Словенија vs Хрватска - поглед са Истока!

Ако већ хоћеш да будеш објективан, као што кажеш у потпису
онда прихвати чињенице.
То је исти случај као са људима који живе на Вису.
Они никада за себе неће рећи да су Хрвати, него ИШАНИ, и ако их ови својатају.

Činjenica je da se stanovnici otočja nazivaju boduli, a stanovnici zaleđa u Dalmaciji vlaji.
Stanovnici Istre su istrijani, a Hrvatskog zagorja zagorci.
Ali su svi oni Hrvati i tako se izjašnjavaju službeno.
Dubrovčani će isto reći za sebe prvo da su dubrovčani, ali i da su Hrvati. Naravno, ona većina koji to jesu. :mrgreen:

Granice su nastale na 3. zasjedanju AVNOJ-a 1945. u Beogradu.
Tek da te informiram! :mrgreen:

Ма заболе ме рацку за те ваше границе које ја никада нећу признати.
А чиљеница је да су је нацртали пијани партизани.
Да нису били пијани не би Босна остала без мора сем онога дела кад је један од пијаних који је цртао рекао ХИК
и ту је онај прекид код Неума.

Ма заболе ме рацку за те ваше границе које ја никада нећу признати.
А чиљеница је да су је нацртали пијани партизани.
Да нису били пијани не би Босна остала без мора сем онога дела кад је један од пијаних који је цртао рекао ХИК
и ту је онај прекид код Неума.

To da li ćeš ti priznati granice ili ne je tvoja privatna stvar.
Međudržavna situacija je jasna. Ima nekoliko minornih sporova, ali suštinsko se stanje ne mijenja.
Bosna, nikad nije imala izlaz na more, a ovaj kako ti kažeš prekid kod Neuma je čisti izraz dobre volje Hrvata. Jer u Neumu živi 98% Hrvata, a možda i više!
Osim toga, Hrvatska je najviše oštećena tim crtanjem granica, jer je u odnosu na 1939., odnosno stanje prije rata, izgubila istočni dio Srijema, cijelu Boku Kotorsku i cijelu Hercegovinu!

Činjenica je da se stanovnici otočja nazivaju boduli, a stanovnici zaleđa u Dalmaciji vlaji.
Stanovnici Istre su istrijani, a Hrvatskog zagorja zagorci.
Ali su svi oni Hrvati i tako se izjašnjavaju službeno.
Dubrovčani će isto reći za sebe prvo da su dubrovčani, ali i da su Hrvati. Naravno, ona većina koji to jesu. :mrgreen:

Па морају да се изјашњавају као Хрвати. Јер ваша власт не познаје термин ИШАНИН
Узгред Љубо, пошто видим да си са Превлаке, значи један од Влаха, да те питам,
коју Славу ти је славио чукундеда?
Само молим те немој ми почињати неке приче, пошто сам лично у кућама Влаха, од Превлаке до Пељешца, Хвара, Корчуле, гледао Српске иконе на зидовима потомака некадашњих Срба.
И интересантна ствар да многи од њих то не крију.
Отиђи у Трпањ или Оребић, тамо ћеш се сам уверити.

Па морају да се изјашњавају као Хрвати. Јер ваша власт не познаје термин ИШАНИН
Узгред Љубо, пошто видим да си са Превлаке, значи један од Влаха, да те питам,
коју Славу ти је славио чукундеда?
Само молим те немој ми почињати неке приче, пошто сам лично у кућама Влаха, од Превлаке до Пељешца, Хвара, Корчуле, гледао Српске иконе на зидовима потомака некадашњих Срба.
И интересантна ствар да многи од њих то не крију.
Отиђи у Трпањ или Оребић, тамо ћеш се сам уверити.

Piše na mojoj lokaciji od Prevlake do sve do Dunava.
Ja živim na području Dubrovnika, ali nisam rodom odavde.
Ovdje ima jako malo vlaha. Nemoj miješati Pelješac i Konavle.
Na Pelješcu ih ima.
U Konavlima se slavi krsno ime, odnosno krsna slava, ali cijelog sela, a ne familije.
A to nema veze s pravoslavljem i Srbima.

