Slikanje po površini vode

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640
Najnoviji popularan oblik umjetnosti je slikanje na vodi i dolazi iz Kine. Četkom i bojom, umjetnik nanosi mustre na vodu, a zatim stavlja papir ili tkaninu preko, na čemu ostaje ono što je naslikano na površini vode. Ova tehnika potiče još iz 15. vijeka, ali je do danas bila prilično zapostavljena, jer se malo umjetnika bavilo time. Neophodna je mirna i sigurna ruka kako bi se dobile lijepe mustre.

 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640
Ebru umjetnost se izrađuje tako što se voda miješa sa određenom vrstom smole koja vodi daje veču gustoću i manju pokretljivost. Boje se miješaju sa životinjskom žuči koja bojama daje sljedeća svojstva:

- plutanje i nerastapanje na površini vode,
- širenje po površini vode
- nemješanje boja međusobno
- ljepljivost

Voda tj. smjesa se nakon što je pripremljena istresa u posebno korito ili posudu, ravnih stranica, po kojoj se nanose boje. Boje se na površinu smjese nanose posebnim četkicama izrađenim od ružinih stabljika i konjske dlake, kao i kapaljkama ili iglama. Pored navedenog pribora koriste se još i posebno izradženi češljevi i igle. Nakon što se boje nanesu na smjesu, i iscrtaju neki motivi ili oblici, na kompoziciju se polako stavlja papir na koji se slika prenosi. Papir se iz korita vadi prevlačeći preko ruba korita, tako da se višak vode vrati u korito.


Ebru umjetnost se dijeli na dvanaest osnovnih vrsta:

Batal - krupni ebru
Čićekli - cvijetni ebru
Čift - dupli ebru
Dalgali - valoviti ebru
Gel git - plima i oseka ebru
Hafif - blagi ebru
Hatip - ebru motivi
Neftli - ebru sa terpentinom
Serpmeli - pjegavi ebru
Šal - kašmirski ebru
Tarakli - češljani ebru
Yazili - pisani ebru

Pored ovih, postoje i druge vrste poput: resim (slikani), mermer (kameni), barut (po osnivaču nazvan) i dr. Neki od dvanaest osnovnih vrsta imaju svoje podvrste, a moguća je kombinacija između vrsta.Wikipedia
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640
Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti.

Neke od specifičnosti ebrua jesu recimo to, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i nutrine, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.

Danas se takvi primjeri i tragovi ebru umjetnosti mogu nači u muzejima i bibliotekama poput Gazi Husrev begove, korišteni u uvezivanju knjiga, u administrativnim sveskama iz prošlog doba, kao i na starim levhama kao pozadina za pisanje i bordura na levhama. Ne postoje predaje o imenima ebru umjetnika u Bosni niti na prostorima Balkana, ali kako su recimo kaligrafi sami sebi izrađivali često ebru po potrebi, tako se smatra da je među onima koji su se bavili kaligrafijom i knjigovestvom bilo ebru umjetnika.

 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640
Jedna od najbitnijih karakteristika ove umetnosti je to što njom može svako da se bavi. Naravno, od talenta i kreativnosti zavisi koliko će radovi biti interesantni i različiti. Da li će to biti mermer u različitim bojama, cvet oslikan na mermeru ili neki drugi oblik, pitanje je vaše mašte i inspiracije.
Ebru se koristi za ukrašavanje ivica kaligrafskih dela, na koricama rukopisa, kao podloga u reprezentativnim kaligrafskim albumima, na kravatama, pokrivačima za sto i ukrašavanje zidova. Na časovima ćete naučiti samu tehniku izrade, a nakon toga je sve prepušteno vašoj kreativnosti. Pošto se sam proces oslikavanja odigrava u vodi, ne postoji mogućnost da nešto "pogrešite" kao na papiru. Vodu na kojoj ste slikali možete koristiti do mesec dana, a posle se ona menja. Inače opuštajući efekat vode u kombinaciji sa raznim bojama koje plivaju na njoj je zaista fascinantan.

 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640
S obzirom na to da ebru radovi nisu potpisivani i da ima vrlo malo pisanih izvora o ovoj umetnosti, ebru je jedna od umetnosti o čijoj se prošlosti zna veoma malo.

Danas je skoro nemoguće utvrditi otkada tačno datira jedna od najvažnijih umetnosti ukrašavanja papira, ebru. Iako su se ebru radovi mogli naći među koricama veoma starih knjiga (unutrašnje strane korica su obično bile ukrašene ebru radovima), nemoguće je dati sud o periodu njihovog nastanka, zbog mogućnosti da su dodati naknadno. Najstariji radovi ovakve vrste poticu iz XV veka.
Što se etimologije reči „ebru“ tiče, smatra se da ona potiče iz čagatajskog jezika. Umetnost ebru rođena je u Buhari, zatim je došla do Irana, odakle je dospela do Anadolije. Značenje pomenute reči može biti sledeće: šareni papir koji se koristi za pravljenje svezaka i korica, zatim na persijskom jeziku: poput oblaka, obrva itd. Na Zapadu ebru nazivaju "turskim mermernim papirom".

 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.