Quantcast

Slovenci se ismevaju Srbiji i srpskoj diplomatiji

nedodirljivi^2

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
216
Ako cemo iskreno i imaju cemu da se smeju, ovo sto radi ono dete Jeremic, a po instrukcijama Tadica i Kostunice, lici na sve sem na ozbiljnu diplomatiju.


http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Jelinchich-Bacanje-para-na-Kosovo.sr.html

Љубљана, 7. марта – „Амбасадор спаковао кофере”, тим речима је комерцијална ПОП ТВ обелоданила да је Предраг Филипов, амбасадор Србије, напустио „територију Словеније пошто је предао протестну ноту због признања Косова”, чиме је намирено страховање домаће јавности на тему „шта ће Срби сад учинити нашем бизнису”. Снижавање односа је „минимална дипломатска акција”, гест који ничим неће угрозити снажне привредне интересе Словеније у Србији, обзнанила је ПОП ТВ, извргавши подсмеху бригу опозиције да би Срби уместо козметичких и нешкодљивих, могли да потегну неки озбиљан потез у смеру заоштравања на линији Београд – Љубљана.
Јожеф Кунич, шеф словеначког Друштва за међународне односе, потврдио је валидност тезе министра Димитрија Рупела да су словеначки интереси добро заштићени у Београду, опаском да је Србија, да је хтела да искаже оштрину незадовољства према Словенији, могла, на пример, да снизи ниво односа на отправника послова, али то није урадила. Уследило је објашњење да то значи да се амбасадор Србије враћа у Љубљану „најкасније за шест месеци”, када ће међудржавни односи бити „потпуно нормални”. Укратко, одлазак Филипова пут Београда приказан је као део балканског фолклора, тачније као минорна „демонстрација” Јеремићевог МСП-а.
Сад је јасно да је власт у Љубљани оправдано тврдила да се „Срби неће усудити да пљуну у сопствени чанак” покретањем икаквих љућих мера против Словеније, а то поткрепљује и Зденко Павчек, председник Привредне коморе Словеније, речима да је управо разговарао са колегама у Србији који гарантују да нема никаквих проблема, „а и ако се деси неки испад, то је усамљен ексцес а не организована акција против словеначке робе или предузећа”.

http://www.politika.co.yu/rubrike/tema-dana/Slovenachki-poslanici-Srbi-su-stalno-bezali.sr.html

Међу бројним дискутантима јавио се Лаховников некадашњи партијски друг с левице Алеш Гулич, који је развио теорију о српским бежанијама. „Срби су се у својој историји много пута повлачили, пред различитим другим народима или државама, пуно пута бежали, много пута мигрирали и то је увек било трауматично; то историјско искуство одређује њихово понашање и њихове страхове данас”. Гулич је даље рекао да „неће помињати Косовску битку”, а уместо ње је објаснио како су Срби „бежали на север и населили Банат”, па „бежали пред Турском 1439, и преко Саве, и преко Дунава”. Аудиторијум је упућен и у податак да је „Краљ Матјаж, Матија Корвин, омогућио Србима да се населе око Пеште тј. између Пеште и Београда”, а онда су Срби „дошли код нас у Словенију око 1530. под Горјанце, а тада су бежали и у Русију, када их је узела под протекторат Австрија, али под њом им је било горе него под Турском”… Исцрпан опис свеколиких српских траума требало је да допринесе разумевању „њиховом осећању прогањаности са различитих историјских, како мисле, територија”.

Уследило је свеопште клањање представника позиције, али и њихових ривала мудром Ахтисаријевом плану, а посланик Марјета Ухан из Јаншине коалиције поткрепила је своју подршку Косову опоменом онима који прете испадима (или економским блокадама словеначке робе) и саветом „нек’ се узму у памет и нек’ се питају зашто се распала велика СФРЈ односно велика Србија”. Неколико говорника је (о)поменуло да би следећа држава која би дошла на ред за признање могла бити Војводина, а ретки говорници су упозоравали власт да јој је лоша идеја и да би то била уцена, ако смера да Србију тера да и сама призна Косово, ако жели приступ ЕУ… Неколицини посланика се веома допало да Србију и Косово пореди са „старим брачним паром” коме је суђен разлаз, док је узданица Јаншине партије, некадашњи новинар Миро Петек, лансирао идеју о „лудистичком покрету у Срба”, па је српски „лудизам” фигурисао у још пар расправа које су доказивале да словеначки капитал у Србији није угрожен а да Косово треба признати.
 

