Sloboda govora?

Слобода говора постоји само за оне који се крећу у строгим границама које су прописане од стране система, демократије, Европске Уније, Уједињених Нација и тако даље.

Најбољи примјер кршења слободе говора видимо код ухапшених патриота који су у тамницама, јер су рекли своје мишљење.

Дакле слобода говора је тренутно само флоскула система како би се обичном грађану замазале очи.

Ако постоји слобода говора, што Горан Давидовић или Младен Обрадовић нису код куће са својим супругама већ у тамницама???

Србија Србима!

Ко дефинише шта је говор мржње?Зар није говор мржње кад Ненад Чанак каже како треба истребити "нацистички шљам" у Србији?Зар није говор мржње кад Јошка Броз каже да је штето што Партизани нису побили више Равногораца?Зар није говор мржње кад Зукоролић апелује муслиманској дјеци да бојкотују прославу Светог Саве у школама?

А са друге стране је говор мржње кад патриота каже АНТИФА активистима да су "комуњаре" и да су "гњиде" и због тога робија годину дана. Такође говор мржње је када патриота каже да је хомосексуализам болест која се шири као куга.

Ко одлучује шта је говор мржње?Дал не можда демократске судије за које је све мржња што није у складу са њиховом идеологијом?

Србија Србима! (И ова парола може бити говор мржње код ограничених људи).

Ne podrzavam govor mrznje, ali ako je takav govor cenzurisan sta ce biti sa ostalim tipovima izrazavanja?
Smatram da svako treba imati pravo da izrazi svoj govor, ali dok ne poziva diretko na nasilje ili na progon.
Cak i ako ljudima zabranite pravo na diskriminaciju, to ne znaci da ce oni prestati to da rade privatno ili kako vec, tako da to ne resava problem.
Recimo ja da sam stranac, smatrao bi se diskiminiran i ugrozen izjavama tipa Srbija Srbima ili slicno, ali opet, to je pravo svakog pojedinca na misljenje i na slobodan govor, dokle god ne propagira direktno ili indirektno nasilje.

@Semberac, nemoj da mislis da te prozivam ili nesto, slazem se da vlada i ostali sankcionisu slobodan govor, samo sam ovo iskoristio kao primer.

@G.H.O.S.T
Na vlast sa slobodom govora punom parom, prvenstveno!

@picololeone
Seksizam, homofobija, antisemitizam, netrpeljivost prema ljudima druge religije.

Ne znam da li je govor mrznje kada bi svoju mrznju i gnev usmerili na politicke ili estradne licnosti i nazvali ih odredjenim imenima (nevezano za nacionalnu pripadnost), mada sigurno je da bi takav govor bio sankcionisan.

Ja i ne znam tacno sta je to govor mrznje osim rasizma?.
Говор мрже је у данашњом систему ако рецимо кажеш да сматраш да Србија припада пре свега србском народу па онда свим осталим лојалним грађанима Србије друге националности...хехе.
За мене лично је говор мржње само ако неко дирекно и јасно позива на убиство, на рушење државе Србије (комадање земље) и тако даље.

ovo je veoma interesantna polemika.
negde bih podvukla da se svi mi bunimo na ugrozeno pravo slobode govora, sve dok neke neprikladne reci ne osetimo na sopstvenoj kozi. tada se opet pozivamo na zabranu govora mrznje. u svakom slucaju, kako god da okrenemo situaciju, jedna strana ce uvek biti nezadovoljna.
misljenja sam da svako nezadovoljstvo bilo cime moze da se iznese na fin nacin, bez koristenja pogrdnih reci, naziva, nadimaka, bez psovki i vredjanja, bez pretnji. jer samo kao takvi mozemo biti postovani u bilo kojoj modernoj zajednici.

@picololeone
Seksizam, homofobija, antisemitizam, netrpeljivost prema ljudima druge religije.

