"Слободна Босна" - Република Српска се отцепљује, Федерација БиХ се веже за Хрватску!

1. Pa niste vi nikog oslobodili jer nas nitko nije ni držao, nego smo mi vas pustili nazad sa Krfa - Krfska deklaracija...
2. Niste imali nikakva jednaka prava u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, jer to je bila hrvatska zemlja, a ne srpska. Eto, neka usred Beograda sutra neki Hrvat proba mahat nasred trga, sa hrvatskom zastavom, i derat se: MOJA PRAVA !!! Da vidimo šta će se desit sa tim gospodinom...
3. Pod svojim dvorištem misliš na osvajanje hrvatskih zemalja u Hrvatskoj. To niste mogli jer to nije bio dio dogovora na Krfu. Da ste pokušali - poništenje Krfske deklaracije i nazad na Krf bi morali. U ostatku dvorišta nitko nas nije tukao čekićem u glavu, živjeli smo u blagostanju, ali iz ovakve agresivne i nasilne rečenice jasno se vidi kakve ti se misli gaje u glavi, prema Hrvatima - čekićem u glavu. Hvala lijepa, ali neće ti uspjet...
4. Hrvatska je ispod Cetine bila od samih početaka hrvatske državnosti jer je jedino Hrvatska bila nezavisna, a sve ostale državice vazal toj Hrvatskoj, kao njenom overlordu. To su Hrvati kasnije prepustili Srbiji, dok su preko katoličkih vladara Zete pokušavali stvorit novu katoličku državu, na prostoru Srbije, ali otišli ste u drugom pravcu, pa se i taj teritorij odlučio odvojit od vas samoincijativno. Taj teritorij je ponovo inkasiran u sastav Hrvatske tako što se, sam taj teritorij, voljom svoga stanovništva, odvojio od Srbije i pripojio hrvatskoj Bosni, a kasnije i Hrvatskoj - to je bilo za Dušana Silnog koji je zato postao hrvatski vazal (nominalni vazal, ne i formalni vazal) poslavši kćer hrvatskom banu, da mu hrvatski ban da blagoslov za vojnu operaciju protiv stanovništva koje je odbacilo Srbiju. Kako Dušan u dva rata nije uspio ni metra otet Bosni, konačno je intervenirala hrvatska aristokratska, superiorna, banska nad-vlast, uvela reda, i pripojila teritorij nazad Hrvatskoj...
5. E sad pitanje za tebe, u svezi sa točkom 4. - šta Beograd radi u Srbiji?


.
Хрватска земља у којој Хрвате и Србе растерују Хедерваријеви пандури?
Остали идиотлуци су на нивоу детета од девет година.
Београд смо добили на поклон јер су Мађари закључили да им се не исплати држати
територију са ове стране Саве и Дунава. Шта сте ви од Мађара добили на полон?
И Међумурје смо вам ми испословали дајући сопствену територију у замену за вашу.
 

State Department: Podržavamo OHR u korištenju bonskih ovlasti​

VIJESTI Autor: N1 BiH 02. jul 2023

State_Department.jpeg


Portparol State Departmenta Matthew Miller oglasio se nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio zakone NSRS o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj kao i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

“Sjedinjene Države podržavaju OHR u korištenju bonskih ovlaštenja kako bi podržali Dejtonski mirovni sporazum i Ustavni sud BiH. Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke”, naveo je Miller.
Podijelio je i tvit Ambasada SAD u BiH koja je “snažno pozdravila odluku visokog predstavnika”.


Schmidtove odluke pročitajte na linkovima ispod:

Obavijest o Zaključku u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda
Pročitajte Odluku Schmidta kojom se sprečava stupanje na snagu zakona RS
Pročitajte izmijenjene odredbe Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt
 
Ma je l ti to ozbiljno? a Prije Cvijica taj naziv se nije koristio a. Lokalno stanovnistvo je jedan dio tog planinskog lanca zvalo prokletijama a Cvijic je prosirio taj naziv na kompletan lanac. Trojan je inace jedan od vrhova tih planina koje lokalno stanovnistvo zove prokletijama. Cak I danas sve Prokletije nijesu za ljude koje zive tuda Prokletije.
Писао сам о службеном називу до Цвијића. А који су разлози за промену и како их локалци зову није ме претерано занимало.
 