nedodirljivi^2

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
216
Sta bi po tebi "ozbiljna diplomatija" trebala da radi u ovoj situaciji i kojoj smo mi:?:
Ozbiljna diplomatija je morala da se postavi ozbiljno prema svim drzavama koje direktno rade na unistavanju drzave Srbije. To podrazumeva prekid diplomatskih odnosa i nacionalizaciju imovine preduzeca iz drzava koje priznaju Kosovo.
Ovako vidimo efekat dosadasnje politike - ismevanje i ignorisanje, jedna po jedna drzava priznaju Kosovo.
 

kyo.

Elita
Poruka
22.686
e da mi se sad bar da kopati po starim postovima ...redikalskih korisnika...kad su govorili kako su Slovenci prijatelji Srbije i Srba...kako su ono mnogo bolji od Hrvata i kao ljudi i i kako Hrvatsku treba raskomadati i pola dat Slovencima a pola Srbima...

bilo je to davno...pre negde 2 godine na ovom forumu...

a vidi nas danas:mrgreen:

ti isti forumaši SRS simpatizeri ...šta je? gde su vam ti slovenci kao prijatelji?
kakve sad to teme otvarate ( u proseku dve dnevno)?:mrgreen::mrgreen:

radikalski um - čudo prirode:lol:
 

nenadbiosiupravu

Zainteresovan član
Poruka
311
1. За почетак да протера словеначког амбасадора и да замрзне односе са Словенијом.
2. Увести визе за Словенце, које се могу добити у нашој амбасади у Букурешту.
3. Словеначким компанијама које имају словеначки "државни капитал" у власничкој структури да се проценат од профита који остварују у Србији привремено ставља на посебан банкарски рачун са којег би се исплаћивало 17.000 пензионера док словеначка држава не исплати тај дуг - може уредбом владе.
4. Донети закон да свака компанија која жели да послује на српском тржишту, уколико жели да настави да послује, не може имати своју испоставу на окупираном Космету иначе губе дозволу за рад - то би важило за све, тако и за Словенце
5. Спровести ригорозну контролу пословања свих словеначких фирми у Србији и праћење токова капитала. Код било ког прекршаја увек "одрапити" највећу могућу казну.
.....
 

sojcica

Obećava
Poruka
59
Posto je izvod iz ``Politike`` valjda te nece zakljucati
Iron Lord kao moderator koji u punom znacenju te reci se i ponasa ``Moderator nije vlast - on je uzoran, nepristrasan, krajnje objektivan i nadasve pravičan učesnik druženja na Forumu Krstarice.``

Iskreno ne znam u cemu mi to zavisimo od Slovanaca. Obzirom na to koliko para ostavljamo za njihovu robu u njihovim radnjama pre bi se reklo da oni mogu da izgube unosno trziste.
 

kyo.

Elita
Poruka
22.686
O cemu pricas, ko je govorio o slovencima kao prijateljima?? Moguce je da je neko pohvalno govorio o Zmagu Jelincicu i njemu svaka cast, on se i sada casno postavlja, ali on je u ociglednoj beznadeznoj manjini i ne predstavlja vecinu slovenackog naroda.
šta se loviš na moje reči:confused: (jedino ako nisi klon dotičnih)
post nije namenjen tebi, već dobro znaju oni stariji forumaši a kojima sam se nekad na ovom forumu sukobio po pitanju istog...

znaju oni jako dobro...ne treba ih imenovati...;-)
 

