Slavni arhitekta Le Korbizije o Beogradu

Poli46

Legenda
Moderator
Poruka
72.197
b158547fe65f833763b3c5fcc3f63bc5_L.jpg

Razglednica iz Beograda

U toku noći su najavili da stižemo u Beograd. I čitava dva dana smo se oslobađali iluzija o njemu, ali tako pouzdano, tako definitivno: pošto je to grad hiljadu puta manje definisan nego Budimpešta! Mi smo zamišljali kapiju prema Istoku, koja vrvi od slikovitog života, nastanjen sjajnim i nalickanim konjanicima koji nose perjanice i lakovane čizme!
Ovo je smešna prestonica; čak i gore, nečastan grad, prljav i dezorganizovan. Njegov položaj je, međutim, zadivljujući, kao i položaj Budimpešte. U jednom mirnom kraju grada nalazi se izuzetan etnografski muzej, sa ćilimima, odećom i... ćupovima, divnim srpskim ćupovima koje ćemo tražiti po brdima Balkana oko Knjaževca. Ovde se stiže jednom malom belgijskom železnicom, vrtoglavo nesigurnom, koja ide duž bugarske granice. Duž ove trase, u njenom klancu oni grade novu takozvanu “stratešku“ liniju. Ona se nalazi direktno na dometu bugarskih pušaka, i nesumnjivo će u roku od godinu dana dovesti do zatvaranja belgijske linije. Francuski inženjer koji nam sve ovo priča dok buši tunel, mogao bi da plače suočen sa takvim apsurdom.
Dalje se ide pešice ili zapregom. Priroda Srbije je savršena! Putevi mirišu na kamilicu. Žito šušti u ravnici, a zatim na beskrajnim poljima visoravni kukuruz stvara jednu široku, nemarnu i klonulu arabesku na purpurno crnoj pozadini farme.

Iz knjige Putovanje na Istok
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
34.494
I da se osvrnemo o kome se ovde radi

220px-Le_Corbusier_(1964).jpg
Le Corbusier, pravim imenom Charles-Édouard Jeanneret-Gris, francuski arhitekt švajcarskog porijekla. Zauzima istaknuto mesto u modernoj umetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno uticao na savremenu svetsku arhitekturu. Primenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i gvoždja, te novih građevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevnim formama.

Evo jednog od njegovih slavnih arhitektonskih dostignuća

800px-Corbusierhaus_B-Westend_06-2017.jpg


Da raspravljamo o ukusima?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.