И ти причаш о објективности.
Значи за Словенце не важи а за Хрвате мора да важи број становника.
А ШТО СЕ ТИЧЕ ДЕЛОВА ВОЈВОДИНЕ, МОЖЕШ ГА ДИПЛАТИ

Što se mene tiče, granice su dobre ovakve kakve su.
Ne treba Hrvatskoj ni Vojvodina, ni Hercegovina, ni Boka.
Malo se kulturnije izražavaj i bit će sve u redu. Onda možemo dalje pričati.

U Konavlima se slavi krsno ime, odnosno krsna slava, ali cijelog sela, a ne familije.
A to nema veze s pravoslavljem i Srbima.

Љубо немој ми замерити сад сам збиља озбиљан.
Видим да си нормалан начитан човек.
И у селу одакле ја потичем сви славе исти дан, зато што су сви истог порекла, од исте лозе.
А сад те питам.
Која култура сем Срба кроз историју познаје термин, КРСНО ИМЕ или СЛАВА, БИЛО ПОРОДИЧНО ИЛИ КАКО ТИ КАЖЕШ ЦЕЛОГА СЕЛА?

Љубо немој ми замерити сад сам збиља озбиљан.
Видим да си нормалан начитан човек.
И у селу одакле ја потичем сви славе исти дан, зато што су сви истог порекла, од исте лозе.
А сад те питам.
Која култура сем Срба кроз историју познаје термин, КРСНО ИМЕ или СЛАВА, БИЛО ПОРОДИЧНО ИЛИ КАКО ТИ КАЖЕШ ЦЕЛОГА СЕЛА?

Vidi ovako.
Na ovim graničnim područjima, po kojim praktično ide granica crkvenog raskola iz 1054. godine na pravoslavlje i katoličanstvo, je vrlo teško nešto decidirano tvrditi.
U Crnoj Gori i danas postoje crkve s 2 oltara. Jedan katolički, jedan pravoslavni.

Po cijeloj Hrvatskoj se slavi svetac zaštitnik svakog pojedinog sela.
U Zagorju i Međimurju se to zove proštenje, u Slavoniji kirvaj ili kirbaj, a u Konavlima krsno ime.
Upravo taj naziv govori o blizini dviju kultura, a ne o srpskom porijeklu stanovnika Konavala.
Na kraju krajeva, dođi ti pa im reci da su Srbi. Ja ne smijem ! :D

Ето видиш.
Ипак можемо да се разумемо.
И немам ништа од тога да некоме кажем да је неко Србин, Хрват или нешто треће.
Човек је оно чему највише припада душом тј, вером.
Само сам хтео изнети неке чињенице и то је све.
А ево да ти наведем пример из мог окружења.
Једни моји пријатељи, деца из мешовитог брака, Србина и Хрватице, брат и сестра,
иначе он је познати спортиста, светско име, крстили су се пре неколико година.
Он у Српској цркви а сестра у католичкој.
Питам је зашто а она одговори.Не знам.... Ова вера ми је некако ближа.
Обоје се и даље изјашњавају као Срби.
Е дакле ту је основни проблем на овим просторима.
Раније су појединци са променом вере одмах мењали и нацију.
Међутим остајали су репови звани порекло, па су се поједини морали доказивати на разне начине, који су често против свих људских норми а о верским да не говоримо.

Poslednja izmena:
Па први показатељ је онај који је употребљен на Косову а то је етнички састав становништва.
Чињеница је да тамо живи већина народа који се изјашњавају као Словенци.
А други показатељ је култура спорне територије.
Тамо ама баш ништа нема од културе Хрватске.:per:

Popis stanovništva 1991.

Buje

Hrvati -9422

Srbi- 1000

Slovenci-754

Talijani -5528

Muslimani-643

Albanci-274

+ ostali

ukupno: 23877

Pričaš gluposti bez ikakvih argumenata...

Pričaš gluposti bez ikakvih argumenata...

Пицек.
Морам да приметим да си јако нервозан.

Za nekoga tko je živio "tamo" znaš vrlo malo!!

Pizdekati tko se kaka osjeća pri tome ignorirati popis stanovništva je blesavo i glupo.

