Robovi su radili ceo dan, svaki dan, bez plate ali dobijali su
...hranu, vodu i skloniste...
Danas radimo ceo dan, skoro svaki dan i placeni smo ali novac koji zaradimo trosimo na
...hranu, vodu i skloniste...
Da li smo jos uvek robovi?
Ovde je pitanje kakav ugovor ili radni odnos ima radnik, a kakav je ugovor imao rob?
Takodje ovde je pitanje predstavljeno dualisticki- ili si rob ili si slobodan- medjutim sasvim sam siguran da kada bi istrazivali naisli bi na sirok spektar- od onih koji su u punom smislu robovi, do nekih koji uzivaju gotovo neogranicenu slobodu i mogucnosti. Takodje mnogi danasnji obicni radnici imaju pristup stvarima i imaju bolji kvalitet zivota nego mnogi kraljevi nekad.
-------------------------------------------------------
Inace ova tema mi vuce na Foucoulta,
svojevremeno sam otvorio temu panoptikonu na psihologiji, ovo je jedan deo:
Iluzija slobode
U disciplinarnom društvu, pojedinac često veruje da je slobodan jer nema direktne prisile. Međutim, sloboda je ograničena nevidljivim strukturama – algoritmima, pravilnicima, očekivanjima.
Psihološki efekat ovoga je: osećaj nelagodnosti bez jasnog uzroka- nevidljive granice koje oblikuju ponašanje.
U Foucaultovom razumevanju moći, identitet nije nešto što posedujemo, već nešto što se proizvodi – kroz norme, institucije, diskurse i nadzor. Panoptikon ne oblikuje samo ponašanje, već i način na koji pojedinac razume sebe. U tom svetlu, tvoji primeri postaju savršene ilustracije kako se moć manifestuje ne samo kroz pokoravanje, već i kroz otpor – gde i imitacija i negacija zapravo potvrđuju isti okvir.
https://forum.krstarica.com/threads/neko-nas-posmatra.1042065/