SLOBODA I LUKAVSTVO UMA

coviax1

Poznat
Banovan
Poruka
8.892
Nisu me ni Hegel,koji filozofirao istoriju lukavstvom uma,ni Kami koji slobodu imenovao rezrešiteljem bezsmisla (apsurda str.) podstakli za postavljanje ove teme,več sama reč "sloboda".U toj reči sadržani su i neki društveni odnosi koji do sada nisu sasvim razjašnjeni,a veoma su značajni ljudima ovog vremena.
Da li bi lukavstvom uma slobodu mogli drukčije promišljati i čak njom DELOVATI?

Ko uspeva da obrasce ponašanja,pravila i norme društvenog življenja te zakone društva u kom živi upregne u svoja kola života-taj je koristio lukavstvo uma da slobodno gospodari...Slobodani pustinjak je begunac iz društva i društvenih okvira (obrasci,normr,zakoni)...Tražiti sredinu? Prilagođavati se? Prilagođavati sebi?

covek moze da prilagodjava okolinu sebi do nek e mere..medjutim kljucno pitanje kojim bi danas filozofija trebala da se pozabavi je da se nadje gde je ta ..mera..dokle je prilagodajvanje okoline sebi funkcionalno a odakle prelazi u stetocinsko..istorija ili popkultura?

Želi li čovek biti pravim gospodarom života, a sa time i slobodan, onda je najbolje da zaboravi na bilo kakvo lukavstvo uma i bilo kakvo povijanje ili upregnuće društvenih zakona da rade za njega. Jer, povijanjem društvenih zakona za svoju korist orobljavamo druge ljude. Orobljavanjem drugih ljudi njima ne dajemo ono što je najvrednije u životu - slobodu. Prvi i najviši zakon u pravcu dobijanja slobode je da; želimo li slobodu za sebe onda je prvo moramo dati ljudima oko sebe.
Mnogi su unazad propovedali slobodu čoveka, naročito mladog, ali na takav način da to nije bila sloboda već neodgovornost a najviši stupanj slobode (kao što je rekao Navar) zahteva najviši stupanj odgovornosti za svoje misli, reči i dela. Sve to mora biti u skladu sa najvišim stupnjem etičnosti koji je zapisan u srcima (ne umu) svake osobe.

Mislim da bi bilo mudrije,pre uključivanje etičkog aspekta razmotriti funkcionisanje relacije (jednačine-svejedno) sloboda-umne mogućnosti.
Ja sam to nazvao lukavstvo uma (po ugledu na Hegela koji mi baš i nije prirastao) jer podseća upotreba umnih mogućnosti DO KRAJA na taj izraz,a primena zaista stvara gospodare.
Da ne bih pravio opservacije kao Patak (o kojima se mora misliti šta reči znače-bez potcenjivanja) i navodio primere,reči ću da savremeni monetarno bankarski sistemi predstavljaju najodlučniji faktor neslobode koji porobljava čak i gospodare uskračujući i njima slobodu.
Važna je i definicija slobode.Ja bih je zasad definisao (minimalno)kao stepen iskorišćenja što većeg broja mogućnosti.Mislim da je i matematički dovoljna definicija...
Nije nevažno da napomenem da ulogu upotrebe uma (lukavstvo uma) ne precenjujem -imam u vidu ograničenja društvenih nužnosti-tzv. društvenog ugovora.

Nisu me ni Hegel,koji filozofirao istoriju lukavstvom uma,ni Kami koji slobodu imenovao rezrešiteljem bezsmisla (apsurda str.) podstakli za postavljanje ove teme,več sama reč "sloboda".U toj reči sadržani su i neki društveni odnosi koji do sada nisu sasvim razjašnjeni,a veoma su značajni ljudima ovog vremena.
Da li bi lukavstvom uma slobodu mogli drukčije promišljati i čak njom DELOVATI?

Sloboda kao takva u ovom materijalnom svetu (spolja gledano, u smislu spoljašnjeg delovanja) je nemoguće.
Ovo je svet čija je priroda da se večito menja, i na kraju propada (kao i sve materijalno). Samim tim, kad živimo u telu koje je materijalno, i u materijalnom svetu.. mi smo uslovljeni.
Imamo ograničenja tela, i okruženja.

Ali kad primenimo lukavstvo uma (ili pre glas duše), onda bi mogli uvideti da je jednini način da se stekne neki vid slobode - iznutra.
Nevezanošću za ispoljenje materijalnog sveta. Jer ono što je iznutra kod nas, to ne podleže zakonima materijalnog sveta.

