Ničeanac
Obećava
- Poruka
- 61
Šta mislite, da li mi uopšte imamo slobodnu volju? Postoji li zaista nešto tako kao slobodna volja?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Imaš li osećaj sa imaš izbora u životu? Da biraš hoćeš li da piješ pepsi ili koka-kolu na primer? Banalan primer navodim samo.Šta mislite, da li mi uopšte imamo slobodnu volju? Postoji li zaista nešto tako kao slobodna volja?
Šta mislite, da li mi uopšte imamo slobodnu volju? Postoji li zaista nešto tako kao slobodna volja?
Da bismo tu za našu temu tako važnu zabludu posebno i najjasnije rasvetlili i time zaokružili istraživanje samosvesti postavljeno u prethodnom odeljku, zamislićemo sada nekog čoveka koji, stojeći negde na ulici, sebi kaže: „Sada je šest sati uveče, radni dan je završen. Sada mogu da prošetam ili da idem u klub, mogu takođe da se popnem na kulu da gledam Sunce kako zalazi, a mogu da idem i u pozorište, takođe mogu da posetim ovog ili onog prijatelja, mogu čak da izađem kroz kapiju u daleki svet i da se nikada ne vratim. Sve je samo na meni i imam punu slobodu za to, a ipak sada neću da učinim ništa od toga, nego isto tako dragovoljno idem kući, svojoj ženi”.
To je isto kao kada bi voda rekla: „Mogu da pravim visoke talase (da! naime, u moru i po oluji), mogu silovito da pojurim (da! naime, u koritu bujice), mogu da se obrušim peneći se i kipteći (da! naime, u vodopadu), mogu slobodno da se popnem u vazduh kao zrak (da! naime, u vodoskoku), konačno, mogu prosto da prokuvam i isparim (da! pri 80°), no ipak neću učiniti ništa od toga, nego ću dobrovoljno ostati mirna i bistra u jezercetu ravnom kao ogledalo”.
Kao što voda može sve to samo onda kada nastupe određeni uzroci za jedno ili za drugo, isto tako onaj čovek koji premišlja šta može, ne može ništa drugo, osim pod istim uslovom. Dok ne nastupe uzroci, to mu je nemoguće, a onda on to mora, isto kao i voda, sve dok je smeštena u odgovarajuće okolnosti.
Okrenimo se opet onom zamišljenom, u šest sati deliberirajućem (promišljajućem) čoveku i zamislimo da je on primetio da sada ja stojim iza njega, da filozofiram o njemu i da poričem njegovu slobodu u svim onim njemu mogućim radnjama; lako bi se moglo desiti da on, da bi mene pobio, izvede neku od njih, ali onda bi upravo moje poricanje i njegovo delovanje na njegov duh protivrečenja bilo motiv koji ga je na to prisilio. Ipak, ono bi ga moglo pokrenuti na jednu ili drugu od lakših među gornjim radnjama, naprimer da ode u pozorište, ali nipošto na poslednji, naime, da odluta u daleki svet: za to bi motiv bio suviše slab. Šopenhauer
Isto tako pogrešno mnogi misle da čim u ruci drže napunjen pištolj njime mogu i da se ustrele. Ono najmanje što je za to potrebno jeste mehaničko sredstvo za izvođenje, a glavna stvar je neki nadasve jak i zbog toga redak motiv koji ima ogromnu snagu, koja je pak neophodna da nadvlada uživanje u životu, ili, tačnije, strah od smrti; tek nakon što je takav motiv nastupio, on zaista može da se ustreli, a i mora, jer inače znači da je neki jači protivmotiv, kada je takav uopšte moguć, sprečio taj čin. Šopenhauer
Mogu da činim ono što hoću; mogu, kada hoću, da sve što imam dam sirotinji i time i sam postanem jedan od njih kada hoću! Ali ja nisam u stanju da to hoću, jer suprotni motivi imaju nada mnom i previše vlasti a da bih to hteo. Nasuprot tome, kada bih ja imao neki drugi karakter, i to u toj meri da budem svetac, onda bih to mogao hteti; ali tada ne bih mogao izbeći da to hoću, dakle, morao bih to da učinim. I sve to izdržava potpuno dobro sa onim „mogu da činim ono što hoću" samosvesti, u čemu još i danas neki filozofasteri bez misli misle da vide slobodu volje i u skladu sa time nju čine važećom kao činjenicu svesti.
Šopenhauer iz dela "O slobodi volje"
Imaš li osećaj sa imaš izbora u životu? Da biraš hoćeš li da piješ pepsi ili koka-kolu na primer? Banalan primer navodim samo.
Imamo pravo izbora ili je to naređenje?Пијте КОКТУ
Imamo pravo izbora ili je to naređenje?![]()
Znači biće da postoji ipak slobodna volja.Па безузвичника је ...знааааачи ... није императив .. само је израз мога одушевњења КОКТОМ
Човек нема слободу над својом вољом, а онај ко мисли да је има у заблуди је, а то је веома лако и показати:
"Могу да чиним шта хоћу!" Ово је реченица коју ће свако изнети у одбрану своје "слободе".
Али одговор на то јесте:
"Можеш да чиниш шта хоћеш, али немаш ту слободу да хоћеш шта хоћеш. Ако хоћеш можеш, али немаш ту слободу да хоћеш".
