Slobodan univerzitet: Vlada pokušava da ugasi državno obrazovanje

S1MCRO

Elita
Poruka
22.148

Slobodan univerzitet: Vlada pokušava da ugasi državno obrazovanje​

Akademska mreža „Slobodan univerzitet“ upozorila je danas da Vlada u tišini sprovodi jedan od najopasnijih poteza – pokušaj gašenja državnog obrazovanja.

Mreža je navela da se izmenom Uredbe uskraćuju plate nastavnom osoblju koje podržava studente, čime se fakulteti guraju u finansijski kolaps, prenosi portal 021.rs.

„To otvara put zatvaranjima, privatizaciji i ukidanju besplatnog, kvalitetnog obrazovanja. Ovo nije slučajnost – ovo je plan“, istakao je „Slobodan univerzitet“.

Članovi te mreže ocenjuju da je na isti način uništeno i javno zdravstvo, te da je sledeći na redu obrazovni sistem.

„Bez državnih univerziteta – nema države. Bez obrazovanja – nema slobodnih građana“, poručila je Akademska mreža naglasivši da to nije borba samo studenata i profesora, već svih.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/slobodan-univerzitet-vlada-pokusava-da-ugasi-drzavno-obrazovanje/

Iako koristi širok arsenal mera socijalnog populizma ne bi li namakao potrebnu podršku naroda, Neandrejev režim zapravo predano radi na pretvaranje Srbije u zemlju potpuno liberalnog kapitalizma. Pored privatizacije svih javno-komunalnih preduzeća do 2027. i raznih kriminalaca koji glume privatno obezbeđenje državnih institucija, pa i policijskih objekata, sada vidimo da je u planu i potpuna privatizacija obrazovnog sistema. Krajnji cilj je zemlja u kombinovanom vlasništvu krupnog domaćeg kapitala u vlasništvu ljudi bliskih vrhu SNS i krupnog internacionalnog kapitala kojem se iznajmljuju prirodni resursi i višak radne snage koje domaći kapital nije uspeo da uposli. Običnim ljudima je u takvom sistemu namenjena uloga kmetova.

Ja ne verujem u to , a sad cu ti reci zasto , svaka vlast trazi ventil za pranje para, a univerzitet u BG je idealan za takve stvari i tu se formirala duboka drzava kako vi to zovete, a ja zovem dogovor par inspektora mupa, tuzioci su uvek tu pri ruci da blokirajus ta treba, i sudije isto , oni su investicija vlasti , tako da je tu sve mirno i reseno , a inverzitet uvek ima secikese profane koje samo treba naci , a nadjeni su tamo pre 2000 te i kad odu u penziju zameni ih neko koga predloze proveren ili da mu je ucinjena usluga dok je bio student, odradjeno desetak ispita ili i vise , pa su odlicni za saradnju..

Tako imas pokrivene obe strane za velike strukturne troskove...idealno za pranje para...
vojska se ubija, tako da je manje idealna , a i visi je stvarni trosak...dok ovde ocas posla napravis 2 mil evra trosak, za neko renoviranje, a hvala bogu studenti to razhebu brzo ili ako im se pomogne neki medju njima, uvek imas studente svakog upravnika a posebno i studente direktora tako da iako nisu studenti dobro ce ravaliti prostorije, nesto drugo , vazno da ce se videti potreba za renoviranjem ili nabavkom necega...a pravilo je ako kosta 8 hiljada evra, naplacuje se 40 000e ...

Tako da nece nijedna vlast da dira odlicno mesto za pranje para....a kad je narod ovakav kakav vidimo da jeste upravo , onda tu nema problema..svima odgovara da se mulja koliko volis..

Ono sto se sad desava je dresura, ne ukidanje...to se desava stalno..ne moze projekte od kojih cesto prezivljavaju , dobijati svako nego samo ko je dobar sa delecom rukom, a deleca ruka je obicno neka zena, ima diplomu , nije sarlatan skroz ali joj se mnogo vise svidja da obilazi kongrese nego da drzi predavanja...i nadju takvu , ona postane istaknuti clan, sluzi da organizuje kongrese, tu se takodje peru parice, ali je binije da se tu selecionise ko je podoban da trci sto metara sa preprekama za vlast...Mona karakter, da budem jasniji..

Nekad ili da kazem cesto se nameste i ovi profani koji bi da urade nesto pa tu razgolite dupe ili zadnjicu ili guzicu, koliko reci za jedan vazan deo tela u Srpskoj edukaciji , i radi svog naucnog CV i rada padne seks...cast se ne postavlja kao faktor jer rekoh to vise nije nesto u vezi sa postenjem nego je ugled u zajednici, zajednica vidi velicanje , vidi odstampan materijal , sve to dolazi od podrske vlasti , tako da je cast tu...ono ostalo niko ne mora da zna..

Tu su veze sa telekom kompanijama, sa sportskim drustvima, naravno sa gradjevinskim i trgovackim firmama koje ce da rade nabavku , sa arhitektama koji ce da nadgledaju , tu ne bi trebalo da bude rusenja,

Vlada pokušava da ugasi državno obrazovanje

Ima logike, pre svega iz dva razloga:

Prvi, Srbija se priprema da bude rudarska kolonija i nema razloga da ima visoko obrazovanje. Stranci će da misle, narod će da radi a naprednjaci će da ubiraju kajmak. Podela rada je "pravedno" napravljena.

Drugi, univerzitet je koliko-toliko samostalan, okuplja ljude koji misle i imaju stav i to je opasnost za svaki autokratski režim. A svaka opasnost mora biti eliminisana. Ako su slobodni mediji mogli biti eliminisani, što ne bi mogao i univerzitet.

To bio sjajan potez. Državni univeriziteti se bave politikom, a ne naukom, neka se lepo registruju kao politička udruženja, a ne da ja iz svog džepa plaćam njihov aktivizam sa kojim se ne slažem.
Prvo, univerziteti, pa i državni, su središte slobodnog razmišljanja. Naravno da će na njima da se rađaju ideje o svemu i svačemu, pa i o politici.

Drugo, koja muka je tebe naterala da budeš ćaci?

Prvo, univerziteti, pa i državni, su središte slobodnog razmišljanja. Naravno da će na njima da se rađaju ideje o svemu i svačemu, pa i o politici.

Upravo tako, mislim to je još korak ka fašizaciji društva (jer šta je fašizam po definiciji, simbioza autoritarnog i represivnog režima i krupnog kapitala , mislim već imamo kult ličnosti i sva moć u rukama jednog čoveka, nepostojanje institucija, nepostojanje parlamenta, nepostojanje opozicije, potpunu marginalizaciju građana i isključivanje građana iz političkog života i donošenja bilo kakvih odluka, one falange i bande bliske režimu što podsećaju na crnokošuljaše (a i uglavnom se oblače u crno) i naravno monopol krupnog kapitala, pogotovo stranih velikih korporacija) jer u tom slučaju onda obrazovanje postaje privilegija samo onih što imaju pare i obrazovanje se svodi na vrstu konzumerizma (a već sad to imamo u izvesnoj meri, pogotovo nakon 2000. kad je ukinuto besplatno studiranje i kad su uvedene školarine) što dodatno doprinosi raslojavanju društva, pritom to donosi potpunu indoktrinaciju mladih ljudi od strane tih mračnih centara moći i praktično ukida se mogućnost bilo kakvog slobodnog razmišljanja (što je i poenta univerziteta, da stvaraju misleće ljude a ne indoktrinirane idiote i režimske falange) i političkog delovanja a opet onda ko im šta može jer ono cela stvar je privatna i onaj ko ima pare određuje pravila (tako je to u tom nakaradnom, izopačenom sistemu i kapitalizmu), a onaj ko ima pare naravno da ih koristi da sprovodi svoju mračnu agendu i da je u sprezi sa vlastima i da i njih drži na platnom spisku.

No u svako slučaju siguran sam da tako nešto neće proći, kao što neće proći ni rio tinto jer narod se digao, narod se probudio i uzurpatoru su sad ruke vezane i definitivno nema više tu moć i tu autonomiju i jasno je da je u defanzivnom položaju i da broji možda ne doslovno poslednje dane ali poslednje mesece na vlasti svakako.

