Slava se ne slavi u kafani

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.802
da bi se obavio obred slave potreban je kolač, crno vino, žito i sveća.
ostalo je stvar izbora.
pošto veći deo stanovništva živi po gradovima onda treba biti razuman i neosuđivati.
možda taj što zove goste u kafani obred izvrši kako dolikuje a ovi što zovu goste po kućama nit osveštaju kolač nit odu na liturgiju.
Jesam ja nekog osudila?
Mislim da sam bila izričita u tome da pišem kako bih ja a ostali kako im je volja.
Kod nas se slavi slava tako što domaćin stoji i sveća gori. U kafani kako se to izvodi ako se obred uradi kući?

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.099
meni je to užasno ali ako nekom nije od volje mu ... tebi se bliži slava, kreni da biraš kafanče :D
pa šta koga briga šta je kome užasno.
zna se šta je slava. i 90% ljudi se ne pridržava našeg pravoslavnog obreda, al bitno da uperimo prst na drugog i kažemo kako ne valja.
e ako staroverski slaviš ne treba ni crkva ni pop ni liturgija za slavu. a pošto nemamo izvore na koji način se vršio obred onda izgleda možeš kako hoćeš :D

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.802
pa šta koga briga šta je kome užasno.
zna se šta je slava. i 90% ljudi se ne pridržava našeg pravoslavnog obreda, al bitno da uperimo prst na drugog i kažemo kako ne valja.
e ako staroverski slaviš ne treba ni crkva ni pop ni liturgija za slavu. a pošto nemamo izvore na koji način se vršio obred onda izgleda možeš kako hoćeš :D
A šta koga briga onda ya bilo koju temu koja je ovde otvorena ako ćemo tako gledati?
Postavi se tema diskutanti dodju i diskutuju i onda ti napišeš šta koga briga .....
Imaš pravo ... odgovor je šta koga briga i sada može lock na temu
Nešto se mislim mogla bi tako svaka da se zatvori zar ne :D

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.099
A šta koga briga onda ya bilo koju temu koja je ovde otvorena ako ćemo tako gledati?
Postavi se tema diskutanti dodju i diskutuju i onda ti napišeš šta koga briga .....
Imaš pravo ... odgovor je šta koga briga i sada može lock na temu
Nešto se mislim mogla bi tako svaka da se zatvori zar ne :D
ne kažem za temu već uopšteno šta koga briga kako ko slavi. tebe nešto užasava, mene to nešto ne užasava.
samo smatram da smo totalno nepismeni po pitanju verskih obreda (ne običaja).
u početku moja slava je izgledala kao obična sedeljka dok nisam otišao kod popa da se raspitam šta čini slavu. pa bilo nas četvoro ili četrdeset je isto po pitanju obreda.
da li ti recimo odeš u crkvu ili dođe pop u kuću na dan slave? ako odeš u crkvu, da li budeš na liturgiji, osveštaš kolač, vino i pričestiš se ako si postila?

buudala

Legenda
Poruka
69.550
Slavi svako onako kako je nasledio obicaj od svojih predaka .
Slavi se tamo gde se zateknes.
Suma, brod, podrum, zatvor, logor.....
Okupe se dragi ljudi i provedu vreme slaveci i radujuci se .
Hriscanstvo se trudi da prilagodi srpsku slavsku tradiciju i hristijanizuje stare obicaje.
U samoj sustini Slava jeste pocast porodici i precima, a ne nekakvim strancima i kao takva je opstala jedino kod Srba .

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.936
Daj Sale .... naravno da na današnje vreme ne možes sve imati iz domaće radinosti ali barem nesto osnovno moyes i uraditi sam.
Po meni neka je slavski kolač i neuspeo ali je napravljen u tvom domu sa ljubavlju a ne tamo u nekoj pekari gde se serijski štancuju.
Ponavljam ne osudjujem nikoga ja sam samo rekla kako bih ja.
Ako gledamo kao neki .... kupiš vino, naručiš napravljeno žito a i slavski kolač obavezno. Zakupiš kafanu jer jelte živiš u trideset kvadrata sa četvoročlanom porodicom i šta to ima veze ... što mora da se štedi da se kupi veći stan ... zakupi kafanu naruči jelo i piće ... ono što čini slavu već si naručio sve i slavlje može da počne :D
Super al ja eto tako ne bih
Znači da u gradovima žene drže to što je od slave ostalo.

Владан

Buduća legenda
Poruka
34.337
Већина не зна значај славе и колико је битан тај духовни аспект. Многи мисле да је нпр.светац на икони лик из прошлости, био неко и нешто, умро и није жив. Али сви свеци су ЖИВИ и у садашњем времену помажу и моле се за људе.

RIA77

Poznat
Poruka
9.107
samo smatram da smo totalno nepismeni po pitanju verskih obreda (ne običaja).
Едукација и те како постоји, сада је много више људи едуковано да се Свети Никола не слави као мрсна слава. Едукација иде лагано, не може то брзо.
По селима су људи навикли да доносе жито и славски колач у храм. На жалост, тамо не постоји навика одласка на Литургију. Али боље и то него по градовима где људи узму слободан дан ("за славу") нит свештеника зову, нит ништа, праве свечани ручак, а то славу није видело.
Дакле едукација и те како постоји, само неко то слуша и прати, неко не.
Dom? Dom je postao golubarnik od 30 kvadrata. Gde tu da pozoveš goste?
Јако озбиљно и битно питање. Онда би и могло у кафани кад боље размислим.

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.802
Slavi svako onako kako je nasledio obicaj od svojih predaka .
Slavi se tamo gde se zateknes.
Suma, brod, podrum, zatvor, logor.....
Okupe se dragi ljudi i provedu vreme slaveci i radujuci se .
Hriscanstvo se trudi da prilagodi srpsku slavsku tradiciju i hristijanizuje stare obicaje.
U samoj sustini Slava jeste pocast porodici i precima, a ne nekakvim strancima i kao takva je opstala jedino kod Srba .
Slažem se
Svako slavi gde se zatekne
Ako se zatekne u domu od 30 kvadrata neka slavi tu

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.099
srbi više daju značaj običaju nego verskom obredu. pa ako i slavi "posnu" slavu posno, napravi obilan ručak, natrpa pun stan itd a ne osvešta ne pričesti se ne ode na liturgiju misli da je pravilno obavio slavu. i još kaže tako mu i đedo radio samo ne zna da je đedo zvao popa i da mu pop pevao

Svjati mučenici ihže dobrije
stradalčestvovavščesja i venčavšesja
molitesja ko Gospodu
pomilovatisja dušam našim.

Isaije likuj Djeva imjet vo črevje
i rodi sina Emanuila Boga že i čelovjeka
vostok imja jemu
Jegože veličajušče Djevu ublažaem.
Slava Tebje Hriste Bože
apostolov pohvalo, mučenikov opravdanije
ih že propovjed
Trojica jedinosuščnaja.

:D

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.802
Битно је да послужење буде скромно и да све прође без инцидената.
Ih skromno
Pa danima prepričavaju kakvi su bili kolači
Koliko je bilo mesa u sami
I ko je više ispoštovao domaćina time što je stalno nazdravljao i nalivao se.
Znam jednu porodicu koja je došla sa Kosova, od njih sam i čula za taj običaj. Ukrštaju ruke i nazdravljali sa gostima i tako sve dok se ne napije i muško i žensko. Danima o tome pričaju kako su ispoštovali sve goste a i gosti njih.