Sluzbene religije ili sekte - sta je vece zlo?

Zato što ništa u njima ne izlazi na dobro.Pored toga što se obično kriju i svoju sektu drže u tajnosti, ljudi se menjaju.I pristaju na mnoge opasne stvari. Oh da, tu su o sektaški rituali i svakojake stvari....
To bi sve tvrdili i za islam da smeju.

Posto ne smeju, kritikuju hinduizam, bramanizam i ostale pitomije izme i sarenise

Ne zaboravi da su i bogumili kao izvorni hriscani bili sistematski progonjeni u spaljivani po sluzbenoj agendi, do te mere da danas ni ne znamo kakvo je bilo njihovo izvorno ucenje

Mislim da je najgora od svega neobaveštenost i srljanje u potrazi za odgovorima i mestom za sebe.
Reč ''sekta'' zvuči zastrašujuće i treba tako da bude do daljnjeg, naročito jer je takva medijska i društvena denotacija i konotacija te reči u poslednjih par decenija poslužila kao alarm najviše mladim ljudima da razmišljaju o ovome ozbiljnije i budu oprezniji poučeni lošim iskustvima nekih ljudi.

Zvanične religije možemo da odobravamo ili ne, ali u njima se krije daleko manje ''baba-roga'' nego u sektama i pripadnost ili čak samo simpatizerstvo ka istima ne znači odmah bilo kakav angažman u njihovim praksama i delatnostima kao što je to neretko slučaj kod sekti.
Zvanična religija kod nas konkretno je iz režima u režim iskorenjivana, potiskivana i zanemarivana, ali je ipak pronašla način da se očuva i vaskrsne jer je to duh predaka, duh naroda i Duh Sveti.

Zvanična religija kod nas konkretno je iz režima u režim iskorenjivana, potiskivana i zanemarivana, ali je ipak pronašla način da se očuva i vaskrsne jer je to duh predaka, duh naroda i Duh Sveti.
Kakav crni duh naroda :lol: Ta "zvanicna religija" nije spalila samo bogumilstvo nego i sva ona prethodna paganska verovanja, tako da daleko od toga da je u svoje vreme demokratski izabrana.

E sad bogumili su bili u Bosni, i posto nisu imali institucije, prihvatili su islam, mozda i iz osvete

Reigije su naravno donele mnogo vise zla covecanstvu jer su se nasle na poziciji moci, ali ako uporedimo pojedince iz oba tabora vidimo da imaju vrlo slican mentalni sklop.

Takodje netrpeljivost izmedju razlicitih religija je slicna odnosu prema sektama u okviru jedne religije.

Sta je po vama gore?
Da bi smo razumeli uopšte o čemu se govori, moramo imati početno tlo za diskusiju. Religija je skup verovanja, praksi koji je prihvatio veliki broj ljudi.
Sekta je takođe skup verovanja i praksi koji nije prihvatio veliki broj ljudi. Praktično, religija je sekta koja je uspela.

Kada pogledamo rani period Hrišćanstva, oni su bili sekta jer su bili u manjini. Kada je veliki broj ljudi prihvatio Hrišćanstvo, ono je postalo religija. I u tome nema ničega što je loše. To je ciklus koji se smenjivao kroz istoriju.

Što je tiče tvog pitanja, u startu si revoltirao ljude koji su vernici govoreći da oni jesu zlo, ali manje u odnosu na sektu ili obratno. U samom pitanju ti si definisao religiju kao nešto loše. To nije konstruktivan način za otvaranje diskusije. Verovatno se vodiš premisom da su vernici u zabludi što uopšte veruju u Boga.

Da bi smo razumeli uopšte o čemu se govori, moramo imati početno tlo za diskusiju. Religija je skup verovanja, praksi koji je prihvatio veliki broj ljudi.
Sekta je takođe skup verovanja i praksi koji nije prihvatio veliki broj ljudi. Praktično, religija je sekta koja je uspela.
Uspela u drustvenom poretku koji se obicno opisuje kao jako mracan? Onda je ona vece zlo...
Otvorio sam ranije slicnu temu o tom paradoksu, na pdf religija https://forum.krstarica.com/threads...institucionalno-prihvacena-i-odobrena.915228/

Uspela u drustvenom pretku koji se obicno opisuje kao jako mracan? Onda je ona vece zlo...