Sloboda kao takva u ovom materijalnom svetu (spolja gledano, u smislu spoljašnjeg delovanja) je nemoguće.
Ovo je svet čija je priroda da se večito menja, i na kraju propada (kao i sve materijalno). Samim tim, kad živimo u telu koje je materijalno, i u materijalnom svetu.. mi smo uslovljeni.
Imamo ograničenja tela, i okruženja.

Ali kad primenimo lukavstvo uma (ili pre glas duše), onda bi mogli uvideti da je jednini način da se stekne neki vid slobode - iznutra.
Nevezanošću za ispoljenje materijalnog sveta. Jer ono što je iznutra kod nas, to ne podleže zakonima materijalnog sveta.

A Veliki Brat nije porobljivač duše?

Kako ne.. to je jedna od stvari koje nas čelično stiskaju spolja..
Ali ne verujem da se spoljašnjim delovanjem možemo osloboditi tog stiska. Samo "unutrašnjim delovanjem", da tako kažem. I ne može to svako...
Ili se varam?
Ne znam!Delimično meditacijom...Ali ipak ostaju tragovi i tragovi nezadovoljstva nepravdom ograničenja,osujećenja...
Za kvalitetnije društvene odnose su potrebna i praktična dejstva za poboljšanje uslova i mogućnosti ostvarivanja sloboda-nije dovoljno individualno se distancirati-to bih rekao da je privremeno i nakratko.
Duhovna dejstva bi valjalo da se opredmećuju i da budu konkretna dejstva-otud izbor izraza "lukavstvo uma" koji (kao što sam i rekao)nije najsrećniji.
Na koji način? Voluntarizam,vitalizam,pragmatizam i sl.nose pokušaje koji su ili stihijski ili nedelotvorni.I ja bih voleo da saznam koji bi to trebali biti načini implatacije duhovnih ideja ka slobodama. Istočna mudrost ne nudi dovoljno moćna rešenja,a zapad je pragmatično zastranio...

Dakle,da pojednostavim ključno pitanje na koje me interesuju bar naznake mogućih odgovora:KAKO I KOJE DUHOVNE VREDNOSTI OPREDMEĆIVATI U OSLOBAĐANJU OD NOVOG ROPSTVA ETATIZMA GLOBALNIH RAZMERA?

Da ne ulazim sad u definiciju duhovnih vrednosti, jer ću previše otići u offtopic.. koncentrisaću se na pitanje KAKO ih opredmećivati u kontekstu oslobođenja od ropstva.
Glavna poenta je da ne postoji čarobni recept, primenjiv za svakog čoveka.. prosto zato što nismo svi robovi u podnednakoj meri, niti svi delimo iste okolnosti.
Mislim, jesmo svi robovi, i uslovljeni...ali ne na isti način.

Zato nema univerzalnog recepta... koji tražiš.
Jedino što bi možda bilo zajedničko svima ... jeste da se teži nevezivanju za materijalni svet ( i sve što je materijalno).

iz navedenog se znaci jasno vidi zasto su velike religije bile I JOS UVEK su ..neophodnost..nude sistem vrednosti za funkcionisanje koji u svojoj osnovi nije stetocinski..medjutim kao i svaki sistem koji je covek napravio nesavrsen je isto koliko i covek sto je nesavrsen..pa omogucava zloupotrebe sistema..iz cega opet proizilazi da je hijerarhija veliko a nije nuzno zlo..onaj na dnu hijerarhije sistema nema nikakve mogucnosti za zloupotrebu dok onaj na vrhu moze da radi sta mu se cefne..sta vise onaj na vrhu moze iskreno verovati da cini pravu stvar i da radi za opste dobro..tako da se opet vidi jasno da je do osnovne zloupotrebe doslo vec kod same implementacije sistema u drustvo..nema sistema u kome je metodika odgovornosti uopste pa cak i delimicno implementirana..posledice bi trebalo da su svima koji bi da se bave filozofijom ..jasne

