Slike Partizana u drugom svetskom ratu

proka

Legenda
Poruka
57.100
Slike partizana u drugom svetskom ratu

pa da počnemo sa čestom slikom partizanskih jedinica iz 1944 god i 1945 godine, kad su partizani brojali oko 800.000 vojnika, 4 armije, gomila tenkvskih divizija, vazduhoplovnih eskadirila, morske i rečne flotile i td

1584219118228.png


Tenkovska kolona Jugoslovenske armije pred Trogirom 1945
 
pa da počnemo sa čestom slikom partizanskih jedinica iz 1944 god i 1945 godine, kad su partizani brojali oko 800.000 vojnika, 4 armije, gomila tenkvskih divizija, vazduhoplovnih eskadirila, morske i rečne flotile i td
i takvu je silu specilo 90 domobrana i usrasa da udju u jasenovac , pa su ga te junacine obisle i produzili za srbiju , alal vera na vojsku :maramica:
 
i takvu je silu specilo 90 domobrana i usrasa da udju u jasenovac , pa su ga te junacine obisle i produzili za srbiju , alal vera na vojsku :maramica:

Najveći Sin Naših Naroda i Narodnosti
je zabranio da se Jasenovac napada.
Pa je onda '45 ("Srbi još nisu dovoljno iskrvarili)
mobilisao omladinu i poslao ih na Sremski front
da jurišaju na ukopanog švabu.
Rezultat - masakr.
A samo je trebalo sačekati ruse na njihovom putu za Berlin.
Pa zidani i drugi mostovi gde je četnike masakrirao.
Daleko da sam njihov pristalica, pričam samo zbog istine.
To je bila kraljeva, vojska, dakle, regilarna vojska.

Kada je to trebalo primeniti na razbijenim ustašama
Čopo se prodobrio:
"Ćujte, dosta smo ubijali, sada idemo na prevaspitavanje.
Pa prevaspitavanje na otoku Golom,
gde je, slučajno 90% robijaša bilo pravoslavno,
a čuvari mahom ex ustaše, '45 masovno prevedene u partizane.
1941 broj hrvata u partizanima je bio na nivou statističke greške.
I, finale:
1945 zabranio povratak proteranim srbima da se vreate na svoja imanja,
i masovno naselio šiptare iz Albanije.


inače:
ТУРСКИ ПОПИС НA КОСОВУ 1455: 13 ХИЉАДА СРПСКИХ КУЋА, САМО 46 АЛБАНСКИХ
 
ТУРСКИ ПОПИС НA КОСОВУ 1455: 13 ХИЉАДА СРПСКИХ КУЋА, САМО 46 АЛБАНСКИХ
Свакако, можете рећи да није битно оно што се дешавало пре пет стотина година те да је битно само оно што важи данас, и то је тачно. Aли је такође тачно и да Aлбанци фалсификују историју јер схватају да је историјско право једнако важно као и фактично стање. Стога, не можете рећи да је садашњост битнија од прошлости.

Према последњем попису становништа на територији AП Косово и Метохија који је спроведен почетком априла 2011. године, тамо је живело 1,7 милиона људи. Овај број углавном обухвата Aлбанце, пошто попис није спроведен у четири општине на северу покрајине, а и највећи део Срба јужно од Ибра га је бојкотовао.

Ова огромна албанска већина која је тренутно чињенично стање, заједно са илирском хипотезом о албанском пореклу, представља темељ права које тај народ полаже над тлом о коме се говори.

До те већине дошло је, наравно, само и искључиво терором, геноцидом и прогоном који су у последњих пет стотина година систематично спроводили Турци, док су овим пределима владали, и Aлбанци муслиманске вероисповести.

Зато је необично да српско историјско право на Косово и Метохију брани управо један османлијски документ, који доказује не само да су Aлбанци релативно речено новопридошлице на ту земљу, већ уједно доводи и у питање илирску хипотезу о којој је више речи било у засебном тексту.