zorab

Aktivan član
Poruka
1.371
ne bih se nesto narocito bavila pojedinacnim tonovima malog pevaca u horskom pevanju EU, i sveta. Sta im preostaje nego da, kao vecina, iznalaze neka objasnjenja za odluku koje je doneta mimo njih, a sada se trazi samo da je potvde... Da je neko napomenuo da je Srblje zelene boje i iz druge galaksije, verovatno bi se neki govornik u slovenackom parlamentu osvrnuo i na to, pa naglasio da se mnogo ne busamo jerbo nam nijansa nije odgovarajuca zemaljskim standardima...
Mnogo mi je vaznije - sada se nadam da neko (moderator :) ) ovo nece razumeti kao trzaj patriotske frustracije, nego kao misljenje ozbiljne osobe koja je u stanju da na osnovu argumenata analizira oderdjenu situaciju - kakva bi mogla da bude dalja priroda ekonomskih odnosa sa Slovenijom. Bez obzira na "priznanje:...
Dakle, posto je izvesno da ne postoji reciprocitet koji bi bio zadovoljavajuci za srpsku stranu ( nije da se ovde proizvode kamene sekire i brasno od hlebnog drveta), ne vidim razlog da Srbija bude samo konzument slovenackih proizvoda, puko potrosacko trziste...Naravno da mi je glupo ovo dojavljivanje o postavljenim bombama, nacin koji je relevantan da se osvoji bolja pozicija u ekonomskim odnosima svakako je drugaciji. Ali, kako prisiliti Slovence da budu trziste za srpske proizvode? Hajde da kazemo - kvalitetom. Tu bih se nasmejala. Jer, recimo, "knjaz Milos" je i te kako kvalitetan...I? I nista... Jednostavno, slovenacka (ekonomska) politika ne predvidja takvu opciju. (Za sada?))
Postoje odredjena iskustva i u zemljama koje su razvijenije od Srbije ( te im se ne nabija na nos kompleks da su primitivne patriJote koji se blamiraju merama bojkota. Npr., mogli stea procitati kako je "nokia" o bojkotovana u Nemackoj...) u zastiti sopstvenih ekonomskih interesa.
Mislim da je vreme da se sa emocionalnog reagovanja predje na racionalno.
Racionalno je da se ne punim dzepove Slovencima milionima evra ( ne zato sto su "priznali", ili sto ih ne volim a morala sam da se gnjavim citanjem njihove dve pozicije u skolskoj lektiri, ili sto su mi ruzahni :) ), nego zato sto ne mogu da zaradim tamo, i zato sto postoje i bolji proizvodi na nasem trzistu za te iste novce...
Eto, to je.
 

nisliya

Iskusan
Poruka
6.510
1. За почетак да протера словеначког амбасадора и да замрзне односе са Словенијом.
2. Увести визе за Словенце, које се могу добити у нашој амбасади у Букурешту.
3. Словеначким компанијама које имају словеначки "државни капитал" у власничкој структури да се проценат од профита који остварују у Србији привремено ставља на посебан банкарски рачун са којег би се исплаћивало 17.000 пензионера док словеначка држава не исплати тај дуг - може уредбом владе.
4. Донети закон да свака компанија која жели да послује на српском тржишту, уколико жели да настави да послује, не може имати своју испоставу на окупираном Космету иначе губе дозволу за рад - то би важило за све, тако и за Словенце
5. Спровести ригорозну контролу пословања свих словеначких фирми у Србији и праћење токова капитала. Код било ког прекршаја увек "одрапити" највећу могућу казну.
.....
slazem se da bi ovako trebalo biti
samo sto mi nismo drzava koja uslovljava vec smo uslovlejni
svaki ovakav potez imao bi posledice po nas i bio bi protumacen kao fasisticki
uostalom neko je vec uzeo pare za uvoz iz Slovenije pa sada ne vredi pricati u prazno
 

Yopa

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.302
Mogu da razumem da se ne kacimo sa Amerima, Nemcima i ostalim bitnijim drzavama, ali sa boranijom tipa Slovenije? Nacionalizovati "Merkator" i ostale Slovenacke firme po Srbiji, makar da se pokaze Sanaderu sta ce biti ako Hrvatska prizna nezavisno Kosovo. Nista licno, radi se samo o tome da mozemo da priustimo njih da zayebavamo, zapadne drzave ne mozemo.
 

slavonija

Veoma poznat
Poruka
12.203
Mogu da razumem da se ne kacimo sa Amerima, Nemcima i ostalim bitnijim drzavama, ali sa boranijom tipa Slovenije? Nacionalizovati "Merkator" i ostale Slovenacke firme po Srbiji, makar da se pokaze Sanaderu sta ce biti ako Hrvatska prizna nezavisno Kosovo. Nista licno, radi se samo o tome da mozemo da priustimo njih da zayebavamo, zapadne drzave ne mozemo.


i sad ti je to fora?
podvijes rep pred vecim, a frustracije da izivljavas na navodno "manjim" i "slabijim" sa kojima moras cio zivot da zivis i dugorocno najbolje suradujes? i sto mislis, kako bi reagirao cio ekonomski svijet da se usudite oteti i jednu jedinu firmu( bez obzira hrvatsku ili slovensku) ? sto bi se desilo sa privredmo Srbije ? u danasnjem svijetu je privatno vlasnistvo i kapital najjaca vrijednost i svetinja...uostalo ni RH ni Slovenija vam nije kriva sto ste izgubili Kosovo, nego najvecim dijelom sami sebi, a vi bi nad njima da se prsite...bas svasta..
 