Nije nevažno da napomenem da ulogu upotrebe uma (lukavstvo uma) ne precenjujem -imam u vidu ograničenja društvenih nužnosti-tzv. društvenog ugovora.
Bilo bi dobro kada bih umeo da jednom rečenicom dam celovit ali i shvatljiv odgovor. Nije da nije moguć ali od takvog odgovora ne bi bilo nikave koristi osim što bih učinio da izgledam strašno pametnim čak i onda kada ništa ne kažem.
Trebamo naučiti uklapati se u društvena pravila i da ih poštujemo. Dokle? Sve do one crte dok ona nisu u suprotnosti sa duhovnim zakonima. Ovi drugi su primarni i neophodno je da ih spoznamo i živimo u skladu sa njima. To je življenje u skladu sa visokim stupnjem etičnosti a etičnost izvire iz ekspandirane svesti.
Ovde se nužno otvara pitanje, Kako ekspandirati svest koja je duhovna kategorija? Odgovor je povećanjem vlastitog kapaciteta ljubavi? A kako povećavati kapacitet svoje ljubavi? Odgovor je aktivnim radom i življenjem života. Posle ovog prvog stadijuma, koji nas zna dovesti do odrejenog platoa, možemo pristupiti svesnom radu na ekspanziji svesti i tada počinjemo suštinski poznavati život...
Nevolja je što mi kao ljudi prihvatamo da su drugi već otkrili sve i to sipali u svoje filozofije a da mi nemamo šta otkrivati osim da čitamo njihove zbunjijuće teorije, kojima su i sami sebe zavodili.

Dakle,da pojednostavim ključno pitanje na koje me interesuju bar naznake mogućih odgovora:KAKO I KOJE DUHOVNE VREDNOSTI OPREDMEĆIVATI U OSLOBAĐANJU OD NOVOG ROPSTVA ETATIZMA GLOBALNIH RAZMERA?

Možda je najbolje početi sa ljubavlju prema čoveku i životu uopšte. Kada volimo onda nismo kadri činiti išta što je negativno i to je prvi i njavažniji korak. Tada postajemo jednostavnim, strpljivim, predusretljivim...

Da, setio sam se priče o monahu Lorencu koji je uvek dobijao u zadatak da pere sudove i tiganje. Perući ih uvbek je ponavljao jedno te isto; "Bože, kao što ja čistim ove tiganje tako ti mene pročišćuješ iznutra."
Od jednog tihog i povučenog monaha, na kojeg su ostali gledali sa visine, postao je monahom kod koga su svi ostali počeli dolaziti za savet i lepu reč. Iz njega su počeli da izbijaju razumevanje života, mudrost i ljubav.
Ako si ovo pitanje postavio iskreno sa željom da dobiješ pravi odgovor onda ga postavljaj sebi pre spavanja svake večeri iz dna svoga srca. Ako je to ono što ti uistinu treba nećeš biti zadovoljan ako ga ne dobiješ. U tom slučaju ti ćeš dobiti najbolji i pravi odgovor koji će te zadovoljiti na najbolji mogući način.
Pravilo je da ako umemo postaviti pitanje onda je u nama već sazreo odgovor kojeg samo treba prepoznati..

Poslednja izmena:
dovoljno je implementirati sistem odgovornosti u drustvo da bi se drustvo samo prirodnim putem ustrojilo..
pitanje na koje ja nemam odgovor je kako to sprovesti? to je pitanje za debatu..
Prilično mi znano koji i kakav stav imaš o etici i moralu (ljudskom,naravno-ako uključimo vanzemaljski hipotetični onda...),ali da li je u slučaju koncenzusa moralnog koji inače skoro da postoji,samo stvar implementacije tog morala dovoljno za omogućavanje niza sloboda ili ima nešto i u "ljudskoj prirodi"šta to sprečava?

dovoljno je implementirati sistem odgovornosti u drustvo da bi se drustvo samo prirodnim putem ustrojilo..
pitanje na koje ja nemam odgovor je kako to sprovesti? to je pitanje za debatu..

O tome ti sve vreme pricam. Ideje su lepe i lako se sire i nije najgore sto ne mogu da se sprovedu, nego sto se izgubi vreme cele generacije, a sa njim i secanje. Zbog toga se ponavljaju greske, iste greske u drugacijem pakovanju.

Ne znam!Delimično meditacijom...Ali ipak ostaju tragovi i tragovi nezadovoljstva nepravdom ograničenja,osujećenja...
Za kvalitetnije društvene odnose su potrebna i praktična dejstva za poboljšanje uslova i mogućnosti ostvarivanja sloboda-nije dovoljno individualno se distancirati-to bih rekao da je privremeno i nakratko.
Duhovna dejstva bi valjalo da se opredmećuju i da budu konkretna dejstva-otud izbor izraza "lukavstvo uma" koji (kao što sam i rekao)nije najsrećniji.
Na koji način? Voluntarizam,vitalizam,pragmatizam i sl.nose pokušaje koji su ili stihijski ili nedelotvorni.I ja bih voleo da saznam koji bi to trebali biti načini implatacije duhovnih ideja ka slobodama. Istočna mudrost ne nudi dovoljno moćna rešenja,a zapad je pragmatično zastranio...