Možeš se ti osjećati kao Rocco Siffredi ali ako imaš malog pišu....:rotf:

Slovenija i Hrvatska se "otimaju" o turiste

Dubrovnik
Srpski turista se ovog leta našao u nezavidom položaju. Svi bi njegovu naklonost, te zbunjeni i na to ne navikli srpski turista prosto ne može da poveruje da od njega zavisi "spas nečije turističke sezone".

Nakon godina pronalaženja novih destinacija u Turskoj, Bugarskoj, Egiptu, ili Tunisu, setili su ga se i u regionu. Slovenija ga podseća da i ona ima more, u goste ga pozivaju Hrvati, a i Crnogorci sad moraju malo više da se potrude.

Rat nije baš najomiljenija reč na ovim prostorima, ali upravo tako nekako izgleda borba za simpatije turista iz Srbije: bilbordi, plakati, marketinške kampanje, čije more je bliže Evropi slovenačko ili hrvatsko, obeležja su ovog leta. Ne vrede opravdanja da je i u Srbiji kriza, i da i ovde nema para, svaki dinar je, pardon evro, dobrodošao za spas turističke sezone.

Gde najradije letuju Beograđani

Odgovor na pitanje da li biste letovali u Hrvatskoj potražili smo i na ulicama Beograda:

„Pa ja možda sada i ne bih. Ranijih godina da, ali to ne znači da neko drugi od mojih ukućana, kao recimo moja ćerka, ona je sad trenutno na hrvatskom primorju, i ide unazad već tri- četiri godine sigurno. Tako da što se tiče članova porodice oni idu, a ja možda ne toliko iz nekih drugih razloga, prosto iz ekonomskih razloga, to je jedini i najveći razlog“.

„Bih vrlo rado. Radio sam to ranije, odnosno kad god mi je to posao dozvoljavao, normalno kad god sam bio u mogućnosti da se organizujem, vrlo rado“.

„Da, zato što smo godinama letovali, a i sada bi letovali, da. Mi smo čak i rođački vezani za Hrvatsku, imali smo dugo godina kuću tamo i naravno da bi letovali ponovo“.

Bezbednost je najveća briga

Sigurnost, mržnja, visoke cene, batine, izbušene gume, automobil u moru, delovi su letnjeg turističkog prtljaga. Bezbednost turista je svakako na prvom mestu opravdanja za izbegavanje Hrvatske. O tome govore i visoki srpski političari. No, iz razgovora sa građanima Beograda teško je steći takav utisak:

„Putovao sam često, putujem zbog prirode posla vrlo često, nikada nisam imao problema te vrste, ni ranije a ni sada“.

„Pa dobro, to je realan strah, to nije ništa neuobičajeno, to će možda trajati sigurno još u neko dogledno vreme, i to je prosto prirodno. Ali, lična iskustva su u redu, što se tiče sigurnosti tu nema nekih problema“.

Potencijalni srpski turisti, koji su već pronašli neke jeftinije destinacije, nisu oduševljeni cenama na hrvatskom primorju. Smatraju da je Hrvatska previše skupa u odnosu na neke slične turističke ponude:

„Previsoke su cene u odnosu na druge ponude, i na neke druge destinacije“.

Interesovanje za Hrvatsku ipak slabo

U beogradskim turističkim agencijama koje smo obišli još naravno nemaju konačne podatke, ali svi tvrde da je interesovanje za Hrvatsku slabo. Tačnije, ljudi se raspituju ali ne vade novac. Aranžmana je, kažu, nešto više nego prošle godine, ali se cifre sporo povećavaju.

Zajednička tema onih koji su letovali u Hrvatskoj, kao i onih koji to nameravaju je ipak bezbednost. Svi oni prave neke svoje interne mape bezbednih destinacija, razmenjuju informacije gde je najsigurnije, gde možete očekivati neprijatnosti, i slično. Ono što svakako može biti zanimljivo marketinškim stručnjacima je da se žene daleko lakše odlučuju za boravak u Hrvatskoj, tvrde turistički radnici, dok su muški članovi pororodica u tom smislu daleko oprezniji.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4487939,00.html?maca=ser-serbian_all-2277-rdf

Некада давно, живео сам тамо.

Три километра од спорне границе.

