Sloveni u istorijskim izvorima zvanične istoriografije

Pazi ovako.... znam nekoliko:

vukodlak - juznoslovenski jezici
vlkodlak - ceski (primecujes li tu zanimljivu slicnost sa srpskim) Slicnije srpskom nego poljskom
vlkolak - slovacki (primeti slicnost izmedju poljskog i slovackog)
wilkołak - poljski (cita se vilkovak, ovo drugo v [ ł ]se izgovara kao tvrdo L. Kad Seselj izgovovi svovo L :-) )
vilkolakis / vilktakas - litvanski (primeti zapanjujucu slicnost sa poljskim, skoro istovetno!)
óboroten’ (oborotenj) - ruski u znacenju obracen, izvrnut
werewolf - engleski
werwolf - nemacki
varulv/varulven - old norse ili staronordijski
 
Besomar:
a mozda je pod podunavcima mislio na vizantijce tj. stanovnike rimskih gradova beograd,nis i + dosta drugih su postojali u to vrijeme.sloveni su tada upadali na njihova podrucja i pljackali i pustosili
Словени су примили Православље још од Св. Апостола Петра и Павла.
Нити су пустошили нити пљачкали, већ су живели на тим територијама пре Римљана.
А самим тим су Романизовани.
 
Besomar:
neron je rimljanin a ne vizantijac a cisto sumnjam da je Cezarije napadao vizantijce ako nista drugo a ono zbog toga sto je bio zagrizeni hriscanin pa bi samim tim sav svoj "bijes" okrenuo okolnim paganskim narodima a ne "civilizovanim" rimljanima i vizantijcima.sjetite se samo njemackih prosvetitelja i njihovih tekstova o slovenima tipa Otona Bambreskog on je cak tvrdio ako se ne varam da sloveni jedu hriscanske svestenika(mada je on dugo vremena boravio medju njima i preobracao ih u hriscanstvo pa ga nisu popapali)
Ama ne, nisi me razumeo.
Znam ja da je Neron bio rimljanin - viz.car Konstantin je bio rimljanin
Nemoj mi reći da se na dvoru viz.cara rimljanina u Vizantionu nije ponašalo-rimski???
Taj Nazovi Cezar nije hteo da napada vizantince ali predpostavljam da je učinio ono što i Kolumbo, mnogo vekova posle njega.Ako se Kolumbo zeznuo u XV v. što se ovaj ne bi zeznuo u IV veku? Sigurna sam da taj Cezarije nije mrdnuo iz svoje Azije a po rečenici "Mnogo se pričalo"..vidim da je pisao po onome što je čuo a ne video.

Dakle, da li je on po "pričanju" pisao o ponašanju romeja koji su živeli "na drugom kraju

zemlje" a od nekog čuo da to nisu (više) rimljani pa ih greškom nazvao Sklavenima jer se i

o njima ( možda čak i o njihovom prodiranju u vizantijskom carstvu) tada "mnogo pričalo"?

Da li si me sad shvatio šta sam htela pitati?
 
Wilkolak:
(1) Meni je ovo skroz zbrkano.... Sloveni i Podunavci? Po svemu navedenom, ako uzmemo da je sve tacno, ispada da su Sloveni i Podunavci dve sasvim razlicite civilizacije!!! Zbrkano mi je ovo skroz!


Prema Pseudo Cezariju, tako ispada.

Wilkolak:
....Prosto je neverovatno da bi onda Fisonci opstali pored takvih ljudozdera.... (u stvari, nisu ni opstali)

Ne bih bas bio siguran da nisu opstali. Naziv Fisonci pominje se samo kod Pseudo-Cezarija, mozda su kod drugih autora oni poznati pod drugim imenom, ko zna?


Wilkolak:
Gozba moze biti i pir, pitanje je samo o kakvom je prevodu rec. Lavovi i vukovi mogu takodje imati tzv. gozbu kada ubiju neku veliku zivotinju pa se svi goste........