Otvorio sam ranije slicnu temu o tom paradoksu, na pdf religija https://forum.krstarica.com/threads...institucionalno-prihvacena-i-odobrena.915228/
Sada si sam odgovorio na postavljeno pitanje šta je veće zlo, ali to nije moj odgovor. Mnoge promene u svetu su popločane nasiljem, što ih ne čini same po sebe lošim. Francuska revolucija? Nasilna je, neophodna ali ne i loša.

Ja ne vidim religiju kao zlo, vidim fanaticizam u sklopu religije kao zlo. Te dve stvari nisu isto. Imamo religiozne ljude i imamo religiozne fanatike.

Razlika izmedju sekte i religije je u broju clanova, jel?

Generalno, ni jedno ne moze da donese dobro. Pored istorijskih cinjenica da su radili lose iskljucivo zbog vere. Ratovi nastali zbog vere. itd
Nalazim na argumente teista da su religije tu jer nam daju smisao za zivot. Sto je po meni totalno besmisleno i jednostavno netacno.
Uzmimo hriscanstvo -> Ovaj svet ti je kakav je takav je, mucenje, moli se bogu, on te gleda s kim spavas, kad spavas, u kojoj pozi, sta jedes ali ti ne uslisuje molitve da bi kad umres bio u vecnom miru i ljubavi. Znaci smisao zivota je da se molis i umres?
Uz sve to,ako neko stvarno trazi smisao zivota, naci ce ga u egzistencijalizmu kao npr kjergregora.

Takodje, jos jedan argument jeste da bez religije ne bi mogli da objasnimo postojanje sveta i zivota. Sto je takodje glupost i besmisleno jer religije to ne objasnjavaju. One iznose tvrdnju da je njihov bog stvorio svet i zivot. A njihov bog postoji jer tako pise u njihovoj knjizi-ili kamenu.
Jednostavno, religija ne objasnjava to vec zamazuje ljudima oci i skrece s problema.

Sekta, kao i religija, radi isto samo na manjoj skali.

Primera radi, religije imaju mehanizam da zadrze coveka u njoj i vrlo je prost.
Malom detetu pricaj kako ako veruje u boga, ici ce u raj i tamo ce biti vecno srecan. Ako ne veruje ici ce u pakao i djavo ce mu deljati kozu svaki dan, od ponovo i ponovo. Ponovavljaj to puno puta i eto. Dete je postalo vernik.
U psihologiji ima taj fenomen lose misli.
Ti imas 25 godina, hodas ulicom i neko ti kaze besmislenu stvar. Ti i ako poverujes u tu besmislenu stvar, naidjes na prijatelja, on ti ukaze zasto to nije tako, i ti ukapiras.
Sad zamisli da imas 5 godina, oko tebe ti govore besmislenu stvar iznova i iznova. Prolaze godine, sad imas 25 godina, slusao si besmislenu stvar i dodje prijatelj i pokaze ti da nije tako, ti ne zelis to prihvatiti. Jednostavno ne moze biti kako kazes i to je kraj. Ne zelis slusati, ne zelis razmisliti...

@Glasnik.

Šta ti misliš o ovome što je izneo UnixUser? O stavovima šta religija jeste, šta religija zastupa, kako je sama po sebi maliciozna prema ljudima?
Gde si naso njega da pitas. Lik je indokrinisan.
Ne zelim da vredjam, tako je. Veruje da je bog stvorio svet za 6 dana, ali ne veruje u evoluciji koja ima dokaze zapravo.
Das mu dokaze, kaze nisu dokazi nego laz.
Pitas ga za kengure, kaze naucnici ih kriju
I na kraju, kaze da me zaposeo demon...mislim ajde...zaposeo me demon...

Ako ne veruje ici ce u pakao i djavo ce mu deljati kozu svaki dan, od ponovo i ponovo. Ponovavljaj to puno puta i eto. Dete je postalo vernik.
Nisam rekao da ubice, silovatelji i slicni losi ljudi idu u pakao jer ne idu. Ako se "istinski" pokaju za svoje grehe isus ce ih primiti u raj.
Zamisli situaciju, osoba X ima zenu. Vole se, to mu je ceo svet, srecni su. Dodje ubica Y i ubije je pred njega i odlezi kaznu, "pokaje se" i isus ga primi u raj. Osoba X provede ceo zivot u mizeraciji i tugovanju. Zali. Jednog dana umre, znajuci da nije vodio nikakav zivot, tugovao je.
Isus ga primi u raj jer je verovao. ODMA PORED TOG COVEKA UBICU KOJI MU JE ZAGORCAO ZIVOT
A njegova zena inace otisla u pakao jer je ateista. Jbg...