И могу вам рећи да се и тада осећала нетрепљивост једних према другима.
Али да будем искрен и непристрасан, сви показатељи су говорили да тај део припада Словенији.Међутим, чињеница је да су Хрвати научили да уштину са било које стране или да своје циљеве остваре плачући по свету, па очекују да ће то и сада проћи.
Мене лично не интересује то парче мора, али имам савет за једне и друге.
Оружје у руке и рокајте. И једни и други имате моју подршку.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Šaljivog tipa...

Словенија и Хрватска од осамостаљења до данас имају пар нерешених граничних спорова. Највећи проблем, не толико територијално колико суштински представља граница на мору. Словенци од Хрвта траже да граница у Пиранском заливу иде тако да они добију територијални излаз на отворено море, што подвлачим територијално не представља неки велики залогај, али за Словенце у погледу статуса из фундамента мења ствари. Покојни Рачан је направио уступак и чак потписао споразум са Словенцима, али због дочека у Хрватској и неодлучности СДП-а (не само по овом питању) све је пало у воду. Хрватска је аплицирала за Нато и ЕУ, и пошто се и у једној и другој организацији одлуке доносе консензусом, а Словенија је члан обе, Словенци су дочекали својих 5 минута! Приликом учлањења у НАТО Словенци су се нешто копрцали, покушали преко минорних политичара да издејствују референдум, али је Uncle Sam подвикнуо и Хрватско учлањење је глатко прошло. Ситуација са ЕУ је нешто другачија, Амери нису претерано заинтересовани, а у ЕУ моћни хрватски ментори очигледно нису толико заинтересовани за притискање Словеније, а можда су и на становиштву да њихово размажено чедо (Хрватска) не мора баш сваки пут да добије цуцлу чим заплаче. Словенци овај пут чврсто стоје на становиштву да од њиховог пристанка нема ништа док се гранични спорови не реше, они се барем за овај пирански надају у њихову корист. Словенци решење спора базирају на принципу правичности, Хрвати се држе међународног права - ко пијан плота, на ово последње (међународно право) и једни и други су наравно глатко заборавили када је Косово у питању. Неколико пута је покушана медијација из ЕУ, па је предлаган чак и Нобеловац г-дин дебели финкси олош, који је кад је видео да Велики брат нема баш јасну визију како овај проблем треба да се реши, и да од њега не може да добије "своје медијаторско мишљење" одустао од посредовања. Проблем је толико велики да је из протеста, чак и Иво-далматинац поднео оставку на све страначке и државне функције - да ли постоји ико на земаљској кугли ко верује у ово!
После дужег размишљања дошао сам до закључка да су за овај проблем уствари криви, а ко други до вечити кривци: Срби, које због овога треба сурово казнити! Да срби нису мешали своје прсте где им није место, и да су мало више мислили о својим вековним и етнички већинским територијама, а не о томе како да "западну браћу" спасу од разних ропстава, ово око чега се Словенци и Хрвати свађају било би део Велике Италије, а Србија би била велика, јака и стабилна држава!

mislim, navikli smo mi vec na to da je pogled sa istoka, nakrivljen...pa hajde da ti objasnim
1. preko 50 000 kvadratnih kilometara nije za tebe nista? ni prirodna bogatstvsaa te iste povrsine, ribe evtl. plin
2. Ti nauci razliku izmedu potpisanog i parafiniranoga sporazuma (paraf, da ti objasnim, predstavlja samo "primanje na znanje"...u ovom slucaju to bi znacilo da bi rijesenje evtl. moglo tako da izgleda)..sporazum je generalno vazeci samo onda kada bude ratificiran, a to se s tim nije dogodilo...a Racan, ovo samo usput da se informiras, se nije usudio ni obavijestiti vlastitu stranku SDP o tim pregovorima, a kamoli Hrvatski Sabor ili hr. javnost
3. princip pravicnosti, kojim barataju i muljaju Slovenci, nije nikada nigdje koristen u takvim sporovima, sud je sam po sebi pravican; princip pravicnosti koristi se samo na trgovinskim sporovima, a i tamo rijetko, da sad ne elaboriram
4. za njih je "pravicno" da imaju izlaz na otvoreno more jer su ga imali u bivsoj nam, po toj istoj pravicnosti trazimo mi koridor do Austrije jer smo ga takoder imali (da nam Slovenci ne gule goste i prije nego dodu do mora)
5. ma oni ce se jos malo preseravati dok ne dobiju po prstima (vec videno za NATO) ovo im je jedina i zadnja prilika da zloupotrebljavaju svoje clanstvo i izigravaju mahera..kao ucjenom ce usicariti nesto...
6. RH je odbila , poucena primjerom Kosova, posrednistvo Athishari -a, jer bi on crtao granice politickim odlukama
7. jedino sto je Slo. bitno je dalji razvoj luke Kopar, koja je zahvaljujuci clanstvu u EU presisala Rijeku, sto se mjenja cim RH postane clanica i dodatno izgradi brzu prugu Rijeka-Zagreb-Madzarska; nadalje ulaskom RH u EU Slovenija prestaje biti odlucujuci i jedin faktor za "zapadni Balkan"
8. a ti nemoj da duboko i puno razmisljas, bar ne o ovoj temi, ocito ti ne ide :)
a o Srbima oslobodiocima vec je sve receno, netreba ponavljati :roll:
dakle
ni centimetra hrvatskog teritorija, ni celtilitra hrvatskog mora, ni slovencima niti bilo kome

