fantomski odlučili da izađu na izbore suprotno dogovoru iako su znali da nemaju šansu. Tako da su napravili onu predstavu "moramo da se borimo" a ustvari je sve bilo dogovoreno, znali su da idu da izgube. Tako da se ti manipulativni elementi mogu videti i kod opozicije, nije da se samo Vučić time služi. Ta ekipa debila je navukla dosta hiljada ljudi da im poveruju. Tako da po tome možeš da vidiš da će i posle Vučića opet na vlast doći neko ko će manipulisati i otprilike zato ljudi i govore kako su svi isti. Zaista nema nešto mnogo razlike između opozicije i vlasti kad se bolje pogleda. E sad šta im je činiti, opet moraju da se ujedine. Dakle bili su zajedno, razbili su se pa sad ajde ponovo, dakle jedna retardirana besmislica ali šta da radimo. To nam je što nam je ;)

Neutralnost tog tipa o kome pricas vise ne postoji.
Polarizacija planete je potpuna.
Uglavnom geografski logicna, sem par izuzetaka.

Mali su potcinjeni velikima.
Da li mislis da recimo neka clanica eu, moze da napravi trgovacki dil sa nekom aziskom drzavom, bez obavestavanja Brisela o svojoj nameri?
Ne moze.
A zamisli ako je tako u trgovini, kako je tek u diplomatiji i politici.

Slaba opozicija. Građani su nezadovoljni ali nema ko da preuzme štafetu. Oni su se ujedinili u decembu, napravili su odlične rezultate ali se onda umešao Hil i zavrnuo ruke Lazoviću i Grboviću da rasture koaliciju. To jelte nije mogao sa Đilasom i Jovanovićem, nego otišao kod klinaca debila i prijateljski ih "savetovao" da još nije njihovo vreme, da moraju malo da se strpe. I onda su oni fantomski odlučili da izađu na izbore suprotno dogovoru iako su znali da nemaju šansu. Tako da su napravili onu predstavu "moramo da se borimo" a ustvari je sve bilo dogovoreno, znali su da idu da izgube. Tako da se ti manipulativni elementi mogu videti i kod opozicije, nije da se samo Vučić time služi. Ta ekipa debila je navukla dosta hiljada ljudi da im poveruju. Tako da po tome možeš da vidiš da će i posle Vučića opet na vlast doći neko ko će manipulisati i otprilike zato ljudi i govore kako su svi isti. Zaista nema nešto mnogo razlike između opozicije i vlasti kad se bolje pogleda. E sad šta im je činiti, opet moraju da se ujedine. Dakle bili su zajedno, razbili su se pa sad ajde ponovo, dakle jedna retardirana besmislica ali šta da radimo. To nam je što nam je ;)
Što se opozicije tiče meni deluje bezlična, bez nekih ideja i radikalne promene politike koja je već zastupljena kod nas. Zbog toga uopšte i ne izlazim na izbore, jer mi deluje da će biti da se smenjuju Kurta i Murta.
Recimo da bi mi neka opoziciona stranka ulila bar neki vid poverenja morala bi da imam neku konstantnost i neke rezultate, a kao što pomenuh Vučko i ekipa su napravili masu brljotina koje neko da je donekle sposoban, organizovan i uporan može da iskoristi. Tipa afere vojni helikopter, Jovanjica, Belivuk, Savamala, diplome, blato i ugalj, Krušik, rampa Doljevac...

Neutralnost tog tipa o kome pricas vise ne postoji.
Polarizacija planete je potpuna.
Uglavnom geografski logicna, sem par izuzetaka.
Sumnjičav sam za ovo, pre bih rekao da male zemlje nemaju muda da pokrenu ovo priču, a verovatno ni pameti.
Mali su potcinjeni velikima.
Da li mislis da recimo neka clanica eu, moze da napravi trgovacki dil sa nekom aziskom drzavom, bez obavestavanja Brisela o svojoj nameri?
Ne moze.
Mislim da može, šta će EU da uradi da ih izbaci ili tako nešto? Veće EU zemlje nemaju interes za ovako nešto jer bi ugrozilo njihovu industriju tj. neće kao mi da uvoze jeftine kineske proizvode i time sa unište njihove mini preduzetnike, sa druge strane siromašnije EU članice bi najverovatnije tako nešto uradile ako im se ukaže povoljna prilika i ako njihova vlast nije isključivo za EU.
A zamisli ako je tako u trgovini, kako je tek u diplomatiji i politici.
Sodoma i Gomora 🙃

Sumnjičav sam za ovo, pre bih rekao da male zemlje nemaju muda da pokrenu ovo priču, a verovatno ni pameti.
Imaju "pomorandze i pameti, ali nemaju matematiku.
Zasto da lutamo po svetu.
M smo najbolji primer "nezavisnosti".
Rusi ti uzmu NIS i obnove deo pruge(koja im treba za NIS).
Kinezi uzmu Bor i obnove prugu (koja im treba za transport).
Evropljani ti uzmu litijum i obnove deo pruge (koja im treba za transport).
Ako ti neko kaze, da je to zato sto mi saradjujemo sa svima, laze te.
Uzimaju sta im treba.
Mislim da može, šta će EU da uradi da ih izbaci ili tako nešto? Veće EU zemlje nemaju interes za ovako nešto jer bi ugrozilo njihovu industriju tj. neće kao mi da uvoze jeftine kineske proizvode i time sa unište njihove mini preduzetnike, sa druge strane siromašnije EU članice bi najverovatnije tako nešto uradile ako im se ukaže povoljna prilika i ako njihova vlast nije isključivo za EU.
Ne izbacuju te, ne ces se tako lako izvuci.:mrgreen:
Mrcvare te, umanjuju fondove,
neku investiciju prebace u komsiluk, prozivaju te da nemas slobodu govora...i sl.
Svaka vlast clanice je iskljucivo za EU.
Vise nego obican narod, jer oni imaju direktnu benificiu od Brisela.

Back