Словеначка игра ШТАПА И ШАРГАРЕПЕ са Хрватском

СУНЦЕ

Primećen član
Banovan
Poruka
555
И као што рекох у претходној теми
ХРВАТСКА ПОКЛОНИЛА СЛОВЕНИЈИ ДЕО ТЕРИТОРИЈЕ
Словенци су добро научили игру ШТАПА И ШАРГАРЕПЕ коју играју са Хрватима.:dash:
И ако су добили око 120 квадратних колометара територије од сусједа, не стају на томе.
Почињу нова условљавања и игранке:hahaha::hahaha::hahaha:
А Хрвати толико желе у ЕУ.
Па драги моји из Лепе ваше, да вас обавестим, НЕ МОЖЕ:hahaha:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...ferendum-o-sporazumu-s-hrvatskom-/450954.aspx

Slovenci počeli pripreme za referendum o sporazumu s Hrvatskom/B]

SLOVENSKA parlamentarna stranka SLS započinje s utvrđivanjem koliku bi potporu imao raspisani referendum o arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije kojim bi se odlučivalo i na koji način će se odrediti državna granica. Slovenska ljudska stranka (SLS) naime, ustraje da pitanje granice mora biti riješeno prije pristupanja Hrvatske EU, što znači da se mora provesti arbitraža (ili dvostrani dogovor) koji moraju biti završeni prije kraja pregovora između EU i Hrvatske.

Referendum najavio i predsjednik Tuerk

Da Slovenci misle i više nego ozbiljno potvrđuje i izjava samog predsjednika Slovenije Danila Tuerka koji je komentirajući dogovor koji se dogodio prošli tjedan između premijera Slovenija Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor zazivao referendum.

"Referendum je instrument verifikacije, koja je u interesu svih, a osobito vlade", rekao je tada Tuerk koji se nakon te izjave povukao što se tiče referenduma, no čini se da će sada glavnu riječ oko toga voditi slovenska stranka SLS.

Ugroženi nacionalni interesi Slovenije?

Prema riječima Radovana Žerjava inače čelnika SLS-a za slovensku državnu televiziju, dogovoreni arbitražni sporazum nije dovoljan. Stranka potporu za referendum skuplja preko interneta čime žele doći do prvih rezultata kolika je zainteresiranost slovenske javnosti za raspisivanje referenduma. Prema prvim internetskim odzivima u stranci će znati je li moguće, nakon ratifikacije arbitražnoga sporazuma u slovenskom parlamentu, skupiti potrebnih 40 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma. Žerjav tvrdi da će potpise skupiti "bez problema".

"Učinit ćemo sve da zaštitimo najvitalnije slovenske nacionalne interese. Više puta sam naglasio da mi se čini nerazumnim i neprihvatljivim na način kako to čini vlada pregovarati o teritoriju i moru koje je oduvijek bilo slovensko". Žerjav je u izjavi za državnu televiziju Slovenije dodao da ne želi ništa hrvatsko, ni milimetra i podupiremo Hrvatsko pristupanje EU.

"Ako shvatimo da su nam nacionalni interesi ugroženi učinit ćemo sve da to spriječimo", naglasio je Žerjav naglašavajući da SLS ustraje da arbitražni sporazum "ne može i ne smije poništavati zaključak parlamenta koji govori o zaštiti nacionalnih interesa u tom slučaju." Žerjav smatra da će realizacija arbitražnoga sporazuma započeti prije kraja godine "jer je to zapovijed premijera Pahora".

Rudolfova dva "šamara" u jednom danu

Što se Hrvatske strane tiče, kod nas i dalje ne jenjava skandal oko dogovora, posebice nakon ostavke Davorina Rudolfa na mjesto čelnika hrvatskog dijela međudržavne komisije za utvrđivanje granice između Hrvatske i Slovenije, a dodatni šamar "opalila" je činjenica da je odbio biti savjetnik Kosor. Naime iz Vlade su, da bi ublažili skandal, rekli kako Rudolf postaje savjetnik, što on uporno opovrgava.

Dodatno ulje na vatru u hrvatskim političkim prilikama dolio je i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn koji danas nije htio komentirati, a kamoli pojasniti značenje riječi "spojnica" koja je sastavni dio njegova promijenjena prijedloga za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, koji je predstavio sredinom lipnja.

Rehnova "spojnica" kao ulje na vatru

Rehn se na novinarski upit što je to "spojnica" diplomatski izvukao da je ipak bolje da se Slovenija i Hrvatska same dogovore o rješavanju graničnog pitanja i deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora.

Valja naglasiti kako je Rehn iz svoga prijedloga od 22. travnja, koji je 8. svibnja prihvaćen u Hrvatskom saboru, izbacio riječ "kontakt" i umjesto nje stavio riječ "junction" koja se na hrvatski može prevesti kao spojnica.
 

Back
Top