Već sam mislio da će biti neki konstruktivan tekst, kad na kraju ispala zayebancija.
Ali dobro.
Iwo, nemamo mi šta davati Slovencima izlaz na otvoreno more.
Oni na to imaju pravo po međunarodnom pomorskom pravu i mi ne smijemo nikako njima to pravo uskraćivati.
Sve i da smo u ratu!

@zorane

Osvrt na zadnji pasus tvog teksta.
Bolje da nisi razmišljao. Do tog mjesta je bilo sve ok. :D

Ово последње је било за моју душу. Чињеница је да су Срби улудо гинули у два рата стварајући неку Југославију, уместо да су правили стабилну Србију - ма колика она била - ако ништа барем би Срба данас било много више, а друге (Хрвате, Словенце ...) пустили да сами буду кројачи своје судбине!
Текст је мећутим посвећен томе како Хрватска није спремна ни на најмањи уступак, који нпр. Словенцима значи баш много, а којим Хрватска не губи ама баш ништа. Што се тиче изјава да Хрватска неће кочити и условљавати комшије (Србију) када дође ред да они аплицирају за ЕУ или НАТО чланство - живи били па видели! Због пар километара са ове или оне стране Дунава који су остали у другим државама (због померања речног корита) Србија ће тако нај..ебати од Хрватске да нисмо свесни - мада Срби лако препуштају територије тако да нема проблема!

mislim, navikli smo mi vec na to da je pogled sa istoka, nakrivljen...pa hajde da ti objasnim
1. preko 50 000 kvadratnih kilometara nije za tebe nista? ni prirodna bogatstvsaa te iste povrsine, ribe evtl. plin
2. Ti nauci razliku izmedu potpisanog i parafiniranoga sporazuma (paraf, da ti objasnim, predstavlja samo "primanje na znanje"...u ovom slucaju to bi znacilo da bi rijesenje evtl. moglo tako da izgleda)..sporazum je generalno vazeci samo onda kada bude ratificiran, a to se s tim nije dogodilo...a Racan, ovo samo usput da se informiras, se nije usudio ni obavijestiti vlastitu stranku SDP o tim pregovorima, a kamoli Hrvatski Sabor ili hr. javnost
3. princip pravicnosti, kojim barataju i muljaju Slovenci, nije nikada nigdje koristen u takvim sporovima, sud je sam po sebi pravican; princip pravicnosti koristi se samo na trgovinskim sporovima, a i tamo rijetko, da sad ne elaboriram
4. za njih je "pravicno" da imaju izlaz na otvoreno more jer su ga imali u bivsoj nam, po toj istoj pravicnosti trazimo mi koridor do Austrije jer smo ga takoder imali (da nam Slovenci ne gule goste i prije nego dodu do mora)
5. ma oni ce se jos malo preseravati dok ne dobiju po prstima (vec videno za NATO) ovo im je jedina i zadnja prilika da zloupotrebljavaju svoje clanstvo i izigravaju mahera..kao ucjenom ce usicariti nesto...
6. RH je odbila , poucena primjerom Kosova, posrednistvo Athishari -a, jer bi on crtao granice politickim odlukama
7. jedino sto je Slo. bitno je dalji razvoj luke Kopar, koja je zahvaljujuci clanstvu u EU presisala Rijeku, sto se mjenja cim RH postane clanica i dodatno izgradi brzu prugu Rijeka-Zagreb-Madzarska; nadalje ulaskom RH u EU Slovenija prestaje biti odlucujuci i jedin faktor za "zapadni Balkan"
8. a ti nemoj da duboko i puno razmisljas, bar ne o ovoj temi, ocito ti ne ide :)
a o Srbima oslobodiocima vec je sve receno, netreba ponavljati :roll:
dakle
ni centimetra hrvatskog teritorija, ni celtilitra hrvatskog mora, ni slovencima niti bilo kome

