Quantcast

SLIKA

mnicic

Zainteresovan član
Poruka
132
@codemaker
pa jeste u javascriptu, nemoj da mesas java script i dreamweaver.

imas u dreamweaveru komandu za izradu rollover slika (rollover image se ja mislim zove). to je to sto trazis...
 

codemaker

Iskusan
Banovan
Poruka
6.517
mnicic:
@codemaker
pa jeste u javascriptu, nemoj da mesas java script i dreamweaver.

imas u dreamweaveru komandu za izradu rollover slika (rollover image se ja mislim zove). to je to sto trazis...
Ne mesam ja to dvoje (valjda znam razliku izmedju skript jezika i web development alata), hteo sam ustvari da kazem da se isti efekat moze uraditi i u cistom JavaScript-u.
A ako pogledas kod, genereisan je JavaScript kod (na primer MM_SwapImage() funkcija).
Nema tu mnogo mudrolije, poznata stvar, tako da mu uopste za taj efekat i ne treba bas DreamWiever.
 

Leka

Aktivan član
Poruka
1.669
Jednostavno je samo treba uraditi par stvari. Prvo treba kesovati slike
u catche browsera da ne bi bilo cekanja da se slike "prevuku sa neta" kad
predjemo misem preko. Onda samo napravis funkciju za zamenu i gde ti god
treba samo pozoves funkciju sa odgovarajucim parametrima. Evo kako sam ja
to radio:

<SCRIPT>
<!-- U niz adrese slika (koliko hoces) -->
var slike = new Array ("slika1.gif","slika2.gif","slika3.gif");
<!-- Sad ide automatski preload jedna po jedna -->
var slika = new Array();
for(i = 0;i<slike.length;i++){
slika = new Image();
slika.src = slike;
}
<!-- funkcija promene onmouseover i onmouseout(funkc. koja menja slike) -->
function menjaj(koga,skim){
document.images[koga].src = slike[skim];
}
</SCRIPT>

I sad ti samo ostaje da uzmes neku sliku(koju hoces da se menja) i da je
"uokviris" u link a da linku zadas da menja onMouseOver(na mesto prve slike,
koja se vidi, postavi drugu/koju smo naveli u nizu) odnosno onMouseOut(na mesto prve slike postavi prvu sliku)

<a href="" onMouseOver="javascript:menjaj('nasaslika','1')" onMouseOut="javascript:menjaj('nasaslika','0')" border="0"><img name="nasaslika" src="slika1.gif" border="0"></a>

==========================================

Ako ti treba jos neko pojasnjenje koda, slobodno pitaj. Tu sam ja a mislim
da ce se i drugi ubaciti.
Dodushe ako ti nista od ovog nije jasno onda definitivno uzmi DW ili FP
pa nek ti oni to automatski urade. Jedini problem kod DW i FP je sto ce
kod biti malo masivniji ali to nije problem ako je tebi vazno da "radi pa
bilo kako".

Poz.

P.S. Ako neko ima neki predlog za izmenu koda, da se ustedi koji red, slobodno
pricajte!! :)
 

Top