Smanjivanje slika

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

snaja88

Veoma poznat
Poruka
11.267
Ne znam na koji podforum da stavim,pa ajde ovde...
ne znam kako da smanjim slike! Imam neke sa digitalca koje su i do 5MB...Cak ni na onaj sajt (http://imageshack.us/index.php) ne mogu da stavim tu sliku da mi izbaci thumbnail jer ima vise od 1024Kb... Pa jel znate koji je program najbolji za to ili ima neki pomocni sajt?
Hvala svima na pomoci :razz:

Sucur:
Preba ci ih u neki drugi format recimo GIF ti je najbolja solucija za net, a to mozes uraditi pomocu bilo kojeg programa za graficku obradu, Corel PhotoShop, Macromedia Fireworks itd.

Ne Sucure, tako ce definitivno izgubiti kvalitet (256 boja maksimalno) !
Kad bi to radio, dobio bi jaaaako losu sliku, snimljenu na 5MP....

Ja za takvu jednostavnu operaciju koristim Microsot Image Composer. Smanjis sliku po procentu ili u apsolutnim merama, pa snimak pod drugim imenom. I moje slike su sa digitalca (4.1 MP), jako velike za slanje mailom. Smanjim na razumnu velicinu ocas posla i teraj... A maltene svi graficki programi imaju tu mogucnost.
Nije mi jasno da li si to pitao, ili sam nesto pogresno razumeo?

konvertuj sliku u JPG sa kvalitetom 65% (nema veze ako je vec u jpg-u)
gubitak kvaliteta je zanemarljiv a dobijas dosta manju sliku.
Koliko imas pixela na digitalcu kad imas sliku preko 5MB?
Ja zato ne slikam u maksimalnoj rezuluciji i u maksimalnom kvalitetu.. Slike su veoma zadovoljavajuceg kvaliteta a ne prelaze 1.5MB

codemaker:
Ne Sucure, tako ce definitivno izgubiti kvalitet (256 boja maksimalno) !
Kad bi to radio, dobio bi jaaaako losu sliku, snimljenu na 5MP....

Ja za takvu jednostavnu operaciju koristim Microsot Image Composer. Smanjis sliku po procentu ili u apsolutnim merama, pa snimak pod drugim imenom. I moje slike su sa digitalca (4.1 MP), jako velike za slanje mailom. Smanjim na razumnu velicinu ocas posla i teraj... A maltene svi graficki programi imaju tu mogucnost.
Nije mi jasno da li si to pitao, ili sam nesto pogresno razumeo?

Sad da je toliko lose nije, 256 moze biti sasvim dovoljno, a posto je net distribucija velicina fajla je odlicna, ali ipak ako zeli da je slika sa vise boja, neka se odluci na tu soluciju ili na recimo JPEG, sa smanjenim procentom kvalitete.
Al' ponavljam GIF je sasvim ok. Stim da treba obratiti paznju sa kojim programom radi tj. da odabere obicni GIF, a ne Animation GIF, jer je ovaj drugi veoma los.

Cao!

Zaboravi GIF ako su fotografije u pitanju i koristi iskljucivo JPG i to u kvalitetu 80%. Sve mozes da uradis i iz Windows-ovog programa za pregled slika, ali je taj bez veze i probaj da nadjes neki drugi. ACD See je OK ali je mnogo glomazan i zbrkan, nekad je bio mnogo bolji, zato preporucujem da skines mali programcic Irfan View, potrazi na netu, ima mozda oko 1.5 MB. Program je extra i koristim iskljucivo njega.

U svakom slucaju, bilo koji program da koristis, nadji u opcijama Resize, namesti od 640x480 do 800x600 sto je dovoljno za bilo kakvu sliku, a kad joj promenis velicinu, moras i da je snimis kompresvanu, u JPG. Idi na File pa Save as, odaberi JPG, a ako te pita ili ako imas opcije za kvalitet odnosno kompresiju, namesti na 70-80% kvalitet. Sve ispod toga losije izgleda.

Pozdrav!
Sasha.

--- Pisite na private, nisam cesto ovde! ---

Sucur:
Preba ci ih u neki drugi format recimo GIF ti je najbolja solucija za net, a to mozes uraditi pomocu bilo kojeg programa za graficku obradu, Corel PhotoShop, Macromedia Fireworks itd.

Sucur ti si genije tebe cu zvati da mi okrecis stan sa cetkicom za zube. Ako imas veze sa tim programima idi nasa pecanje resices sve probleme.