Po hriscanstvu, jedini koji ne idu raj su zapravo ateisti i samoubice. Svi ostali mogu da se pokaju i Isus ce ih primiti. Ali nevernik(85% planete zemlje) ide odmah u pakao jer nije verovao dok je ziv. Samoubica isto ne moze da se pokaje jer je umro... Ali svakako, nisu za dzabe POLA bozjih zapovesti o zabrani druge vere a pola zapravo o necemu. Uz sve to, bog dopusta robove...msm ono, pisao lik u 5. vek pre nove ere, bio verovatno naduvan a ovca ga cekala...

Jedino zlo koje postoji na svetu je neznanje.
meditira.gif

@UnixUser

Ok. Postoje naučnici koji opovrgavaju teoriju evolucije. Ponoviću tu reč teoriju. Zašto smatraš da je mišljenje većine ispravno, a mišljenje pojedinih akademika nevalidno? Istina nije tačna ako je podržava veliki broj ljudi, već ako je tačna, očigledno.

Što se tiče religije i primera koji si izneo. Nisam kadar da ti odgovorim na pitanje jer nisam poznavalac Biblije.

Postoje naučnici koji opovrgavaju teoriju evolucije. Ponoviću tu reč teoriju
Sopenhauer, strategma 23(vljd) -> Sve tacno u teoriji mora biti tacno i u praksi. To je priroda teorija. mesas sa hipotezom.

Naucnici koji se bave evolucijom istu ne negiraju. Ne znam ni jednog naucnika koji negira evoluciju a da je pritom biolog koji istrazuje upravo to. Postoji brojni sarlatani koji to odbijaju i svi do jedno su kreacionisti. Cudno

Sopenhauer, strategma 23(vljd) -> Sve tacno u teoriji mora biti tacno i u praksi. To je priroda teorija. mesas sa hipotezom.

Naucnici koji se bave evolucijom istu ne negiraju. Ne znam ni jednog naucnika koji negira evoluciju a da je pritom biolog koji istrazuje upravo to. Postoji brojni sarlatani koji to odbijaju i svi do jedno su kreacionisti. Cudno
Upravo je to problem. Diskriminišeš validnost nečijeg stava samo zato što je "kreacionista".

Upravo je to problem. Diskriminišeš validnost nečijeg stava samo zato što je "kreacionista".
Ali stani, ajde ovako, racionalno gledano
Ja sam softverski inzenjer. Ako ja pricam da evolucija nije tacna jer nema ni jedan dokaz za to, da li ces me uzeti za nekog ko ima kredibilitet da prica s njim?
Ja sam fizicar. Ako ja pricam da evolucija nije tacna jer nema ni jedan dokaz za to, da li ces me uzeti za nekog ko ima kredibilitet da prica s njim?
Uz sve to, diskriminisem ih jer edukacija koju imaju nije validna, idu na hriscanske fakultete gde uce o hriscanstvu a ne o nauci u punom smislu te reci.
Ponavljaju stalno da nema prelaznih formi ali prelazne forme i ne postoje, to ni u evoluciji niko nikad nije rekao. Ono sto postoji jesu prelazne vrste i ima ih mali sijaset nadjenih. Dokaza brdo. Kako mogu onda da verujem nekom ko govori da nema dokaza, a uhvacen je u lazi? Uz to nema potrebnu edukaciju i nikad nije zapravo istrazivao evoluciji na terenu, vec je gledao youtube snimke i citao bibliju

Nauka ima svoje metode. Naucni metod se zove. I ja kad sam radio vezano za fiziku i geografiju stvari, morah da postujem to kako bi dosao do valjanog zakljucka. Uspostavlja se hipoteza, rade se eksperimenti i ponavljaju se. Ako je validno i ponovljivo, to se uzima kao teorija. Teorije su ti : oblik zemlje, gravitacija, tektonske ploce itd itd...sve funkcionise i istinito je

Back