Odgovorio sam...
Hrvati su do Dubrovnika uselili, u špic...
Dolaskom Hrvata na balkan sve šta vrijedi uzimaju Hrvati, uz more, šta ne vrijedi baca se preko planine, da se za to batrgaju drugi...
Srbija nije imala primorje dok joj nije darovano, preko katoličkih vladara Zete. To je bio pokušaj vezanja Srbije za Papu i povratak na pravi put - ali Dušanov otac Stefan Dečanski se vezao za Mongole (ovako kako se Srbija danbas planira vezat za Kinu), pa se katoličko primorje u tom trnutku vratilo nazad u sfere hrvatskoj katoličke imperijalne nadvlasti. Bili su zgađeni i Dušanovom "opljačkaj, zapali, otmi" ideologijom...
Dakle postavljaš pitanje "da zašto su se Hrvati koji nisu htjeli sa Dušanom otet Grcima njihovo, vratili nazad Hrvatima", pa još kažeš da smo mi vama oteli tuđe. Eto kako je sve naopako u tvojoj glavi...

Nego, nisi odgovorio - odakle Beograd u Srbiji?


.
Имаш тему на историји о Порфирогенитовом 'де администрандо империо' али нешто те нема тамо да пишеш ове своје бајке.
Хрватске католичке империјалне надвласти?!?!?!?!?!?!
Одавно се нисам овако слатко насмејао.
 
Srbi su novim Ustavom SR Srbije izvršili državni udar ma SFRJ.

Tuđman je dobro rekao. Ne bi bilo rata da su se Hrvati pokunjili i predali Srbima da rade s njima što god hoće.
Напротив, дужност им је била да се одцепе у складу са уставом.
Уз сагласност свих народа а то значи уз добру вољу и добросусетске односе.
Начин на који сте то радили није ни братски ни уставан.
Срби ван Србије да би се одрекли Југославије морали су имати бољу понуду и гаранције.
Ви сте им понудили само усташтво. Очекивати од Срба да подрже такво стање ствари равно је лудилу.
Читајући тебе, Висост и Хробија да се закључити да нисте далеко од те квалификације.
 
Izreka svakog luzera je "ima vremna, strpljen spašen". To govore nesposobni, koji nisu ništa u životu u stanju napraviti pa im takvi izrazi dođu kao olakšanje i utjeha. :kafa:

Mi nemamo presudu za genocid, za razliku od naših susjeda. I to se nikada neće zaboraviti. ;)
Пресуда без доказа једног дана може бити ревидирана, за разлику од доказа без пресуде.
UstaskaMladez.jpg

Боље бити и лузер него првак у олимоијади клања људи и вечита копија фалсификата.
 
On je kazao da bi uskoro Narodna skupština RS-a mogla izglasati zabranu djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH na prostoru ovog entiteta.

 • Onog trenutka, a ja sam veoma sam lukav, kada potpišem ukaz oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH - rekao je.
Zatim je kazao da bi do kraja godine mogao raspisati referendum o statusu RS-a.

 • O tome kako ići dalje. RS neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Schmidta i političko Sarajevo - poručio je.
Poručio je da RS neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta te je najavio tužbu protiv njega.

Obrušio se i na bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Smatra da jučerašnje Schmidtove odluke predstavljaju "sinhronizirani napad na RS, Srbiju, Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije) i mene".

 • Naprosto rezonuju da ako stignu jednog skinut, skinut će drugog te time ćete dobiti Kosovo i nestat će RS - dodaje.
Tvrdi da dio međunarodne zajednice želi da Srbija bude što slabija te da ih je počela, kako je izjavio, nervirati održivost RS-a.

Dodik je ponovio uvjerenje da Scmhidt nije imenovan za visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Jučerašnje odluke je nazvao "discipliniranjem RS-a" te je najavio tužbu protiv Schmidta.

 • Razmatramo mogućnost da Schmidta tužimo pred njemačkim zakonodavstvom. Advokati kažu da je to moguće. Moramo naći njemačkog državljanina koji će ga tužiti i vjerujem da ćemo ga naći - naglasio je.
Optužio je i bivšu kancelarku njemačke Angelu Merkel da se "otarasila" Schmidta.

 • Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere "Monsanto". Sklonjen je na dobru platu od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnosti - naveo je.
Poručio je da NSRS neće prihvatiti jučerašnje odluke visokog predstavnika. Problematizirao je i status Brčko distrikta, kazavši da će RS "imati svoj dio Brčkog".

 • Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: "Nemoj ko da priđe Brčkom". Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog - istakao je.
Podsjećamo, Dodik je ranije danas, na obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari, najavio da će NSRS razmatrati neprihvatanje nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine i SIPA-e te "jačanje entitetske granice".

Nove atake na državne institucije je najavio nakon što je Narodna skupština RS ranije ove sedmice usvojila odluku o neprihvatanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Schmidt je jučer poništio odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, a koje podrazumijevaju i to da će zatvorom do pet godina biti sankcioniran onaj ko ne bude poštovao odluke visokog predstavnike.
 
On je kazao da bi uskoro Narodna skupština RS-a mogla izglasati zabranu djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH na prostoru ovog entiteta.

 • Onog trenutka, a ja sam veoma sam lukav, kada potpišem ukaz oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH - rekao je.
Zatim je kazao da bi do kraja godine mogao raspisati referendum o statusu RS-a.

 • O tome kako ići dalje. RS neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Schmidta i političko Sarajevo - poručio je.
Poručio je da RS neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta te je najavio tužbu protiv njega.

Obrušio se i na bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Smatra da jučerašnje Schmidtove odluke predstavljaju "sinhronizirani napad na RS, Srbiju, Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije) i mene".

 • Naprosto rezonuju da ako stignu jednog skinut, skinut će drugog te time ćete dobiti Kosovo i nestat će RS - dodaje.
Tvrdi da dio međunarodne zajednice želi da Srbija bude što slabija te da ih je počela, kako je izjavio, nervirati održivost RS-a.

Dodik je ponovio uvjerenje da Scmhidt nije imenovan za visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Jučerašnje odluke je nazvao "discipliniranjem RS-a" te je najavio tužbu protiv Schmidta.

 • Razmatramo mogućnost da Schmidta tužimo pred njemačkim zakonodavstvom. Advokati kažu da je to moguće. Moramo naći njemačkog državljanina koji će ga tužiti i vjerujem da ćemo ga naći - naglasio je.
Optužio je i bivšu kancelarku njemačke Angelu Merkel da se "otarasila" Schmidta.

 • Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere "Monsanto". Sklonjen je na dobru platu od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnosti - naveo je.
Poručio je da NSRS neće prihvatiti jučerašnje odluke visokog predstavnika. Problematizirao je i status Brčko distrikta, kazavši da će RS "imati svoj dio Brčkog".

 • Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: "Nemoj ko da priđe Brčkom". Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog - istakao je.
Podsjećamo, Dodik je ranije danas, na obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari, najavio da će NSRS razmatrati neprihvatanje nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine i SIPA-e te "jačanje entitetske granice".

Nove atake na državne institucije je najavio nakon što je Narodna skupština RS ranije ove sedmice usvojila odluku o neprihvatanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Schmidt je jučer poništio odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, a koje podrazumijevaju i to da će zatvorom do pet godina biti sankcioniran onaj ko ne bude poštovao odluke visokog predstavnike.
Ovo što Dodik priča primjer je prazne puške.

BH je protektorat i tako će ostati.

Neku bitni promjenu stanja- za to nitko nema snage. Ako se misli na referendum RS- to nitko ne bi proznao čak kad bi ga i održao, a o provedbi nema govora.

U bilo koji grad i naselje samo počnu vozati transporteri SAD i EU, nadlijeću helikopteri- i kraj priče.

Da Dodik (ili bilo koji drugi političar iz bilo kog naroda) misli ratovati- pa nema šanse ni za neko pucanje iz grmlja i šume, za neku mini gerilu koja bi se slomila isti dan.

Niti bilo koji narod ima snage za obično šumsko lutanje- a kamoli rat- niti su svjetski policajci (SAD, EU) tako nemoćni da to ne mogu sasjeći očas.

U Francuskoj se snima kao da ta zemlja gori i propada, a šaka policajaca samo ganje neke blesave poludjele Arape i crnce. Da ovi samo nešto ozbiljnije probaju- na njih bi se obrušila moć jedne od najjačih država na svijetu.
 
