Slika današnje Srbije

Da se umešam...
Holanđani zarađuju mozgom i dobrom organizacijom, pa tako i u poljoprivredi. Preživeli bi i bez subvencija.
Da li znate..
Svaki vlasnik poljoprivredne parcele u Holandiji, koji je na njoj ostavio šumu i nije je posekao, dobija za to od države godišnje, otprilike, kao da je zasejao pšenicu i prodao.
Sve ima svoj razlog..čuva od vetrova, humus, životinje itd. Zato je holandska ravnica pošumljenija mnogo više nego vojvođanska.
Na njihov jalovi pesak su, brodovima, doteravali plodnu zemlju iz skandinavskih šuma..itd itd Drugi mentalitet od Balkana.
Da li ste znali...
U Holandiji niko ne može da poseduje više od 100ha zemlje..ni kompanije.
Kod nas će arapi tj. nepomenikov buraz i matijevići i miškovići da od Vojvodine naprave zatrovanu peskovitu pustinju.
Predug post...dovoljno
A šumadija ni š od šume! Sve pokrade vučić dinastija! :mafijas:

Srbija
≈ 1,15 miliona ljudi aktivno na farmama (prema poslednjem popisu poljoprivrede) �
Agroberichten Buitenland
Holandija
Manje od ~160 000 radnih mesta (FTE) u poljoprivredi (oko 1,9 % ukupnog zaposlenja)

i zarade 25 puta vise Holandiji 1,9 % zaposlenih naravno da je mali dio BDP

Ti si lud 100% :)
Holandska poljoprivreda se subvencioniše..

Šta to znači?
Znači da država uzima pare iz budžeta (koje su industrija i usluge napunile) i daje ih poljoprivrednicima da uopšte imaju računicu i da budu konkurentni.

Šta to znači?
Znači da država uzima pare iz budžeta (koje su industrija i usluge napunile) i daje ih poljoprivrednicima da uopšte imaju računicu i da budu konkurentni.
Subvencionisanje je dogovor države i poljoprivrednika tj osiguran otkup i stabilne cene. Ništa ne znaš a svuda guraš nos, tipično za naprdnjaka. :kafa:

Zato se i raspada srbija jer su se vlasti dočepali nepismeni klošari sa dna kace. Uzimaš na kamatu, sve na crveno, veća manja i slično ekipica. Uz malo sreće to će sve biti počišćeno uskoro.

Evo ja ću..

Screenshot_20260220-012702~2.jpg

Nije problem imati rudnik ili železaru – to imaju i najrazvijenije zemlje. Problem nastaje kada se koncesije dodeljuju kompanijama koje nemaju jasno i strogo definisane obaveze zaštite životne sredine (citaj Srbija skida gace), a poznato je da su pojedine kineske firme često predmet kritika upravo zbog primene nižih ekoloških standarda u inostranstvu.

Savremena industrija podrazumeva skupe sisteme za filtraciju, tretman otpadnih voda, kontinuirani monitoring emisija i obaveznu rekultivaciju zemljišta.
A moguce posledice su zagađen vazduh, kontaminirana voda i troškovi sanacije koji na kraju padaju na teret građana.
Opsta mesta koje lepo zvuce ali nemaju veze sa stvarnoscu. U srbiju niko ne dolazi da bi se pridrzavao standarda vec da bi se ostvarili profiti u dogovoru sa lokalcima. I nisu tu samo Kinezi problem (jesu najvise) vec svi koji su uopste voljni uloziti u Srbiju. Primer Beocinske cementare , La Farz koja je kupila cementaru promenila je tehnologiju prerade sa plina na ugalj jer je jeftinija eksplatacija. Svojevremeno u periodu Jugoslavije otvorena je kreditna linija da bi se preslo na tehnologiju plina koja je zanemarljivo skuplja ali ekonomski prihvatljiva. No sta Francuza interesuje ekoloske potrebe domorodaca. I to je u pitanju cementara koja i da oces, i samog Grcica da postavis za direktora ne moze lose da posluje.
Zemlja koja nije atrakivna za investicije a vapi za njima kao Srbija omogucuje investitorima da odredjuju uslove eksplatacije, standarde , cenu rada, seksualne afinitete. Pokorno molim :kpozdrav: .