Upravo tako, mislim to je još korak ka fašizaciji društva (jer šta je fašizam po definiciji, simbioza autoritarnog i represivnog režima i krupnog kapitala , mislim već imamo kult ličnosti i sva moć u rukama jednog čoveka, nepostojanje institucija, nepostojanje parlamenta, nepostojanje opozicije, potpunu marginalizaciju građana i isključivanje građana iz političkog života i donošenja bilo kakvih odluka, one falange i bande bliske režimu što podsećaju na crnokošuljaše (a i uglavnom se oblače u crno) i naravno monopol krupnog kapitala, pogotovo stranih velikih korporacija) jer u tom slučaju onda obrazovanje postaje privilegija samo onih što imaju pare i obrazovanje se svodi na vrstu konzumerizma (a već sad to imamo u izvesnoj meri, pogotovo nakon 2000. kad je ukinuto besplatno studiranje i kad su uvedene školarine) što dodatno doprinosi raslojavanju društva, pritom to donosi potpunu indoktrinaciju mladih ljudi od strane tih mračnih centara moći i praktično ukida se mogućnost bilo kakvog slobodnog razmišljanja (što je i poenta univerziteta, da stvaraju misleće ljude a ne indoktrinirane idiote i režimske falange) i političkog delovanja a opet onda ko im šta može jer ono cela stvar je privatna i onaj ko ima pare određuje pravila (tako je to u tom nakaradnom, izopačenom sistemu i kapitalizmu), a onaj ko ima pare naravno da ih koristi da sprovodi svoju mračnu agendu i da je u sprezi sa vlastima i da i njih drži na platnom spisku.

No u svako slučaju siguran sam da tako nešto neće proći, kao što neće proći ni rio tinto jer narod se digao, narod se probudio i uzurpatoru su sad ruke vezane i definitivno nema više tu moć i tu autonomiju i jasno je da je u defanzivnom položaju i da broji možda ne doslovno poslednje dane ali poslednje mesece na vlasti svakako.
Mislim da ne pratiš događaje, oni sada prelaze u ofanzivu. U naredne dve godine planiraju da izvrše privatizaciju svih lokalnih JKP tj. da se ona nađu u rukama ljudi iz vrha režima. Posle im ostaju još samo EPS, Telekom i još po neki veći sistem, ali ne sumnjam da će i to da dođe na red. Mislim da gro ljudi još uvek ne shvataju šta se sprema.

Inače, ovo što zapošljavaju ljude po raznim preduzećima i institucijama je samo prelazna etapa ka privatizaciji tih preduzeća, jer pre privatizacije se sprovodi pljačka i izvlačenje novca iz istih, a to se najbolje i najlakše izvodi tako što obične ljude načiniš saučesnicima u tom zločinu. Oni su formalno zaposleni, iako smo svi pa i oni sami svesni da ta preduzeća nemaju potrebe za njihovim radom. I onda oni dobijaju platu koja je neka vrsta nadoknade za njihovu ćutnju na tu pljačku koju sprovodi menadžment imenovan od strane partije. Kad se izvuče sav novac, preduzeće se privatizuje, a radnici dobiju otkaze.

Za obrazovanje se ne slažem da je ukinuto besplatno nakon 2000. Pa ja sam ceo fakultet završio na budžetu.

Možeš ti da misliš slobodno i o svom trošku, to nema nikakve veze sa mnom. Zamisli da npr udruženje mladih mormona traži pare od države da bi širili svoju veru jer oni misle da je to važno i plemenito... Nezamislivo.

Наравно да ће власт угасити државне факултете одакле је побуна кренула.
Pa i treba. Jeste strajk krenuo od sindikata. Ali niko nije bio profesore po usima da sleduju sindikat i pretvore strajk u obustavu. Obustava je kraj poverenja u skolstvo kakvo jeste.

Pa i treba. Jeste strajk krenuo od sindikata. Ali niko nije bio profesore po usima da sleduju sindikat i pretvore strajk u obustavu. Obustava je kraj poverenja u skolstvo kakvo jeste.

Pa najveći broj škola je samo bio u zakonskom štrajku. Moja deca su sve vreme išla u školu i meni se to dopada. No, to je bilo na nastavnicima, oni su tako izglasali na tajnom glasanju.

Moja deca su sve vreme išla u školu i meni se to dopada. No, to je bilo na nastavnicima, oni su tako izglasali na tajnom glasanju.
svaka cast tim skolama i profesorcinama.

Ja nisam bio te srece.