U originalu je upotrebljena rec epulum, - i - sto iskljucivo oznacava bogatu svecanu gozbu. Gozba o kakvoj ti ovde pises u latinskom se oznacava kao convivium, -ii ili prosto cena, -ae sto znaci rucak.


Wilkolak:
....jedno od svetih stvorenja kod starih Slovena je bio bas vuk.....

Ok, oko ovoga mogu da se slozim sa tobom, mozda sam malo vise sumnjicav nego sto bi to trebalo da bude.


Oko ostalog se slazemo.
 
I ovako pijana od nespavanja uhvatila sam samu sebe kako sam bila u pravu!
Jedna jedina rečenica menja sve. Propustila sam jednu rečenicu, i sve je dobilo drugi smisao, odnosno otišlo u drugom pravcu.
Čovek je bio i radio, živeo, neko vreme kao lekar na vizantijskom dvoru! Znači dobro je znao i za rimljane ali i za romeje. Tu se znači nije zbunio.
Na koga li je mislio kad je rekao Sklavini a na koga kad je rekao Podunavci?
Zašto se nazivao PSEUDO? Koliko se ja sećam , pseudonim, drugo ime, ili nazovi ...Valjda je i on hteo da bude po nečemu kao Cezar! Ne,ne, nije bio iskompleksiran čim je onako rekao za svoje znanje medicine. Možda su ga tako nazvali drugi! Nije bio vojskovodja kao Cezar ali je po pameti (astronomija, medicina ...) hteo da zavlada svetom.To sad ja vidim tako.
 
Bi2:
2. Što se tiče ove rečenice, ja to mogu da razumem ovako a ti kaži da li je to pametno:
Dajem jedan banalan,svoj primer: kad mene neko pita da li znam istoriju ja uvek kažem da ne znam. I smatram da sam u pravu. Jer smatram da znam samo jedan njen, mali deo. To je jedna ogromna nauka (iako je neki ne smatraju naukom) i ako ne znaš samo jednu, jedinu rečenicu ili saznaš za neki dogadjaj ili datum, koji ti do tad nije bio poznat, taj jedan mali segment je u stanju da sruši i ozokrene svo tvoje znanje, ili ono što si ti smatrao svojim znanjem. Da li smatraš da sam u pravu? Predpostavljam da je to delo njegovo, a da je čovek pošteno rekao da ne zna, jer medicina je jedna ogromna nauka.On je sigurno kao najpoznatiji lekar svoga doba bi svestan da jedan lekar ne može znati sve o medicini! Možda je on bio ono što mi danas zovemo internistom, a internista sigurno nema pojma sa ortopedijom, ginekologijom, endokrinologijom.Meni je baš logično da je on kao najpoznatiji lekar tog vremena baš iz ovih razloga rekao to što je rekao! On je znao jedan njen deo a znao je da se čovek uči dok je živ. Ne znam kako ti se čini ovo mišljenje. Ne kažem da sam upravu, al na prvu loptu meni to sad tako izgleda.
Izvini, idem u čitanje dalje onoga pod 3.


Nije mi bila namera da razmatramo jeste ili nije Cezarijevo delo, vec da razmatramo konkretno ono sto se odnosi na Slovene. Taj uvod dao sam cisto zbog toga sto je po mom misljenju interesantan i poucan. Ali OK.
Iz onoga sto sam napisao u uvodnom delu, tvoj zakljucak je na mestu i bio bi sjajan argument za one koji zastupaju teoriju da je ovo Cezarijevo delo. Medjutim, kad se procita celo delo vidi se da autor i nije bas tako skroman kada se radi o znanju iz drugih oblasti. Uzgred, medicina se dosta pominje, ali izuzetno povrsno u odnosu na ostale oblasti. Njegovo pisanje o medicini, ne pokazuje da se bas radi o strucnjaku iako poznavanje medicine u to vreme i nije bilo na nekom zavidnom nivou. Zbog toga se zastupnici hipteze da je ovo Cezarijevo delo nisu pozivali na tako nesto.
 
