Slike koje mirišu?

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.510

Pored gledanja, od sada ćete remek delo moći i da pomirišete..​


Brojgler.jpg

Renesansni slikar Jan Brojgel Stariji je bio toliko vešt u slikanju procvetalih latica cveća, da mu je kardinal Federiko Bormeo napisao da oseća miris proleća dok ih posmatra.​


Četiri veka kasnije, oni koji su pod sličnim utiskom mogu da odu do muzeja "Prado" u Madridu i osete mirise koji potiču od raznih predmeta sa Brojgelove slike Čulo mirisa. Muzej je unajmio kustose i stručnjake parfimerije "Puig" da kreiraju arome deset glavnih predmeta koje se pojavljuju u Brojgelovom delu.

Slika, koja je deo kolekcije o pet glavnih čula prikazuje predivan vrt u kojem se nalazi izobilje biljaka i cveća, paunova i morskih prasića. Brojgel je naslikao floru na slici, dok je Peter Paul Rubens umetnuo alegorične figure. Inspirisan vizuelnim bogatstvom slike, čelnom čoveku "Pradovog" flamanskog odeljka Alehandru Vergari pala je na pamet ideja.

- Razmišljao sam da bismo mogli da se fokusiramo na čulo mirisa i da se stručnjak za parfeme potrudi oko slike, identifikuje šta je na njoj i stvori deset aroma koje pripadaju stvarima u njoj - kaže Vergara.

Kada su stručnjaci identifikovali 80 različitih vrsta biljaka i cveća na slici, Gregorio Sola iz parfimerije "Puig" započeo je svoj posao na stvaranju aroma. Njegovi napori, sada su smešteni u četiri različita raspršivača koji se nalaze u sobi 83 Muzeja "Prado" koji pritiskom na ekran izbacuju pažljivo odabrane arome jasmina, ruže, smokve, cveta pomorandže, narcisa, irisa i nekih njihovih kombinacija.

Iako je Sola odlučio da ne ubaci mirise morskih prasića, paunova i psa koji se ušunjao u sliku, on je ipak rekreirao aromu cibetke, koja leži u donjem desnom ćošku slike.
Jedan od raspršivača izbacuje toplu, smrdljivu aromu koja, srećom, brzo nestaje.

- Cibetka ima prilično oštar, prljav miris. Ali se ta aroma može naći u svim receptima parfema od 1500. do 1600. godine. Korišćena je kao fiksativ koji je obezbeđivao da parfem što duže ostane na koži - objasnio je Sola.

Novosti.rs
*************************
Što bi rekli sada je potpuni užitak.. pored gledanja sada možemo i da mirišemo, da "doživimo" taj nestvarni ambijent i inspiraciju čuvenog slikara.
Iako je to za sada prva slika koja ima i miris, nadamo se da će takvih mirišljavih slika biti još.. naslov teme teži k,tome. :)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.