Ne znam da li je govor mrznje kada bi svoju mrznju i gnev usmerili na politicke ili estradne licnosti i nazvali ih odredjenim imenima (nevezano za nacionalnu pripadnost), mada sigurno je da bi takav govor bio sankcionisan.
Сексизам, хомофобија и антисемтизам су оружје система да дискредитују оне људе који се не крећу у границама система.

Ја ако кажем да сам за патријархалну и традиционалну породицу, ако кажем да је хомосексуализам болест која се треба лијечити код доброг духовника, ако кажем да је ционизам=расизам, онда ме систем може етикетирати тим етикетима које си навео брате.

Говор мрже је у данашњом систему ако рецимо кажеш да сматраш да Србија припада пре свега србском народу па онда свим осталим лојалним грађанима Србије друге националности...хехе.
За мене лично је говор мржње само ако неко дирекно и јасно позива на убиство, на рушење државе Србије (комадање земље) и тако даље.

A koji je ovo narod?:dontunderstand:

Tako nekako.

Uvrede su govor mrznje.

Sve ostalo spada pod polemiku (kao sto rekoh, osim rasizma).

@G.H.O.S.T
Nisam bio ironican, vlast treba prozivati, ali sigurno bi bilo sankcija jer niko nece da trpi da neko baca slobodu govora po njemu i da ga mozda time vredja ili unizava u ocima gradjana.
@picololeone
Uvrede su relativan pojam, streberu ako kazes da je streber ti ga vredjas, zar i nije to govor mrznje? Neki pripadnik druge nacije da Srbinu kaze da je Srbin ili Srbenda zar nije i to neki vid omalovazavanja ili samo konstatacija?

@G.H.O.S.T
Nisam bio ironican, vlast treba prozivati, ali sigurno bi bilo sankcija jer niko nece da trpi da neko baca slobodu govora po njemu i da ga mozda time vredja ili unizava u ocima gradjana.
@picololeone
Uvrede su relativan pojam, streberu ako kazes da je streber ti ga vredjas, zar i nije to govor mrznje?

Pa kazem, sve uvrede su govor mrznje.

A opet, nazvati nekog/nesto pravim imenom ili cinjenicnim stanjem, ne bi trebalo da vredja. Kad bismo tako daleko isli, ne bismo ni smeli da govorimo uopste, ne bismo smeli da se pobunimo ili ne slazemo s necim, ne bismo bili ljudi vec biljke.

@G.H.O.S.T

Oni koji su ikako sposobni da tu slobodu govora pretoce u nesto korisno su rasuti. Ovde mislim na Otpor koji bi sigurno uspeo da korisno upotrebi slobodu govora protiv sadasnje Vlasti, kao sto je ucinio i 1999. protiv tadasnje Vlasti.

Ako za homosekualca kazes da je pe*er zar nije to govor mrznje?
Ili za Albanca Siptar, ili za Turcina Musliman ili crncu kazes da je crnac, da li ga omalovazas ili je to samo konstatacija?
Napominjem da ovim ne propagiram nikakvu nacionalnu, versku i rasnu netoleranciju, samo dajem primer.
Licno, osetio bi se omalovazeno da me u nekoj stranoj zemlji obrati sa "Ej Srbine", mada zar nije to njegovo pravo slobodog govora?

Ako za homosekualca kazes da je pe*er zar nije to govor mrznje?
Ili za Albanca Siptar, ili za Turcina Musliman ili crncu kazes da je crnac, da li ga omalovazas ili je to samo konstatacija?
Napominjem da ovim ne propagiram nikakvu nacionalnu, versku i rasnu netoleranciju, samo dajem primer.
Licno, osetio bi se omalovazeno da me u nekoj stranoj zemlji obrati sa "Ej Srbine", mada zar nije to njegovo pravo slobodog govora?

Po mom misljenju u tome nema niceg loseg. To je nesto slicno kao kad je neko izmislio da se Cigani nazivaju Romima, a sami sebe oni prvi zovu Ciganima ("ja sam Cigan").

I ne vidim sta ima lose u tome da ti se neko obrati u inostranstvu sa "ej, Srbine"? Sta tu vredja?

Back