Slabo grjanje čumur i drva

Gost 389991

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
166
Prjatelje imam grijanje etažno ,kotao ,alfa plam,grijem4 radjatora temparatura nikad preko 40 stepeni ,u kuči hladno,
Peč i dimnjak redovno čistim,vidim da kotao radi i drva gore čumur ali radijatori gotvo hladni
Sstem je otvoreni sa posudo, na tavanu
Pa mislim dali ima smisla u jednoj sobi zatvoriti radijator i koja je procedura ,posljedice i koristi

Prjatelje imam grijanje etažno ,kotao ,alfa plam,grijem4 radjatora temparatura nikad preko 40 stepeni ,u kuči hladno,
Peč i dimnjak redovno čistim,vidim da kotao radi i drva gore čumur ali radijatori gotvo hladni
Sstem je otvoreni sa posudo, na tavanu
Pa mislim dali ima smisla u jednoj sobi zatvoriti radijator i koja je procedura ,posljedice i koristi
,,Пријатеље'' тешко да ће ти неко ишта помоћи јер недостају следећи подаци:
- колика је снага котла у kW,
- која снага у радијаторима (kW) или бар димензије радијатора,
- коју површину стана грејеш.
За почетак, позови мајстора (стручњака за грејање) да провери вентиле (бленде) на повратној води из радијатора, можда су притворени.

Alfa plam 20kw
Površina 70 m,dvije sobe ,hodnik ,banja,
Radijatori 100 cm puta 600,tri komada,i jedan u banji banjski merdevina.
Majstori nemaju pojma ,sem da naplate ,to su sve nepismeni lopovi i nesposobna bagra ,koja nije nikakav zanat zavrsila i samo znaju cijev zavarit sto nije neka muka
Nije mi žao platit strucnjaka ali ne mogu plačat bezobrazluk
Inace da poručim svima koji se griju ovim pečima ,nikad se neče ogrijat,
Svi koji pričaju da grije , lazu i hvale se,
Mukami od onih što po forumima baljezgaju ,ja ovo ja ono
Ove peči su obično smeče,a i one ostale su sranjeee.
Jel tako?tako.

Alfa plam 20kw
Površina 70 m,dvije sobe ,hodnik ,banja,
Radijatori 100 cm puta 600,tri komada,i jedan u banji banjski merdevina.
Majstori nemaju pojma ,sem da naplate ,to su sve nepismeni lopovi i nesposobna bagra ,koja nije nikakav zanat zavrsila i samo znaju cijev zavarit sto nije neka muka
Nije mi žao platit strucnjaka ali ne mogu plačat bezobrazluk
Inace da poručim svima koji se griju ovim pečima ,nikad se neče ogrijat,
Svi koji pričaju da grije , lazu i hvale se,
Mukami od onih što po forumima baljezgaju ,ja ovo ja ono
Ove peči su obično smeče,a i one ostale su sranjeee.
Jel tako?tako.
Најпре твоје предрасуде о мајсторима су погрешне. Такође и мишљње о Аlfa Plam пећима за етажно грејање које имају веома висок рејтинг .
И зато претпостављам да си купио котао без консултације са мајсторима и ту настаје твој проблем.
Претпостављам да су ти димензије радијатора 1.000 х 600 мм јер 600 cm. дужине не постоје.
У питању не несразмера између снаге котла (20kW) и снаге радијатора. Недовољна ти је снага радијатора (3ком. х 2kW = 6kW + 2kW за купатило, Укупно = 8kW).
За ову површину стана са стандардном висином плафона од 2,40м, потрено је од 13,5 - 15kW.
Закључак: најпре провера вентила - бленде на повратној води на радијаторима, повећати број радијатора бар за дупло од инсталисаног. Неће бити идеално али далеко боље него што имаш сада,
ПС: Све то уради у консултацији са мајстором, или машинским техничаром или чак и инжењером, који се у грејање разумеју.