Poslednja izmena:

Šta to znači?
Godisnja zarada 129 milijadri ,subvencija 1 miliardu i nema racunice :mrgreen: u plusu 128 milijardi
Ukupne poljoprivredne subvencije u Holandiji (EU + nacionalne poticaje) prema dostupnim podacima iz izvora za protekle godine su:
➡️ oko ~1,0 – 1,1 milijardi € godišnje subvencija isplaćenih farmama (podaci o stvarnim isplatama u 2022. godini pokazuju oko ~1,05 mlrd €).

Ako ne razumijes sta da radim ,cao :D

Šta to znači?
Pa ti poljoprivrednici pune budžet. Država ne zavisi od uvoza hrane. Pomisli na ratna vremena.
I treba da im daje subvencije tj. deo da im vrati.

Šta to znači?
Posmatraš sve iz srpske perspektive.
Koja industrija u Srbiji? Šrafciger
Koje usluge? Prevara
I sve offshore ili strane firme izneše pare i prikazuju u Srbiji samo gubitke ili miniminimalnu dobit..Banke vas deru procentima..Što košta kod holandskih banaka 0.1-0,3% posto, u Srbiji me oderu za 4-10%.
Ja sam pomislio da imaš neke veze sa Holandijom i da je poznaješ.
U Holandiji, kada dođe radnik, umazan, ili u prljavom radnom odelu, na kasu u marketu, pauza mu oko 12sati, svi ga pustaju preko reda jer ga poštuju.
Seljak poštovan, radnik poštovan.
U Holandiji ako nemaš realnog radnog iskustva, nikad te niko na izborima ne bi glasao.
U Srbiji parazitiraju i kradu ceo život vaši najbolji-izabrani lopingeri, bez dana radnog staža.
Eeee zato Holandija ima para za subvencije.
PS: Srbija trenutno živi samo od stranih kredita i pranja para i rasprodaje "kućnog nakita"..Lepo sada.
Bolje živi državni uhljeb u Srbiji nego radnik u Holandiji..aliii...
Ne potraje to dugo.

Poslednja izmena:
Posmatraš sve iz srpske perspektive.
Koja industrija u Srbiji? Šrafciger
Koje usluge? Prevara
I sve offshore ili strane firme izneše pare i prikazuju u Srbiji samo gubitke ili miniminimalnu dobit..Banke vas deru procentima..Što košta kod holandskih banaka 0.1-0,3% posto, u Srbiji me oderu za 4-10%.
Ja sam pomislio da imaš neke veze sa Holandijom i da je poznaješ.
U Holandiji, kada dođe radnik, umazan, ili u prljavom radnom odelu, na kasu u marketu, pauza mu oko 12sati, svi ga pustaju preko reda jer ga poštuju.
Seljak poštovan, radnik poštovan.
U Holandiji ako nemaš realnog radnog iskustva, nikad te niko na izborima ne bi glasao.
U Srbiji parazitiraju i kradu ceo život vaši najbolji-izabrani lopingeri, bez dana radnog staža.
Eeee zato Holandija ima para za subvencije.
Nije on video Holandiju sem na razglednici.Da jeste ne bi pisao onakve nebuloze i širio dezinformacije

Danas se mnogo lakse iseliti nego sredinom '90-tih ili jos ranije, postoji interMet pa mozes da saznas sve o zemlji i gradu u koji bi da se naselis a postoji i gomila zemara iseljenih sirom belog sveta koje kontaktiras putem drustvenih mreza pa ces saznati gde i kako da iznajmis krov nad glavom ili kupis parizer u Aldiju. 90-tih nisi mogao da udjes u nijednu drzavu EU zato sto nam nisu izdavali vize bez jakih porodicnih razloga, danas ti ne treba viza da odes do Svabije i ako nadjes posao ciscenja stambenih zgrada ili fizikaliju na baushteli vrlo lako mozes da dodjes do radne vize (biju ko nece) bez obzira na znanje/neznanje jezika.

Znaci da je tako lose u Srbiji kao sto vi blokaderosi pisete, apsolutno niko sem 1,5 miliona ljudi vezanih za partiju na vlasti ne bi ostao u toj drzavi, ne postoji nacin da bi ih neko zadrzao. No, i sam si napisao "tu im je kuca i porodica" a bogami imaju i neke prihode i u Srbistanu (kako su tebi tvoji roditelji davali novac ako je tako lose?) pa ljudi saberu 2+2 i odluce sta ce da rade. Nekome je taj zbir 2+2 dovoljan da ostane u Srbiji, zapravo vecini stanovnika te drzave, pa se drze one stare narodne "bolje sova u ruci nego orao na grani" i ostaju svoj na svome. Nekima, na srecu za Srbiju manjini, to nije dovoljno i odose za beli zvet.

