- Poruka
- 64.099
a 90% ti tako slaveРазумем шта хоћеш да кажеш и слажем се. Нити то, нити свеча, нити молитва... Испаде као да је мало свечанији ручак а не слава у част свеца.
a 90% ti tako slaveРазумем шта хоћеш да кажеш и слажем се. Нити то, нити свеча, нити молитва... Испаде као да је мало свечанији ручак а не слава у част свеца.
Jesam ja nekog osudila?da bi se obavio obred slave potreban je kolač, crno vino, žito i sveća.
ostalo je stvar izbora.
pošto veći deo stanovništva živi po gradovima onda treba biti razuman i neosuđivati.
možda taj što zove goste u kafani obred izvrši kako dolikuje a ovi što zovu goste po kućama nit osveštaju kolač nit odu na liturgiju.
pa jesi domaćicu koja kupuje sl. kolačJesam ja nekog osudila?
Mislim da sam bila izričita u tome da pišem kako bih ja a ostali kako im je volja.
Kod nas se slavi slava tako što domaćin stoji i sveća gori. U kafani kako se to izvodi ako se obred uradi kući?
meni je to užasno ali ako nekom nije od volje mu ... tebi se bliži slava, kreni da biraš kafančepa jesi domaćicu koja kupuje sl. kolač![]()
pa šta koga briga šta je kome užasno.meni je to užasno ali ako nekom nije od volje mu ... tebi se bliži slava, kreni da biraš kafanče![]()
A šta koga briga onda ya bilo koju temu koja je ovde otvorena ako ćemo tako gledati?pa šta koga briga šta je kome užasno.
zna se šta je slava. i 90% ljudi se ne pridržava našeg pravoslavnog obreda, al bitno da uperimo prst na drugog i kažemo kako ne valja.
e ako staroverski slaviš ne treba ni crkva ni pop ni liturgija za slavu. a pošto nemamo izvore na koji način se vršio obred onda izgleda možeš kako hoćeš![]()
ne kažem za temu već uopšteno šta koga briga kako ko slavi. tebe nešto užasava, mene to nešto ne užasava.A šta koga briga onda ya bilo koju temu koja je ovde otvorena ako ćemo tako gledati?
Postavi se tema diskutanti dodju i diskutuju i onda ti napišeš šta koga briga .....
Imaš pravo ... odgovor je šta koga briga i sada može lock na temu
Nešto se mislim mogla bi tako svaka da se zatvori zar ne![]()
Znači da u gradovima žene drže to što je od slave ostalo.Daj Sale .... naravno da na današnje vreme ne možes sve imati iz domaće radinosti ali barem nesto osnovno moyes i uraditi sam.
Po meni neka je slavski kolač i neuspeo ali je napravljen u tvom domu sa ljubavlju a ne tamo u nekoj pekari gde se serijski štancuju.
Ponavljam ne osudjujem nikoga ja sam samo rekla kako bih ja.
Ako gledamo kao neki .... kupiš vino, naručiš napravljeno žito a i slavski kolač obavezno. Zakupiš kafanu jer jelte živiš u trideset kvadrata sa četvoročlanom porodicom i šta to ima veze ... što mora da se štedi da se kupi veći stan ... zakupi kafanu naruči jelo i piće ... ono što čini slavu već si naručio sve i slavlje može da počne
Super al ja eto tako ne bih
to je zato sto mnogi imaju komplkse "zivota u centru grada"!Dom? Dom je postao golubarnik od 30 kvadrata. Gde tu da pozoveš goste?
Едукација и те како постоји, сада је много више људи едуковано да се Свети Никола не слави као мрсна слава. Едукација иде лагано, не може то брзо.samo smatram da smo totalno nepismeni po pitanju verskih obreda (ne običaja).
Јако озбиљно и битно питање. Онда би и могло у кафани кад боље размислим.Dom? Dom je postao golubarnik od 30 kvadrata. Gde tu da pozoveš goste?
Slažem seSlavi svako onako kako je nasledio obicaj od svojih predaka .
Slavi se tamo gde se zateknes.
Suma, brod, podrum, zatvor, logor.....
Okupe se dragi ljudi i provedu vreme slaveci i radujuci se .
Hriscanstvo se trudi da prilagodi srpsku slavsku tradiciju i hristijanizuje stare obicaje.
U samoj sustini Slava jeste pocast porodici i precima, a ne nekakvim strancima i kao takva je opstala jedino kod Srba .
Tako je.Slažem se
Svako slavi gde se zatekne
Ako se zatekne u domu od 30 kvadrata neka slavi tu
Kaд бију преко туђих леђа не боли.Slažem se
Svako slavi gde se zatekne
Ako se zatekne u domu od 30 kvadrata neka slavi tu
Pa pred Bogom valjda?Само породица, кум и најбољи другар са породицама.
Него, кад дођеш у кафану на славу пред чиме се прекрстиш и помолиш? Рент-а-икона?
Битно је да послужење буде скромно и да све прође без инцидената.Tako je.
Ako se zatekne u kafani, nek slavi u kafani.
Bitno je da se seti predaka i nacina na koji su oni slavili
Битно је да послужење буде скромно и да све прође без инцидената.
Ih skromnoБитно је да послужење буде скромно и да све прође без инцидената.