Најпре твоје предрасуде о мајсторима су погрешне. Такође и мишљње о Аlfa Plam пећима за етажно грејање које имају веома висок рејтинг .
И зато претпостављам да си купио котао без консултације са мајсторима и ту настаје твој проблем.
Претпостављам да су ти димензије радијатора 1.000 х 600 мм јер 600 cm. дужине не постоје.
У питању не несразмера између снаге котла (20kW) и снаге радијатора. Недовољна ти је снага радијатора (3ком. х 2kW = 6kW + 2kW за купатило, Укупно = 8kW).
За ову површину стана са стандардном висином плафона од 2,40м, потрено је од 13,5 - 15kW.
Закључак: најпре провера вентила - бленде на повратној води на радијаторима, повећати број радијатора бар за дупло од инсталисаног. Неће бити идеално али далеко боље него што имаш сада,
ПС: Све то уради у консултацији са мајстором, или машинским техничаром или чак и инжењером, који се у грејање разумеју.
Fino si obrazlozio,ali meni nije jasno da na peči temperatura nikad preko 40 stepeni ,znači radijatori ovi ili oni ,nema dovoljne temparature vode u peči
Znači :kako da teram temparaturu vode u kazanu na više od 40 ili 35 stepeni

Fino si obrazlozio,ali meni nije jasno da na peči temperatura nikad preko 40 stepeni ,znači radijatori ovi ili oni ,nema dovoljne temparature vode u peči
Znači :kako da teram temparaturu vode u kazanu na više od 40 ili 35 stepeni
То ниси споменуо као проблем па нисам ни коментарисао. Потребно је проверити како је подешен регулатор промаје. Опет, консултација са мајстором!

Ako si dopunjavao sistem,trebalo bi ispustiti vazduh iz sistema na svaki radijator.Kupio sam predprosle godine kcerci i zetu Alfa Plam sporet za etazno grejanje i greje prizemlje i jedan de sprata.Gori dobro i na drva i na ugalj.
Prijatelje ako je tako kod tebe ti si sretan ,ja ne mogu da ugrijem ni prostoriju gdje je peč,pa se dogrijavam na struju
Silne pare sam dao za čumur i drva,ali slaba vajda,sve sam ja radio
Ali temparatura vode do 40 stepeni,to je malo za bilo šta zagrijat

Prilozi

• 20191216_145055.jpg
    20191216_145055.jpg
    50,7 KB · Pregleda: 44
Poštovani moram priznat da si usmjerio problem u pravom smjeru,ugalj
O tome nisam mislio jer je ovaj ugalj najskuplji,ali čini se da sam po tvom upitu zaključio da možda ugalj nema ni snage da potjer
Jedino to sa ugljem ,drugo nema
I sta sad sezona počela ,skroz me raspametilo
Tesko je to sada zameniti,a i kosta.Nego na slici pokazuje da ti je pritisak u sistemu na nuli,a to nije dobro nikako.pritisak ne bi smeo biti ispod 1,4 bara.Znaci da treba da dolijes sistem i da podignes do 2 bara,pa posle treba da ozracis,t.j. ispustis vazduh iz radijatora,s tim da iskljucis pumpu za protok.kada ispustis vazduh iz svih grejnih tela,spasce ti pritisak na 1,9,il 1,8 bari.Sto je dovoljno za rad parnog grejanja.Posto ti je iovako hladna voda sto je preosrala u sistemu uzmi crevo i na kotlu dodaj vode.Onda ce to grejati,da neces moci sedeti u sobi.Uzmi sad pre,ali pusti vatru da se zagasi,pa dolij sistem.trebalo bi dagreje normalno.Sto ne pokaza sliku odmah.Ti sad fakticki lozis kotao i samo se on greje,a kroz sistem nema sta da cirkulise.Sto se tice uglja u kombinaciji sa drvima ,svaki ce da daje solidnu toplotu.proveri posle i regulator za vazduh na kotlu.Onaj lancic sto podize klapnu.On treba da se otvara na 40 stepeni,a zatvara na onoliko koliko mu zadas,na regulatoru.Recimo,kad postavis na 55 stepeni,tad bi trebalo klapna da se zatvori.