~Petar~

Poznat
Poruka
8.644
Mogu da razumem da se ne kacimo sa Amerima, Nemcima i ostalim bitnijim drzavama, ali sa boranijom tipa Slovenije? Nacionalizovati "Merkator" i ostale Slovenacke firme po Srbiji, makar da se pokaze Sanaderu sta ce biti ako Hrvatska prizna nezavisno Kosovo. Nista licno, radi se samo o tome da mozemo da priustimo njih da zayebavamo, zapadne drzave ne mozemo.
a najbitnije je da sanader uvidi ? :roll:
 

_guru_

Primećen član
Poruka
674
1. За почетак да протера словеначког амбасадора и да замрзне односе са Словенијом.
2. Увести визе за Словенце, које се могу добити у нашој амбасади у Букурешту.
3. Словеначким компанијама које имају словеначки "државни капитал" у власничкој структури да се проценат од профита који остварују у Србији привремено ставља на посебан банкарски рачун са којег би се исплаћивало 17.000 пензионера док словеначка држава не исплати тај дуг - може уредбом владе.
4. Донети закон да свака компанија која жели да послује на српском тржишту, уколико жели да настави да послује, не може имати своју испоставу на окупираном Космету иначе губе дозволу за рад - то би важило за све, тако и за Словенце
5. Спровести ригорозну контролу пословања свих словеначких фирми у Србији и праћење токова капитала. Код било ког прекршаја увек "одрапити" највећу могућу казну.
.....
Vidis ovako govori glupa osoba. To je onaj (frojdovski ego) najinfantilniji pristup problem. Ja hocu i ja cu to da uradim a o posledicama mi seva paja.
Isto tako je uradjeno sa ambasadama i sta bi?
Nasi politicari su se izvinjavali, gradjani koji su ucestvovali su ispali stoka, a na kraju cemo jos i da platimo popravke. Nije da to toliko kosta (jednu drzavu), vec onako simbolicno. I znaci na kraju dobijes nesto malo oduska u tih par minuta i onda se nerviras sto moras da placas.
Slicno bi bilo sa nacionalizacijom njihovih kompanija. Tuzili bi nas na medjunarodnom sudu pravde, a mozda cak i zamrzli deo nasih racuna u inostranstvu (slucaj venecuela-exon mobile), berza bi krenula na dole i investitori sa zapada bi se povukli.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
114.412
Vidis ovako govori glupa osoba. To je onaj (frojdovski ego) najinfantilniji pristup problem. Ja hocu i ja cu to da uradim a o posledicama mi seva paja.
Isto tako je uradjeno sa ambasadama i sta bi?
Nasi politicari su se izvinjavali, gradjani koji su ucestvovali su ispali stoka, a na kraju cemo jos i da platimo popravke. Nije da to toliko kosta (jednu drzavu), vec onako simbolicno. I znaci na kraju dobijes nesto malo oduska u tih par minuta i onda se nerviras sto moras da placas.
Slicno bi bilo sa nacionalizacijom njihovih kompanija. Tuzili bi nas na medjunarodnom sudu pravde, a mozda cak i zamrzli deo nasih racuna u inostranstvu (slucaj venecuela-exon mobile), berza bi krenula na dole i investitori sa zapada bi se povukli.
Ај' бре не лупај... кога бре ти плашиш и чиме плашиш ПРАЗНОМ ПУШКОМ??? Ма сиктер бре, Јанези!!! И све њихове слуге!!! И само прекините више са "инвеститорима" јер ми почне одмах кисело на кур*ац... уплашим се да имам трипер...........
 

