Slava se ne slavi u kafani

Nazalost svi stariji su mi umrli ovi sa sela pa i iz grada, a majka je iz grada i ne zna to toliko (osim kako se slavilo u gradu ali ne zna za ta narodna predanja i obicaje). Nemam koga da pitam od mojih, ali bas cu zapaziti sama na ikoni i pitati nekog ko se malo vise razume u to. Ali tacno je, sto kazes, oni su tada tako ziveli da su maltene hteli - ne hteli postili i kad se ne posti, i to je tacno. :tick::ok:
Pazi sadasu ikone Sv.Luke prestavljne sa knjigom u ruci,ali potrazi ko ima starije.Videces da vo lezi iza njega.
kalendar-sveti-evangelist-luka-550x550.jpg
 
Vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu - rekao je jednom prilikom Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

On je tada dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.
link
Pogledajte prilog 1267680
Super! Samo neka nam on lepo objasni kako se slavi paganska slava i kako je to hrišćanski. Kao da mi to ne znamo. A da! Nije nam bilo dozvljoeno da znamo od zlih komunista koji su nam branili da slavimo slavu. :mrgreen:
 

Back
Top