Slavina sa grejacima

Имам ја у викендици, супер за повремену употребу, али врло важна напомена: чесма нема мешач, него само окрећеш на једну страну за хладну, а на другу страну за врућу воду, што значи ако пустиш воду полако, биће врела, ако је пустиш до краја биће једва млака. Не можеш истовремено да подесиш и јачину млаза и температуру.
 
treba da renoviram kuhinju i izbacio bih kuhinjski bojler i stavio onu slavinu sa grejacima.

zanima me da li neko ima iskustva sa tim?
koje valjaju?

nesto sam po netu citao da su one delimano umele da naprave strujne udare.
https://www.novosti.rs/ekonomija/ve...delimano-proizvoda-zbog-rizika-strujnog-udara

jel valja to, da li ih neko koristi?
ne bih se zezao sa tim.
sta je problem da stavis bojler? imas sad male, kompektne protocne bojlere, idu ispod sudopere, ne smetaju, ne vidis ih uopste. a nisu skupi (60-70€).
ovako nesto...

image.desktop.v2.durchlauferhitzer-kueche-mil-1-730x730.magazine_half.jpg
 
Ukratko o osnovnim stvarima:


Protočni bojleri mogu biti korisni ako je potrošnja vode vrlo mala.
Prilikom kupovine obratite pažnju na potrošnju energije u vidu oznake energetske efikasnosti koja treba da pokazuje najmanje klasu efikasnosti A za protočne bojlere.
Hidraulički protočni bojleri troše više vode od (potpuno) elektronskih i često se ne mogu koristiti u kombinaciji sa ekonomičnim dodacima.

Vrste protočnih bojlera

Postoje tri vrste električnih bojlera. Razlikuju se u svojim kontrolama. To može biti hidraulično, elektronsko ili potpuno elektronsko.
Hidraulični protočni bojler

Kod ovih uređaja, brzina protoka vode određuje temperaturu. Postaje problematično kada su tuš, umivaonik i kada potrebni istovremeno. Tada temperatura može naglo pasti jer sistem ne može odmah dovesti toliko vode do željene temperature.

U isto vrijeme, većina hidrauličnih protočnih bojlera zahtijeva najmanje osam litara vode u minuti na jednoj slavini da bi se uključili i osigurali toplu vodu. Stoga se ovi uređaji često ne koriste ili se ne koriste dobro sa ekonomičnom dodatnom opremom. Ako ste u nedoumici, trebali biste prethodno provjeriti radi li štedljiva tuš glava u vašem kupatilu.

Da li kod kuće imate hidraulički protočni bojler, često možete saznati samo iz oznake proizvoda na tipskoj pločici ili pitajući proizvođača. Mali test takođe pomaže: da li je šum prebacivanja posebno glasan i da li voda postaje toplija samo ako malo prigušite veoma jak protok vode? Ako je tako, najvjerovatnije imate hidraulički protočni bojler. Većina ovih uređaja također ima samo dva uklopna stupnja.
Elektronski bojler

Obično su beskonačno podesivi. Na ovim uređajima možete direktno i precizno postaviti željenu temperaturu. Idealan je ako više ne morate dodavati hladnu vodu. Tada štedite vrijeme, vodu i struju.
Potpuno elektronski protočni bojler

Ovi uređaji su malo ekonomičniji i praktičniji od elektronskih protočnih bojlera, ali su i skuplji. Njihova prednost je u tome što i pod punim opterećenjem i dalje isporučuju željenu temperaturu jer jednostavno smanjuju protok vode kada je to potrebno.
Obratite pažnju na nisku potrošnju energije

Oznaka energetske efikasnosti je namijenjena da pomogne pri odluci o kupovini. Svi protočni bojleri koji su novi na tržištu dobijaju oznaku EU i time razvrstavanje u određenu klasu energetske efikasnosti. Sedam klasa efikasnosti podeljeno je prema sistemu semafora, sa zelenom trakom za najbolju klasu efikasnosti A+ i crvenom za najlošiju klasu efikasnosti F. Crna strelica pored trake u boji označava klasu efikasnosti uređaja.

1684331891628.png

Ako tražite ekonomičan uređaj, uvjerite se da je ocijenjen barem u klasi A za bojlere. Vrlo malo uređaja postiže najbolju klasu A+.

Konkretni podaci o godišnjoj potrošnji na etiketi pružaju informacije o tome kako procijeniti potrošnju energije protočnog bojlera. Jer čak i unutar klase energetske efikasnosti, potrošnja pojedinih uređaja može značajno varirati. Može se desiti da se hidraulični protočni bojler, kao i elektronski, klasifikuje kao A. U svakodnevnoj upotrebi, međutim, elektronički uređaj može uštedjeti i do 30 posto električne energije jer automatski prilagođava svoju potrošnju energije, a time i potrošnju energije količini i temperaturi tople vode.

Profil za točenje na etiketi daje indikaciju za koju je primenu uređaj pogodan. Nema smisla zagrijavati relativno veliku količinu vode snažnim protočnim bojlerom ako su vam potrebne samo male količine. Na primjer, za umivaonik je dovoljan mini protočni bojler sa XXS profilom. Ovo je također pogodno za zamjenu klasičnog uređaja za umivaonik, u čijem se rezervoaru vode obično uvijek održava toplina nekoliko litara vode. Ukoliko želite da u kupatilu ili u stanu napajate nekoliko slavina sa uređajem za toplu vodu, prikladan je veći protočni bojler sa profilom slavine S.

Protočni bojleri obično nisu posebno bučni. Navedeni nivo buke može imati ulogu u kupovini ako bojler radi u kombinaciji sa toplotnom pumpom. Sat na etiketi simbolizuje da li je uređaj pogodan za isključivi rad sa niskom tarifom (noćna tarifa). Ove informacije obično nisu relevantne samo za električne protočne bojlere, već su namijenjene za bojlere sa skladišnom zapreminom. Dalja pitanja u vezi sa situacijom u vašem ličnom domaćinstvu možete razjasniti u energetskim konsultacijama.
 

Back
Top