Slika na displeju na DSLR?

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gost
Da li neko zna zasto DSLR fotoaparati ne omogucavaju posmatranje zive slike na displeju? U redu je da koriscenje optiskog trazila ima svojih prednosti, ali bi ponekad i na SLR digitalcu bilo zgodno pratiti objekat snimanja na displeju. Mislim da drzanje CCD-a stalno u mraku omogucava mnogo manji shutter lag ali to bas nisam siguran. Ima li neko neki pametan odgovor?

Jednostavno, DSLR-ovi, kao i SLR-ovi, imaju ogledalo koje u spustenom polozuju sprecava prolaz svetlosti do senzora. Pri ovome ogledalo sluzi ne samo da da sliku za trazilo, vec se deo svetlosti preko njega odvodi i do senzora za merenje svetlosi i za autofokus.

Pa dobro ok. To je jasno. Ali zar ne bi mogla da se napravi opcija da je ogledalo stalno podignuto, zatvarac otvoren a aparat radi u rezimu kao i obicni kompaktni fotoaparati sa izostravanjem i merenjem svetla preko CCD-a. Neka to bude samo jedna dodatna mogucnost.

Ne znam! Imaju li DSLR-ovi mogucnost snimanja video zapisa. Ako imaju onda ni ja ne vidim zasto ne bi postojala mogucnost da se koristi displej. Ako nemaju onda je verovatno problem u konstrukciji senzora. Mozes da probas da potrazis na Internetu "full frame CCD" ili nesto slicno.

Eto toliki gosti i mene pocese da zbunjuju pa sam registrovao nick (doduse galerija fotki ce malko da priceka ali bice i toga 8) )
BTW sad se vidi koju opremu koristim :wink:

E a sad malo o temi.
Koliko sam ja razumeo stvari a valjda jesam (bar se nadam :wink: ) postoji izvesna razlika izmedju cipova (CCD i CMOS ili cak MOSFET) ali mislim da je u pitanju ipak lag koji ne sme da bude primetan kod DSLR dok je (bar za mene) bolno neprijatan kod kompakta. Interesantno da se npr za astrofotografiju preporucuju bas klasicni CCD cipovi a ne CMOS varijante, verovatno zbog toga DSLR i dalje kubure sa dugim ekspozicijama npr par sati (u stvari ako se ne varam sve duze od 30 sekundi). Sve u svemu kad god sam koristio nekog digitalca nikad se nisam bas najbolje osecao sa LCD-om umesto trazila.

Ne postoji samo razlika izmedju CCD, CMOS i JFET, nego i izmedju konstrukcije samih CCD cipova. Ovde nije problem lag nego iskoriscenje povrsene senzora. Kod klasicne konstrukcije CCD senzora oko polovina aktivne povrsine otpada na dodatnu elektroniku (sift registar). Mehanicki zatvarac ovde dosta pomaze (mislim da je neophodan za razne FET senzore). Tu negde verovatno lezi i razlog nemogocnosti koricenja LCD-a kod DSLR-ova.

Da! Elaktonski "zatvarac", koji je ustvari trenutno resetovanje svih piksela na CCD cipu zahteva jos malo elektronike na samom CCD-u. Cipovi za DSLR nemaju taj elektronski "zatvarac" pa je sa njima i nemoguce imati kontinalnu pokretnu sliku. BTW, nijedan DSLR nema video mod.

Back