Баш због оваквог става, и постоји задњи пасус мога текста! Од када је то све Хрватско? - Од онда кад је нека пијана комунистичка бараба одлучила да АДМИНИСТРАТИВНЕ границе у Југославији изгледају баш тако, а Бадинтер их прогласио државним (ово наравно важи за све осим за Србију). Драге комшије то никада неби била Хрватска да Срби и припадници других народа нису пролили крв, да то узму од Италијана, и сл.

Ово последње је било за моју душу. Чињеница је да су Срби улудо гинули у два рата стварајући неку Југославију, уместо да су правили стабилну Србију - ма колика она била - ако ништа барем би Срба данас било много више, а друге (Хрвате, Словенце ...) пустили да сами буду кројачи своје судбине!
Текст је мећутим посвећен томе како Хрватска није спремна ни на најмањи уступак, који нпр. Словенцима значи баш много, а којим Хрватска не губи ама баш ништа. Што се тиче изјава да Хрватска неће кочити и условљавати комшије (Србију) када дође ред да они аплицирају за ЕУ или НАТО чланство - живи били па видели! Због пар километара са ове или оне стране Дунава који су остали у другим државама (због померања речног корита) Србија ће тако нај..ебати од Хрватске да нисмо свесни - мада Срби лако препуштају територије тако да нема проблема!

Lisabonski sporazum ukida konsenzus kod prihvatanja novih članica. Dovoljna će biti 2/3 većina u parlamentu Europe.
Taj Sporazum je i osnovni uvjet za proširenje EU, tako da mi ne možemo ući sve da i Slovenija povuče blokadu.
Tek kad se usvoji Lisabonski sporazum može doći do proširivanja EU.
E sad, ako mi i uđemo prije vas (teško), mi vam nećemo moći smetati upravo radi tog Lisabonskog sporazuma.
A što se mene tiče, bilo bi to potpuno blesavo, da vam nekim bilateralnim pitanjima usporavamo integracije koje doprinose razvoju i Srbije, a i regije.

Lisabonski sporazum ukida konsenzus kod prihvatanja novih članica. Dovoljna će biti 2/3 većina u parlamentu Europe.
Taj Sporazum je i osnovni uvjet za proširenje EU, tako da mi ne možemo ući sve da i Slovenija povuče blokadu.
Tek kad se usvoji Lisabonski sporazum može doći do proširivanja EU.
E sad, ako mi i uđemo prije vas (teško), mi vam nećemo moći smetati upravo radi tog Lisabonskog sporazuma.
A što se mene tiče, bilo bi to potpuno blesavo, da vam nekim bilateralnim pitanjima usporavamo integracije koje doprinose razvoju i Srbije, a i regije.

grijesis,
prihvatanjem lisabonskog ugovora i dalje je potrebna jednoglasnost po pitanju primanja novih clanica, ostale (skoro sve stvari se rijesavaju vecinom)
vjerojatno si mislio da ce posebni irski zahtjevi (autonomna poreska i vojna politika, neukidanje zabrane pobacaja, broj predstavnika u parlamentu) biti ratificirani nakon prihvatanja lis. ugovora a u istom postupku kojim se ratificira hrvatsko clanstvo
znaci te dvije stvari su povezane, a povezala ih je Francuska za vrijeme njenog predsjedavanja...ako bi slovenija i tada blokirala, time bi blokirala i ratifikaciju Irskog sporazuma, a tada je nebi samo blago kritizirali kao dosada..
a nama, ako nastavimo sa reformama, ni nije toliko bitno dali cemo godinu kasnije ili ranije u EU, dapace..

Back