Slika "Krug" Lazara Vozarevića

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.414
1656320306-LAZAR-VOZAREVIC.-KRUG-1967.jpg

Slika “Krug” Lazara Vozarevića iz 1967. više od pola veka bila je deo jedne od najznačajnijih privatnih kolekcija na svetu, američkog milijardera i osnivača "Čejs Menhetn korporacije" Dejvida Rokfelera

Kada je video sliku na Bijenalu u Sao Paolu, u Brazilu Rokfeler izgovorio: „Ova slika je moja, jer je puna originalnosti“. I Rokfeler kupuje sliku i više od pet decenija ona nikada nije bila dostupna javnosti. Mnogo se pričalo o „Krugu“, brojni istoričari umetnosti su pisali o toj slici, i stekla je neku vrstu kultnog statusa u našoj istoriji umetnosti.

Kada je 20. marta 2017. Dejvid Rokfeler preminuo u 101. godini njegovi naslednici odlučili su da se, uprkos tome što je u trenutku smrti bio „težak“ 3,3 milijarde dolara, „reše“ dela impresivne umetničke kolekcije. Među „žrtvama“ bio je i „Krug“:

Posle Rokfelerove smrti najveći deo prodat je preko jedne velike aukcijske kuće. Ta prodaja bila je rekordna u istoriji kada je u pitanju privatna kolekcija, jer je deo prodat za 832 miliona dolara, bez obaveznog poreza. A prodate su vrhunske slike Pikasa ili Monea, dok su drugi delovi zbirke prodati preko drugh aukcijskih kuća. Tako je i „Krug“ bio ponuđen na aukciji u Americi i odmah otkupljen.Slika se danas nalazi u zbirci jednog našeg privatnog kolekcionara.Ovo rekek delo Vozarecica prvi put je bilo izlozenu u javnosti Jula 2022.g. u Modernoj galeriji u Beogradu, a potom je slika stigla u Galeriju Lazara Vozarevica u Sremskoj Mitrovici , slikarevog rodnog grada. Stigavsi u Srbiju, krug putovanja ove slike je zatvoren.

To je bilo prosle godine, video sam sliku u galeriji u Srbiji i ne znam zasto je tolika fama oko nje ali znam da je kolekcionar koji ju je otkupio na toj aukciji u Americi pokrenuo celu pricu, izdasno castio beogradske novinare da se pise o tom delu i povratku u Srbiju ( uglavnom se isti tekst i misticna prica o toj slici ponavljaju), kolekcionar odradjuje nevidjeno dobar samomarketing a ne znam iz kog razloga posto covek uopste nije iz sveta umetnosti nego necega mnogo prizmenijeg, preprodaje nekretnina, da ne ulazimo u carsijske price kako se zaradio prvi (nekoliko) milion. Znaci, steknes kao tajkuncic neku kintu i samoproglasis se poznavaocem i ljubiteljem umetnosti, krajnje "jedinstven" slucaj :D

mozda dize cenu slici u nameri da je proda
Mozda, slika je bila ponudjena na toj aukciji za pocetynih 3 hiljade $, pa je skocila za 4300%. Do tad nepoznat umetnik na Zapadu (cela ta prica o bijenalu u Sao Paolu i Rokfelerovom otkupu slike nije proverljiva a nije ni iz Rokfelerove kolekcije dosla na tu aukciju (ovo je proverljivo jer na interMetu ne postoji takav trag)- razmislite da li bi Rokfeleri pored Monea, Riviere, Pikasa drzali nesto u svojoj kolekciji sto vredi samo 3 hiljade $ a pride svaki umetnicki komad koji je bio u njihovoj kolekciji dobija na "tezini" i samim tim mu se pumpa cena). Prica je ocito naduvana, ocito isfabrikovana a ne verujem da neko ko ima pare u danasnjoj Srbiji ne moze i nece da plati nekog stvarnog iz umetnickog sveta da mu da informaciju sta je istina a sta ne, vredi li ili ne, ipak nisu svi veslo sisali iako se, jel'te, svi grozimo nase elite.

Meni je pametniji onaj SNS-ov bivsi direktor Gradskog Stambenog koga su uhvatili u svercu "Strazara" Paje Jovanovica, on je ulozio u siguricu, u nesto sto je priznato i cenjeno u Srbiji i nesto sto je mogao uvek da kapitalizuje u opipljivu cifru. Uloziti 130k $ u Vozarevicevu sliku je kockanje pa stoji da si mozda u pravu.

Back