Писао сам о службеном називу до Цвијића. А који су разлози за промену и како их локалци зову није ме претерано занимало.
Sluzbenom nazivu do cvijica ene. I koji je to bio nadlezni organ i koje drzave Je to sluzbeni naziv?
 
Sluzbenom nazivu do cvijica ene. I koji je to bio nadlezni organ i koje drzave Je to sluzbeni naziv?
Тако су их уписивали на карте они који су пре нас почели и да пишу и да цртају карте.
TrojanskePlanine.jpg
 

State Department: Podržavamo OHR u korištenju bonskih ovlasti​

VIJESTI Autor: N1 BiH 02. jul 2023

State_Department.jpeg


Portparol State Departmenta Matthew Miller oglasio se nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio zakone NSRS o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj kao i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

“Sjedinjene Države podržavaju OHR u korištenju bonskih ovlaštenja kako bi podržali Dejtonski mirovni sporazum i Ustavni sud BiH. Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke”, naveo je Miller.
Podijelio je i tvit Ambasada SAD u BiH koja je “snažno pozdravila odluku visokog predstavnika”.


Schmidtove odluke pročitajte na linkovima ispod:

Obavijest o Zaključku u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda
Pročitajte Odluku Schmidta kojom se sprečava stupanje na snagu zakona RS
Pročitajte izmijenjene odredbe Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt
Sa odlukama ćemo obrisati shoopenhagen.
 
Ovo što Dodik priča primjer je prazne puške.

BH je protektorat i tako će ostati.

Neku bitni promjenu stanja- za to nitko nema snage. Ako se misli na referendum RS- to nitko ne bi proznao čak kad bi ga i održao, a o provedbi nema govora.

U bilo koji grad i naselje samo počnu vozati transporteri SAD i EU, nadlijeću helikopteri- i kraj priče.

Da Dodik (ili bilo koji drugi političar iz bilo kog naroda) misli ratovati- pa nema šanse ni za neko pucanje iz grmlja i šume, za neku mini gerilu koja bi se slomila isti dan.

Niti bilo koji narod ima snage za obično šumsko lutanje- a kamoli rat- niti su svjetski policajci (SAD, EU) tako nemoćni da to ne mogu sasjeći očas.

U Francuskoj se snima kao da ta zemlja gori i propada, a šaka policajaca samo ganje neke blesave poludjele Arape i crnce. Da ovi samo nešto ozbiljnije probaju- na njih bi se obrušila moć jedne od najjačih država na svijetu.
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
Што си стипса? Приложи и ти неку.
Sta da prilazem kad sam ja s prokletija i ne mogu da prihvatim da mletacki naziv bude sluzbeni. Trojan je samo jedan vrh poznat jer je bio orjentirna tacka Dubrovcanima.
 
Sta da prilazem kad sam ja s prokletija i ne mogu da prihvatim da mletacki naziv bude sluzbeni.
Није то млетачки назив. Они су га покупили у локалу, како чули тако записали.
Да је један звао би се Ојан, пошто су три зове се Тројан.
 
Није то млетачки назив. Они су га покупили у локалу, како чули тако записали.
Да је један звао би се Ојан, пошто су три зове се Тројан.
Lokalno je ime vrha Trojan a mletacki je naziv trojanske planine . Uzeli su za njih najznacajniji orjentir jer je tuda prolazio karavanski put i nazvali cijelu planinsku oblast tako.
Kad vec pominjemo Trojan, da kazem, da je najlakse Albaniju presao onaj dio srpske vojske koji je bas tuda presao.
 
Lokalno je ime vrha Trojan a mletacki je naziv trojanske planine . Uzeli su za njih najznacajniji orjentir jer je tuda prolazio karavanski put i nazvali cijelu planinsku oblast tako.
Kad vec pominjemo Trojan, da kazem, da je najlakse Albaniju presao onaj dio srpske vojske koji je bas tuda presao.
Мењањем назива топонима губи се веза са извором и историјом.
Косово има јасну етимологију у српском језику, променом задњег вокала
добија се апстрактан појам без икаквог значења у албанском.
Чудно да Албанци немају сопствено име територије за коју тврде да је њихова.
Урошевац су применовали у Феризај, туристи више не добијају сазнања о последњем
српском цару.
 
