Slučaj Dobrovoljačka: Sprema se skandalozna presuda

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
VEĆ pet mjeseci iz Tužilaštva BiH niko u javnosti ne spominje slučaj „Dobrovoljačka“. U Tužilaštvu BiH, međutim, užurbano se radi na ovom predmetu radi, ali na štetu žrtava i Republike Srpske.

Naime, kako „Novosti“ nezvanično saznaju iz više izvora, istraga u slučaju zločina u Dobrovoljačkoj ulici nastavila se posle januara, kad je tužilac Džud Romano oslobodio Ejupa Ganića i još 13 zvaničnika Republike BiH, optuženih za ovaj zločin, u delu procesa koji se odnosi na utvrđivanje odgovornosti neposrednih izvršilaca ratnog zločina.

Tužioci BiH sada na sve načine pokušavaju da ovaj slučaj zvanično završe tako da se za zločin pronađe nekoliko krivaca iz srednjeg komandnog kadra, a koji su bili prisutni u Dobrovoljačkoj. Tu se, pre svega, misli na nekoliko pripadnika „zelenih beretki“, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane ili na nekog pojedinca iz paravojnih jedinica, koji se nalazio u Dobrovoljačkoj, maja 1992. godine, kad je zločin počinjen.

Oni bi bili žrtvovani da bi se spasao politički i ratni vrh Republike BiH i tako ni posle 20 godina niko od „jačih“ imena ne bi odgovarao za ubistvo 42 vojnika JNA, ranjenih 73 i zarobljenih 215.

Simo Tuševljak, šef Tima MUP Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, kaže za „Novosti“ da Srpskoj nikako ne odgovara da za zločin u Dobrovoljačkoj budu kažnjeni neki „anonimusi“ umesto pravih naredbodavaca.

- Prigovor je upućen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog slučaja „Dobrovoljačka“ još početkom februara. Već pet meseci nema odgovora, niko nas nije kontaktirao. Novi dokazi u ovom predmetu dostavljeni su početkom aprila. Tu smo im naveli svedoke koji su bili zarobljeni, a da od njih nikada nisu uzete izjave – ističe Tuševljak.

NEČUVENO
U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i „zelenih beretki“ 2. i 3. maja ubili su 42 vojnika, ranili 73, a zarobili njih 215. Do danas zbog tog zločina niko nije odgovarao.
ODLUKU DONOSI GRUPA TUŽILACA

ŠTO se tiče okončanja predmeta „Dobrovoljačka“, Tuševljak kaže da nije optimista da će se to završiti ove godine i da je teško tako nešto prognozirati.

- Mi smo u stalnim kontaktima sa Kancelarijom glavnog tužioca i insistiramo da se odredi stav Tužilaštva BiH. Znamo da je formirana Komisija u Kancelariji glavnog tužioca koji iščitavaju spise. Ima više tužioca i konačnu odluku će doneti grupa tužilaca, a videćemo i kakvu – poručio je Tuševljak.

http://www.bigradiobl.com/vijesti/slucaj-dobrovoljacka-sprema-se-skandalozna-presuda
 

Back
Top