Kod malog u gimnaziji nekih 80 profesora su izglasali obustavu a protiv je bilo dvadesetak. A cerki u NS su rekli da nema nastave dok dekan ne kaze. I da je sve ovo za njeno dobro. :confused:

Mislim da ne pratiš događaje, oni sada prelaze u ofanzivu. U naredne dve godine planiraju da izvrše privatizaciju svih lokalnih JKP tj. da se ona nađu u rukama ljudi iz vrha režima. Posle im ostaju još samo EPS, Telekom i još po neki veći sistem, ali ne sumnjam da će i to da dođe na red. Mislim da gro ljudi još uvek ne shvataju šta se sprema.

Inače, ovo što zapošljavaju ljude po raznim preduzećima i institucijama je samo prelazna etapa ka privatizaciji tih preduzeća, jer pre privatizacije se sprovodi pljačka i izvlačenje novca iz istih, a to se najbolje i najlakše izvodi tako što obične ljude načiniš saučesnicima u tom zločinu. Oni su formalno zaposleni, iako smo svi pa i oni sami svesni da ta preduzeća nemaju potrebe za njihovim radom. I onda oni dobijaju platu koja je neka vrsta nadoknade za njihovu ćutnju na tu pljačku koju sprovodi menadžment imenovan od strane partije. Kad se izvuče sav novac, preduzeće se privatizuje, a radnici dobiju otkaze.

Za obrazovanje se ne slažem da je ukinuto besplatno nakon 2000. Pa ja sam ceo fakultet završio na budžetu.

Pa dobro ali da bi upao na budžet moraš da imaš da ispunjavaš razne neke preduslove i uglavnom većina ne može da studira besplatno ono što bi želeli pa su se stoga sve češće odlučivali na neke privatne univerzitete, tako da ono posle 2000-te besplatno obrazovanje nije u potpunosti ukinuto ali je svakako ograničeno i otežano i delimično jeste privatizovano.

Inače ovo je odličan post, ovo za javna preduzeća je istina, uostalom zato je ova vlast i dovedena 2012. kako bi dovršilo ono što DS nije mogao ili ipak nisu hteli , ono ovi naprednjaci jesu jedna gamad i jedna banda tu nema šta, ali nisu u ofanzivi, jasno je da se vreme njihove vlasti približilo kraju, sad oni bi možda hteli da ne znam dovedu rio tinto da nam ovde pretvara zemlju u jalovu pustoš i da nas truje, da privatizuju obrazovni sistem u potpunosti, da privatizuju EPS, Telekom, itd ali želje su jedno a realnost je nešto drugo, to važi i za njih, mislim i ja bi ne znam želeo da igram u NBA ili ne znam da idem u svemir but aint gonna happen, i realno svako ko misli da će ovde doći rio tinto ili da će neko ukinuti državne fakultete a da se ništa neće desiti i da će narod to samo nemo da posmatra taj baš nema mozga i nimalo osećaja za realnost, jednostavno to se neće desiti, to narod neće dozvoliti pa čak i po cenu građanskog rata i jasno je da to nije realna opcija.

Nema šanse da Vučić ostane na vlasti do 2027. , mislim možda čak nekako i uspe na silu da ostane još 2 godine na vlasti ali zato imaće svo vreme proteste, blokade, štrajkove i većinu naroda koja ga prezire, a i jasno je da kako nastavlja da se pošto-poto održi na vlasti da samo sebi produžava agoniju i ukopava se dublje.

Mislim nema šta odavno je već jasno da nema više vraćanja na staro i da kad jednom pastu za zube istisneš iz tube ne možeš je više vratiti nazad u tubu i jasno je da je ovima istekao rok trajanja i da narod želi nešto novo i nešto drugo i to je nezaustavljiv proces.

Nema šanse da Vučić ostane na vlasti do 2027. , mislim možda čak nekako i uspe na silu da ostane još 2 godine na vlasti ali zato imaće svo vreme proteste, blokade, štrajkove i većinu naroda koja ga prezire, a i jasno je da kako nastavlja da se pošto-poto održi na vlasti da samo sebi produžava agoniju i ukopava se dublje.
Strajkove ces tesko imati. Privreda nije besposlena kao studenti. A i vec nam idete na zivce.

Proteste da.

A sta ce biti sa blokadama je pitanje.

Sve u svemu on nema vecinu u narodu ali kako ga skinuti legalno s mandata koji je dobio?

Poslednja izmena:

Back