Словенија натерала Хрватску да јој поклони део територије

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
:hahaha:Браћа Јанези за ових неколико година добро савладали игру
штапа и шаргарепе. За почетак, како би одблокирали преговоре о уласку Хрватске у ЕУ, од Лепе њихове добише део спорне територије у Пиранском заливу.
Шта ли ће следеће тражити?


http://www.index.hr/vijesti/clanak/...ovencima-dio-hrvatskog-teritorija/450558.aspx

"NAGOVORIO sam Jadranku Kosor da nam pokloni dio hrvatskog teritorija", suma je summarum izlaganja Boruta Pahora pred slovenskim parlamentarnim odborima za vanjsku politiku i europske poslove koji danas moraju prihvatiti sporazum koji je donesen prije četiri dana u Ljubljani. Podsjećamo, premijerka Kosor tada se hvalila svojim diplomatskim uspjehom, ali danas iz Slovenije stižu sasvim oprečne vijesti.

Pahor se, naime, predstavio kao heroj dana objasnivši da je Hrvatsku natjerao da prihvati prijedlog koji je Ivo Sanader svojevremeno žestoko odbacivao. Uvjeravajući svoje kolege u vrhu slovenske politike da prihvate postignuti dogovor čime bi bila ukinuta blokada hrvatskih pregovora s Europskom unijom, Pahor je kazao kako će se pregovori nastaviti u skladu s drugim prijedlogom Ollija Rehna. Tim prijedlogom Slovenija je trebala dobiti izlaz na otvoreno more, a pristupni pregovori ne bi se razdvojili od graničnog spora za kojeg su hrvatski političari uvijek tvrdili da je bilateralno pitanje i da ne smije imati veze s pristupanjem EU.

Da će se pregovori nastaviti prema modelu Rehnovog prijedloga od 15. lipnja ove godine potvrdilo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, što je Pahor posebno naglasio. "Taj prijedlog je uravnotežen - za Sloveniju je vrlo povoljan, a odgovara i Hrvatskoj", rekao je Pahor nakon čega su se slovenski mediji sa zadovoljstvom prisjetili izjave Ive Sanadera: "Ako vam ne ide s nama, probajte s Berlusconijem". Tom je rečenicom Sanader opisao upravo prijedlog koji je danas prihvaćen, te objašnjavao kako je nedopustivo pristati na izlaz za otvoreno more za Sloveniju jer bi to značilo odricanje dijela hrvatskog teritorija.

Nakon što je Pahor završio sa svojim izlaganjem pred slovenskim parlamentarcima, sjednica Odbora je prekinuta iz proceduralnih razloga, ali u nastavku je dogovor prihvaćen te će odluka o deblokadi sada biti proslijeđena švedskom predsjedništvu Unije.

Swoboda: Hrvatsku sada koči samo unutarnja blokada

Zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu u Strasbourgu, Hannes Swoboda je ocijenio da je odluka slovenskoga odbora za vanjsku politiku o povlačenju blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU "dobra odluka i za Hrvatsku i za Sloveniju".

Kako je Swoboda izjavio slovenskim medijima, ugled Slovenije je u posljednje vrijeme u Europskoj uniji bila u stalnom padu. Na pitanje što je bilo presudno u mijenjanju pristupa pregovorima s obiju strana, Swoboda je rekao da smatra da je promjena premijera u Hrvatskoj bila jedan od ključnih faktora u mijenjaju političkih stavova.

"Hrvatska više nema izgovora u provođenju reformi, sad kad nema slovenske blokade", naglasio je Swoboda. Europski zastupnik je naglasio da se "Zagreb sad mora usredotočiti na reforme, pogotovo na područje pravosuđa."

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Hrvatska završi pristupne pregovore sredinom sljedeće godine, a time bi Hrvatska ušla u EU u siječnju 2012. godine. "Hrvatska mora znati da sad više nema vanjske blokade, postoji sada samo unutarnja", zaključio je Swoboda.

Konferencija pomaknuta za dva tjedna unaprijed!

"Nakon obavljenih konzultacija s Republikom Slovenijom i s razumijevanjem da su jamstva koja je Republika Hrvatska dala dovoljna za dizanje njenih rezervi za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja povezanih s rezervama Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije, švedsko Predsjedništvo će stoga 2. listopada 2009. sazvati Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pristupni pregovori Hrvatske s EU", stoji u pismu koje je švedski premijer Fredrik Reinfeldt danas poslao Jadranki Kosor.

Na ovaj su način Šveđani zapravo Hrvatskoj "išli na ruku" s obzirom da je konferencija o pristupanju trebala biti održana tek sredinom listopada, ali odluka o njenom pomaku nije bila neočekivana, s obzirom da su za takav ishod i ranije lobirali vodeći švedski političari, ali i Olli Rehn.

"Švedsko Predsjedništvo prima na znanje da su se obje strane usuglasile nastaviti pregovore o postizanju dogovora o graničnom sporu, uz olakšavanje Predsjedništva EU podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom (Odluka Vijeća 2008/119/EC) i s namjerom da ih ispune. Nastavak pregovora između Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu biti će sazvan istodobno s Međuvladinom konferencijom", navodi se u priopćenju.
:hahaha::hahaha::hahaha:
 
:hahaha:Браћа Јанези за ових неколико година добро савладали игру
штапа и шаргарепе. За почетак, како би одблокирали преговоре о уласку Хрватске у ЕУ, од Лепе њихове добише део спорне територије у Пиранском заливу.
Шта ли ће следеће тражити?
Загреб
:hahaha::hahaha:
 
U cem si ti nasao uzivati,u bijednim pokusajima Slovenaca da zavaraju malo domaci puk..;)..

sta ja znam, i ivo sanader je na rivi pred 100 hiljada ljudi rekao da njegova vlada nikada nece izruciti hagu gotovinu pa prodje godina a zlikovac u hagu. nikad se ne zna, nije valjda da ste toliko pametniji od slovenaca:mrgreen:
 
a da..a vi cete nam praviti drustvo..polako,doce i Vojvodina na red :per::D

ZnA se da vi gubite sve..pa ste tako recimo popusili i svetu srpsku zemlju,Kosovo :hahaha::hahaha:

Dok mi..eee nema baja naseg teritorija,u to ces se opet uvjeriti kad se ispostavi da je ovaj Pahor manipulator svoga naroda..pa ce se otvarati teme na forumu,kao sto su vec slicne i bile..zasto su Srbi tako neslozan narod,a ovi Hrvati nedaju ni km svog prostora..:hahaha:

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
www.halooglasi.rs
 

Back
Top