Quantcast

Slobodna tema : Šta mislite o umetnosti...Ko je umetnik ?

Lord Gledston

Iskusan
Poruka
5.360
Po mom misljenju,glumci nikako ne spadaju pod onaj pojam UMETNIK. Umetnik je neko,ko proizvodi NESTO.Dakle,umetnici su slikari,vajari,umetnicki stolari itd.
Glumci ustvari pretstavljaju na pozornicama,likove koje su drugi osmislili (pisci,dramaturzi). Oni su nesto slicno Ikonopiscima.Oni nisu priznati za umetnike,vec se
nazivaju KOPISTIMA. Zasto ? Pa zato sto Ikonopisci ne prave originale,vec kopiraju,uglavnom srednjevekovne Ikone.Onaj ko napise pesmu,to je pesnik.Onaj ko tu pesmu reprodukuje,on je recitator,nije stvaralac.Medju tim,danas su (bar kod nas) glumci stavljeni na pijedestal,koji nikako ne zasluzuju.:zimag:
 

Mr. Jones

Buduća legenda
Poruka
29.654
Уметници су ствараоци - писци, сликари, вајари, архитекте, сценографи, костимографи, композитори, кореографи, редитељи. Глумци спадају под репродуктивце, мада понекад могу досећи огромне висине својим умећем, а пошто су у најдиректнијем контакту са публиком, засене публику својим талентом и публика "види" само њих, не види ни текст, ни режију, ни костим, ни сцену...
 

Soradze

Ističe se
Poruka
2.737
...i razlika između umetnika i umetnice ?

Daklem...?
"Daklem"? Baš te to interesuje?
A što ne bi dao svoje viđenje? Uostalom, po naslovu i po napisanom, vidi se da nemaš pojma o temi koje se hvataš...
Dunsteri i oni koji pojma nemaju su najčešći sagovornici na mnogim pdf-ima...
Oni će da ti odgovore.
"Daklem"? Da li te još nešto interesuje, pa da ti odgovorim, a?????????????
 

Fej*

Domaćin
Poruka
3.861
Može reći da je umetnost ono što nam ulepšava život, pa se to može i uzeti za njen primarni cilj, ali ona i reguliše, kritički dopunjuje, menja i proširuje mogućnosti čoveka. Pored toga, ona je ono što čoveku otvara oči, a po Hauzeru i ono što ga sprečava da svoje oči nakon toga ponovo otvori. Umetnik kao takav, i danas, kao i u prošlosti, čini velike usluge psihologiji i potpomaže njen napredak, što naravno nije jednostran odnos.
 
Top