Slovačka razmišlja o vraćanju krune

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/223452/Slovacka-razmislja-o-vracanju-krune
KRIZA U EVROZONI
Slovačka razmišlja o vraćanju krune

Predsednik slovačkog parlamenta Rihard Sulik pokrenuo je u zemlji debatu o eventualnom vraćanju na prethodno sredstvo plaćanja - slovačku krunu. Predsednik druge najjače vladajuće stranke Sloboda i solidarnost je prvi od vodećih političara u Slovačkoj ohrabrio pripremu plana za ponovno uvodjenje slovačke krune. Razlog za to je aktuelna dužnička kriza u zoni evra.
Ministarstvo finansija je tu ideju odbilo, navodeći da Bratislava namerava da se usmeri na sprovodjenje pravila za ozdravljenje javnih finansija u evropskim zemljama.

Slovačka je u evropsku valutnu uniju ušla poslednja - 2009. godine. Pretekla je okolne postkomunističke zemlje i u klubu u kom se plaća evrima postala njegov najsiromašniji član. Po izbijanju dužničke krize u Grčkoj, Slovačka je kao jedina zemlja zone evra, odbila da da pozajmicu Atini. Podržala je ipak osnivanje fonda za podršku u obliku kredita i garancija, koji će prva koristiti Irska.

Sulik je u komentraru za slovačko izdanje češkog privrednog dnevnika "Hospodaržske novini" kao neodgovorno okarakterisao to da zemlje preuzimaju dugove prezaduženih zemalja posredstvom fonda za podršku i da se zbog toga i same nadju u problemu. Tvrdio je da se na taj način mogu sačuvati Grčka, Irska i možda Portugalija, dok bi u slučaju Španije to već bilo hazarderstvo s evrom.


"Evropska unija ne poštuje sopstvena pravila. Zbog toga je krajnje vreme da Slovačka prestane da slepo veruje 'ćaskanju' lidera zone evra i pripremi plan B. A to je ponovno uvodjenje slovačke krune", rekao je Sulik.

Vraćanje Slovačke na krunu je, prema oceni ministra finansija Ivana Mikloša, teoretski moguće. Ali, kako je rekao za slovački dnevnik "Novi čas", o vraćanju na krunu ne želi da spekuliše.

"Teoretski to je moguće. Već smo prešli sa čehoslovačke krune na slovačku. Ali troškovi za to ne bi bili ni mali ni laki", rekao je Mikloš.

On je situaciju u zoni evra okarakterisao kao ozbiljnu, ali ne misli da joj preti raspad.
Vladajuća koalicija desnog centra vodjena premijerkom Ivetom Radičovom je za to da zemlje EU poboljšaju stanje javnih finansija i po cenu bolnih reformi. Slovačka je u prošlosti sprovela ozdravljenje svog bankarskog sektora, a kroz obimne promene prošli su poreski i penzijski sistem.
Еби га....Шта рећи....?;) ;) ;)
 

Back
Top