To je prica i jos sto sta uz to.....:ok:

covek je slobodan onoliko koliko je sposoban da preuzme odgovornost za sebe / sloboda podrazumeva .nezavisnost..anti teza globalnom selu

I ovde se slazem s tobom, zato koristim ovo kao osnovu da pokazem da je u uzimanju odgovornosti veliki problem inace se ne bi desavalo da stranice o nama popunjavaju drugi, jer nema ko da to uradi.
Primer:http://sr.wikipedia.org/wiki/Svetosavski_nacionalizam

Prilično mi znano koji i kakav stav imaš o etici i moralu (ljudskom,naravno-ako uključimo vanzemaljski hipotetični onda...),ali da li je u slučaju koncenzusa moralnog koji inače skoro da postoji,samo stvar implementacije tog morala dovoljno za omogućavanje niza sloboda ili ima nešto i u "ljudskoj prirodi"šta to sprečava?

covecanstvo postoji nekih 150 000 godina.."civilizacija" postoji tek nekih 10 000 ..o tome kako su ljudi ziveli pre ledenog doba mi znamo gotovo nista..al ajde da se usredsredimo na poslednjih 10ak iljada..sta mi zapravo znamo o sopstvenom razvoju u tih 10ak iljada godina?..zaista vrlo malo znamo. pouzdanost istorijskih izvora je maltene ko pouzdanost komsike mileve istorija je relativna ..najtacniji presek razvoja coveka nam daje ne istorija vec psihologija..( ne prljava frojdovstina ) koja glatko pobija deluziju o coveku Lovcu..covek je 150 000 godina bio lovina..te u skladu s tim razvio i mozak..emotivni um..pa mu je zato predominantna emocija i motivacija..strah..opstao je zato sto je bio u stanju da se vrlo brzo vrlo jako uplasi i pobegne i sakrije..covek to danas isto radi..krije se iza vojske iza funkcije iza diplome itd itd..a u strahu su velike oci kaze izreka..strah je i u osnovi agresije..bilo kog oblika...kaze se da svi nosimo maske..zbog cega? zbog toga sto se plasimo..o ovome mogu disertaciju da napisem phe

covecanstvo postoji nekih 150 000 godina.."civilizacija" postoji tek nekih 10 000 ..o tome kako su ljudi ziveli pre ledenog doba mi znamo gotovo nista..al ajde da se usredsredimo na poslednjih 10ak iljada..sta mi zapravo znamo o sopstvenom razvoju u tih 10ak iljada godina?..zaista vrlo malo znamo. pouzdanost istorijskih izvora je maltene ko pouzdanost komsike mileve istorija je relativna ..najtacniji presek razvoja coveka nam daje ne istorija vec psihologija..( ne prljava frojdovstina ) koja glatko pobija deluziju o coveku Lovcu..covek je 150 000 godina bio lovina..te u skladu s tim razvio i mozak..emotivni um..pa mu je zato predominantna emocija i motivacija..strah..opstao je zato sto je bio u stanju da se vrlo brzo vrlo jako uplasi i pobegne i sakrije..covek to danas isto radi..krije se iza vojske iza funkcije iza diplome itd itd..a u strahu su velike oci kaze izreka..strah je i u osnovi agresije..bilo kog oblika...kaze se da svi nosimo maske..zbog cega? zbog toga sto se plasimo..o ovome mogu disertaciju da napisem phe
Ebeš disertacije kad imamo akademike s nezavršenom srednjom...:(
Nego,po ugledu na Hegelovu Filozofiju istorije Ti češ Psihologiju ljudske istorije?Genezu?
Veoma ozbiljnu tezu si postavio i ono šta ja "vidim" do mog saznajnog horizonta,več to nije ni ljupko ni idilično i svakako iziskuje veliki napor da se emotivnost umiri,urazumi kako bi tek na nivou motivacije bila prisutna...Prvo sebe pripremiti za ozbiljna putovanja.Neću brzati s ovim,pustiću misli da same kupe šta im treba po istoriji...
Da li je to Feničanski izum (novac)koji je zasuo planinu spremajući buduće lavine ili
je još dalje u istoriji,neko skokovito dejstvo ili čak jednostavno rešetka nekih ugljovodonika koja svojim dvogubim vezama omogućava milione različitih pozicija ili su te superpozicije u osnovi nastajanja iz "nićega"...Brojne su i indikacije o preplitanju idejnog i realnog u stvarnosti,ali i u ezoteriji-od čega ne treba stvarati misterije več trezveno proučavati i uzimati u obzir...DA MALO PRENOĆI...

Back