Yopa

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.302
i sad ti je to fora?
podvijes rep pred vecim, a frustracije da izivljavas na navodno "manjim" i "slabijim" sa kojima moras cio zivot da zivis i dugorocno najbolje suradujes?
Pa, da. Velikima ne mozemo nista, vama mozemo. Uostalom, ni vas niko ne tuce po usima da priznate Kosovo. Nije obavezno, znas...

i sto mislis, kako bi reagirao cio ekonomski svijet da se usudite oteti i jednu jedinu firmu( bez obzira hrvatsku ili slovensku) ?sto bi se desilo sa privredmo Srbije ? u danasnjem svijetu je privatno vlasnistvo i kapital najjaca vrijednost i svetinja...
Pa bunio bi se svet malcice, ali bi se to brzo smirilo. Chavez onomad nacionalizovao sve naftne posede stranaca (mahom Amera i Evropljana), pa nikom nista. Zasto? Pa zato sto nacionalizacija nije isto sto i otimanje.

a najbitnije je da sanader uvidi ? :roll:
I on i ostala boranija iz komsiluka.
 

kyo.

Elita
Poruka
22.686
Slicno bi bilo sa nacionalizacijom njihovih kompanija. Tuzili bi nas na medjunarodnom sudu pravde, a mozda cak i zamrzli deo nasih racuna u inostranstvu (slucaj venecuela-exon mobile), berza bi krenula na dole i investitori sa zapada bi se povukli.
upravo tako...

kad bi se strani investitori povukli ...ocenivši Srbiju kao visokorizičnu državu dobio bi se efekt "staklenika" za srpsku privredu

jer jednostavno u doba globalizacije svaka izolacija i samoilzolacija vuće zemlju ka siromaštvu

pogledajte primjer Sjeverna Koreja - Južna Koreja

isti narod - dve države, davno bilo..... jedna krenula putem izolacije i samoizolacije a druga se okrenula prema zapadu...vidi ih danas...razlika nebo i zemlja
 

kyo.

Elita
Poruka
22.686
Ај' бре не лупај... кога бре ти плашиш и чиме плашиш ПРАЗНОМ ПУШКОМ??? Ма сиктер бре, Јанези!!! И све њихове слуге!!! И само прекините више са "инвеститорима" јер ми почне одмах кисело на кур*ац... уплашим се да имам трипер...........
eto i odmah čovek ispada da je Janez a pre neki dan došao iz vojne službe u SRBIJI

:roll::roll:

mito...sikter u Rusiju k Međedu na "ljubi ruke" misiju:mrgreen:
 

slavonija

Veoma poznat
Poruka
12.203
Pa, da. Velikima ne mozemo nista, vama mozemo. Uostalom, ni vas niko ne tuce po usima da priznate Kosovo. Nije obavezno, znas...


Pa bunio bi se svet malcice, ali bi se to brzo smirilo. Chavez onomad nacionalizovao sve naftne posede stranaca (mahom Amera i Evropljana), pa nikom nista. Zasto? Pa zato sto nacionalizacija nije isto sto i otimanje.


I on i ostala boranija iz komsiluka.
mislim da grijesis...
ako bi to ucinili, najvecu stetu bi ucinili sami sebi...
 

Yopa

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.302
upravo tako...

kad bi se strani investitori povukli ...ocenivši Srbiju kao visokorizičnu državu dobio bi se efekt "staklenika" za srpsku privredu

jer jednostavno u doba globalizacije svaka izolacija i samoilzolacija vuće zemlju ka siromaštvu

pogledajte primjer Sjeverna Koreja - Južna Koreja

isti narod - dve države, davno bilo..... jedna krenula putem izolacije i samoizolacije a druga se okrenula prema zapadu...vidi ih danas...razlika nebo i zemlja
A odakle ti ideja da bi sve zapadne kompanije povukle svoje investicije ako bi smo mi samo zahebavali drzavice iz okruzenja koje bi priznale Kosovo? Iz solidarnosti? :mrgreen:
 

kyo.

Elita
Poruka
22.686
A odakle ti ideja da bi sve zapadne kompanije povukle svoje investicije ako bi smo mi samo zahebavali drzavice iz okruzenja koje bi priznale Kosovo? Iz solidarnosti? :mrgreen:
pa nisam znao da je McDonalds slovenačka i li hrvatska kompanija:mrgreen::rolleyes:

neće iz solidarnosti...već iz toga jer će biti ocenjena kao visokorizična...pa će se ulagači (pogotovo budući) više okrenuti drugim državama u okruženju što se ulaganja tiće....al znam ja da je to tebi teško shvatiti:idea::idea:

mđutim nije ni to tolika tragedija da ti to ne razumeš...nego je tragedija da tvoji idoli na vlasti imaju takvu "priču" u glavi

whatever...meni ni iz džepa ni u džep...samo kažem:roll:
 

Top