Sluša li još neko džez?

Da li se džez i dalje sluša po Srbiji a i šire?

Nešto mislim da je odumro. Slušate li? Ako da, kakvu vrstu, ko vam je omiljeni izvodjač, grupa?

Ajde ja da započnem. Svidja mi se ova džezirana latinoamerička /brazilska) muzika (izmedju ostalog)

Astrud Gilberto - Corcovado​

Bossa Nova, moj omiljeni muzički pravac. Brazilci su sedamdesetih bili neviđeno jaki, a razvoju Bosa Nove dosta je pomogao i Sten Gec, američki džezista. Doduše, jeste da je iza leđa Žoao Gilbertu švrljao sa astrud, ali su stvorili vanvremensku muzikuz:mrgreen:

Evo malo Benita Di Paola- "Charlie Brown"

Bossa Nova, moj omiljeni muzički pravac. Brazilci su sedamdesetih bili neviđeno jaki, a razvoju Bosa Nove dosta je pomogao i Sten Gec, američki džezista. Doduše, jeste da je iza leđa Žoao Gilbertu švrljao sa astrud, ali su stvorili vanvremensku muzikuz:mrgreen:

Evo malo Benita Di Paola- "Charlie Brown"
kad reče Čarli Braun odmah se setih Vince Geraldija

Poslednja izmena:
kad reče Čarli Braun odmah se setih Vince Geraldija

https://youtu.be/O7rOMU7-jyQ?list=PLD26A373A2722ABE8
Legendarna stvar. Kad već idemo u tom pravcu, postavio bih obradu "Is you is or the is you ain't my baby" od Ire "Buck" Wooda, jednu grublju i više džez stvar od izvedbe Louisa Jordana (koji je autor pomenute pesme) koja je nežnija, muzikalnija. "Is you is..." je muzička podloga jednog od najpoznatijih Tom i Džeri crtića

Crtići iz sedamdesetih i osamdesetih su vrlo često imali muzičku podlogu koja je bila manje ili više džez. To vredi za Hana- Barbera crtiće ("Flinstones"), Loony tunes itd i bili su odličan materijal za oblikovanje dečijeg muzičkog ukusa

Zanimljivo je da živim u Pančevu a da nikad nisam bio na Pančevačkom džez festivalu:rumenko:

Prema jednom radu iz 2011 u Srbiji se (tad) održavalo 14 džez festivala.

There are 14 jazz and blues festivals that are held in Serbia-Belgrade, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kanjiža, Valjevo, Kosovska Mitrovica, Užice, Pančevo, Kikinda, Inđija, Sremska Mitrovica, Bačka Palanka and Šabac.

http://www.gi.sanu.ac.rs/rs/izdanja/zbornik/pdf/061_2/gijc_zr_61_2_010_bjeljac_lovic.pdf

Back