Наиме, отомански дефтер (односно општи катастарски порески попис) из 1455. године који је скупљен у земљи Бранковића (другим речима, отприлике исто што је данас територија Косова и Метохије) забележио је невероватну ствар: ситуација тада је била обрнута у односу на данашњу, и то драстично.

Османлијски пописивач је забележио да на КиМ постоји 480 насеобина у којима живи 13.696 одраслих мушкараца, 12.985 кућа, и још 14.087 носиоца домаћинстава (пошто је постојало и 480 удовица). Неки одрасли мушкарци нису имали своје куће, па су тако забележени као сиромаси. Неке куће су дељене на више домаћинстава.

Пажљивим проучавањем онога што је забележио османлијски пописивач на КиМ установљена је фрапантна етничка структура становништа. Средином 15. века постојало је скоро 13.000 српских кућа у свих 480 села и вароши на Косову и Метохији. Поред наших, ту је било и 75 влашких домаћинстава у 34 села, 46 албанских у 23 села, 17 бугарских у 10 села, пет грчких у Лауши и Вучитрну, једно јеврејско у Вучитрну и једно хрватско.

Од свих имена и презимена која се помињу у попису, 95,88 одсто су била српског порекла, 1,90 одсто романског, 1,56 неутврђеног, 0,26 албанског, 0,25 грчког, и тако даље.

Дакле, пре 500 година, постојало је на Косову само 46 албанских домаћинстава у 23 села (у просеку две куће по селу, ниједно једино чисто албанско), док је српских било скоро 13.000 у свих 480 насеобина. Словима: тринаест хиљада у четири стотине и осамдесет места наспрам четрдесет и шест у двадесет и три. И не само то него не постоји забележен чак ни један једини топоним албанског порекла (уосталом, и данас Aлбанци на КиМ углавном користе српске топониме, почев од имена самопрокламоване државе Косово које на албанском језику не значи ништа, односно, имена које је српског порекла, па све до назива престонице – Приштине).

У 14. столећу етничка структура је била још драматичнија; наиме, Дечанска хрисовуља из 1330. године садржи детаљан списак домаћинстава која су пописана у Метохији и данашњој северној Aлбанији, на метоху манастира Високи Дечани, па тако знамо да су од 89 села само три била албанска, те да су од 2.166 земљорадничких газдинстава и 2.666 сточарских само 44 била албанска, другим речима 1,8 одсто.

Не-српско становништо на територији Косова и Метохије до краја тог века није прелазило 2 одсто.

Најпопуларнија мушка имена на КиМ 1455. године су била Радислав, Богдан, Радица, Степан и Никола, док су женска била Оливера, Радислава, Стојислава, Јелена, Станислава, Владислава и Влкосава (односно Вукосава, јер је “л” временом прешло у “у”; исто се десило и са именицом “влк” која је постала “вук”). Век раније, најпопуларнија мушка имена на истом тлу су била Рајко, Милош, Радослав, Богоје, Дорослав, Богдан, Прибоје и Милован.

Иначе, званични назив овог за нас важног османског документа је био “Дефтер за Вукову област”. Величине је 30 x 12 центиметара, увезан је у кожни повез и представља једну целину без икаквих интерполација. Обухвата 240 фолија, односно 480 страница. Писан је на белом папиру црним мастилом, и то веома лепим рукописом.

Aко можда чекате дете овај попис вам може помоћи да пронађете старо име које вам се свиђа и обновите његову употребу ако је заборављено.

Наш фаворит за ту обнову је српско-словенско име Брајан чије је постојање међу Србима забележено на доста места у нашем средњем веку. Чак се један жупан тако и презивао: у питању је био жупан Петар Брајан који је иза себе оставио и задужбину, Белу цркву у селу Карану у близини Ужица, која постоји и данас (један куриозитет за крај: његова жена се звала Струја).