Све ће бити много јасније на примеру:
Ако хоћу могу ево сада да оставим све и одем у далеки свет, или да рецимо изађем на улицу и дубим на глави, или да одем у позориште. Ако хоћу све то могу, али да бих нешто од тога хтео, морам имати довољно јак мотив. Без тога, нити ћу отићи у далеки свет, нити ћу дубити на глави, нити отићи у позориште. Па где је ту слобода ако она зависи од мотива?
То је исто као када би билијарска кугла рекла да она може да мирује на столу, или да оде у рупу у десном углу, или у левом, или пак да може да излети изван стола. Све то билијарска кугла може, али само ако придође одговарајући спољни узрок.
Да закључимо да оно што доспе у наше опажање као воља није у нашој власти. Слобода је на тај начин стављена тамо где и припада, у интелигибилни свет ствари по себи. А нужност је остала тамо где је увек и била, у емпиријском свету појава.
Са друге стране оно што доживљавамо као воља јесте наша најунутрашњија суштина, али трансцендентна суштина.
Тако да што више успевамо да се окренемо својој унутрашњој суштини изван појаве, што више успемо да трансцендирамо опажајни свет, то ћемо се више приближити интелигибилној слободи коју у опажајном свету никако не можемо наћи.
Znači biće da postoji ipak slobodna volja.![]()
imaš slobodu da hoćeš to što hoćeš...nisi samo automat obučavan na prethodnim iskustvima...nego da bi hteo moraš da razmisliš zašto bi hteo, šta bi što želiš donelo to što bi hteo da hoćeš..Човек нема слободу над својом вољом, а онај ко мисли да је има у заблуди је, а то је веома лако и показати:
"Могу да чиним шта хоћу!" Ово је реченица коју ће свако изнети у одбрану своје "слободе".
Али одговор на то јесте:
"Можеш да чиниш шта хоћеш, али немаш ту слободу да хоћеш шта хоћеш. Ако хоћеш можеш, али немаш ту слободу да хоћеш".
Ако хоћу могу ево сада да оставим све и одем у далеки свет, или да рецимо изађем на улицу и дубим на глави, или да одем у позориште. Ако хоћу све то могу, али да бих нешто од тога хтео, морам имати довољно јак мотив. Без тога, нити ћу отићи у далеки свет, нити ћу дубити на глави, нити отићи у позориште. Па где је ту слобода ако она зависи од мотива?
То је исто као када би билијарска кугла рекла да она може да мирује на столу, или да оде у рупу у десном углу, или у левом, или пак да може да излети изван стола. Све то билијарска кугла може, али само ако придође одговарајући спољни узрок.
Да закључимо да оно што доспе у наше опажање као воља није у нашој власти. Слобода је на тај начин стављена тамо где и припада, у интелигибилни свет ствари по себи. А нужност је остала тамо где је увек и била, у емпиријском свету појава.
Са друге стране оно што доживљавамо као воља јесте наша најунутрашњија суштина, али трансцендентна суштина.
Тако да што више успевамо да се окренемо својој унутрашњој суштини изван појаве, што више успемо да трансцендирамо опажајни свет, то ћемо се више приближити интелигибилној слободи коју у опажајном свету никако не можемо наћи.
..ne razumes, tamo gde ima motiva nema slobodne volje..Проблем
како то да у Мађарском ЛИДлу и Грчком ЛИДЛу ЕДАМЕР је 8 евра ..... а у СрБском лидру је 12 Евра ?
Да ли су трговци слободном вољом поставили све овецене .....
..ne razumes, tamo gde ima motiva nema slobodne volje..
U ovom i ovakvom slucaju, novac je motiv...ciji je Lidl, nema nikakve veze sa problemom...
Imam, da. Ali, da li je to svestan izbor, ili je iz nesvesnog ušlo u svesno, pa ja samo mislim da sam svestan? Nadam se da me razumeš? Pošto ima eksperimenata koji pokazuju da naša svest kasni.Imaš li osećaj sa imaš izbora u životu? Da biraš hoćeš li da piješ pepsi ili koka-kolu na primer? Banalan primer navodim samo.
Ako ti misliš da si ti nečija projekcija a ne sam ti onda ti možeš sve dovoditii u pitanje, na primer da li uopšte postojiš, što je po meni besmisleno.Imam, da. Ali, da li je to svestan izbor, ili je iz nesvesnog ušlo u svesno, pa ja samo mislim da sam svestan? Nadam se da me razumeš? Pošto ima eksperimenata koji pokazuju da naša svest kasni.
Diktatori i autokrate imaju najvise slobodne volje..Šta mislite, da li mi uopšte imamo slobodnu volju? Postoji li zaista nešto tako kao slobodna volja?
Odlično. Ne znam šta je pojedincima smešno.Човек нема слободу над својом вољом, а онај ко мисли да је има у заблуди је, а то је веома лако и показати:
Али одговор на то јесте:
Na većinu stvari ne možemo da utičemo. Možemo samo da odlučimo da nam reakcije na događaje budu drugačije i bolje po nas.Šta mislite, da li mi uopšte imamo slobodnu volju? Postoji li zaista nešto tako kao slobodna volja?