Zapravo nije , 90-ih se bilo mnogo lakše iseliti nego danas, sad je mnogo teže doći do papira, boravišne i radne dozvole i svega ostalog, recimo sestrina drugarica je pokušala pre par godina da ode u Švedsku gde već ima neku rodbinu i ono šanse nije bilo da dobije papire, isto tako imam ja jednu dalju rođaku iz Republike Srpske, recimo njen muž je otišao u Švedsku 90-ih i tad kao od šale odma su ga primili, dobio je papire i sve i u međuvremenu se oženio tom mojom daljom tetkom, rođakom ili šta mi je već i kada je ona pokušala isto da dobije papire tamo šanse nije bilo iako mu je zakonita supruga već mogla je tamo da ga posećuje samo turistički, mislim da je čak imala neke pogodnosti kao venčana supruga, dal je mogla malo duže da ostaje ili šta ja znam ali boravišnu i radnu dozvolu nije mogla da dobije i dobila ju je tek relativno skoro i to posle 10-15 godina peripetija, morala je i da uči i njihov jezik i svašta nešto.
Recimo kaže da primaju na primer Pakistance, Somalijce ili šta ja znam ali Srbe neće, jednostavno smo tad 90-ih dospeli na loš glas tamo, to se primilo i jednostavno ne vole nas i ne žele nas, slično je i u mnogim drugim zemljama, a i na kraju krajeva ni taj Zapad nije više što je bio pre 30 ili 40 godina.

Recimo sad je možda lakše turistički otići jer nema više onih šengenskih viza i sad ima onih jeftinih čarter letova i šta ti ja znam ali se iseliti tamo mnogo je teže nego što je bilo 90-ih.

Uostalom 93-će za vreme onih hiperinflacije je bilo dosta više ljudi u Srbiji nego što ih ima danas, pa sad da li to znači da je 93-će bilo bolje nego sad i kako to da su toliki silni ljudi ostali ovde, mislim da bi otišao negde treba ipak da imaš gde da odeš i da bi otišao negde treba ti pre svega neki kakav-takav kapital i neke pare, mislim lako se raspitati preko neta gde ima smeštaj, gde je dobra klopa i šta ja znam ali šta ti to vredi kad si bez prebijene pare, ono možeš samo da prosiš tamo i da spavaš na ulici.

Zapravo nije , 90-ih se bilo mnogo lakše iseliti nego danas, sad je mnogo teže doći do papira, boravišne i radne dozvole i svega ostalog, recimo sestrina drugarica je pokušala pre par godina da ode u Švedsku gde već ima neku rodbinu i ono šanse nije bilo da dobije papire, isto tako imam ja jednu dalju rođaku iz Republike Srpske, recimo njen muž je otišao u Švedsku 90-ih i tad kao od šale odma su ga primili, dobio je papire i sve i u međuvremenu se oženio tom mojom daljom tetkom, rođakom ili šta mi je već i kada je ona pokušala isto da dobije papire tamo šanse nije bilo iako mu je zakonita supruga već mogla je tamo da ga posećuje samo turistički, mislim da je čak imala neke pogodnosti kao venčana supruga, dal je mogla malo duže da ostaje ili šta ja znam ali boravišnu i radnu dozvolu nije mogla da dobije i dobila ju je tek relativno skoro i to posle 10-15 godina peripetija, morala je i da uči i njihov jezik i svašta nešto.
Recimo kaže da primaju na primer Pakistance, Somalijce ili šta ja znam ali Srbe neće, jednostavno smo tad 90-ih dospeli na loš glas tamo, to se primilo i jednostavno ne vole nas i ne žele nas, slično je i u mnogim drugim zemljama, a i na kraju krajeva ni taj Zapad nije više što je bio pre 30 ili 40 godina.

Recimo sad je možda lakše turistički otići jer nema više onih šengenskih viza i sad ima onih jeftinih čarter letova i šta ti ja znam ali se iseliti tamo mnogo je teže nego što je bilo 90-ih.