Мењањем назива топонима губи се веза са извором и историјом.
Косово има јасну етимологију у српском језику, променом задњег вокала
добија се апстрактан појам без икаквог значења у албанском.
Чудно да Албанци немају сопствено име територије за коју тврде да је њихова.
Урошевац су применовали у Феризај, туристи више не добијају сазнања о последњем
српском цару.
Priznajem ne shvatam te. Ti stvarno mislis da je naziv trojanske planine originalan. Valjda bi manastir Decani cije je to bilo imanje imao pojma o tome pa bi rekao Cvijicu stani.
 
Priznajem ne shvatam te. Ti stvarno mislis da je naziv trojanske planine originalan. Valjda bi manastir Decani cije je to bilo imanje imao pojma o tome pa bi rekao Cvijicu stani.
Шта лупаш? Како Су Проклетије у власништву манастира Дечани?
 
Шта лупаш? Како Су Проклетије у власништву манастира Дечани?
Hahahha lupam. pa nijesu danas ali ta oblast Altina,u velikom dijelu je bila darovana Manastirudecani.Sad je l to darivao Stefan decanski ili Uros ne sjecam se ali ima u darovnici opis pola Prokletija i nidje se ne navodi trajanske planine.
 
Hahahha lupam. pa nijesu danas ali ta oblast Altina,u velikom dijelu je bila darovana Manastirudecani.Sad je l to darivao Stefan decanski ili Uros ne sjecam se ali ima u darovnici opis pola Prokletija i nidje se ne navodi trajanske planine.
Хахахахахаххахахахаххахахахахахахаахаха...
Какав глуп почетак уписа.
Хоћеш рећи да се у хрисовуљи помињу Проклетије и да су дароване манастиру Дечанима?
Има тамо планина помињаних, чини ми се Ђеравица и села у њеном подножју али се не помињу Проклетије.
Шта ће манастиру планинске врлети попут Проклетија, евентуално нека села у подножју?
Пошто си склон хахахању значи да ти знаш под којим се именом јављају Проклетије у хрисовуљи.
Па изволи, презентуј и докажи да не хахачеш ко луд на брашно.
 

VODA DOŠLA DO GRLA: Čovićeva poruka Dodiku otkriva sve​

 • 2. JULI 2023.
cvc.jpgPredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNSBiH) Dragan Čović poručio je danas kako smatra neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske.

"Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH" , napisao je Čović na Twitteru.

"Žurno se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 ključnih prioriteta na EU putu naše domovine", naveo je Čović jasno poručivši da mu retorika Milorada Dodika i posljednje prijetnje i secesionističke najave nisu više prihvatljive.

Ljudski.ba je nedavno pisao o razlazu među strateškim političkim partnerima Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Naši izvori iz Zagreba ukazuju na Čovićev zaokret i upozorenja od strane američke administracije. Taj je politički raskol svakim danom sve vidljiviji, a potvrđen je i današnjom porukom na društvenim mrežama. Naime, naši diplomatski izvori iz Zagreba upozoravaju da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović vrlo opasan, ali da nije glup i da je jasno shvatio poruke da se odmakne od Dodikove politike i prijetnji opstojnosti Bosne i Hercegovine.

Dodiku vrijeme curi, a Čović ne želi biti onaj kojeg će strateški politički partner povući na dno, a takvih će, izgledno je uskoro biti dosta.
 
Već sam napisao koja je bila kap koja je prelila čašu. Pokušaj centralizacije Jugoslavije i ukidanja Ustava iz 1974. godine.

Bilo bi glupo da ovdje pišem u kontekstu što je dovelo do ustaških zločina u ww2, jer bi to izgledalo kao da opravdam ustaške zločine, što mi ne pada na pamet, ali stoji da je bilo mnogo toga što je zakrvilo odnose između Hrvata i Srba, a sam sukob je trajao još od 19. stoljeća.
Kad smo kod ustaša zašto mi nisi odgovorio na privatnu poruku u inbox di sam ti napisao neke činjenice o Jasenovcu? Čemu to tvoje stalno bižanje od rasprave?
 

Back
Top