Извор: telegraf.rs
 
Brijanje zarobljenih četnika na Neretvi
https://slikepartizana.wordpress.com/2016/12/03/brijanje-zarobljenih-cetnika-na-neretvi/



brijanje_zarobljenih_c48detnika.jpg


Partizani briju zarobljene četnike, koji su potom pušteni na slobodu, u toku bitke na Neretvi, marta 1943.

Bitno je napomenuti da partizani nikog od zarobljenih četnika nisu ubili, o čemu najbolje svedoči izveštaj četničkog komandanta Petra Baćovića Draži Mihailoviću od 18. marta 1943:

Ovog momenta vratilo se 10 Crnogoraca nikšićke brigade koji su bih zarobljeni kod boljševika. Oni pričaju: zarobljenih je 90 u noćnom napadu… Od svih zarobljenika pušteno je 10 starih. Ostale su zadržali. Zarobljenike su vodili pred Peka Dapčevića koji ih je korio. Ubili nisu nikoga.
Partizani su većinu četnika smatrali zavedenim i prisilno mobilisanim seljacima, odnosno potencijalnim partizanskim borcima. Nakon što bi im objasnili da su „nesoj“ (najgora zamisliva uvreda za Crnogorca) koji se bori za okupatora,

velikodušno bi im ponudili priliku da se iskupe, i okrenu oružje protiv Talijana i Nemaca.

Četnici koji su ostajali u partizanskim redovima morali su proći ritual brijanja. Brijanje, osim što je imalo strogo vojničku i higijensku svrhu, očito je bilo upriličeno i da ponizi zarobljene dojučerašnje neprijatelje, koji su potom kao novi ljudi stupali u partizanske redove.

S druge strane, one četnike koji bi odbili da stupe u partizanske redove, po povratku među svoje saborce čekala je prilično čudna sudbina. Četnički vođa Draža Mihailović je 19. marta naredio da se četnički borci, koje su partizani puštali,

odmah zatvaraju u logore:

Sve puštene četnike iz boljševičkog ropstva zatvorite u odvojene logore daleko u pozadinu i ne dozvolite nikakvo mešanje sa ljudstvom radi sprečavanja širenja defetizma, zbog čega su ih komunisti i propustili.
U takvoj situaciji, izbor je bio ostati sa oružjem u ruci među partizanima, ili se razoružan vratiti četnicima i biti zatvoren u logor.

Fotografiju napravio čuveni partizanski fotograf Žorž Skrigin.
 
Sve tri sestre su preživele rat


sestre-ivkovic.png


Sestre Ivković iz Donjeg Drežnja, partizanke 10. hercegovačke brigade, na položaju kod Posušja u leto 1942. uoči napada na ustaško uporište koje je potom zauzeto.

S leva na desno: Sava, Staka i Zora. Rođene su u gradu Butte-u u Montani (USA) gde je njihov otac Boško radio kao rudar. U tom gradu i danas ima Ivkovića.

Sve tri sestre su preživele rat.

https://slikepartizana.wordpress.com/2016/12/05/sve-tri-sestre-su-prezivele-rat/
 
Што то зло семе партизанско показујеш. После усташа највише су побили српског народа. Па сам Тито је у АУ војси на фронту убијао Србе. Немаш стида нимало!?
Partizani su cak namerno ubijali po jednog nacistickog vojnika da bi isprovocirali naciste da poubijaju nevin sprski narod.
 
14663.jpg

Na slici s leva na desno (fotografija je iz oktobra 1941.): Ratko Parezanović, učitelj, rođen 1916, u selu Banjici kod Čačka; član KPJ; učestvovao u pripremama ustanka u Dragačevu; bio je komandir čete u Dragačevskom bataljonu Čačanskog NOP odreda, Poginu u borbi protiv četnika 3.novembra 1941. godine u Užičkoj Požezi. U sredini Bogdan kapelan. Rođen u Bosanskom Novom 1919.godine. Komandir čete u Drugoj proleterskoj brigadi. Poginuo kod Livna 18.decembra 1942.godine.
 

Back
Top