Tesko je to sada zameniti,a i kosta.Nego na slici pokazuje da ti je pritisak u sistemu na nuli,a to nije dobro nikako.pritisak ne bi smeo biti ispod 1,4 bara.Znaci da treba da dolijes sistem i da podignes do 2 bara,pa posle treba da ozracis,t.j. ispustis vazduh iz radijatora,s tim da iskljucis pumpu za protok.kada ispustis vazduh iz svih grejnih tela,spasce ti pritisak na 1,9,il 1,8 bari.Sto je dovoljno za rad parnog grejanja.Posto ti je iovako hladna voda sto je preosrala u sistemu uzmi crevo i na kotlu dodaj vode.Onda ce to grejati,da neces moci sedeti u sobi.Uzmi sad pre,ali pusti vatru da se zagasi,pa dolij sistem.trebalo bi dagreje normalno.Sto ne pokaza sliku odmah.Ti sad fakticki lozis kotao i samo se on greje,a kroz sistem nema sta da cirkulise.Sto se tice uglja u kombinaciji sa drvima ,svaki ce da daje solidnu toplotu.proveri posle i regulator za vazduh na kotlu.Onaj lancic sto podize klapnu.On treba da se otvara na 40 stepeni,a zatvara na onoliko koliko mu zadas,na regulatoru.Recimo,kad postavis na 55 stepeni,tad bi trebalo klapna da se zatvori.
Uredu,ali kako ču ja imati pritisak kad mi je otvoreni sistem ,posuda ekspanziona na tavanu sa otvorenom cijevi za izlaz pare eventualno
Tako mi uradili ,da li trebam u ovom slučaju imat pritisak 1,9
Ostalo ču po tvom upustvu uraditi ujutro
Ja se ni u šta ne razumijem samo znam naložiti

Uredu,ali kako ču ja imati pritisak kad mi je otvoreni sistem ,posuda ekspanziona na tavanu sa otvorenom cijevi za izlaz pare eventualno
Tako mi uradili ,da li trebam u ovom slučaju imat pritisak 1,9
Ostalo ču po tvom upustvu uraditi ujutro
Ja se ni u šta ne razumijem samo znam naložiti
Ne bol se nista,sugurno je tako.Ekspanziona boca,sluzi da odrzava pritisak u sistemu.U boci treba da bude pola voda,pola vazduh,jer je podeljena unutra sa gumenom opnom,koja to razdvaja.kad napunis sistem proveri i bocu i vidi da li sisti i ispusta vazduh,ako je tako,onda znaci da je ona otisla i da treba da se menja,ako se ne desava nista,onda je u redu.Ona na sebi ispod plasticnog poklopca ima ventil kao na gumi od automobila.ako ne bude u redu cuces da sisti,a nadajmo se da nije do nje.Nije mi jasno da je toliko nizak pritisak,kao da si spustao vodu iz sistema.

Drugovi ,koliko bi trebao zimi samo drva cijepanih,da trošim za grijanje na ovu pec,barem da mi ugrije kuhinju ,hodnik i wc
Jer sa cumurom je nemoguče iš
ta uradit,stim da idem spavat ok 17 casova a ustajem oko 3
Da ugrijem barem na 20 stepeni prostoriju

Drugovi ,koliko bi trebao zimi samo drva cijepanih,da trošim za grijanje na ovu pec,barem da mi ugrije kuhinju ,hodnik i wc
Jer sa cumurom je nemoguče iš
ta uradit,stim da idem spavat ok 17 casova a ustajem oko 3
Da ugrijem barem na 20 stepeni prostoriju
Treba ti preko 10 kubika drva,a probaj da lozis bar do 21 sat,pa stavi busu ili dve,u zavisnosti od krupnoce,da drzi zar preko noci,tako ce ti trebati i krace vreme da ujutru,podignes temperaturu drvima.

Kakve je izolacija kuce
Drva moraju bit suva, znaci najmanje godinu dana da odstoje
Mi imamo pec plamen, lozim samo drva, temperatura 40 st
Imam i radijatore, u stanu je 25 st,
Lozimo samo drva stara jednu godinu i vise, 5 kubika drva za cjelu grejnu sezonu
Kuca je prizemna, 65 kvadrata, izolacija na tavanu, dva, a negdje i trisloja tervola, fasada 10 cm stiropora.
Udnevnoj i hodniku drzimo zatvorene radijatore, bojler takode grijemo sa tim
Mi za cjelu grejnu sezonu imamo samo jedna kolica pepela, jednom sedmicno cistimo pepelnicu
Nocu nema potrebe da lozimo, jer nebi mogli spavat od vrucine jer tad temperatura padne na 22 st, ako je bas hladno na 20 st.

Nikako ja nisam spreman ,nema izolacije ,stolarija nako,tavan obicni,samo malter fasada
Nisam bogat da kupim 10m drva,ako kupim 5 biče mi mozda malo
Teška situacija ,sobzirom da sam na instalaciju grijanja dao oko 3000 eur.
Imam godina ,ali da ne gnjavim ,
Težak je period ispred mene,i hladovina

Nikako ja nisam spreman ,nema izolacije ,stolarija nako,tavan obicni,samo malter fasada
Сасвим озбиљни ти ово пишем па ако хоћеш прихвати.
Проблем грејања нећеш решити овако преко Форума. И како сам видиш да постоје много бројне варијанте којима неки корисни хоће да ти уистину помогну. Али све је то на лаичком нивоу и то си ваљда закључио по понуђеним решењима која се међусобно разликују.
Зато ти препоручујем:
нађи мајстора који се бави инсталирањем грејања (котлова, радијатора, цевовода и осталог прибора) да ти прегледа то шта имаш и сигурно ће ти препоручити како да се проблем реши. Коначно, зашто не позовеш мајстора који ти је радио грејање јер ти то сам сигурно ниси могао.
И само ћеш тако решити проблем.

Jel mozes da mi slikas ponovo barometar,ako si nalivao sistem kako smo se dogovorili.Ako koristis sirovi Kolubarin ugalj,ili cumur kako ti kazes.On je trenutno sada los i pun je zemlje,jer takav je naisao sa velikim proslojcima gline.tesko da mozes sa njim da se ogrejes,vec kao sto sam ti i pre napisao,samo nocu da ga stavljas da ti odrzava zar do ujutru dok ne stavis drva.

Drva smo kupili u sumariji ( drzavna firma)ovde kod nas 10 kubika kosta 350 evra plus previz koji je 100 evra.
.Kad kupujes drva od kojeg koga,dobices uvjek manje.
Izolaciju tavana mozes sam da uradis.Kupis foliju za pokrivanje plastenika, sad joj je cjena jeftinija izracunas kvadraturu plus najmanje 20 cm koje idu preko greda.Tervol kupuj kako imas para,pa stavljaj sobu po sobu
I jos ti treba dobar selotejp da zaljepis preklope najlona.za pocetak mozes stavit i stare tepihe, a za prozire kupi gumenu traku.

Jel mozes da mi slikas ponovo barometar,ako si nalivao sistem kako smo se dogovorili.Ako koristis sirovi Kolubarin ugalj,ili cumur kako ti kazes.On je trenutno sada los i pun je zemlje,jer takav je naisao sa velikim proslojcima gline.tesko da mozes sa njim da se ogrejes,vec kao sto sam ti i pre napisao,samo nocu da ga stavljas da ti odrzava zar do ujutru dok ne stavis drva.
Да те исправим: барометар мери ваздушни притисак и у системи грејања се не употребљава.
Знам да си мислио на термо-манометар што је уреду. Па нека слика ако то нешто помаже. Значи, сликај термо-манометар.

Back