Bi2:
Zašto se nazivao PSEUDO? Koliko se ja sećam , pseudonim, drugo ime, ili nazovi ...Valjda je i on hteo da bude po nečemu kao Cezar! Ne,ne, nije bio iskompleksiran čim je onako rekao za svoje znanje medicine. Možda su ga tako nazvali drugi! Nije bio vojskovodja kao Cezar ali je po pameti (astronomija, medicina ...) hteo da zavlada svetom.To sad ja vidim tako.

Cekaj malo. Nisi izgleda shvatila. Delo je potpisano kao CEZARIJE, a ne kao PSEUDO-CEZARIJE.Istoricari su razmatrajuci ovo pitanje, dosli do zakljucka da to delo nije pisao Cezarije Nazijanski, kao se u pocetku mislilo nego neko ANONIM koji se potpisao kao CEZARIJE. Pa mu je tek, ako se ne varam u 19. veku dodat prefiks PSEUDO ispred imena.
 
Bi2:
E, pa sad si me i ne znajući AKHENATONE razbesneo i moram da prokomentarišem (iako to nije za ovu temu) Ti si sad rekao za nekog vojskovodju, Velizara čini mi se, da je bio papučić,radi kako žena kaže. Dobro je za mene što sam ti postavila ovo pitanje o imenu sad mi je lik cara Konstantina mnogo jasniji: na nagovor druge žene, sa kojom je imao sinove Konstancija i Konstansa (al je bila lukava pa je sinovima dala ime po mužu!) ubio je svog prvorodjenog sina Priska, najsigurnije rodjenog u braku sa prvom ženom, i to samo da bi njen prvi sin Konstancije (rimsko ime,zar ne?) bio tatin naslednik? Eto, šta je Sveti Sava znao i video!
Izvini,al morala sam.
Čekaj, dal postoji šansa da je ovaj PSEUDO CEZARIJE mislio na Vizantince? Ove prve Vizantince, romeje koji su u stvari bili pravi bahati rimljani koji su se ( evo primera ubijali zbog vlasti!) rimljani su ždrali ko životinje ležeči a imali su i gozbe? Šta misliš o tome???????

Ako je autor zaista Cezarije Nazijanski, kako ti smatras nemoguce je da je mislio na Vizantince tj. Romeje, jer je ziveo na dvoru cara Konstancija i bili su mu poznati njihovi nazivi, obicaji, drzavna organizacija....... i sve ostalo.


S druge strane, i da nije u pitanju Cezarije Nazijanski, autor za kog se iz dela vidi da je bio veliki zastupnik vizantijske hriscanske vere i kulture. Ne verujem da bi neko takav imao ovako grozno misljenje o Romejima.
 
Besomar:
ako uzmemo mogucnost da su sloveni i sarmati isti narod mozda bi objasnjenje bilo lakse.tj u to vrijeme su sarmati naseljavali podrucje oko crnog mora tacnije njegove istocne obale oko krima.dovoljno blizu maloj aziji i dunavu.aj mi objasnite kako da okacim slicicu pa mozda bude jasniji polozaj

Saramati=Sloveni? Sto da ne? Da probamo i tu opciju da razmotrimo. Sve dolazi u obzir.

Slicica:

Okaci slicicu na neki sajt, postoje neki sajtovi koji to omogucavaju. Ne znam tacno koji su, valjda ce se naci neko ovde da ti kaze. A onda, otkucaj:



Evo ti primera. U propertisu tvog avatara koji je okacen na krstarici (desni klik na sliku, pa propertis) pise Address (URL): http://forum.krstarica.com/image.php?u=48716&dateline=1139182883

to je adresa tvoje slike.

ako hocu ovde da je postavim izmedju
stavim http://forum.krstarica.com/image.php?u=48716&dateline=1139182883

i dobijem sliku tvog avatara.
 
Teza da je autor ovde ovde mislio na Rimljane ili Romeje otpada. A na koga je mislio? Ako je suditi po kasnijim izvorima naziv Sklavini bi trebao da se odnosi na Slovene. Svi kasniji izvori koji pominju ovaj naziv ukazuju na Slovene. Recimo, ovaj naziv pominje se kod Ajnharda biografa Karla Velikog koji u svojim Analima daje podatke o Srbima i Hrvatima, kao i o drugim slovenskim plemenima, a njihove drzavice naziva SKLAVINIJAMA. Sklavini i Sklavinije pomnju se u dosta vizantijskih izvora, i po svemu sudeci, odnose se na Slovene.
 
Hm, vrlo zanimljiv tekst, kopka me samo iz kog li je veka stvarni pisac. Bez obzira na to moramo da primetimo da Sloveni verovatno u tom dobu nisu bili bas kompaktna zajednica, odnosno da nisu svi ziveli po bas istim obicajima( cak i danas kod nas se ama bas svi obicaji razlikuju od sela do sela) tako da je moguce da je postojalo neko slovensko pleme koje je jelo zenske dojke iz ko zna kog razloga a da je to ovaj pisac globalizovao i preneo na sve slovene. Mislim da je isti slucaj i sa onim ubijanjem dece. Naime, slovensko pleme Ljutica imalo je ovaj obicaj, njih smatraju slovenskim spartancima pa zato i ne chudi odakle im ovaj obicaj. Ali to ne mora da znaci da su svi sloveni ubijali novorodjenu decu! Takodje se mora primetiti da je ovo pisano negde u doba ranog hriscanstva ( pre pocetka hristijanizacije slovenskih plemena), kada su na snazi bile velike zablude o okolnim narodima jer nikakvog direktnog kontakta nije bilo. A sto se tice price o vukovima, to je verovatno istina buduci da je poznato da su sloveni voleli da vode vukove u lov,mozda cak i u rat( odnosno
pripitomljavali su ih), a kad se na to dodaju zablude i u kojima su tadasnji ljudi ziveli ne bi trebalo da cudi ni nastanak price o nekakvim vucjim demonima. Sve u svemu, ono sto se moze sa prilicnom sigurnoscu zakljuciti iz teksta je sledece: Sloveni su ziveli u rodovskim zajednicama, odnosno plemenima i nisu imali nikakvog zajednickog vodju kome bi svi bili pokorni. Plemena su imala svoje staresine koji su cesto birani na saborima( na to je verovatno mislio kad je rekao ubijani na gozbama) a te staresine su pre bile prve medju jednakima( bez vecih privilegija) nego sto su imale neku veliku stvarnu vlast! Dalje, Sloveni su bili uzasno vezani za prirodu, i to po divljaci koja se nabraja izgleda da su najvise voleli da zive po sumama. E kad se sabere taj podatak sa cinjenicom da se ovde pominje dunavski basen mozemo da zakljucimo da su Sloveni u to vreme naseljavali oblast severnog i istocnog dela balkanskog poluostrva( Karpati neka granica)a za dajle pretpostavke o mestu zivljenja nema mnogo materijala( iako je nesumnjivo da su naseljavali sire podrucje od ovog). Zanimljivo je jos primetiti da se iz odnosa Filistonaca( ma ko oni bili) i Slovena da zakljuciti da su sloveni bili izrazito slobodarskog duha( jer se tamo kaze da za razliku od Filistonaca Sloveni nisu trpeli strani element i nisu znali za pokornost). Dakle iako tekst na prvi pogled deluje nebulozno( iz nase perspektive) kad se ocisti od religijskih i uopste drugih zabluda karakteristichih za piscevo vreme ima se sta iz njega saznati i zakljuciti.
Jos jednom hvala Akhenatonu sto je znanje o originalnim istoriskim izvorima podelio sa nama.Do sada smo se obichno susretali sa vec obradjenim podacima a ovako je ipak mnogo bolje!
 
Okaci slicicu na neki sajt, postoje neki sajtovi koji to omogucavaju. Ne znam tacno koji su, valjda ce se naci neko ovde da ti kaze. A onda, otkucaj:



Evo ti primera. U propertisu tvog avatara koji je okacen na krstarici (desni klik na sliku, pa propertis) pise Address (URL): http://forum.krstarica.com/image.php?u=48716&dateline=1139182883

to je adresa tvoje slike.

ako hocu ovde da je postavim izmedju
stavim http://forum.krstarica.com/image.php?u=48716&dateline=1139182883

i dobijem sliku tvog avatara.[/QUOTE]

Пробај преко http://www.imageshack.us/ али није баш једноставно(бар за мене)
 
Besomar:
neron je rimljanin a ne vizantijac a cisto sumnjam da je Cezarije napadao vizantijce ako nista drugo a ono zbog toga sto je bio zagrizeni hriscanin pa bi samim tim sav svoj "bijes" okrenuo okolnim paganskim narodima a ne "civilizovanim" rimljanima i vizantijcima.sjetite se samo njemackih prosvetitelja i njihovih tekstova o slovenima tipa Otona Bambreskog on je cak tvrdio ako se ne varam da sloveni jedu hriscanske svestenika(mada je on dugo vremena boravio medju njima i preobracao ih u hriscanstvo pa ga nisu popapali)
tad je u vizantiji prevagnuo, zakratko, paganski element.
na vlasti je bio Julijan koji ih bash nije volio.
pa su ga ubili, naravno...

e pirocanac, jel imash one njegove putopise po maloj aziji, kad je osvajao neshto (ili branio) gde je zapisano da je spalio moshti onog koga hriscani nazivaju bogom?

ja imo negde, u nekoj knjizi, al ne mogu da je nadjem...
 
crow:
e zemljache...
pa to je sitnica...
mene josh uvek mnogi na forumu ubedjuju da su etrurci-vendi-srbi...
chisto jezichkom analizom.

Zemljace, dalek je put od Sarmata do Slovena.... Elem, nesto sam kontao o tom etrurci-vendi-srbi... U ovom poretku je to besmislica! Mada, moras priznati da zanimljivo zvuci sledeca veza:
etruri - etrurci - (r'ci) - raci .
 
Wilkołak:
Zemljace, dalek je put od Sarmata do Slovena.... Elem, nesto sam kontao o tom etrurci-vendi-srbi... U ovom poretku je to besmislica! Mada, moras priznati da zanimljivo zvuci sledeca veza:
etruri - etrurci - (r'ci) - raci .
a od raci, preko rashani do srbi...
mada, gal i kelt mu chesto dodje sinonim...

kad sam listo mape po netu, (:) nebitni razlozi...) nasho saj koji prikazuje mapu evrope od 0 godine do 2000, na po 100 godina. ima zanimljivih detalja, al ja sad nemam taj link a ni vreme...
aj kad nadjem cu da postavim.
 
Pazi, veza koju sam ja naveo je veoma zanimljava, ali na klimavim nogama! Smatram da se nista ne moze pokazati jednostavnom lingvistickom vezom tri/cetiri pojma... Mislim, dokaz ne bi bio ozbiljan. Ja verujem da bi gorepomenuta veza mogla da bude istinita, ali samo verujem!

Odavno sam pisao ovde da smatram da rec srb/srbin nije u pocetku (onda kada je nastajalo slovensko drustvo) bila oznaka za narod vec za odredjeni sloj tog naroda. Po mom misljenju to je ratnicki sloj. Rec RAS ili RAShANIN je dosta starija....a koje je njeno znacenje, ne znam! Ras moze biti iskvarena(ili evoluirana) verzija reci RAC.
 

Back
Top