Uostalom 93-će za vreme onih hiperinflacije je bilo dosta više ljudi u Srbiji nego što ih ima danas, pa sad da li to znači da je 93-će bilo bolje nego sad i kako to da su toliki silni ljudi ostali ovde, mislim da bi otišao negde treba ipak da imaš gde da odeš i da bi otišao negde treba ti pre svega neki kakav-takav kapital i neke pare, mislim lako se raspitati preko neta gde ima smeštaj, gde je dobra klopa i šta ja znam ali šta ti to vredi kad si bez prebijene pare, ono možeš samo da prosiš tamo i da spavaš na ulici.

Ti ces da mi kazes kako se selilo 90-tih. Mene su '90-tih za turisticke vize (pazi, turisticke) odbili i Nemci i Italijani, zapravo nisam mogao dobiti nikakvu vizu za EU. Nosio sam svu mogucu dolumentaciju, pozive za posetu od rodbine/prijatelja, potvrde o zaposlenju i plati, vlasnicki list za stan u Srbiji, vojnu knjizicu da nisam ucestvovao u ratu - i 'ladno su me odbijali, cak mi je zena u svapskoj ambasadi rekla da cemo moci da putujemo tek kada skinemo Milosevica sa vlasti. Kazes da je tvoj rodjak iz BiH 90-tih ladno otisao za SveCku ali si zaboravio da kazes da je on 90-tih otisao na izbeglicki ausvajs a da nas gradjane Srbije nisu pustali tamo - a mi pisemo o Srbiji, ne o BiH, jarane. Takodje od 2008-me gradjanima Srbije ne treba turisticka viza za ulazak u EU (samim tim i u SveCku) tako da je odbijanje tvoje rodjake za vizu upitna prica, stavis pasos u dzep i odletis/odvezes se tamo, samo ti lupe stambilj u pasport da kasnije znaju da ne prekoracujes rok od 3 meseca boravka u EU.

Takodje, '90-tih su recimo u kanadskoj ili australijskoj ambasadi drzavljani BiH i Hrvatske laganica dobijali izbeglicki status i ausvajs za te drzave, gomila njih je dosla za te dve dzrave u roku od 8-9 mesci do 1,5 godine cekanja. A ja sam cekao iseljenicke papire za Kanadu od 1994 do 1997-me iako sam imao ponudu za posao iz te drzave i visoko obrazovanje u trazenim tehnickim strukama.

Mi iz Srbije smo 90-tih bili gradjani treceg reda kako i u Srbiji tako i napolju. A da smo mogli da odlazimo iz Srbije kao sto je moguce od 2001-ve a pogotovo 2008-me Srbija bi 90-tih bila napustena drzava. 93-ce je za vreme hiperinflacije kazes bilo mnogo vise ljudi u Srbiji nego danas, samo iz tog razloga sto nisi mogao da odes da radis nigde sem u Rusiju, to je jedini razlog. Tako da je taj tvoj providan fazon da "dokazes' kako je danas lose, cak losije nego 1993-te veze sa mozgom nema.

"Rasprava" sa tobom nema smisla. Adio.

Iako nisam ljubitelj tog matorog, isfrustriranog Kanađanina, moram da se složim sa jednom stvari — danas je zaista lakše otići iz zemlje nego devedesetih.

Prva i najveća razlika je u viznom režimu. Tokom devedesetih bilo je izuzetno teško dobiti šengensku vizu, kao i vizu za UK, SAD, Kanadu ili Australiju. To je bila direktna posledica ratova, sankcija i političke situacije.
Tačno je i da su izbeglice, naročito iz Bosne, kao i mnogi iz mešovitih brakova, dobijali humanitarne ili izbegličke vize i bili naseljavani širom Evrope i Severne Amerike.

Što se tiče priča tipa „sestrina drugarica ide u Švedsku kod rođaka“, zna se kako to funkcioniše. Da bi neko legalno otišao da živi i radi u stranoj zemlji, mora da ispuni određene uslove — radnu dozvolu, sponzorstvo, deficitarno zanimanje, studije i slično. To važi i danas, ali je važilo i tada.

Razlika je u tome što danas postoje jasni programi za kvalifikovanu radnu snagu i transparentni imigracioni sistemi. Devedesetih toga gotovo da nije bilo. Sedamdesetih su, po pričama starijih, zapadne zemlje bile mnogo otvorenije za radnike iz inostranstva, ali to je bio potpuno drugačiji ekonomski i politički kontekst.

Back