Služen parastos žrtvama u Jadovnom

freak71

Aktivan član
Poruka
1.572

U reonu nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno, kod Gospića, pred oko hiljadu građana, danas je počela komemoracija za oko 40.000 žrtava tog logora koje su ubijene u proleće i leto 1941. godine.
v249315p0.jpg
Arhivska fotografija

Komemoracija se održava na mestu spomen-obeležja kraj Šaranove jame, u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV), Udruženja Jadovno 1941, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske.

Vladika gornjekarlovački Gerasim sa sveštenskom eparhija služio je parastos žrtvama i osveštao postavljenu ploču s njihovim imenima.

Delegacije organizatora položile su vence i u toku je obraćanje govornika.

Prisutnima će se obratiti publicista Slavko Goldštajn, predsednik udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić, predstavnik SABA Juraj Hrženjak, predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus i Milorad Pupovac, predsednik SNV-a i izaslanik predsednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.

Komemoraciji će prisustvovati i delegacija Koalicije udruženja izbeglica iz Beograda i predstavnici Republike Srpske.

Logor Jadovno je postojao od maja do avgusta 1941. godine i u njemu je pobijeno preko 40.000 ljudi, od toga 38.000 Srba.

Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane ustaške žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu gde su tela žrtava, velikim delom i žena i dece, bacana u more.

U avgustu 1941. godine ustaše su u samom logoru pobile oko 1.500 ljudi, a prema podacima karlovačkog istoričara Đure Zatezala oko 2.100 su prebacile u druge logore, među ostalima i Jasenovac koji je bio u osnivanju.

Komemoracije se održavaju od 2009. godine, a 24. jun je na predlog Udruženja Jadovno 1941. označen kao Dan sećanja na Jadovno.

Iako se radi na obnovi spomen-obeležja, ni danas najveći deo tela žrtva nije dostojno sahranjen, bilo da su u zabetoniranoj jami u logoru, bilo da su bacani u more oko Paga. 

Back
Top