ZA sliku i sto se slika tice je Adobe Photoshop i NI JEDAN DRUGI.

NICS:

U opste se ne slazem sa tobom. To mogu pouzdano da kazem posto ja licno ne mogu da zamislim rad u obradi fotografije ili slike bez photoshopa i upravo zatro sto ga jako dobro znam, znam da je on preglomazan i nepotreban za mnoge stvari koje ljudi rade i za koje poslove im je potreban. U svakom slucaju zasto otvarati photoshop za neke jednostavne stvari a narocito kao sto je promena velicine ili konverzija slike kad postoje daleko jednostavniji programi. Mislis da vecina korisnika zna za file browser? I zasto bi ga uopste i trazili kad postoji acds. Mislim ne zelim da se raspravljam sa tobom ali nisi imao potrebe da vredjas ljude. Realno ti si taj koji na komarca jurisa sa sacmarom ili mozda bolje reci "visecevnim bacacem raketa" :)

NICS:
Sucur ti si genije tebe cu zvati da mi okrecis stan sa cetkicom za zube. Ako imas veze sa tim programima idi nasa pecanje resices sve probleme.

"Adobe Photoshop i NI JEDAN DRUGI", Macromedia Firework je sasvim dobra alatka za graficku obradu, ali posto si ti veoma ogranicen, nemam ti sta konkretno reci, jer imas neke mozdane blokade koje ti nedozvoljavaju da ga koristis.
Dakle, to sto si ti cuo samo za PhotoShop je tvoja stvar, tako ismijavanje ljudi koji ukazuju na nesto za sta ti nisi cuo je sasvim djetinjasto ( ~7 godina).
Osoba moze odabrati bilo koju od ponudjenih solucija sa ove teme, ja sam ukazao na jednu od njih, moze iszvrsiti i resize slike i kompresiju, a sta ce ona odlciti to je cisto njena stvar.
Tako imas ti jos da ucis, bolje ti je nego da ismijavas ljude svojim neznanjem, djecak zavrsio kurs word-a, i zamislja da je postao PC master, e moj djecace ...

Sucur:
"Adobe Photoshop i NI JEDAN DRUGI", Macromedia Firework je sasvim dobra alatka za graficku obradu, ali posto si ti veoma ogranicen, nemam ti sta konkretno reci, jer imas neke mozdane blokade koje ti nedozvoljavaju da ga koristis.
Dakle, to sto si ti cuo samo za PhotoShop je tvoja stvar, tako ismijavanje ljudi koji ukazuju na nesto za sta ti nisi cuo je sasvim djetinjasto ( ~7 godina).
Osoba moze odabrati bilo koju od ponudjenih solucija sa ove teme, ja sam ukazao na jednu od njih, moze iszvrsiti i resize slike i kompresiju, a sta ce ona odlciti to je cisto njena stvar.
Tako imas ti jos da ucis, bolje ti je nego da ismijavas ljude svojim neznanjem, djecak zavrsio kurs word-a, i zamislja da je postao PC master, e moj djecace ...

Ne razumem tok diskusije.
Pa pricamo o smanjivanju (ili menjanju velicine slike), pobogu !
Ima toliko programa koji to odradjuju onako, usput, da nema smisla trositi vreme na objasnjavanje. To je isto kao kad bi se razvila ziva diskusija i za tekst editor proglasavali ovaj ili onaj program kao "zakon".
Kakav Photo Shop, kakav Corel i ostali bakraci. Za tu, tako jednostavnu operaciju, dovoljno je i obican MS Paint iz Windows-a ljudi!
Ajde, da je neko pitao za neku specificnu obradu slike, ali raspaljivati diskusiju o menjanju velicine slike je besmisleno, kad svaki, ama bas svaki graficki program ima tu oopcju!
Dajte da se posvetimo malo ozbiljnijim problemima.

@Sucur
U pravu si, proglasavati Photo Shop kao jedini program za tu trivijalnu operaciju je budalastina, ne zavredjuje trosenje reci.
Ono sa cime se ne slazem sa tobom je promena tipa u GIF. Jeste GIF zgodan za Web ali i to nije bas sasvim tacno. Ja koristim iskljucivo JPG na primer, mada je to stvar izbora. Slike dovoljno male da ne smeta. Ali, promeniti JPG u GIF je cesto besmisleno, ako zelis da imas pun set boja i detalja, tu se valjda slazemo? Osim, ako ne govorimo o sasvim jednostavnoj slici, koja i nema suvise detalja, pa makar bila u JPG ili TIF, ili sta god formatu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back