Обилић
Veoma poznat
- Poruka
- 14.781
Гледао ја туторијале како направити сланину, а живети у стану, и ево:
1. Насолиш сирову сланину и оставиш у фрижидер
2. После 4 или 5 дана одсолиш ту сланину (опереш је добро и држиш у хладној води 4 или 5 сати)
3. Добро је посушиш, па можеш да је мало зачиниш, а не мораш, већ је слана
4. Умоташ у газу и оставиш у фрижидер 21 дан
Купио сам кило и по сирове сланине у Максију (мање од хиљаду динара).
Нешто мало ребара је већ било одстрањено, иначе бих то морао сам да урадим.
Поделио сам тај комад на два дела јер сам хтео да пробам касније једно парче да зачињавам, а друго не.
Посуо сам та два парчета са кило морске соли, ставио у посуду, прекрио алуфолиом, и ево како је испало после 5 и по дана.
Као што видимо, со је мокра, дакле со је добро урадила посао, одстранила вишак течности из сланине.
Опрао сам оба парчета и оставио 5 и по сати у хладној води (једном сам је променио).
Добро посушену (папирним убрусом) сланину сам третирао на два начина:
Једно парче сам оставио како јесте (већ је слано)
друго парче сам зачинио смешом:
- једна и по кашичица димљене зачинске паприке (баш је скупа, може и обична зачинска паприка)
- једна кашичица белог лука у гранулама
- пола кашичице бибера
Оба пачета сам увио у газу, везао гумицама, написао датум и ставио на решетку па у доњи део фрижидера.
Решетка је ту да би одигла мало комаде од стакленог дна, е да би ваздух циркулисао око сланине.
Окретаћу свака два, три дана комаде, па се овим поводом чујемо кроз 21 дан.
1. Насолиш сирову сланину и оставиш у фрижидер
2. После 4 или 5 дана одсолиш ту сланину (опереш је добро и држиш у хладној води 4 или 5 сати)
3. Добро је посушиш, па можеш да је мало зачиниш, а не мораш, већ је слана
4. Умоташ у газу и оставиш у фрижидер 21 дан
Купио сам кило и по сирове сланине у Максију (мање од хиљаду динара).
Нешто мало ребара је већ било одстрањено, иначе бих то морао сам да урадим.
Поделио сам тај комад на два дела јер сам хтео да пробам касније једно парче да зачињавам, а друго не.
Посуо сам та два парчета са кило морске соли, ставио у посуду, прекрио алуфолиом, и ево како је испало после 5 и по дана.
Као што видимо, со је мокра, дакле со је добро урадила посао, одстранила вишак течности из сланине.
Опрао сам оба парчета и оставио 5 и по сати у хладној води (једном сам је променио).
Добро посушену (папирним убрусом) сланину сам третирао на два начина:
Једно парче сам оставио како јесте (већ је слано)
друго парче сам зачинио смешом:
- једна и по кашичица димљене зачинске паприке (баш је скупа, може и обична зачинска паприка)
- једна кашичица белог лука у гранулама
- пола кашичице бибера
Оба пачета сам увио у газу, везао гумицама, написао датум и ставио на решетку па у доњи део фрижидера.
Решетка је ту да би одигла мало комаде од стакленог дна, е да би ваздух циркулисао око сланине.
Окретаћу свака два, три дана комаде, па се овим поводом чујемо кроз 21 дан.
Poslednja izmena od moderatora: